- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

KAKO IZGLEDA CONTROLLING U MOJOJ KOMPANIJI? (33. ICV SRBIJA SASTANAK)

BRK_5266

33. ICV Srbija sastanak organizovan je 24.11.2017. u hotelu Holiday Inn. Tema sastanka bila je – „Kako izgleda controlling u mojoj kompaniji?”, a na sastanku je bilo preko 120 controllera.

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra BeogradBojan se najpre zahvalio prisutnima što su se odazvali pozivu, a potom se zahvalio svim govornicima koji su prihvatili da podele iskustva u controllingu u svojim kompanijama. Bojan je takođe izneo benefite i koristi koje dobija svaki član ICV kluba i tako podsetio controllere na nekoliko ključnih benefita koje dobijaju članstvom u klubu kao što su: znanje, networking, brendiranje svoje ličnosti, karijerno usavršavanje i još mnogi drugi.

Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd

Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd

Nakon Bojanovog uvoda, 7 govornika iz 6 kompanija je sa nama podelilo kako u njihovim kompanijama izgleda controlling:

kolaz

Ivana Višnjić nam je predstavila Bel Medic i podelila sa nama koji su to najveći izazovi sa kojima se controlleri susreću u ovoj kompaniji, kao i da je komunikacija između ljudi i sektora jako bitna. Da bi sektor controllinga uspešno obavljao svoj zadatak, Ivana smatra da je neophodno:

Ivana Višnjić, CFO, Bel Medic

Ivana Višnjić, CFO, Bel Medic

Nakon što je Ivana odgovorila na pitanja controllera, na scenu je stupio Bojan Pavlović iz Tygar Tyres-a. Bojan nam je predstavio svoju kompaniju i objasnio kakvu ulogu ima sektor controllinga. Saznali smo da su glavne industrijske performanse u ovoj kompaniji:

Bojan Pavlović, Business Partner Controller, Tygar Tyres

Bojan Pavlović, Business Partner Controller, Tygar Tyres

Bojan je sa nama podelio kako je u njegovoj kompaniji ukinuto budžetiranje, na opšte iznenađenje svih prisutnih u sali.

Nakon toga usledila je prezentacija Vladimira Petkovića iz kompanije Elixir Group.

Vladimir je predstavio svoju kompaniju kroz kratak istorijat i zanimljiv video u kome smo mogli da saznamo na koji način funkcionišu stvari u Elixir grupi. Vladimir nam je ispričao kako je cilj komapnije Elixir da do 2019. godine konsolidovana prodaja mineralnog đubriva bude 600 hiljada tona. Opisano nam je i šta to karakteriše biznis mineralnih đubriva:

Vladimir Petković, CFO, Elixir Group

Vladimir Petković, CFO, Elixir Group

Nakon toga usledila je pauza za osveženje i networking.

Nakon pauze su nas sa radom controllera i zanimljivostima iz bankarskog sektora upoznale Jelena Mihajlović i Miljana Ačanski iz Vojvođanske banke koje su nas uverile da i u bankarskom sektoru postoje krize i pad finansijskih pokazatelja. Takođe one su nas upoznale sa glavnim procesima u controllingu u Vojvođanskoj banci:

Jelena Mihajlović, Direktor sektora pripreme budžeta i praćenje učinka, Vojvođanska Banka Miljana Ačanski, Šef odeljenja praćenja budžeta i učinka, Vojvođanska Banka

Jelena Mihajlović, Direktor sektora pripreme budžeta i praćenje učinka, Vojvođanska Banka
Miljana Ačanski, Šef odeljenja praćenja budžeta i učinka, Vojvođanska Banka

Nakon Jelene i Miljane, sektor controllinga kompanije Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o. predstavila je Aleksandra Janković. Aleksandra nam je ukratko predstavila kompaniju Leoni u Srbiji i otkrila da pored fabrika u Malošištu i Prokuplju trenutno grade fabriku u Nišu ali i da počinju sa gradnjom fabrike u Kraljevu. Kada sve bude izgrađeno i pušteno u rad, kompanije Leoni će u Srbiji zapošljavati 10000 radnika. Aleksandra nas je podsetila da su glavni procesi u controllingu, iz kojih sve proizilazi, u njenoj kompaniji:

Aleksandra Janković, Controlling menadžer, Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o.

Aleksandra Janković, Controlling menadžer, Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o.

Poslednji predavač ove večeri bila je šarmantna Sonja Puzigaća iz kompanije Hellenic Sugar Industry. Nakon kratkog predstavljanja kompanije i njenog istorijata upoznala nas je da dve šećerane pripadaju ovoj grupaciji i to su: Fabrika Šećera Crvenka i Fabrika Šećera „Šajkaška“.

Hellenic Sugar Industry u Srbiji zapošljava 241 stalno zaposlenih i 555 sezonsko zaposlenih radnika. Sonja nas je upoznala šta su to glavni KPI-evi koje njena kompanija gleda:

Sonja Puzigaća, Finansijski analitičar, Hellenic Sugar Industry

Sonja Puzigaća, Finansijski analitičar, Hellenic Sugar Industry

Prisutnima se na kraju na dobroj atmosferi i konstruktivnim pitanjima zahvalio Bojan Šćepanović, sve pozvao na sledeći ICV Srbija sastanak, a nakon toga su zadovoljni controlleri krenuli kući da prelistaju najnoviji broj Controlling magazina.

Fotografije možete pogledati na ovom linku.