- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

8 aplikacija koje štede novac

a

Vođenje domaćinstva ili vođenje male firme ima jednu zajedničku osobinu – para nikad nema u višku. Koliko god da smo svesni i pažljivi, ponekad nam se čini da nam novac sam klizi niz prste i uvek imamo onih odvratnih nekoliko dana do sledeće plate. Imate mobilni telefon? Ove aplikacije će Vam pomoći da makar znate na šta ste potrošili.

a

1. Mint

 

mint-app-logo

a

Odmah treba reći: besplatna aplikacija koju jednako hvali CNN koliko i 13 miliona zadovoljnih korisnika. Mint će Vam pomoći da brzo i lako pratite sve svoje račune (tekući računi, štedne i kreditne kartice i sl). Svoje troškove unosite brzo i lako, a ako želite, Mint će Vas podsetiti kada treba da platite neki račun. Podelite svoje troškove prema kategorijama i brzo ćete uvideti gde najviše „curi“.

a

2. Monefy

photo

Kategorije za trošenje već su napravljene, a troškovi i priliv novca se lako dodaju. Aplikacija sama pravi preseke za nedelju, mesec i godinu. Iako postoji verzija za Android, Manifaj možete sinhronizovati na više uređaja korišćenjem Dropboks naloga. Lepo uređena aplikacija zgodna za ličnu potrošnju i kućne budžete.

a

3. Google Wallet

 

Google-Updates-its-Wallet-App-to-add-more-Useful-Features (1)

a

Gde bi Gugl bio da se nije pozabavio Vašim novcem? Nažalost, većina kul opcija rezervisana je za američko tržište: Guglova platna kartica, opcija za slanje novca i-mejlom, praćenje onlajn porudžbina… U svakom slučaju, čak i ograničene opcije koje su dostupne kod nas zaslužuju pažnju. Odličan, intuitivan dizajn biće Vam lak za korišćenje, a ko zna – možda će neka od ovih super opcija jednom biti dostupna i kod nas. U svakom slučaju, Gugl nikad ne razočara svoje verne korisnike.

a

4. Spendee

 

spendee_logo

a

Spendi je već mnogo ozbiljnija opcija za one koji žele detaljan budžet – čak nije loša varijanta za privrednike i mala preduzeća. Možete slikati račune, izvoziti Eksel tabele u fajl ili ih čuvati na Gugl Drajvu. Lep dodatak je mogućnost da sami napravite različite budžete za različite kategorije, što će Vam pomoći da racionalnije trošite svoj novac. U svakom slučaju, pametan algoritam koji proračunava Vaš bilans pomoći će Vam da pratite svoje finansije u realnom vremenu.

a

5. Expensify

 

Expensify-app-logo

Ekspensifaj je aplikacija za poslovne ljude. Skeniranje računa, pravljenje izveštaja, preseka, praćenje stalnih troškova, uz posebne pogodnosti kao što je ugrađeni podsetnik za plaćanja i podaci o trenutnom kursu valuta koje najviše koristite kako biste na svakom mestu mogli da budete svesni svakog dinara, evra ili dolara. I ova aplikacija može da izveze podatke u obliku tabelarnog izveštaja i fantastična je za biznis u pokretu.

a

6. Level Money

 

unnamed

a

Povežite svoje bankovne račune za ovu aplikaciju i više nikada nećete morati da brinete gde ste stali sa trošenjem svog novca. Aplikacija prati Vaše transakcije kao banka, pravi predviđanja i preseke tako da ćete lako moći da predvidite stanje na računu za sledeći mesec. Ono što potrošite, možete da kategorizujete čak i prema tome kome ste platili. Račun za telefon je lako pratiti, ali koliko novca ste ostavili u najbližem dragstoru je malo veći izazov.

a

7. Digit.co

 

digit_new

a

Veoma zanimljive opcije! Digit je programiran da uči kako Vi trošite i u tom smislu Vas prati u stopu. S druge strane, dok pažljivo brine da se ne zanesete, svakog meseca 4-5$ odvaja na poseban štedni račun. Možda jedina Digitova mana jeste što sistem zaštite nije baš kreativan, pa Vam odgovor na tajno pitanje može brzo dosaditi.

a

8. Home Budget

 

Icon512

a

Aplikacija lepa, ali ne i besplatna. Međutim, malo koja aplikacija predvidela je da ćete je koristiti mesecima, možda i godinama. Mudri ljudi koji su pravili Home Budget vodili su računa o tome da brzo i lako pretražujete svoje troškove: svaku uplatu i svaki račun. Osim toga, minimalistički dizajn, uredan interfejs… Možda se isplati uložiti nepunih 6$ za vođenje kućnog budžeta?

Praćenje kućnih (ili poslovnih) finansija pomalo je kao fizički trening: nije uvek toliko važno koje vežbe ste odabrali, koliko je važno da se redovno pojavljujete. Zato, odaberite ono što vama najviše odgovara i na šta ćete se najlakše navići i počnite da planirate. Ima dovoljno besplatnih aplikacija sa različitim opcijama za sve ukuse i potrebe.

a

a

Izvor: Beeshaper