- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

KAKO HR STRUČNJACI PRONALAZE TALENTE

Foto 7

Kada je reč o upravljanju ljudskim resursima, Naftna industrija Srbije potrudila se da HR stručnjaci dožive celodnevno putovanje kroz „galaksiju“ najboljih praksi iz segmenta kompenzacija i beneficija. Iako već tradicionalno organizuje uspešne C&B skupove, NIS je i ovog puta uspeo da pomeri granice, premaši očekivanja više od 150 učesnika i organizuje manifestaciju koja će doprineti razvoju domaće HR zajednice.

Neka od pitanja koja HR stručnjaci postavljaju kao prioritetna u uslovima savremenog poslovanja su:

Ujedno, to su bile i centralne teme konferencije. Na konferenciji koja je vizuelno osmišljena kao svojevrsni omaž holivudskom spektaklu “Star Wars” i koji je učesnicima ponudio jednako zanimljiv sadržaj kao i ovaj filmski serijal, svoje tajne uspešne prakse upravljanja ljudskim resursima podelili su ugledni međunarodni stručnjaci iz kompanija kao što su C-team, EPSI, PWC, Advance International, LQ i Nordeus.

Konferencija je simbolično nazvana “Rat za zvezde” (War for Stars), a centralna tema skupa bile su beneficije i kompenzacije za zaposlene sa fokusom na nematerijalnu motivaciju zaposlenih, а sve sa ciljem da se istovremeno obezbede i zadovoljstvo zaposlenih i prosperitet kompanije, kao što su:

Foto 3

HR stručnjaci dali su svoje savete

Eksperti su na konferenciji upoznali prisutne sa aktuelnim trendovima i tendencijama u oblasti nagrađivanja zaposlenih, ali i dali instrukcije za rad sa zaposlenima – od toga kakav tretman u kompaniji očekuju do toga kakvo im radno okruženje prija. Tokom konferencije organizovane su i tri panel-diskusije na kojima su HR stručnjaci nekih od vodećih kompanija (JTI, Nelt, Societe Generale, Swarovski, Yazaki, PWC i NIS) preneli svoja iskustva u radu iz oblasti kompenzacija i beneficija i proveli učesnike skupa „zvezdanim stazama“ najuspešnijih praksi upravljanja ljudskim resursima. Učesnici panela su govorili i o načinima privlačenja i zadržavanja zaposlenih na specifičnim pozicijama na srpskom tržištu rada,  metodama i značaju prepoznavanja talenata i razlikama između top performera i zaposlenih sa potencijalom, kao i o realnom korišćenju big data u okviru HR-a danas.

Jedan od ključnih uslova za blagostanje u kolektivu – međusobno poverenje zaposlenih i menadžmenta, istakla je menadžerka kompanije Nordeus, Karalin Kuli. Ona je takođe pomenula i važnost poštovanja različitosti i potreba svih zaposlenih. Aleksandar Kosobokov, stručnjak iz kompanije EPSI, govorio je o skrivenim pretnjama i prednostima korišćenja različitih tipova benefita, poput zdrave ishrane i sportskih aktivnosti, koje mogu da utiču na povećanje produktivnosti. Efekat ovih programa ogleda se u većem zadovoljstvu i lojalnosti zaposlenih, ali se istovremeno ostvaruju i ekonomski benefiti jer se smanjuju neproduktivnost i stopa bolovanja. Predstavio je i načine kako se može izmeriti efikasnost sredstava uloženih u programe za poboljšanje work-life balansa. Marina Petruševski iz kompanije „Advance International“ je ukazala na još jedan instrument kojim poslodavci mogu da stvore bolje uslove za rad – to je praćenje kritičnih stanja zaposlenih, objektivnim merenjem njihovih fizičkih potencijala, koji na osnovu prikupljenih informacija zaposlenima predlaže najbolji način suočavanja sa stresom, daje im savete u vezi sa njihovim životnim stilom kako bi izbegli sindrom sagorevanja.

Karina Hudenko iz kompanije „PWC“ je prikazala kategorije kompanija u budućnosti. Kompanije su podeljene  po bojama na osnovu njihovih korporativnih strategija tj. vrednosti koje promovišu. Ona je ukazala na činjenicu da kandidati sve češće biraju poslodavca na osnovu vrednosti koje kompanija propagira. Govorila je i  o izazovima na tržištu rada i trendovima koji ga mogu oblikovati u bližoj budućnosti. Alan Žepec iz „LQ“ je tokom svog izlaganja naveo dobar primer uticaja ličnosti na karijeru – on je istakao da je sistem vrednosti svakog pojedinca povezan sa razvojem njegove karijere, te da je sve u našim rukama i da sami odlučujemo o svojoj sudbini, a da je na tom putu – najvažnije slušati sebe.

HR stručnjaci: savremeni uslovi poslovanja nameću borbu za najboljim radnicima

Svi prisutni podelili su dragocene prakse koje se primenjuju u njihovim radnim okruženjima, a zajednički zaključak svih učesnika je da se dobri uslovi za zaposlene mogu stvoriti u svakom radnom kolektivu, bez obzira na vrstu delatnosti kojom se kompanija bavi. Pored inspirativnih izlaganja koja su bila praćena svetlošću lasera i scenografijom koja je dočarala izazovnost bitke za zvezde na tržištu rada, prisutni su imali prilike i za brojne međusobne neformalne kontakte u kojima su dodatno mogli da razmene iskustva i steknu nova poznanstva unutar HR zajednice. Posebna vrednost skupa bila je u tome što su iskusni stručnjaci, kao „masteri“ i „džedaji“ u „Ratu za zvezde“, imali priliku da kroz tajne uspešne prakse upravljanja ljudskim resursima provedu i mlade menadžere, lidere u svojoj oblasti, kako bi oni dalje uspešno inspirisali svoje timove.

Konferencija iz oblasti kompenzacija i beneficija organizovana je četvrtu godinu zaredom. Prisustvovalo je više od 150 gostiju iz domaćih i internacionalnih kompanija koji su se okupili da bi ih HR stručnjaci uputili kako da bolje upoznaju svoje zaposlene, njihove težnje, metode i načine kako ih privući, razvijati, motivisati i zadržati. Tema konferencije se sama nametnula, jer savremeni uslovi poslovanja nameću borbu za najboljim radnicima, a prepoznavanje svojih zaposlenih kao zvezda svake kompanije, poboljšavanje uslova i celokupnog  iskustva rada u kompaniji, donosi zaposlene koji su angažovaniji, produktivniji i koji žele da ostanu u kompaniji.