Stoga je, Jessica H. Hernandez,  predsednica  Great Resumes Fast, za vas pripremila 5 stvari na koje trebate obratiti pozornost u pisanju CV-ja.

7

GRF logo

5675zgh

Pridržavajući se ovih 5 promena, osim što ćete imati veći utjecaj na poslodavce, navest će ih i na povratnu informaciju.

1. Neka CV bude kratak

I pritom Hernandez ne misli da CV ne sme imati više od jedne stranice. Ponekad je bogato radno iskustvo teško staviti na jednu stranicu papira. Kratak CV znači da je svaki deo u CV-ju kratko objašnjen.

Koristite ključne reči, brojeve ili merne jedinice umesto dugih odlomaka. Umjesto korištenja paragrafa za svaki posao koji ste radili, stavljajte sva iskustva po tezama. Nemojte pisati o svojoj karijeri unazad 10-15 godina ili uvrštavati celu svoju prošlost u CV-ju.

2. Napišite svoju poslovnu priču

U jedan do dva reda opišite neko svoje postignuće – izazov s kojim ste se susreli ili problem koji ste rešili. Opišite kako ste rešili, i šta je to značilo za poslodavca. Na taj ćete način potencijalnom poslodavcu pokazati koliko vredite.

3. Slike su važne

U posljednjih nekoliko godina promenio se način pisanja CV-ja. Danas je dizajn u CV-ju važan jer vizualno privlači pažnju, stoga možete koristiti fotografije, grafikone, dijagrame, tekstualne okvire pa i razne boje. Modernizujte svoj CV i stvorite vizualnu privlačnost.

4. Ozbiljno shvatite svoj osobni brand

Za vaš osoban brand važan je sadržaj kojim se prezentujete, ali važne su i boje koje koristite u CV-ju. Hernandez savjetuje da svoju boju branda pronađete na PersonalBranding.tv, a nakon toga da je koristite i u životopisu, LinkedInu kao i na web stranicama.

5. Brojevi su važni

Pišite o brojevima, a ne o zadacima koje ste obavljali. Recepcionari – pišite na koliko ste se poziva dnevno javili. Menadžeri i voditelji – koliko ste ljudi vodili, s kojim budžetom ste upravljali, jeste li povećali produktivnost vašeg tima? Direktori – pišite o timovima kojima ste upravljali,  koliko ste srezali troškove ili povećali prihode…

Izvor: WOMAN in ADRIA