- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

3 sigurna načina da NE dobijete posao

Vaša radna biografija bila je dovoljno dobra i pozvani ste na intervju za posao. Razgovarali ste sa ljudima koji će vam biti nadređeni, nakratko ste imali priliku da upoznate radno okruženje, a ako ste prošli kroz nekoliko rundi razgovora, verovatno ste se susreli i sa budućim kolegama. U trenutku kada ste shvatili da biste voleli tu da radite, pozicija za koju ste se prijavili nije vam ponuđena.

Kako to obično biva, dobili ste savet da ne odustajete, te da su vam njihova vrata i u budućnosti otvorena.

Priznaćete da ponekad ne možemo imati kontrolu nad celokupnom situacijom. No, isto tako ćete se složiti da je mnogo više prilika nad kojima možemo imati direktan uticaj.

Zašto se situacija nije odvijala u vašu korist?

f

Očekivali ste neuspeh

f

Nije tajna da se potraga za poslom može lako pretvoriti u pravu noćnu moru. Koliko puta su vam sva vrata na koja ste pokucali bila zatvorena? Da li ste se ikada zapitali šta bi bilo da ste poslali CV onda kada vam se ukazala prilika samo da ste imali više hrabrosti?

Nakon čitavog niza odbijanja, u potpunosti je razumljivo da se osećate obeshrabreno u trenutku kada konačno dobijete priliku da zasijate.

No, rešenje postoji, a nudi ga Ejmi Kadi, socijalni psiholog sa Harvarda, koja ukazuje na to kako takozvane „poze moći” utiču na na nivo hormona testosterona i kortizola u mozgu, odnosno, kako je naš govor tela povezan sa našim raspoloženjem, pa samim tim i sa našim šansama za uspeh i postizanje ciljeva.

d

 

a

Drugim rečima, ni ne pomišljajte da u zgrčenom položaju provedete poslednje minute pre razgovora za posao. To će slati signale vašem mozgu da se osećate bespomoćno, pa ćete takav stav odati i tokom intervjua.

Da bi „poze moći” bile efektne, potrebno je samo dva minuta.

d

Priprema za intervju bila je neodgovarajuća

d

Razgovor za posao nipošto nije adekvatna prilika da proveravate validnost Marfijevog zakona koji kaže da „Ako nešto može poći naopako, poći će.”

Zakasnili ste? Možda ste došli čak 30 minuta ranije, pa ste, osim što ste omeli budućeg poslodavca u obavljanju posla, uspeli da popričate i sa kandidatom koji je na razgovoru bio pre vas, te vas je razgovor sa njim obeshrabio? Vrlo je verovatno da vam je telefon zazvonio baš u trenutku dok ste se predstavljali. Takođe je moguće da niste pripremili adevatnu odeću za intervju.

Jedna od većih grešaka koje se često dešavaju tokom intervjua jeste i pričanje o prethodnim poslodavcima u negativnom kontekstu. Vaše prethodno iskustvo možda nije bilo prijatno, ali dobro razmislite na koji način ćete izvući one svetle strane i pokazati budućem poslodavcu da umete da budete odani i, na kraju krajeva, profesionalni.

Sve ovo je dobar pokazatelj da ste na intervju zapravo došli nepripremljeni. Dobra priprema doneće vam potrebnu smirenost, a ona vam je preko potrebna da biste vladali situacijom.

Dobra priprema za intervju za posao zahteva od vas sledeće:

  1. Istražite sajt kompanije. Stranice O nama i Kontakt naročito su važne. Upoznajte nišu u kojoj kompanija posluje, čitajte o njihovim brendovima i proizvodima.
  2. Google, Bing, YouTube neka budu vaše najbolje oruđe. Realnost u kojoj kompanija posluje možda je drugačija od one koja je predstavljena na sajtu.
  3. Pregledajte LinkedIn profil kompanije. Ne samo da ćete pronaći otvorene pozicije, već i informacije o zaposlenima, a sa nekima od njih svakako ćete se susresti tokom intervjua.
  4. Proverite da li je kompanija u skorije vreme izdala obaveštenja za medije.
  5. Istražite kako kompanija posluje. Sajt Agencije za privredne registre će vam poslužiti u tu svrhu.

d

Umrežavanje vam nije jača strana

f

Ako verujete da ste introvertna osoba, onda rado izbegavate prilike za umrežavanje. Moramo li da napominjemo da je to velika greška? Često kompanije imaju programe kojima nagrađuju zaposlene uz pomoć kojih su došli do novih. Povežite se sa ljudima u vašoj niši. To što imate otvorene Twitter, LinkedIn i Facebook profile, ne znači da ih koristite efektivno kada je aktivno traženje posla u pitanju.

Možda nikada nećete saznati šta se zapravo dogodilo i zašto vam nije pružena poslovna prilika kojoj ste se nadali. Ako zaista želite da radite baš sa ljudima koji su vam upravo zatvorili svoja vrata, pošaljite im imejl nakog razgovora. Time što ćete ostati u kontaktu zapravo ćete povećati vaše šanse na sledećem razgovoru koji budete imali sa njima, a možda osoba koju su odabrali umesto vas izneveri njihova očekivanja, pa se ponovo obrate baš vama.

Nastavite sa potragom, a svaki put kada vam kažu „Hvala na interesovanju, ali…” ne shvatajte previše lično.

d