Najteža odluka posle porođaja! Ostati kod kuće ili vratiti se na posao?

Najteža odluka posle porođaja! Ostati kod kuće ili vratiti se na posao?

mama koja radi

mama koja radi

j

Velik broj žena se nađe pred dilemom, da li da radi ili da ostane kod kuće nakon porođaja? Veliko pitanje, teška odluka za svaku majku.

Da li da se vratiš nazad na posao i nastaviš svoju karijeru ili da ostaneš kod kuće sa detetom? Mozda nakon šest meseci posle porodiljskog osećaš potrebu za novim izazovima i uspesima na svom poslu. Da li da se vratiš nazad na posao ili da ostaneš kod kuće?
Činjenica je da ne postoji ,,pravi odgovor”, što je ujedno i dobra i loša vest. Što znači da nećeš pogrešiti kako god odlučila, ali isto tako nećeš biti ni korektna sa druge strane.

i

posao - detej

Srećom pa ni jedna odluka nije nepromenljiva. Razmišljaj o svom poslu unapred “godinu dana“ umesto da misliš drastično za čitavu karijeru unapred nekoliko godina, jer to može biti zastrašujuće.
Naravno da ćes morati sagledati porodično finansijsko stanje – mnoge majke se moraju vratiti nazad na posao, htele to ili ne. Pre donošenja definitivne odluke, bilo bi preporučljivo da vidiš šta eksperti i iskusne majke misle da bi trebala uzeti u obzir.

Ako se odlučiš ,,za“ posao

j

mama koja radi1

 

j

Najveći izazov bi mogao da se pojavi kod pokušaja da drziš ravnopravan balans između posla i porodice, i borba sa osećajem da ni jednom ni drugom ne daješ dovoljno od sebe.
Biće bolno i teško kad budeš prinuđena da izostaneš nekad iz nekih dečijih aktivnosti koje si navikla da prisustvuješ kao sto su školski izleti, povratak deteta iz škole i slično tome. Posebno teško će ti biti ako si jedna od onih žena koje bi rado volele da mogu ostati kod kuće, ali porodici je potreban tvoj finansijski doprinos.

,,Tako često se vratim kući sa posla, umorna, iscrpljena, nesposobna bilo šta u kući da uradim”,

izjavljuje jedna od zaposlenih majki. A sve to neće olakšati činjenica da ti muž i nije najbolja domaćica.

Žena koja radi van kuće i u kući, mora da se pomiri sa činjenicom da ne može biti ,,odlična“ kao što je to bila pre, dok je bila ,,samo domaćica” ili dok je bila ,,samo radnica”, sad je oboje. Kako bi balansirala obe strane, moraće često da se zadovolji samo sa ,,dobro“ umesto sa ,,odlično“, iako joj to teško pada.
Domaćica će morati da shvati da nekad kreveti moraju ostati nepospremljeni u jutarnjoj trci da se stigne na vreme na posao, nekad će morati suđe da ostavi neoprano, dok se ne vrati sa posla, nekad će peglanje morati da sačeka vikend.
A žene koje su bile uspešne u svojoj karijeri pre poroda, moraće da odstupe od ,,rukovodilačke fotelje“ na neko vreme, da prihvate činjenicu da više ne mogu ostajati preko radnog vremena, dolaziti na razne direktorske sastanke, kolektivne večere ma kako važne bile, neće više biti na njenom dnevnom redu.

“Ja sam bila glavna stolica u velikoj i poznatoj kompaniji”,

izjavljuje majka dvogodišnjeg sina,

“sada sam samo nastavnikova ispomoć u jednoj maloj školi, nemam više obaveznih sastanaka, ni dodatnih dužnosti, osećam da ne nosim više svoju težinu na koju sam navikla, ali sam zadovoljna svojim životom“

Ostavi posao na poslu i kuću kod kuće

Promeni brzine kad promeniš uniforme, kad si na poslu trudi se da poslu predaš 100 posto pažnje i koncetracije, ali isto tako kad dođeš kuci, ostavi posao, a koncetriši se na svoju kuću, decu i muža, jer ako tako ne budeš radila i budeš poslu i porodici samo predavala delomičnu pažnju, često ćes se osecati ,,krivom“ jer, niti će jedna niti druga strana biti upotpunjena kako treba.
Mnoge majke se ubijaju sa osećajima krivice kad propuste kod svoje bebe ,,prvi osmeh, prvi korak, prvu reč itd”… Morate to da izbacite iz svoje glave, jer ko vam garantuje da je to stvarno bio prvi osmeh? Prva reč? Prvi korak? Možda prvi koji je neko primetio, zapazio, ali to ne mora značiti da je baš tako. Ako ostavljaš dete u vrtiću, traži od vaspitačice da ti ne priča ništa od tih stvari ,,šta je tvoje dete danas uradilo, naučilo itd” jer to će te još više samo boleti, budi uverena da šta god tvoje dete da je naučilo, veoma brzo će to opet ponoviti i ti ćeš imati priliku da to vidiš, čuješ sama za sebe i da se osećaš kao da mu je to ,,prvi put”.

Podeli teret i obaveze

Kod balansiranja između posla i porodice puno je lakše kad se traži muževa pomoć i podrška.
Nažalost, činjenice su da još uvek zaposlene majke obavljaju veći deo kućnih poslova. One prave jelo, brinu se da svako ima čistu garderobu, zakazuju deci doktorske termine, izostavljaju svoj posao kad su deca bolesna, pune frižider, obavljaju kupovinu itd.

Pre nego što se vratiš nazad na posao, sedi sa svojom porodicom i napišite listu ,,obaveza“ koja će biti pravedno raspodjeljena među svim članovima, tako da je svaki član porodice zadužen nečim i niko od vas ne bi bio prezatrpan u svim tim poslovima.

Ako se odlučiš ,,za“ ostanak kod kuće

j

Domaćica

k

Najveći izazov u tome bi moglo biti privikavanje na novu situaciju i ritam života.
Često smo naučeni na radnom mestu da moramo raditi hektično, pod stresom, završavati zadatke na vreme sa preciznošću, takmičiti se sa drugim kolegama i povremeno bismo bili nagrađeni za veliki uloženi trud. Nažalost, malo ko nas priprema na posao ,,odgajanje deteta”, taj tako važan i odgovoran posao, nema škole, nema kurseva, nema uputstva.
U tom poslu zahtevi su besprekidni, lančani, ali pod sporijim tempom nego na poslu, uzastopni prekidi sa strane ne dozvoljavaju da dovedeš bilo koji posao do kraja a težak rad, trud, dug dan pun obaveza, veoma retko bude priznat od strane ukućana.
Napustiti karijeru i ostati kod kuće, znači upoznati sebe iz jednog sasvim novog ugla, što nekad može izazvati paniku kod mladih majki.

Ipak statistike pokazuju da s sve više i više majki se odlučuje ,,za“ ostanak kod kuće, ako ne za stalno barem privremeno. Od 2000. godine broj zaposlenih majki je drastično opao, upoređujući unazad četiri decenije. Mnoge majke shvataju da od rođenja pa do šeste godine deteta , jeste najvažnije vreme koje se treba provesti sa svojim detetom.
Niko ne kaže da je to jednostavno. Nema pauze. Nema otkucaj se na kraju dana pa si slobodna. Nema određene smene. Nema vikenda. Radiš 24/7 i to može često biti iscrpljujuće, a posebno što ćeš više vremena provoditi u kući sa decom, nego napolju sa odraslima. I onda dolazi do osećanja izolacije i dosade.

Par saveta koji ti mogu olakšati

Budi spremna da stekneš nove prijatelje. ,,Nove-majke“ kao što si i sama. Kad izvedeš dete u park, ili u biblioteku, prvi kontakti će biti možda malo teški, prvo će te razmeniti par reči, drugi put razmeniti telefonske brojeve. Kad dobiješ broj, nećeš znati ,,kad“ da nazoveš, ako nazoveš danas, ,,da li je prerano“, ako nazoveš nakon par dana ,,možda te je već i zaboravila”. Gnjaviš se pitanjima koje sigurno i ona ima sa svoje strane, a kao i ti željna kontakta i druženja sa nekim ko je u sličnoj situaciji. Okreni broj, nazovi je.

Pronađi sebi neka zanimanja koja će ti dati ,,osećaj uspeha“. Mnoge majke su frustrirane poslom koji se samo vrti u krug. Nikad kraju flekama po podu i tepisima. Prljavom suđu. Neispeglanom vešu. Nezategnutim krevetima. Jedne minute soba je čista, sledeće minute kao da je grom u nju udario. Ovaj začarani krug može osobu dovesti do depresije i osećaja ,,kako se samo vrtiš u krug i ništa ne postižeš.” Neke majke su pronašle hobije za sebe, pored svih obaveza koje imaju. Mnoge se odluče za održavanje bašte i vrta. Sađenjem cveća, povrća itd. Jer zategnut krevet, veoma brzo postane ,,nezategnut” ali posađene i održavane ruže, traju duže vremena, daju ti osećaj zadovoljstva, da si ti nešto uradila, postigla, da imaš barem negde kontrolu . Jer ne možeš kontrolisati gde će tvoje dete prosuti sok, gde će razbiti nešto, ali mozeš kontrolisati da li će ti kuhinja biti zeleno ili crveno ofarbana, pa šta fali da kupiš farbu i ofarbaš zidove?

g

Izbor boja

g
Povremeno pronađi neke ,,obaveze“ koje ce biti van tvoje svakodnevnice , rutine, onog poznatog “hodanja u krug“, da barem nekad vidiš neku promenu, neki dovršeni posao koji ce ostati takav na neko vreme, da se ti osećaš zadovoljnom svojim trudom. Jer znaj, ma koliko dugi tvoji dani u kući bili, ma koliko posla uradila, retko ćeš, a mozda čak i nikad čuti “Super posao, mama !” … Ili “Odlično si danas taj veš smotala, stvarno super “ … Niko ne voli da radi bez nekog priznanja, pa tako posto su ta priznanja retka, a nikad nisi teže i više radila kao što je to slučaj u kućnim poslovima, svima nam treba povremena “zahvalnica, priznanje“ pa ako ga ne možes dobiti od muža i dece, pronađi načine kako sama sebi da daš osecaj zadovoljstva sa svojim radom i trudom.

Neke majke su našle zadovoljstvo u dobrovoljnom radu, pomaganju u radnim akcijama sa drugim majkama. Možda ne bi bilo loše povremeno da se pridružis nekim radovima za dobrovoljne svrhe. Čišćenje okoline. Parka. Spremanje hrane koja će se deliti za pomoć. Pomoći u obližnjoj školi pri sakupljanju sredstava za razne svrhe i mnoge druge stvari, koje će ti dati osecaj ,,uspeha“, u kojima ćeš možda koristiti svoje talente koje si možda već zaboravila da imaš a koje možeš da podeliš sa drugim majkama koje su u slicnoj situaciji kao i ti sama. Ako nema nikakvih druženja u tvojoj okolini, onda je došlo vreme da zavrneš rukave i nešto poduzmeš. Da organizuješ sestre u svojoj okolini. Da se zajedno družite. Izvodite decu na zajedničke izlete i slicno tome. Žena i majka nema mesta ni vremena za kukanje i žaljenje na situaciju u kojoj se nalazi, već uvek mora da se trudi da napravi od nje najbolje što može. Iz svake situacije da izvuče najpozitivnije stvari i na njima da temelji dalje akcije i svoj rad.

Ipak ne zaboravi, kako god da se odlučiš ,,za posao“ ili ,,za kuĆu“ znaj da nijedna odluka nije nepromjenjiva, probaj i jedno i drugo, pa vidi sama za sebe kako ti najbolje odgovara.
Uverena sam, da koju god od navedenih opcija izabereš, činiš to iz uverenja da je tako najbolje za tebe i tvoju porodicu.

Izvor: Hidzabposao

Autor

Gost 


1 Komentar

 1. Sava :
  08.01.2018 u 14:38|Permalink

  Znaci i u jednom i u drugom slucaju, savet je nadji posao! Ako ne radis onaj koji je placen, nadji sebi zanimaciju koja ce ti se biti posao.

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (517)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina