- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Istančano i jedinstveno – restoran bar Régal

a

Ako bismo jednom rečju trebali da opišemo sasvim novo ime i mesto na gastro mapi Beograda, a koje obavezno morate posebno označiti, bila bi to reč: sklad. Počev od spoja dva prostora na dva nivoa na istoj adresi, preko neobično skladno uklopljenog prostora predratnog salonskog stana na prvom spratu sa modernim detaljima, do diskretnog a upućenog osoblja spremnog da vas p(r)ovede kroz zaista jedinstvene kreacije na tanjirima, sve je u Regalu osmišljeno i postavljeno sa onim retko sretanim osećajem za meru i suptilno slaganje ukusa i utisaka.

12814805_1151324928233770_3120464957822791968_n

Dakle, lokacija je Jevremova ulica, Dorćol, pozicija koja pamti nekoliko ugostiteljskih verzija. Kompletnim renoviranjem prostora u nivou ulice, kao i pomenutog sprata, zapravo stana iznad, dobijen je prostor koji zrači na nekoliko načina. Pomenuti „donji nivo“ zamišljen je kao Prosecco bar, sa nekoliko visokih stolova, kao i nekoliko fotelja, idealno za različite povode, od kafe u toku dana, preko laganog ručka ili dolaska samo na kolače, do večernjeg pića pre izlaska u grad.

Regal_02-660x437

A kada se starinskim i elegantno restauriranim stepeništem popnete na sprat, čeka vas sasvim nov doživljaj. Salonski stan koji je nenametljivim intervencijama, uz par modernih i funkcionalnih rešenja, pretvoren u prostor koji ostavaja i toplinom i svetlošću i celokupnom „ušuškanom“ postavkom. Zapravo, ovaj prostor vas sasvim izmešta iz ovdašnje stvarnosti, a kada na sto počnu da stižu ovdašnja jela, zaista ne znate da li je ispod vas neki od pariskih bulevara ili neka od londonskih otmenih ulica ili pak samo olistala Jevremova.

rps20160405_220340

Za ovaj i ovakav izbor jela i način prezentacije zadužen je šef kuhinje čije kanadsko kulinarsko obrazovanje donosi onu vrstu odnosa prema namirnicima i kombinacijama ukusa koja ovde počesto nedostaje. Dakle, nema pena i zamena, nema skoka do Azije u potrazi sa novim ukusima, ali itekako ima kvalitetnih namirnica i pažljive pripreme u duhu evropskih kuhinja. U praksi sve počinje raskošnim izborom peciva koje prave u raznim kombinacijama, a serviraju uz namaze sa inćunima, začinskim biljem i vrganjima. Zatim smo probali nežno kremasti potaž od špargli u kome baš ova namirnica baš dolazi do punog izražaja svojim prefinjenim ukusima. Potom sledi efektna šetnja kroz topla predjela: od posvete francuskoj kuhinji u vidu tartalete sa , preko skoka do mora uz grilovane kapesante sa mrežicom od parmezana sa zanimljivim sosom od dimljene slanine, pa povratak na kopno kroz svežinu salate od mladog spanaća posluženog na ušećerenom limunu.

Regal_04-660x437

I već tu se formira utisak koji ćemo nositi do kraja posete Regalu: svaki sastojak svakog jela savršeno je uklopljen u celinu uz harmonično prožimanje aroma. To su potvrdila i glavna jela: potpuno sjajan file lososa u kremastom sosu od komarača poslužen uz sotirane šampinjone i maštovit izbor grilovanog povrća sa „vodene“, te provansalski marinirani zapečeni teleći kotlet sa bavarskim knedlama („špecle“) sa „zemljane“ strane. Pominjanje ova dva „elementa“ nikako nije slučjano, već je predlog da za ovo mest odvojite dovoljno vremena za degustacione menije koji upravo donose izbor iz domena „zemlja“, odnosno „voda“, uz četiri ganga i dva dezerta po izboru.

gret-food-service-and

Upravo selekcija poslastica zaslužuje posebnu pažnju, kako izborom tako i izgledom svakog od posluženih dezerata. Da li će vaš izbor biti jedan od tartova, osvežavajući sa malinama i maskraponeom ili u okrugloj formi poslužena verija sa pomorandžom i karamelom, oba poslužena uz čokoladni mus u …ili pak autentičan krem brule koji stiže u pratnji originalnog homemade keksa ili možda svojevrsni dižestiv u vidu pomorandži u kompotu od belog vina i nane, nikako ne možete pogrešiti, svaki je doživljaj i kreacija za sebe.

rps20160405_220324

Uz nekoliko primamljivih favorita iz glavnog dela menija, u rasponu od pačijih grudi sa sosom od dunja, preko novozelandskih jagnjećih kotleta u prelivu od brusnica do grilovanih gambora na ražnjiću od ruzmarina sa salsom od kinoe, Regal na sasvim osoben način prezentuje visokokvalitetnu kuhinju jasno baziranu na francuskim uticajima, ali sa prepoznatljivim potpisom šefa kuhinje. U ambijentu kakav smo opisali, u srcu prestonice, uz nenametljivu uslugu i promišljenu vinsku kartu, ovo je mesto zaista posebnog doživljaja. Obavezna destinacija za sve gastronaute, idealno mesto za razne posebne prilike, jedinstveno za originalne ukuse.

Gospodar Jevremova 40

011 2637 103

a

a

Izvor: Vino i fino