- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

BUSINESS INTELLIGENCE U PRAKSI (34. ICV SRBIJA SASTANAK)

 

5

34. ICV Srbija sastanak održan je 22.12.2017. u hotelu IN. Tema sastanka bila je – „BUSINESS INTELLIGENCE U PRAKSI”, a sastanku je prisustvovalo preko 100 controllera.

Sastanak je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra BeogradBojan se najpre zahvalio prisutnima što su se odazvali pozivu, a potom se zahvalio i kompaniji GoPro koja je bila glavni sponzor 34. ICV Srbija sastanka. Bojan je takođe govorio o važnosti podataka u savremenom poslovanju, kao i važnosti analize istih i potrebnom vremenu da dođemo do informacija koje su nam potrebne za analiziranje trendova poslovanja.

Nakon Bojanovog uvoda, 6 govornika iz 4 kompanije je sa nama podelilo šta je to BI i kako se primenjuje u njihovim kompanijama:

 

4

 

Miloš Pucarević nam je ukratko predstavio IT kompaniju iz oblasti BI, GoPro, čiji je jednostavan slogan ,,Solutions. Not software”. GoPro čini sjajan tim od 50 vrhunskih IT profesionalaca koji svakodnevno rade na implementaciji BI alata u kompanijama širom Srbije i regiona. Miloš nas je podsetio da je kompanija GoPro sertifikovani Microsoftov partner za Microsoft Dynamics NAV (Navision) poslovno rešenje koje nudi malim i srednjim firmama moćno, a istovremeno povoljno rešenje koje može biti posebno i fleksibilno prilagođeno potrebama firme i koje će se razvijati zajedno sa njom.

Miloš Pucarević, GoPro

Miloš Pucarević, GoPro

Nakon Miloša na scenu je stupio Bojan Prerad iz kompanije Microsoft. Bojan nam je predstavio Microsoft kao i alate koje Microsoft ima u oblasti Business Intelligence kao što su Microsoft Dynamics NAV, Power BI, BI, itd. Prisutnima je izneo benefite koji se dobijaju sa analizom podataka i izneo tvrdnju da će u budućnosti poslovanje bez alata koji brzo analiziraju podatke biti nezamislivo zbog brzine promena u savremenom poslovanju.

Bojan je otkrio da mesečna pretplata za BI alate iznosi 10$ za mesec dana.

Bojan Prerad, Microsoft

Bojan Prerad, Microsoft

Nakon toga usledila je prezentacija Predraga Ilića iz kompanije GoPro. Predrag nas je prvo upoznao sa teoretskim delom funkcionisanja BI alata i rekao da više ne postoji sukob između izveštavanja i poslovne inteligencije već da izveštavanje postaje znatno lakše uz poslovnu inteligenciju. Ono što se može očekivati od jednog BI sistema je:

Nakon teorijskog dela Predrag nam je pokazao kako to funkcioniše i u praksi. Prisutnima je pokazao šta sve može da se analizira i uradi u Power BI alatu.

Predrag Ilić, GoPro

Predrag Ilić, GoPro

Pre pauze od Predraga je reč preuzeo Bojan Šćepanović kako bi organizovao speed networking i tako upoznao članove jedne sa drugima. Prisutni su tom prilikom razmenili vizit karte i popričali nekoliko minuta.

Nakon toga usledila je pauza za osveženje i kafu.


Po završetku pauze nas je sa primenom power BI alata u kompaniji Mogyi upoznala Jelena Krstić koja je kroz praktične primere pokazala šta sve u kratkom vremenu može da uradi i koje sve izveštaje je moguće prikazati bez suvišnih excell tabela i mnogobrojnih fajlova. Ona nam je otkrila da je sve izveštaje i informacije moguće koristiti i na telefonu putem aplikacije koja je vrlo pregledna i detaljno prikazuje stvari.

Informaciju koju su čelnici kompanije GoPro podelili sa nama a koja je potvrđena iz kompanije Mogyi jeste da su se prihodi kompanije povećali 15% od uvođenja Power BI sistema.

Po pitanjima publike moglo se zaključiti da se prisutnima dopao način Jeleninog izlaganja kroz praktične primere.

Jelena Krstić, mogyi

Jelena Krstić, mogyi

Još jedna kompanija nam je predstavila poslovanje kroz BI alate i takođe kroz praktične primere pokazala kako izveštavanje može biti jednostavno. Predstavila nam se Jelena Milićević, finansijski menadžer, iz kompanije PKC Group koja u Srbiji posluje od 2014. godine i bavi se proizvodnjom žičanih sistema. Jelena nam je otkrila da u kompaniju PKC uvode Microsoft Dynamics NAV kao ERP sistem. Prisutnima je pokazala kako iz BI alata mogu da na jedan klik dobiju izveštaj u excellu kao i da je svaki izveštaj moguće formatirati tako da se iz njega izvuku samo stavke koje su potrebne u tom trenutku.

Jelena Milićević, PKC Group

Jelena Milićević, PKC Group

Nakon što je Jelena odgovorila na pitanja publike usledila je završna reč, CEO-a kompanije GoPro, Damira Barjaktarevića koji se zahvalio svima na prisustvu i aktivnom učestvovanju u prezentacijama govornika i izrazio želju da će još ovakvih skupova biti organizovano kako bi se upoznali sa novitetima u svetu biznisa. Prisutne je pozvao da prisustvuju na koktelu koji je usledio i tako sumiraju utiske sa sastanka.

Na samom kraju na dobroj atmosferi i zanimljivoj diskusiji prisutnima se zahvalio Bojan Šćepanović. Svima u sali je čestitao predstojeće praznike i poželeo im da se naredne godine vidimo u još većem broju na ICV Srbija sastancima.