- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Fudbalska liga vredna 22 milijarde evra

Premier_liga_BetaAP

Evropsko fudbalsko tržište premašilo je 22 milijarde evra prihoda u sezoni 2014/15, zahvaljujući porastu u pet najvećih liga.

Kako se navodi u godišnjem pregledu finansija revizorske kuće Dilojt (Deloitte), Bundesliga, Primera, Liga jedan, Serija A i Premijer liga čine 54 odsto ukupnih prihoda, javlja B92.

Ugovori o pravima emitovanja i komercijalnoj saradnji doprineli su rastu prihoda pet najvećih evropskih liga u sezoni 2014/15. za sedam odsto, odnosno na 12 milijardi evra.

Partner u sektoru za analizu sportskog poslovanja Dilojta Den Džons  (Dan Jones) je izjavio da je još jedna godina rasta dokaz o kontinuiranom apetitu emitera i komercijalnih partnera da se povezuju s elitnim klubovima zbog njihovog globalnog profila i privlačnosti masama.

klubovi

„Svaka od pet najvećih evropskih liga naredne dve sezone ulazi u novi ciklus ugovora o pravima prenosa, tako da će na evropskom fudbalskom tržištu u sezoni 2016/17. verovatno biti ostvareno više od 25 milijardi evra prihoda“,

a

rekao je Džons.

Premijer liga je povećala prihod za tri odsto (88 miliona funti) u sezoni 2014/15. i tako učvrstila vodeću poziciju u svetu s ukupnim prihodom 3,3 milijarde funti, što je više od dve milijarde više od druge po redu Bundeslige.

Premijer liga je vodeća u svetu u sve tri ključne kategorije prihoda, pretekavši tako Bundesligu na poziciji vodeće po komercijalnim prihodima u sezoni 2014/15.

a

a

Izvor: BIZlife