- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

5 novih trendova u ishrani

 

 

SMANJUJE SE VELIČINA OBROKA, ALI NJIHOVA ENERGIJSKA VREDNOST NE SMIJE. PROIZLAZI TO IZ DIKTATA KOJI SLUŠA PREHRAMBENA INDUSTRIJA: TRAŽI SE ŠTO VIŠE SVEGA U JEDNOM PROIZVODU

 

1

 

 

1. Mobilna hrana

Sve više obroka jedemo izvan doma. Lokacija je sve, tvrde agenti za nekretnine, a čini se da će to biti i moto svih u industriji pakirane hrane. Brendovi koji nude povoljne i pouzdane prijenosne ‘single’ formate svojih proizvoda prednjačit će pred drugima. Tu su i proizvodi koji eliminiraju dodatni napor korisnika u brizi za zdravlje. Primjerice, to mogu biti orašasti plodovi, mogu zadovoljiti gotovo sve dnevne vitaminske i mineralne potrebe. No to se još više odnosi na energijske pločice, čija prodaja i dalje raste. Ipak, od njih se očekuje novo ruho, ponajviše prelazak na pločice koje nisu samo energijske ili funkcionalne nego i izrazito aromatične. Naime, kod funkcionalnih je pločica okus još u drugom planu.

 

 

2. Običaji kamenog doba

Drevne žitarice i sjemenke poput kvinoje, lana, chije (bogate bjelančevinama, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima) sve se više pojavljuju i u običnim proizvodima poput granola, krekera i kruha. Još donedavno te su sjemenke i žitarice bile popularne samo među prehrambeno i zdravstveno osviještenim skupinama potrošača, no danas je većina dovoljno informirana pa očekuje visoku hranjivu vrijednost i svestranu funkcionalnost proizvoda. I današnje poslovne i šoubiz-zvijezde, uostalom, često propovijedaju da svoje energijske potrebe namiruju pomodnom tzv. paleodijetom, koja se oslanja upravo na prehrambene navike kamenog doba.

 

 

3. lskrena transparentnost

Čist obraz brenda postaje izrazito važan, potrošači traže više transparentnosti u hrani i piću. Proizvođači će biti pod sve većim pritiskom javnosti kad je rijec o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i njihovoj proizvodnji. Ocekivat će se što manje obrađena hrana, a ne smiju se zanemariti ni dvojbe i rasprave o GMO-u, koje će se i dalje zaoštravati. U svijetu interneta, u kojem loša vijest u sekundi postaje svjetska, lažna transparentnost začas se kažnjava. A treba napomenuti i da su mnogi od najvećih, na emocijama izgrađenih brendova već presložili svoje poslovne modele i procese u skladu s većom transparentnošću te ih šire i na svoje dobavljače i partnere.

 

 

2

 

4. Nabijeno  proteinima

Bjelančevine će biti jedan od najtraženijih nutrijenata u grickalicama i gotovim i polugotovim jelima. Konkretno, potrošači žele čišće oblike bjelančevina, poput orašastih plodova, sjemenki, mahunarki, jogurta. Povećanje prodaje visokoproteinskih jogurta na zapadnim tržištima dokaz je za tu tvrdnju. Zasad se čini da se proteinima nabijena gotova ili polugotova jela najbrže približavaju futurističkom idealu – piluli umjesto jela- koja nas lišava nabave, pripreme, pa i žvakanja. Očekuje se da ćemo ubrzo vidjeti proteine i u neočekivanim oblicima. Uostalom, već vrijedi pravilo da se itekako prodaje uočljivo istaknuta gramaža bjelančevina u proizvodu na njegovoj prednjoj strani, bilo da je riječ o začinima bilo smjesama za roštilj.

 

 

5. Dijetne grickalice

Na grickalice se i dalje nemilice troši, pa ta kategorija globalno raste. Budući da ljudi tradicionalna tri obroka polako zamjenjuju za više manjih, prihvaćaju grickalice kao manje međuobroke. Ne začuđuje stoga da ih sve više na tržište stiže s tvrdnjom ‘prirodno’,’bez glutena’, ‘od cijeloga zrna’. Prodaja bezglutenskih, veganskih i integralnih grickalica posebice posljednje dvije godine u svijetu bilježi velik rast.

 

 

 

 

Piše Darija Tabulov- Truta

darija.tabulov-truta@liderpress.hr

Izvor: Kelsey Blackwell, Newhope360