Dobar sluh za biznis korisnike, intervju Petar Popović, izvršni direktor za poslovne korisnike, Telekom Srbija

Dobar sluh za biznis korisnike, intervju Petar Popović, izvršni direktor za poslovne korisnike, Telekom Srbija

petar petrović fi

Verovatno nikada nećemo saznati kakvu bi muzičku karijeru izgradio da je nastavio da svira gitaru, ali znamo da je u svetu telekomunikacija došao raktično do vrha. Postepeno napredujući, prolazeći kroz razne nivoe i funkcije Telekoma Srbija, Petar Popović u poslednje dve godine odlično se snalazi na poziciji izvršnog direktora za poslovne korisnike ove kompanije.

Petar Popović

Petar Popović

 

Kako se razvijala Vaša karijera?

Od 2003. godine sam u kompaniji Telekom Srbija i imao sam sreću da prođem sve nivoe, od menadžera prodaje, preko šefa Službe za prodaju biznis korisnicima i direktora Sektora za prodaju biznis korisnicima pa do današnje funkcije. Posebno je izazovan bio period kada sam, najpre na mestu direktora prodaje a kasnije i kao izvršni direktor, učestvovao u proboju m:tel-a u Crnoj Gori, kao trećeg operatera na tom zasićenom i malom tržištu. U veoma kratkom roku m:tel je uspeo da ostvari tržišno učešće od 28 odsto i da dostigne stabilnu poziciju i solidne finansijske rezultate. U martu 2013. godine preuzeo sam poziciju izvršnog direktora za poslovne korisnike Telekoma Srbija. Postepen razvoj karijere omogućio mi je da mogu da sagledam svaki segment poslovanja, od operativnih do strateških zadataka, tako da kasnije nije bilo mnogo prostora za iznenađenja i nepoznanice.

Koliko je izazovno raditi u velikom sistemu kao što je Telekom Srbija?

Kada kažete veliki sistem, prvo pomislim na veliki i jak brend kakav je upravo Telekom Srbija. U snažnoj i stabilnoj kompaniji imate dovoljno prostora da ostvarite vaše profesionalne planove, ali i veliku odgovornost bez koje je nemoguće da se zamisli ostvarivanje postavljenih ciljeva. Veličina sistema, ako se misli na broj zaposlenih, složenost i širok portfolio servisa u ponudi, nisu previše zahtevan izazov ako imate dobru organizaciju, razvijate timski duh i za saradnike imate dobre profesionalce.

Šta podrazumeva funkcija Izvršni direktor za poslovne korisnike? Kolika je odgovornost na Vama?

Funkcija Izvršnog direktora za poslovne korisnike podrazumeva dobro poznavanje svih procesa industrije u kojoj kompanija posluje, kao i samog tržišta i svih njegovih segmenata. To su osnovni preduslovi za donošenje ispravnih strateških odluka. Odgovornost je velika, kako prema korisnicima tako i prema zaposlenima i akcionarima. MTS je već dugo lider u ovom segmentu poslovanja i zato insistiramo na stalnom usavršavanju i inovacijama kako bismo to i održali.

Kako izgleda jedan Vaš običan radni dan?

Teško da bih mogao bilo koji radni dan da opišem kao običan. Svaki dan je izazovan na svoj način, čemu se zaista radujem, jer to daje posebnu dinamiku svakodnevnim obavezama a ujedno je i dobra prilika da se nešto novo nauči, sazna, započne ili završi. Moj radni dan je uglavnom dobro isplaniran, tako da uvek postoji vreme posvećeno sastancima sa korisnicima, ali i dovoljno vremena za saradnju unutar poslovne direkcije kojom rukovodim, ili sa ostalim sektorima kompanije. Nastojim da uvek imam pristup relevantnim informacijama u pravom trenutku, kako bi sve poslovne odluke bile što utemeljenije.

Koje sve proizvode/servise MTS može da ponudi biznis korisnicima?

Komparativna prednost MTS-a je mogućnost ponude celokupnog portfolia poslovnih rešenja, kako maloj firmi tako i velikom poslovnom sistemu bilo gde na području naše zemlje. Namerno kažem rešenja, s obzirom na to da su fleksibilna rešenja koja su prilagođena potrebama korisnika upravo ono što se od nas očekuje. Svaka firma ima svoje specifične potrebe, a mi želimo da budemo prvi i pravi kome će se potencijalni korisnici obratiti kako bi na jednom mestu pronašli najbolje rešenje za efikasno upravljanje i razvoj poslovanja, bez obzira na veličinu i delatnost firme.

Koji trendovi su ključni u današnjem svetu telekomunikacija?

Telekomunikacije su jedna od najdinamičnijih industrija, koja zahteva stalne inovacije, predviđanja i prilagođavanja novim potrebama. Mi odgovoramo na te izazove ulaganjima u različite segmente poslovanja, imajući na umu poboljšanje korisničkog iskustva, bolji kvalitet usluga i stalni ciklus inovativnih rešenja za pojedinačne potrebe poslovnih korisnika. Konačno, za kontinuirani nivo ulaganja nedavno smo dobili i prestižnu regionalnu nagradu. S druge strane, s obzirom na trend značajnih ušteda i to ne samo u oblasti telekomunikacija, MTS se i tu pokazao kao pouzdan partner, nudeći klijentima značajne uštede zahvaljujući svojim integrisanim rešenjima. Istovremeno, ubrzano se menjaju poslovna okruženja usled razvoja tehnologije na globalnom nivou. Prognoze govore da bi OTT (Over The Top) kompanije, one koje nude različite govorne, video ili aplikacije za razmenu poruka, na globalnom nivou telco operatorima mogle da uskrate gotovo 400 milijardi dolara prihoda od standardnih servisa. To je velika promena koja dosadašnju evoluciju razvoja poslovanja pretvara u revoluciju. Telekom Srbija nastoji da brže i efikasnije odgovori na konstantne promene i tržišne izazove, dok će bezbednost, pristupačnost i stalna podrška koju pružamo i dalje predstavljati stabilan oslonac za poslovanje naših korisnika.

Kako je primena cloud rešenja uticala na biznis?

Nedavno sam čuo dobro poređenje cloud rešenja sa revolucijom koju su nam doneli Nikola Tesla i naizmenična struja. Mobilnost poslovanja i stalni zahtevi za uštedama u fokusu su poslovnih korisnika. U tom smislu, cloud rešenja se pokazuju kao optimalna, pre svega zato što korisnik sam i veoma lako može da izabere šta i koliko dugo mu je potrebno, a da na kraju plati samo ono što je koristio. Svi poslovni podaci, servisi i aplikacije dostupni su korisniku u svakom trenutku, bez ikakvih dodatnih ulaganja. Upravo zbog svoje jednostavnosti i uštede resursa cloud predstavlja budućnost poslovanja, a Telekom Srbija garantuje bezbednost i dostupnost cloud rešenja i korisničkih podataka hostovanih u našem sofisticiranom Data Centru koji se, što je najvažnije od svega, nalazi u Srbiji.

Kad smo već kod noviteta, šta možemo da očekujemo od MTS-a u narednom periodu?

Telekom Srbija ima najveću i najrasprostranjeniju optičku infrastrukturu u Srbiji. Uveliko implementiramo koncept „Fiber to the Biz“, odnosno „business passed/businness connected“, čime korisnik dobija gratis optičku infrastrukturu i mogućnost realizacije usluga koja se meri u minutima, a sve u cilju fleksibilnijeg poslovanja i poboljšanja korisničkog iskustva. Investiramo, takođe, i u razvoj 4G mobilne mreže putem koje pretraživanje Interneta i preuzimanje sadržaja nudi sasvim novi doživljaj mobilnih komunikacija. Sa dostupnošću ove tehnologije u 13 gradova i mesta imamo najbolju rasprostranjenost mreže u Srbiji, a do kraja godine planiramo da MTS 4G mobilna mreža bude prisutna u svim većim gradovima. Napomenuo bih da poslovni korisnici uskoro mogu da očekuju i vrlo atraktivne bankarske usluge naše MTS banke. Novitet su i dva nova kanala prodaje: web prodaja i telefonska prodaja za poslovne korisnike, koji na ovaj način svoje ideje i poslovanje mogu još brže da pretvore u novu vrednost i konkretan ekonomski poduhvat. Naš BizPaket, namenjen i kreiran za mala i srednja preduzeća, prepoznat je na tržištu jer donosi uštedu i omogućuje fleksibilnost u izboru, garantujući kvalitet.

Petar Popović

Petar Popović

 

 

Kako sarađujete sa controllingom (funkcija za budžet) u Telekom Srbija?

Odličan (5).

Kako zamišljate idealnog controllera?

Kao dobar spoj forme i suštine.

Kakve izveštaje očekujete od controllera?

Kao dobar spoj forme, suštine i dizajna.

Kako bi vas prijatelji opisali u tri reči?

Uvek se trudim da budem pouzdan i iskren prijatelj. Imao sam i tu sreću da u životu upoznam sjajne ljude i sa njima izgradim jaka i odana prijateljstva, pa verujem da biste na ovo pitanje od njih dobili prilično subjektivne odgovore.

Mislite li da posao menja ljude u privatnom smislu? Koliko ste se Vi promenili kao osoba?

Svakako. Poslovno okruženje i vreme koje provodimo na poslu u dobroj meri utiču na naš privatni život, bez obzira na balans koji želimo da postignemo. Taj uticaj može da bude veoma pozitivan, jer nam pomaže da dobre modele primenjujemo i repliciramo u svakodnevnom životu. Tu pre svega mislim na organizovanost, usredsređenost i strpljenje, kao vrednosti koje želimo da imamo i u drugim životnim situacijama, ne samo na poslu. Kada ste otvoreni i spremni da učite iz sasvim različitih životnih situacija, nužno ste spremni i da unosite novine.

Imate veoma uspešnu karijeru. Koliko vremena Vam ostaje za privatan život i porodicu?

Nastojim da sačuvam dovoljno vremena za svoj privatan život. Međutim, kada je najveći deo dana posvećen poslu, onda je jako značajno da vreme sa porodicom bude dobro osmišljeno i provedeno na kvalitetan način. S druge strane, razumevanje i podrška porodice su u tome od presudnog značaja, jer moramo da delujemo timski, kao i na poslu.

Kako provodite slobodno vreme? Imate li neki zanimljiv hobi?

Kao dete sam zavoleo gitaru i tom hobiju se polako vraćam.

Vaša omiljena misao je…?

Onaj koji nikad ne pita, ili zna sve ili ne zna ništa.

 

Autor teksta je Petar Popović, Izvršni direktor za poslovne korisnike, Telekom Srbija.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 05.

Autor

Petar  Popović


Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (19)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (355)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Marko Devrnja (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Tomo Djekovic (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Najnoviji Broj Controlling Magazina

  Controlling magazin #12

  Tema:
  "SUPPLY CHAIN"

  Autori:
  Preko 60 autora: Actavis, Elektromreža Srbije, BASF, Uniqa osiguranje...

  Preuzmi elektronsko izdanje