Generacija JK

Generacija JK

GENERACIJA JK

“Hej brate, jesi li video novi BB spot na YouTube… BB je cool, a onaj, brate, Milan je retard, brate. Ej, brate, ajde da palimo brate na šljaku, brate. Ovaj moj HRčak, brate, gnjavi me, brate svaki dan. Kaže on meni – E, ajmo brate za ruke da se držimo, e ajde brate da pričamo, e ajde brate da te kočujem… brt jbt, ludilo, ne znam šta joj je…”

 

 Generacijski jaz i Human Resources.

 

GenerationJK

 

Kako istovremeno motivisati devojku od 19 godina, ženu od 35 i stariju gospođu od 55?

Nismo svi odrasli na istim političkim uverenjima, filmovima, trendovima i brendovima.

 • Kako mene sa 35 godina može da pokreće isto što pokreće koleginicu sa 55 i sa 3 godine pred penziju?
 • Kako da se približim novoj koleginici od 19 godina koja nema 3 cm2 odeće na sebi?

 

Generacije se definišu na osnovu socijalne, ekonomske, tehnološke, političke situacije.

Slični su oni koji su rođeni u slično vreme. Oni imaju zajedničke stavove, vrednosti, uverenja a određuju ih slični emocionalni i racionalni pokretači. Ili, ako volite u na engleskom – imaju sličan life style.

Kao što je u marketingu trend diversifikacija proizvoda po ciljanim grupama, tako se i u menadžmentu ljudskih resursa sve više primenjuje različita strategija pristupa zaposlenima u zavisnosti kojoj generaciji pripadaju.

 

Način komuniciranja, davanja feedbacka u ocenjivanju učinka, način rada na motivaciji zaposlenih, može se prilagoditi generacijskoj pripadnosti .

 

 

Hajde da vidimo razlike po generacijama.

 

SENIORI ILI RATNA GENERACIJA (rođeni su pre 1946). Sada je većina od njih penzionisana. Osim ako nisu u Vladi :)

 

 

BABY BOOMERS (1946-1964). Generacija koja je stvorila temelje poslovanja mlađima i donekle im nametnula svoj sistem vrednosti. Radikalni su i sa inicijativom, slabije zainteresovani za tehnologiju. Žele izazove i da rešavaju probleme. U ocenjivanju i motivisanju važno im je postavljanje kratkoročnih i dugoročnih planova i ciljeva. Na njihovoj motivaciji i evaluaciji , mi u ljudskim resursima smo manje imali prilike da radimo.

 

 

GENERACIJA X (1964-1977) najčešće vođeni Baby Boomers generacijom, bore se za redefinisanje sveta i za sopstvena prava, ponekad manje lojani poslodavcu, globalno i tehnološki orijentisani.

 

GenerationX

 • Karakteriše ih:
 1. potreba za kontinuiranim učenjem i razvojem
 2. stalna težnja za izazovima
 3. potreba za coachingom
 4. žele da znaju kako se vrednuju i da imaju brz i češći feedback
 5. želja da imaju kontrolu nad svojom karijerom

By the way, autorka ovog teksta pripada generaciji X.

 

GENERACIJA Y (1978-1994). Tehnološka, informatička, digitalna generacija, kojoj posao nije najvažniji za razliku od prethodnih.

Karakteristike:

 • potreba za razumevanjem velike slike okruženja kako bi mogli sami da doprinesu idejama i kreativnošću
 • potreba za ohrabrenjem i pohvalom
 • važan im je tim, kao i da se osećaju kao deo tog tima.
 • cene iznad svega kreativnost.
 • manje su im važni autoriteti, autoritet je onaj ko je nešto lepo stvorio, napravio (pitaju se “Šta je taj direktor uradio?”)

 

 

 

GENERACIJA Z (1994-2000). Hvala Bogu, oni još uvek ne rade. Ili, barem ne rade u Srbiji pre nego što napune 18 godina… Uh, to je za 2 godine!


GENERACIJA JK (2000-). Ostala sam bez teksta (tastature)… Na sreću, za 10 godina kada današnji klinci počnu da rade ja ću biti u ozbiljnim godinama (45). Do tada ću uspeti da prihvatim sve razlike.

 

 

I rezime na kraju. Rezime je podjednako važan i za Human Resources menadžere ali i za roditelje.

 

Nikada, nikada, nikada…nemojte da ponavljate

 • eh, eh… u moje vreme…

 

To je siguran znak da ste stari, prevaziđeni, retardi (omiljen izraz moje teen rođake). Budite hrabri, idite u susret promenama, prihvatite razlike… i furajte svoje :)

 

Ako si stigao do ove rečenice, možda ti bude zanimljivo da pročitaš i dalje:

 

I još nešto. Ovo je Blog. To znači da je svako mišljenje i komentar vredan. Volela bih da čujem (vidim) i tvoj komentar.

Autor

Miona  Živkov-Ivanišević


35 Komentara

 1. Milena :
  04.03.2011 u 10:25|Permalink

  Cao Drugarice,

  Interesantna podela, i vrlo tacna, samo jos da naucimo da uzivamo u tom diiiiiivnom diverzitetu!

  Inace, vec sam dva dana pod utiskom cinjenice da je devojka koja na aerobiku vezba pored mene generacija Y/Z iliti 94 – a ja se nekako uopste ne osecam da mogu ‘mama da joj budem’

  Ja bih jedino promenila naslov bloga, zao mi je sto ta uzasna kreatura uporno postize svoj cilj…………
  Cm.

 2. Maja Vujović :
  04.03.2011 u 11:54|Permalink

  Sigurno sam pristrasna – svako je, jer je svako pripadnik neke od opisanih generacija – ali tvrdnja za Baby Boomere da su slabije zainteresovani za tehnologiju je… ishitrena? Samo “na prvu loptu”, u BB spadaju Steve Jobs, Bill Gates, sir Tim Berners-Lee… To je kao kad bismo ustvrdili da pripadnici generacije X na primer nisu dovoljno studiozni…

 3. 04.03.2011 u 12:45|Permalink

  @ Milena

  Zanimljivo je kada počneš da brojiš svoje godine i upoređuješ sa tuđim :) Ja sam 1971 i prošle godine sam igrao basket sa klincima iz kraja. Kada sam pitao jednog koje je godište on reče “deveto”. Ja rekoh “79 ?” a on “ne čiko…89″. Beeeeeppp… pogodi me ovo “čika” i “89” :)

  @Maja

  Slažem se sa tobom za navedene likove – oni su promenili svet sa tehnologijama. No, oni su “izuzetak koji potvrđuje pravilo”. Oni su krenuli da primenjuju tehnologiju veoma mladi (Gates sa 16 godina) a i prosek prosek godina u njihovim kompanijama je 30-ak.

  Na primer, ja se dopisujem preko Facebooka sa maminom prijateljicom (teta Desa) koja ima preko 70+ godina :) Da li to znači da su svi penzioneri FB freak-ovi? Ma jok – teta Desa je atipična online penzionerka…

  Sa druge strane, skoro sam se ulogovao na ćerkin FB nalog (mrzelo me je da “palim” svoj računar). Bila je skoro ponoć i u CHAT-u je odjednom poiskakalo 84 ćerkinih online prijatelja! U roku od par sekundi počeo sam da dobijem pingovanje “ej, Mimi gde si… ej Micika otkud ti… Šćepanovićka kada ćemo napolje…kako da te tata pustio tako kasno na FB :)”. Brrrrr, brže bolje sam se izlogovao i vratio se na svoj nalog (mislim da je bilo 10-15 online frendova). 84 teen drugara (13 godina) koji hoće da četuju sa tobom u ponoć!

  Generacije nikada nisu homogene i iste; inače bi to bilo zaista tužno. No, mislim da je Miona napravila odličan pregled stvarne slike.

  Pozdrav od generacije X

 4. DUSICA :
  04.03.2011 u 14:13|Permalink

  Draga Miona,

  Lepo si ti ovo podelila i sve je to tacno! ali sta je bitno iu celoj prici? Bitno je da svak dete ima adekvatne uslove za rast i razvoj! Sto dalje znaci, da li ce nasa deca biti JK generacija(i ja imam 32 godine) zavisi prvenstveno od nas roditelja a potom od drzave! Jer kakve vrednosti plasiramo deci, tako ce i odrastati! I nije bitno sta je trenutno aktuelno, bitno je kako roditelji uce svoju decu. Od roditelja prvenstveno zavisi hoce li njihova deca slusati JK ili nesto mnogo kvalitetnije! Trenutno konkurisem u Ministarstvu za emisiju ciji ce glavni cilj biti edukacija roditelja i dece!
  U svakom slucaju, svako vreme nosi svoje breme ali zato su tu roditelji da smanje taj los uticaj okoline!
  Poziccccc

 5. jelena bulajic :
  04.03.2011 u 14:31|Permalink

  cinjenica da me jos cele 2 (dve) godine dele od 45 koje nazivas “ozbiljnim” godinama, nece me spreciti da dam “neozbiljan” komentar-neko se odaje pusenju a neko farmi sa pinka,neko neumerenom konzumiranju cokolade a neko strastvenom pracenju zute stampe…ne mozemo svi da volimo,recimo, lawrence durrella ALI da ne bismo otvrdnuli od pink i slicnih vrednosti koje nam namecu(a mozda je ispravnije reci da vecina zivi u svetu kakvim ga PRIMA ne iskoriscavajuci svoja cula opazaja da OVAJ svet pretvori u ONAJ) potrebne su ciste definicije,jer nikada nije previse receno ni previse definisano…i potrebni su,naravno,ovakvi blogeri kao ti!
  keep going dr!

 6. 04.03.2011 u 19:30|Permalink

  Moju generaciju (1962.) možemo nazvati i JFK generacija jer nas je J.F.Kennedy “osudio” da nikada ne pitamo što drugi mogu uraditi za nas nego što mi možemo uraditi za njih. U svakom slučaju, iz iskustva znam da se jaz među gneracijama može jednostavno riješiti kada starija generacija dozvoli mlađoj da misli svojom glavom i da polako preuzima odgovornost za sebe. Kada stariji mlađima pokažu da ih uvažavaju, i mlađi odgovore istom mjerom i gomilom novih ideja. Znači, kada se stariji ne boje ideja i energije mladih, i mlađi su “nježniji” prema starijima. U protivnom, moji studenti (i studentice) kojim još malo pa mogu biti i djed ne bi imali što razgovarati samnom. Ipak, uvijek se poslije nastave nađe grupa s kojom mogu razmjeniti stavove kao da smo generacija (premda mene češće bole kosti nego njih). :-)

 7. Nenad Filip :
  04.03.2011 u 23:01|Permalink

  Miona, na početku jedan veliki kolegijalni (HR) pozdrav i podrška za otvaranje vrlo zanimljive teme 😉
  Ja radim u kompaniji koja ima zaista šarenolik sastav ljudskih resursa, pokrivene su skoro sve kategorije – arena različitih verovanja i stavova.
  Posebno je zanimljivo pratiti reakcije kolega na “tehnološke zemljotrese” koji gutaju oglasne table i formalna pismena obaveštenja, a donose intranete, kompanijske portale i selfservice aplikacije.

  Smatram da je Vaša tema od velike važnosti u kontekstu daljeg razvoj HR teorije i prakse… obzirom da sam zagovornik e-HRa, radujem se nekom novom biznis okruženju i odnosima na relaciji zaposleni/kompanija, što će svakako doneti nove izazove za sve generacije i HR stručnjake :)

  E sad, obzirom da ste temu zaključili sa JK generacijom, želeo bih da Vas upitam kako ste se odlučili za takav naziv?
  Pitanje postavljam zbog mišljenja da fenomen poslednje navedene generacije ima daleko šire okvire ove lokalne pevaljke, i može se nazvati Lejdi Gaga generacija. Time bih oslovio mlade generacije koja odrastaju na vrednostima : pusti školu, bitno je da se probiješ i postaneš slavan, da imaš milon pregleda na jutjubu čak i ako je to tvoj snimak iz kupatila, da imaš maximum dozvoljeni broj prijatelja na Fejsu, da se generalno ne mučiš kroz život i ne pratiš, sad već isfurane “radne” principe (ustajem svako jutro za posao i vredan sam radnik). Biće vrlo zanimljivo uključiti ovakvu ekipu u kompanijske tokove 😉

  Drugo pitanje, ima veze za vizuelnim konceptom Vašeg bloga i odnosi se na fotografiju kojom ste predstavili JK generaciju…priznajem da je dosta provokativna i možda ima nameru da otvori neka pitanja kojima će se HR u Srbiji baviti u budućnosti….ili ste hteli da njom ukažete na nešto drugo? :)

  Pozdrav

 8. 05.03.2011 u 05:27|Permalink

  Nenade,

  Ja ću ti pomoći sa odgovorima umesto Mione.

  1. Naziv JK
  Kada je Miona napisala tekst, shvatio sam da nam nedostaje poslednja generacija. JK mi je bio neverovatno simpatičan naziv :) i evo ga…

  2. Fotografija
  Može i Lady Gaga (čak sam se dvoumio između njih dve) no JK je ipak atraktivnija. Barem za naše podneblje. Razlog zašto sam stavio njenu sliku – da te isprovociram na razmišljanje :)

  Ovde može da ide još šira elaboracija na temu “Kuda idu naše generacije…” no hajde da to sažmem u jednu, za mene, zapanjujuću priču.

  Moja ćerka Milica ima 13 godina i klasična je moderna teen devojka. Milica je prepametno dete (republičko iz matiša, fizike, srpskog), omiljena u društvu, visi po čitav dan na telefonu, bla, bla, bla… Kod nas se sluša isključivo rok & pop muzika (tata je odrastao i još živi na Azri, EKV, Pilotima…).

  Supruga i ja dosta vremena posvećujemo njoj i sinu i smatramo da smo (kao što Dušica reče) posvećeni deci i vaspitanju.

  Elem, pre nekog vremena su bile Seka i Ceca na TV-u. Ja sam prokomentarisao nešto loše na njihov račun a moja ćerka je mrtva ladna dodala “Tata, šta njima fali? Pa one su super… Ja bih volela da budem kao one kada odrastem.”

  Brrrrrrrrr….Šok za sistem. Džaba ti rad sa decom, džaba ti vreme i energija, škola, nastavnici… TV učini svoje.

  Šalu na stranu, no moja ćerka (nadam se) neće postati nova Seka ili Ceca. Ili JK. Danas ima 2 opštinska takmičenja (jupiiiiii…) i furamo dalje. No, činjenica je da je neverovatno teško boriti se sa ponekad lošim okruženjem i uticajem. Ja ne želim da mi ćerka živi pod “staklenim zvonom”; ako želi da sluša JK – OK, to je njeno pravo. Ja ću pokušati da joj pomognem da nađe svoj put, ali je naglasak na rečima “svoj” a ne “moj” put.

  Na kraju i moj lični stav o JK. Možda deluje šokantno no ja JK izuzetno cenim. Mislim da je podigla nivo svog rada na veoma visok nivo i da je vrhunski profesionalac. To mislim i za Cecu a i za Grand Paradu. Oni su ekstremno dobri profesionalci i izvanredno dobro rade svoj posao. Običnu “interpretaciju” su podigli na “performans”. Slično kao Madona.

  Sa druge strane je moje lično mišljenje o “kvalitetu onoga što šalju kao vrednost”. Ja ih ne slušam/gledam i ne bih voleo da se moja deca ugledaju na njih. Na meni je da i dalje marljivo radim i da pokušam sa ličnim primerom deci prenesem “neke druge vrednosti”.

  Inače, ćerka mi je sada zaljubljena i kupio sam joj CD Pilota :) Kada ste zaljubljeni Ceca, Seka i JK tu ne pomažu – Piloti, Crvena Jabuka…

  “brt ludilo pesme su cool < 3″

 9. miona :
  05.03.2011 u 15:33|Permalink

  @Milena,
  lepo je što vežbaš ravnopravno sa pripadnicama mlađih generacija.Što se tvog komenara oko naslova tiče , stičem utisak da ne prihvataš njihove ideale, kao i većina, koja ne pripada Y i Z godištu.Kao što mi reagujemo na JK, tako su moji roditelji reagovali na Madonu, a njihovi roditelji ( bake i deke) na Stonse i Bitlse.
  Svako ima svoje vreme , a neki večno traju.

  @Majo,
  nadam se da se ” ne ljutite” na moju klasifikaciju, jer ona i nije moja:), davno je napravljena, sada se samo dodaju nove ( Z….) pa se proučavaju za razne potrebe.Odličan ste primer izuzetka u primeni tehnologija B.Boomersa naveli. Isto tako možemo da kažemo i da među pripadnicima X i Y ima onih koji nisu tehnološki pismeni.Oni su u oba sličaja u manjem broju, zar ne?

  @Dušica,
  Potpuno ste u pravu da roditelji ( a ne samo društvo, mediji i politika) plasiraju vrednosti deci. Moje zapažanje je da roditelji usled procene da ih njihove vrednosti nisu dovele do uspeha, nameću stavove koji nisu originalno njihovi – da ” ne mare” za druge, da ne moraju puno da uče, da TREBA da “jure “novac i slavu, manipulišu itd. To je potpuno pogrešno!!! Zato nikad kao u poslednje vreme nije bilo toliko agresivne dece sa bizarnim ponašanjem. Oni će izgubiti svaki smisao u životu, jer su im poruke koje dobijaju od odraslih kratkoročno determinisane. Na sreću , ne procenjuju svi tako.

  Saša Petar,
  Sviđa mi se što ste dodali vašu ” JFK Generaciju”. Ne sumnjam da sa vašim studentima odlično razmenjujete ideje. Moji zaista omiljeni fakultetski profesori su mogli da mi budu deke. Sa njima sam rado radila na projektima ,pažljivo slušala i pamtila njihova predavanja , komplementarno sarađivala.
  Niko ne spori da se pripadnici potpuno različitih generacija ne slažu . Znamo i primere uspešnih brakova sa većom razlikom u godinama supružnika (15 do 20 godina).Pitanje je da li ih stvari na poslu pokreću, kako reaguju i komuniciraju sa kolegama, kako ocenjuju ili primaju feedback…..

 10. 05.03.2011 u 18:26|Permalink

  Miona,

  Ja sam ostao bez teksta zbog komentara o Saši, profesoru, dedi… :)

  Saša je 1961 godište i ti si ga već ubacila u dedice… Cccccc, nadam se da Saša preživeti ovaj “udar” :)

  Džaba moje vežbanje, teretana i slično… uskoro ćeš i mene staviti u dede.

  Inače, moja preporuka svima je da pročitaju izvanredan tekst o MAPIjima (nije JAPI nego MAPI).

  Tekst se zove “Hedonizam srednjih godina – Mapiji, japiji u godinama”

  http://www.ekapija.com/website/sr/page/389350

  Ukoliko ne budete mogli da pročitate, pošaljite mi email pa ću vam proslediti tekst.

  • miona :
   06.03.2011 u 18:20|Permalink

   Bojane,
   to što sam spomenula neke moje omiljene profesore rođene skoro 1930 i neke , a kojima tada nisam navela godište ne znači da sam Sašu svrstala u dede. I ja sam se začudila što Saša sam za sebe kaže, uz navođenje svog godišta bi studentima skoro mogao da bude deda. Poneta mog odgovora nije bila to , iskreno se nadam da je Saša pravilno shvatio.

   • 06.03.2011 u 21:02|Permalink

    I mene sa 39 godina klinci u kraju na basketu zovu “čika” a polaznici me zovu “profesore”. Brrrrr… nisam čika, nisam profesor!

    Mada, iskreno, voleo bih da zaista postanem deda! No, to ima veze sa mojom željom za bebicom a ne godinama… I ne bih voleo u penziju :)

  • Darko :
   07.03.2011 u 07:53|Permalink

   Bojane, nisam još u srednjim godinama, ali bih svakako voleo da pročitam ovaj tekst: “Hedonizam srednjih godina – Mapiji, japiji u godinama”, ali ne mogu da ga otvorim na e-kapiji

   A propo ovog komentara u nastavku, ja sam pre mesec dana postao otac i jedva čekam da vidim da li će i nastavnici i profesori znati da objasne mom detetu šta su razlomci kada za to dođe vreme.

 11. Vesna Mitić :
  05.03.2011 u 21:30|Permalink

  Na usmenom ispitu, pokušavajući da navede studenta (pripadnika generacije Z) na pravi odgovor, profesorica jednog novosadskog državnog fakulteta (docent, inače moja kuma) predložila mu je da postavi zadatak pomoću razlomka, na šta je on zastao, zamislio se i rekao: “dobro, nego ne mogu da se setim šta to beše razlomak….”!?!?!?
  Na ovo je ona (naravno!) ostala bez teksta, duboko uzdahula, izbrojala do 33, i blagim glasom sa osmehom na licu preporučila mu da dođe u sledećem ispitnom roku , a sve u cilju da ne pokvari svoju teško stečenu 7,5 ocenu koju su joj dali studenti, jer važi za strogog profesora-(za neupućene, bolonjski sistem, između ostalog, podrazumeva i ocenjivanje profesora od strane studenata, što ima uticaja i na napredovanje prof. ).
  Ali, tu nije kraj mukama mlade docentkinje (inače, pripadniku generacije X). Pored neukih studenata, ona je osuđena i na saradnju sa asistentima, pripadnicima generacije Y! E tu je tek žurka! Njihova “neobuzdana kreativnost” i ne prihvatanje da se bilo šta mora, a naročito da se mora na određeni POSTUPNI način, u najvećem broju slučajeva dovodi do potpune anarhije, površnog “odrađivanja” poslova, i sl.
  Na neprestana vajkanja i kukanja moje drage kume (pomenute docentkinje), predložila sam joj pohađanje nekih od treninga iz oblasti menadžmenta, prevazilaženja konflikata, isl., te koristim priliku da pitam : Bojane, kada planiraš da organizuješ trening iz ove oblasti?
  Mislim da imaš jednu sigurnu mušteriju!

 12. 06.03.2011 u 11:57|Permalink

  Pravimo novi trening “Generacijski sukobi” :)

  Da bi se SVI odazvali, trening će biti u lokalnoj mesnoj zajednici, gde će Gaga & Milena pročitati naš zvaničan stav. Trening će prenositi TV umesto špansko-turskih serija i Grand Parade a istovremeno će biti i online na FB. Posetioci mogu da učestvuju postavljanjem pitanja javno dizanjem ruku, pisanjem na papiru, pravljanjem PPT, slanjem SMS-a ili Twitterom. Po završetku predavanja (seminara, konferencije, treninga…) dolazi event gde će biti bogat scensko-umetnički program.

  Potvrdili su dolazak Radojka Šverko, Leo Martin, Džoni Štulić, Tajči, JK i Ceca. Očekujemo potvrdu od DJ Krmka koji će imati duet sa Lepom Brenom.

  Voditelji će biti naš proslavljeni glumac Bata Kameni, kome će pomagati Deki i NZGP (nova zvezda grand parade).

  Svi ste pozvani…

  i brt nmj da zbrv tweet, šer i lajk… < 3

 13. Vesna Mitić :
  06.03.2011 u 17:05|Permalink

  Boki,
  mislila sam ozbiljno. Na treninge iz oblasti rešavanja konflikata, prepoznavanja i rešavanja problema u komunikaciji, motivacija zaposlenih…

 14. 07.03.2011 u 12:53|Permalink

  […] Generacija JK (pronađi svoju generaciju) […]

 15. Dijana :
  07.03.2011 u 19:43|Permalink

  Tekst je odličan i realan. Ipak, iako pripadam Generaciji X, malo više naginjem generaciji Y. Verovatno tome doprinosi činjenica da imam ćerku tinejdžera, sa kojom redovno chat-ujem. :)

  • miona :
   07.03.2011 u 20:02|Permalink

   Takođe sad pomalo naginjem vrednostima Y generacije, al ne zbog deteta, vec društva koje iz te generacije. ….

 16. 07.03.2011 u 23:52|Permalink

  Ja najiskrenije mislim da ne moramo da se dopadnemo svima :) niti treba. I da su ljudi na trening došli ne da bi bili oduševljeni nečijim životnim stilom i mogućnostima za mimikriju istog, već da bi nešto naučili.
  Mislim zaista :) Čemu potreba za dopadanjem, zar to nije malo licemerno u menadžmentu i HRu.
  Niko od ljudi koje stvarno cenim nije mi se šlihtao. Da jeste, ne bih ih cenila. Vrlo je jednostavno – humor, “lifestyle” i sve te odrednice za koje mislite da će vas približiti “ciljnoj grupi” zapravo vrlo lako mogu da vas udalje.
  I sam termin JK generacija je politčki nekorektan. Ne potcenjujte one koji dolaze…

 17. 08.03.2011 u 00:02|Permalink

  @Nenad Filip
  Citat: “fenomen poslednje navedene generacije ima daleko šire okvire ove lokalne pevaljke, i može se nazvati Lejdi Gaga generacija. Time bih oslovio mlade generacije koja odrastaju na vrednostima : pusti školu, bitno je da se probiješ i postaneš slavan, da imaš milon pregleda na jutjubu čak i ako je to tvoj snimak iz kupatila, da imaš maximum dozvoljeni broj prijatelja na Fejsu, da se generalno ne mučiš kroz život i ne pratiš, sad već isfurane “radne” principe (ustajem svako jutro za posao i vredan sam radnik). Biće vrlo zanimljivo uključiti ovakvu ekipu u kompanijske tokove ;)”

  Nenade, nećete verovati ali dobar deo generacije koju opisujete verovatno ni ne zna za JK dok i njihove mame i tate ne krenu u kući da je pominju povodom gay parade :)
  Kompanijama u koje ćete “uključiti” ove ljude ti ljudi nisu potrebni ni izdaleka. Niti bi oni želeli da rade od 9 do 5.
  I u pravu su, ne treba da se mučiš…samo je još u Srbiji na snazi totalno endemska vrta šefa koji misli da mu je u opisu radnog mesta da “muči” zaposlene. Umesto da oni tu rade posao koji vole za novac tačka. Tačka.

  Jedva čekam da ta nova generacija sastavi vladu… :)

  • miona :
   12.03.2011 u 23:42|Permalink

   Delim mišljenje (Nenad Filipa)da će biti zanimljivo  uključiti sledbenike Ledi Gage i ekipu u kompanijske tokove, al nemam sumnju  da to neće biti uspešno , samo na neki novi način….
   a što Miss Cibernaut  spomenu novu vladu koju sastavlja ta generacija – pa tu mogu da vidim folk dive, pobednike  Idola i Survivera to su zaista ambiciozni ljudi:) , profesionalci , ha, ha, ha.

 18. suzz :
  11.03.2011 u 10:59|Permalink

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5997053,00.html

  • suzz :
   11.03.2011 u 11:01|Permalink

   „Strah od propasti je postao najbitniji osećaj kod mladih“

   • miona :
    12.03.2011 u 23:27|Permalink

    “Strah od propasti  je postao najbitniji  osećaj kod mladih”. Da ,definitivno je to dominantan osećaj, mladi se sve više plaše da ne ponove greške svojih roditelja, a roditeji da deca ne prođu kao oni sami sto su.  Šta bismo u Srbiji naveli da čini čoveka propalim? To što nema visoka primanja ili što ne zna nekoliko jezika, i nema Phd? ili što nema dobar model mercedesa, nije prisutan u medijima?:) To određuje generacijski  sistem vrednosti …..

    • Velimir :
     14.09.2011 u 09:27|Permalink

     Vrlo interesantan clanak. Posebno me se dojmila zadnja recenica, de kaze da mladi nemaju vremena za svoj razvoj. Gkedam svog klinca (2.razred osnovne). Domaceg preko glave, vezbanje se u skoli ne sprovodi, a boravi tamo do 3 popodne. Onda dodje kuci, radi domaci, pa dodjemo mi, rucamo, pa ga ispitujemo, proveravamo, pa treninzi i u 9 sati navecer ide slomljen u krevet. Sutra opte tako. Poceo je da vice Super, danas je petak i vikend!! Gde je to nestalo igranje, gde je nestalo vrme da se deca druze ispred zgrade i da na svoj nacin uce sebe radu u zajednici i postivanju drugih. Sada gledam, po parkovima, svako dete ima nekog roditelja koji trci za njim i vice Nemoj to, nemoj ovo, nemoj ono,… Pa kako oni mali da izrastu, da se formiraju ako im ne damo prostora da “sazvacu” to st im se desava i da se sa time izbore. Sa ovakvim nacinom rada stvaramo male zavisnike, danas o roditeljima, sutra o ulici, alkoholu,….
     Sve je relativno i mogu da shvatim gemneraciju X koja ne zeli da se predaje poslu i da “gine” za firmu. Kada toj firmi on ne bude trebao ona ce ga kasirati i nece da nadje mesta i prostora da ona “gine” za njega. To su se mladje generacije nagledale, pa nasa tvarnost ih je oblikovala. NIsu oni nista izmislili ili krivo protumacili.
     Pozdrav !

     • 14.09.2011 u 09:44|Permalink

      Velimire, pa lepo si napisao “roditelji ginu za decom” :)

       

      Mislim da je većina problema kod roditelja (previše se brinu, ne daju deci da odrastu, sve kontrolišu i proveravaju, plaše decu sa iracionalnim strahovima, govore čuvene rečenice “u moje vreme…”).

       

      Heloooo roditelji, odrastite/omladite malo :).

      Pustite decu da normalno rastu. Normalno je da klinci imaju FB, Internet, mobilni, svoj jezik, svoje zanimacije, svoj jezik, svoje padove i uspone.

      Ne možete da svodite vaspitanje na “u moje vreme…”.

       

      Moji klinci imaju full pristup Internetu (sa ćerkom obožavam da četujem preko FB:)) no, isto tako ona non-stop visi napolju sa drugaricama, druži se, izlazi… Skida pesme sa YouTube i uživa u muzici…

       

      Sin koristi Internet u pametne svrhe (sada je skinuo neku epsku pesmu o Zidanju Skadra:)) a sa druge strane non-stop visi sa drugarima na basketu. Naravno, pogledaće najnoviji YouTube klip sa pregledom NBA lige.

       

      I, zaključak.

      Ja sam kao roditelj ODGOVORAN za svoje dete.

      Ako mu ja nametnem tri hiljade obaveza – dete neće imati vremena za igru.

      Ako mu ja dopustim da živi kao dete – onda će on(a) da izraste u sjajno mlado, biće.

 19. 25.05.2011 u 17:51|Permalink

  Poslednja (trenutna) generacija dece koja sada odrasta je jos uvek generacija Z;  takodje ovakva kategorizacija je preuzeta iz zapadnog (severnoamerickog) kulturoloskog miljea koji nije u potpunosti primenljiv na nas pa savete nije bas preporucljivo preslikavati 1 na 1, posebno kada su generacije pre Y u pitanju (kod njih vec globalizacija cini svoje) jer su ljudi tih generacija kod nas i u severnoj Americi/zapadnoj Evropi vrlo razliciti.

 20. 25.05.2011 u 23:07|Permalink

  […] vreme čitam tekstove na domaćim sajtovima koji se bave pitanjima jaza izmedju generacija i generacijskih karakteristika. Primećujem da je u svakom od tih tekstova preuzeta severnoamerička  klasifikacija generacionih […]

 21. Boris Cuckovic :
  18.06.2011 u 10:15|Permalink

  Slatko si me nasmejala. Vrlo rafiniran presek po godinama proizvodnje.
  Ja bih ovome dodao i podele unutar generacija na osnovu muzike koju su slusali na rodjendanima i po filmovima koje su gledali vise od 3 puta.
  Kao onomad u vojsci: prvo podela na narodnjake i zabavnjake, Grobare i Cigane, Bruce lee poklonike vs. SF fanove,,,
  U takvoj podeli kada je moja generacija u pitanju sam do pre 10 godina bio vrlo sistematican.
  Danas u najezdi novih “modela” koji su mladji od nas, sada vec old timera, postajem mnogo tolerantniji. Raznezim se kad primetim da neko prepozna moj omiljeni citat iz filma, internu foru sa studentskog protesta ili zna reci neke od pesama iz osamdesetih.
  Sto se pak biznisa tice kapa dole nasoj i mladjim generacijama. Od ovih Baby Boomera (cast izuzecima) i nije se dalo mnogo nauciti. 

  • miona :
   19.06.2011 u 18:57|Permalink

   Hvala Borise, na iste smo stvari senzitivni:), bice da je to generacijki. Spadas u retke, mada ne i usamljene koji su spremni da uce od mladjih. Ostaje nam  da vidimo sta ce  biti rezultat takvog stava.

 22. 25.08.2011 u 18:54|Permalink

  […] se sećate sjajnog australijskog heavy metal benda AC-DC. Ili, nadam se da se sećaju barem oni iz Generacije X Braća Angus i Malkom Jang su razbijali 70-ih godina sa svojom neobuzdanom energijom. Za one malo […]

 23. 30.04.2012 u 09:59|Permalink

  Imam 22 godine jos nisam pocela da radim ozbiljno(za stalno) a vec se osecam “isfurano”, tesko mi je da prihvatim stavove JK… Svidja mi se podela i u potpunosti se slazem da generacijski jaz ne treba zanemarivati, pogotovo u profesiji HR.

 24. Smilja Josipovic :
  16.08.2016 u 07:35|Permalink

  Razlike postoje od generacije do generacije definitivno.Nisu rasle na istom ‘tlu’. Ja vec generaciju 50 //60 ne bih mogla da stavim u istu grupu…i na raspon od 10 godina postoje razlike…Oko opisa karakteristika moze biti diskusija i sporenja…U svakom slucaju vredno razmisljanja

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (517)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina