- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

RAT ZA ZVEZDE JE POČEO!

 

Rat za zvezde već je počeo! Kada je reč o upravljanju ljudskim resursima, Naftna industrija Srbije potrudila se da stručnjacima iz te oblasti priredi inspirativno celodnevno putovanje kroz „galaksiju“ najboljih praksi iz segmenta kompenzacija i beneficija. Iako već tradicionalno organizuje uspešne C&B skupove, NIS je i ovog puta uspeo da pomeri granice, premaši očekivanja više od 150 učesnika i organizuje manifestaciju koja će doprineti razvoju domaće HR zajednice.

 Rat za zvezde

 

Na koji način zadržati najbolje zaposlene u kompaniji? Kako sa tržišta rada uprkos sve većoj konkurenciji privući najbolje mlade stručnjake? Kako ujedno imati i uspešan biznis i zadovoljne i motivisane zaposlene? To su neka od pitanja koja se u uslovima savremenog poslovanja nameću kao prioritetna za HR stručnjake. Ujedno, to su bile i centralne teme konferencije u oblasti kompenzacija i beneficija koju je 15. marta u Beogradu organizovao NIS, jedan od najvećih i najatraktivnijih poslodavaca u regionu. Na konferenciji koja je vizuelno osmišljena kao svojevrsni omaž holivudskom spektaklu “Star Wars” i koji je učesnicima ponudio jednako zanimljiv sadržaj kao i ovaj filmski serijal, svoje tajne uspešne prakse upravljanja ljudskim resursima podelili su ugledni međunarodni stručnjaci iz kompanija kao što su C-team, EPSI, PWC, Advance International, LQ i Nordeus.

 

Konferencija je simbolično nazvana “Rat za zvezde” (War for Stars), a centralna tema skupa bile su beneficije i kompenzacije za zaposlene sa fokusom na nematerijalnu motivaciju zaposlenih –  mogućnosti za profesionalni razvoj, obezbeđivanje zdravih uslova za rad, međusobnog poverenja i brige o zdravlju zaposlenih, fleksibilnog radnog vremena, sportskih aktivnosti, a sve sa ciljem da se istovremeno obezbede i zadovoljstvo  zaposlenih i prosperitet kompanije.

 

starwars3

 

Eksperti su na konferenciji upoznali prisutne sa aktuelnim trendovima i tendencijama u oblasti nagrađivanja zaposlenih, ali i dali instrukcije za rad sa zaposlenima – od toga kakav tretman u kompaniji očekuju do toga kakvo im radno okruženje prija. Tokom konferencije organizovane su i tri panel-diskusije na kojima su eksperti nekih od vodećih kompanija (JTI, Nelt, Societe Generale, Swarovski, Yazaki, PWC i NIS) preneli svoja iskustva u radu iz oblasti kompenzacija i beneficija i proveli učesnike skupa „zvezdanim stazama“ najuspešnijih praksi upravljanja ljudskim resursima. Učesnici panela su govorili i o načinima privlačenja i zadržavanja zaposlenih na specifičnim pozicijama na srpskom tržištu rada,  metodama i značaju prepoznavanja talenata i razlikama između top performera i zaposlenih sa potencijalom, kao i o realnom korišćenju big data u okviru HR-a danas.

 

Menadžer kompanije Nordeus, Karalin Kuli, istakla je da je jedan od ključnih uslova za blagostanje u kolektivu – međusobno poverenje zaposlenih i menadžmenta. Ona je takođe pomenula i važnost poštovanja različitosti i potreba svih zaposlenih. Aleksandar Kosobokov, stručnjak iz kompanije EPSI, govorio je o skrivenim pretnjama i prednostima korišćenja različitih tipova benefita, poput zdrave ishrane i sportskih aktivnosti, koje mogu da utiču na povećanje produktivnosti. Efekat ovih programa ogleda se u većem zadovoljstvu i lojalnosti zaposlenih, ali se istovremeno ostvaruju i ekonomski benefiti jer se smanjuju neproduktivnost i stopa bolovanja. Takođe je predstavio i načine kako se može izmeriti efikasnost sredstava uloženih u programe za poboljšanje work-life balansa. Marina Petruševski iz kompanije „Advance International“ je ukazala na još jedan instrument kojim poslodavci mogu da stvore bolje uslove za rad – to je praćenje kritičnih stanja zaposlenih, objektivnim merenjem njihovih fizičkih potencijala, koji na osnovu prikupljenih informacija zaposlenima predlaže najbolji način suočavanja sa stresom, daje im savete u vezi sa njihovim životnim stilom kako bi izbegli sindrom sagorevanja.

 

starwars2

 

Karina Hudenko iz kompanije „PWC“ je prikazala kategorije kompanija u budućnosti. Kompanije su podeljene  po bojama na osnovu njihovih korporativnih strategija tj. vrednosti koje promovišu. Ona je ukazala na činjenicu da kandidati sve češće biraju poslodavca upravo na osnovu vrednosti koje kompanija propagira. Ona je takođe govorila o izazovima na tržištu rada i trendovima koji ga mogu oblikovati u bližoj budućnosti. Alan Žepec iz „LQ“ je tokom svog izlaganja naveo dobar primer uticaja ličnosti na karijeru – on je istakao da je sistem vrednosti svakog pojedinca povezan sa razvojem njegove karijere, te da je sve u našim rukama i da sami odlučujemo o svojoj sudbini, a da je na tom putu – najvažnije slušati sebe.

 

Na panel diskusijama, HR menadžeri vodećih svetskih kompanija su sa prisutnima, ali i između sebe, podelili dragocene prakse koje se primenjuju u njihovim radnim okruženjima, a zajednički zaključak svih učesnika je da se dobri uslovi za zaposlene mogu stvoriti u svakom radnom kolektivu, bez obzira na vrstu delatnosti kojom se kompanija bavi. Pored inspirativnih izlaganja koja su bila praćena svetlošću lasera i scenografijom koja je dočarala izazovnost bitke za zvezde na tržištu rada, prisutni su imali prilike i za brojne međusobne neformalne kontakte u kojima su dodatno mogli da razmene iskustva i steknu nova poznanstva unutar HR zajednice. Posebna vrednost skupa bila je u tome što su iskusni stručnjaci, kao „masteri“ i „džedaji“ u „Ratu za zvezde“, imali priliku da kroz tajne uspešne prakse upravljanja ljudskim resursima provedu i mlade menadžere, lidere u svojoj oblasti, kako bi oni dalje uspešno inspirisali svoje timove.

 

NIS je četvrtu godinu zaredom organizovao konferenciju iz oblasti kompenzacija i beneficija, a kvalitetom i organizacijom događaja, kompanija je još jednom opravdala slogan „Budućnost na delu“. Konferenciji je prisustvovalo više od 150 gostiju iz domaćih i internacionalnih kompanija koji su se okupili kako bi vođeni uglednim HR stručnjacima bolje upoznali svoje zaposlene, njihove težnje, metode i načine kako ih privući, razvijati, motivisati i zadržati. Tema konferencije se sama nametnula, jer savremeni uslovi poslovanja nameću borbu za najboljim radnicima, a prepoznavanje svojih zaposlenih kao zvezda svake kompanije, poboljšavanje uslova i celokupnog  iskustva rada u kompaniji, donosi zaposlene koji su angažovaniji, produktivniji i koji žele da ostanu u kompaniji.

 

starwars4

 

Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u regionu, a ujedno i jedan od najpoželjnijih poslodavaca, NIS prati i postavlja trendove u oblasti HR-a i veliku pažnju posvećuje potrazi za najboljima, ali i načinima na koji svoje postojeće zaposlene razvijati i pomoći im da postignu svoj pun potencijal. Organizacijom konferencije u oblasti kompenzacija i beneficija, NIS nastoji dodatno da unapredi svoju praksu u oblasti ljudskih resursa, ali i da doprinose razvoju celokupne HR zajednice.

 

NIS grupa angažuje oko 11.000 radnika i jedan je od najatraktivnijih i najpoželjnijih regionalnih poslodavaca čija HR praksa postaje uzor i drugim kompanijama. Kao jedan od vodećih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi NIS teži da i njegovi zaposleni budu lideri u oblastima kojima se bave i da budu u mogućnosti da u potpunosti odgovore na sve zahteve savremenog poslovanja. Zbog toga NIS neprestano ulaže u profesionalni razvoj zaposlenih, a za njihove obuke je samo u 2017. godini kompanija izdvojila oko 200 miliona dinara.

 

Tekst je preuzet iz Kaizen™ magazina #1. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.