- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

SAVREMENI CONTROLLING – ANALIZA A NE PRIPREMA

Kolaž 44. sastanak Adacta

 

Menadžment Centar Beograd je u saradnji sa kompanijom Adacta organizovao 44. sastanak Kluba CFO & Controlling. Sastanak je održan u četvrtak 28.03.2019. godine u hotelu Holiday INN. Tema sastanka je bila:

SAVREMENI CONTROLLING – ANALIZA A NE PRIPREMA

Temom sastanka “Savremeni contrlling – analiza a ne priprema” naši govornici pokušali su da predstave izazove sa kojima se susreće savremeni controlling kao i načine za njihovo rešenje.

Sastanak je otvorio Miloš Cvetković, stariji konsultant u kompaniji Menadžment Cenar Beograd. Miloš se zahvalio učesnicima i kompaniji Adacta na organizaciji sastanka a zatim je predstavio govornike, Jovanu Kondić – CFO u RALU Logistika d.o.o. i Bojana Glišovića – Head of BI Department u kompaniji Adacta.

20190328-kon inn (156)

Jovana Kondić je na samom početku sastanka govorila o njenom razvojnom putu u controllingu. Koja je znanja i iskustvo stekla tokom 20 godina rada u finansijama i controllingu u različitim kompanijama i kako joj je to pomoglo pri uspostavljanju novog efikasnog sistema controllinga u kompaniji RALU Logistika d.o.o.

Ključna poruka koju je Jovana poslala prisutnoj publici – „Svako iskustvo je priča za sebe i veoma korisno za dalji profesionalni razvoj.

Jovana Kondić je objasnila suštinu koncepta controllliga, načine implementacije i mesta primene.

20190328-kon inn (29)

Jovana Kondić – CFO u RALU Logistika d.o.o.

Controlling, kao kompleksna i sveobuhvatna kategorija, ne može se u potpunosti realizovati bez odgovarajuće metodološke osnove. Prema njenim rečima svi moramo imati jasnu predstavu controllinga i finansija, i šta možemo očekivati od njih u poslovanju. Takođe, veoma je važno dobro razumevanje prirode poslovanja kompanije, kako kreirati finansijske izveštaje za menadžment potreba, kako dobiti finansijski izveštaj „na klik“ i koje funkcionalnosti izveštaj treba da ima za dobru analizu.

Nakon Jovanine prezentacije usledila je pauza za ručak i osveženje.

20190328-kon inn (116)

Naš drugi govornik na 44. Sastanku Kluba CFO&Controlling bio je Bojan Glišović – Head of BI Department u kompaniji Adacta započeo je svoju prezentaciju pitanjem „U eri informacija, da li znate da koristite sve dostupne podatke i informacije na pravi način?“

Zašto je ovo pitanje toliko bitno? Generalno, podaci su svuda oko nas i mi smo društvo koje je preopterećeno informacijama – previše informacija, premalo vremena i uvida u vrednost tih informacija. Kao zaključak ovog izlaganja je da moramo biti u stanju da otkrijemo zašto se nešto događa i šta možemo uraditi po tom pitanju.

20190328-kon inn (225)

Bojan Glišović – Head of BI Department, Adacta

U drugom delu predavanja, Bojan Glišović je objasnio na koji način je Adacta pomogla svojim klijentima da reše probleme u odeljenju controllinga. Ti problemi su se uglavnom odnosili na pitanja kako skratiti vreme za pripremu i modeliranje podataka, kako skratiti period revizije i period zatvaranja meseca i poslovne godine, kao i kako preuzeti potpunu kontrolu nad finansijskim controllingom i izveštavanjem.

„82% finansijskih controllera smatra da je njihov posao znatno izazovniji u poslednje tri godine“

Kako bi publika najbolje razumela sve benefite koje donosi jedno BI poslovno rešenje u savremenom controllingu, Bojan Glišović je putem Qlik demo aplikacije pokazao postupak kreiranja P&L izveštaj i na koji način se vrši rapsodela troškova.

Zahvaljujemo se svim članovima kluba što su nam se pridružili na 44. Sastanku Kluba CFO & Controlling i predavačima koji su sa nama podelili savete kako da se uspešno izborimo sa izazovima savremenog controllinga. Posebnu zahvalnost dugujemo našem partneru i generalnom sponzoru sastanka kompaniji Adacta.

 

Kompletan materijal možete preuzeti: