- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

KAKO SE RAČUNA COGS – TROŠAK PRODATE ROBE? (www.mcb.rs/free)

COGS je skraćenica za trošak prodate robe. Često se ovaj izraz koristi kao sinonim za cenu koštanja. Trošak prodate robe pokazuje koliko košta neki proizvod ili usluga kada se uključe troškovi svih funkcija koje učestvuju u proizvodnji gotovog proizvoda. Kod proizvodnih kompanija koristi se izraz COGS, dok trgovinske kompanije imaju izraz Nabavna vrednost prodate robe. COS se koristi kod uslužnih kompanija da označi cenu koštanja usluge.

COGS..

U COGS spadaju sledeći troškovi:

Odnos ove tri veličine DM, DL, MOH zavisi od vrste proizvoda:

Postoje dva slična izraza koji se koriste kod obračuna cene koštanja:

Ova dva iznosa se razlikuju za iznos promena zaliha gotovih proizvoda.

COGS se u uslužnim kompanijama zove COS Cost Of Sales. Uslužne kompanije ne prodaju gotove proizvode, već usluge ili servise. Tipičan primer su železnica, mobilni operater, banka, transport, trening i sl. COGS se koristi za izradu Bilansa uspeha po metodi cost of sales.

COGS se razlikuje po delatnostima:

Za donošenje odluka menadžera, neophodno je podeliti COGS na:COGS se određuje u sektoru controllinga u delu koji se zove troškovno ili pogonsko knjigovodstvo. U Srbiji se koristi izraz POL Pogonski Obračunski List. Veoma često se koristi i reč Product costing, što ustvari znači cena koštanja proizvoda.

Podaci iz COGS-a koriste se za više različitih namena:

 

Ovaj tekst je preuzet sa linka www.mcb.rs/free. Kompletan tekst u štampanom obliku možeš pronaći u knjizi “Biblija controllinga”, Bojana Šćepanovića koju možeš kupiti klikom OVDE.