Kako uspešne žene balansiraju između majčinstva i karijere?

Kako uspešne žene balansiraju između majčinstva i karijere?

74898_profimedia0114637659_630x0

 

 

 

Četiri uspješne poslovne žene i majke za lider trend otkrivaju kako balansiraju između posla i obitelji. Sve one odmah kažu da to nije nimalo lako, ali da su strast i ljubav prema poslu, obitelji i djeci iznimno moćna pogonska snaga.

                                                       

 

5

 

 

 

Suvremene ambiciozne poslovne žene i majke više su no ikad ugrožena vrsta. Vrijeme leti sve brže, a broj obaveza žena na odgovornim funkcijama, koje su još k tome i majke, sve je veći. U razgovoru s četiri uspješne poslovne žene i majke pokušali smo doznati kako usklađuju sve svoje životne uloge. Zanimljivo, sve one odmah kažu da to nije nimalo lako, ali i da su strast i ljubav prema poslu, obitelji i djeci iznimno moćna pogonska snaga.

lsto tako, ističu da su samodisciplina, organizacija, podrška partnera, ali i tvrtke u kojima žene rade, bitni sastojci uspješne priče. No, nisu to jedine poveznice uspješnih žena iz naše priče; sve one naglašavaju kako je bitno znati nositi se s vlastitim i tuđim nesavršenstvom, a i naviknuti se na vrlo rano buđenje, te kasno lijeganje.

 

1

 

G0RDANA FRGAČIĆ, autorica knjige “Zašto smo manje plaćene” i HR menadžerica

 

Roditeljstvo nije lako ni brzo mjerljivo ulaganje

 

Nesumnjivo, danas je ambicioznim ženama,koje ne žele propustiti ni majčinstvo, teže no ikada. Ne postoji recept ili savjet jer svi imamo različite životne uvjete i kvalitete, ali ja vjerujem da sam uspjela stvoriti balans između poslovnih, autorskih i roditeljskih ambicija zato jer sam sve to jako, jako željela- kaže Gordana Frgačić, 41-godišnja majka troje djece, autorica knjige ‘Zašto smo manje plaćene’,te HR menadžerica jednog trgovačkog lanca.

Sve sam prošla. Laru (17) sam rodila dok sam još radila u jednoj maloj tvrtki, Svena (15) kada sam već ušla u korporativni svijet, a Vitu (6) kada sam već bila na direktorskoj poziciji. Nema recepta, ali silno dobra organizacija vremena, podrška u kući, ali i na radnom mjestu, mislim da su presudne stvari. Doista ne znam kako bi se stvari razvijale da je moj suprug Slobodan bio slabić kojega moja ambicija frustrira, čovjek nespreman na zajedničko ulaganje u obitelj. Odnosno, znam da ja to ne bih izdržala, ali teško je govoriti što bi bilo kad bi bilo lako poslovne žene nerado govore o grižnji savjesti dok odlaze na poslovna putovanja, Gordana Frgacie priznaje: -Sjećam se jednog poslovnog puta u Njemačku od tjedan dana, dok su starija djeca još bila manja. Mislila sam da ću emotivno svisnuti. Umirila me činjenica, u koju sam se uvjerila po povratku, da je Slobodan u svemu jednako dobar roditelj kao i ja. No, zanimljiva je ta tema, jer primjećujem da se muškarci ne maltretiraju tim pitanjima kao mi žene. No, iako sam sada zadovoljna razvojem svoje djece, vrijednostima koje nose u život, roditeljstvo, za razliku od biznisa, nije lako ni brzo mjerljivo ulaganje. To je doista najteži posao na svijetu, a problemi se mogu jako kasno javiti. lpak, nadam se da će im primjer supruga i mene biti ohrabrenje u životu, poticaj da idu za svojim snovima I da ne očekuju od sebe da budu savršeni- kaže Frgačić i dodaje da svoju energiju doista pronalazi u svojoj obitelji, te da kao izrazito društveno biće ima tek rijetko potrebu biti sama, i to najviše na jedan do dva sata. A tad a je njezin najdrazi eskapizam- dobra knjiga.

 

 

2

 

Petra Mlakar Zorko, L0real Active Cosmetics PR i CRM menadzerica

 

 

Bilo bi teže da tvrtka nema razumijevanje za majke

           

Živi u slovenskom gradiću Krskom, barem jednom tjedno u svom je zagrebačkom uredu, povremeno je u Ljubljani, jednom mjesečno u Beogradu i Sarajevu, ali, dodaje 33-godišnja PR i CRM menadžerica L’Oreal Active Cosmetics, zahvaljujući poslu, barem dva puta godišnje ode i u Pariz. Već šest godina radi u ovoj svjetskoj korporaciji u kojoj, kaže, uspijeva ostvariti sve ambicije. No, svejedno, kada je prije nešto više od tri godine doznala da je trudna, poput mnogih je žena sa zebnjom išla tu činjenicu obznaniti svom nadređenom.

 

Nakon čestitke, moj je šef rekao: “Ne brini se, snaći ćemo se”, a mene je moje isto radno mjesto čekalo godinu dana. Doista, mora da je strašno mnogim ženama koje doživljavaju upravo suprotne reakcije na poslu- dodaje Petra Mlakar Zorko, majka trogodišnjeg Filipa, priznajući da nije bila sigurna kako će povezati tako dinamičan posao i obitelj. Njezin suprug Rok Zorko, vlasnik Nogometne škole u Krskom, jednako ambiciozan i zaposlen kao i ona, najveća joj je podrška u životu.

lako sam vječiti optimist i držim se pravila “Stvari su u teoriji teže nego u praksi” ,u jednom trenutku dileme i malodušnosti Rok me je podsjetio na obećanje koje smo si dali da se zbog djeteta nećemo mijenjati, odnosno odustajati od želja i ambicija. I stvarno, stvari se rješavaju u hodu. lstina, mi smo okruženi velikom obitelji, ali nastojim ne iskorištavati bake, djedove i tete, pa smo prije nekoliko dana započeli proces navikavanja na vrtić. Srećom, Filip je naviknut biti uz mnogo ljudi, pa uživa i u druženju s djecom- dodaje gospoda Mlakar Zorko i naglašava da je sve lakše uskladiti jer se tvrtka u kojoj radi, osim što ima razumijevanja za žene i majke, odlično prilagođava i regionalnoj kulturi.

Bitno je biti pošten prema sebi i drugima, znati što želiš, dobro sve posložiti i stvari rješavati korak po korak. Kada bih na Filipov razvoj gledala preširoko, poludjela bih od dilema i strahova, ali kada stvar svedete na rješavanje onog što je pred vama, sve je lakše- kaže Mlakar Zorko i dodaje kako je uvjerena da obiteljski balans pridonosi poslu i obrnuto.

3

 

Mirna Radošević, predsjednica Uprave tvrtke Salveo za regiju

 

Kada zatvorim vrata svog doma, više nisam na poslu

 

Uvijek tražiti najjednostavnija rješenja- moj je moto u poslu i životu. Ničeg se ne držati kao pijan plota. Kada sam rodila Martu (13), imala sam ambicije sve konce držati u rukama, uvijek skuhati, pospremiti, biti u svim bitnim trenucima uz dijete. No, do dolaska Lucije (6) na svijet, puna sam toga pustila, stvari su se već značajno promijenile pa taka danas imam tetu koia mi je pričuva i pospremi kuću- kaže Mirna Radošević, 42-godišnjica predsjednica Uprave farmaceutske tvrtke Salveo za regiiu, dodajući da sa suprugom Jakovom ravnomjerno dijeli poslovne ambiciie i ljubav prema obitelji.

Volim to što radim i da sam odustala to ne bih bila ja. Budući da ja doista mnogo putujem, moje me kćeri vide u prosjeku manje nego njihove vršnjakinje svoje majke, ali vjerujem da je bitno i to što Marta i Lucija gledaju zadovoljne i ispunjene roditelje koji su, kada dođu doma, posvećeni samo njima. Kad zatvorim vrata doma, ja više nisam na poslu. Naravno da takav ritam ima svoje nedostatke i da ponekad zakažete, ali nositi se s time dio je života. Eto, nedavno sam morala na jedan pogreb izvan Zagreba. Po povratku, zapela sam u prometnoj gužvi te zakasnila na Lucijinu plesnu priredbu. To će me valjda proganjati zauvijek, ali mogu li takve stvari izbjeći i majke koje su doma?

Dosljednost, organizacija, i jednostavnost i spremnost na to da je život, unatoč svemu, nepredvidljiv.

Neke su od bitnih stvari za ostvarenje balansa. l spremnost na iskrenost, pa i kada istina nije ugodna. Mislim da su to zajedničke stvari u poslu i roditeljstvu. No, dok vas za posao netko može pripremiti, što znači imati djecu ni ne slutiš dok ih nemaš. To je možda i dobro jer je doista riječ o najodgovornijoj ulozi na svijetu, a pravila nema jer je svako dijete jedinstvena osoba – kaže gospođa Radošević i dodaje da, unatoč svemu, nalazi vremena i za posvećivanje samoj sebi. lstina, u teretane ne stiže pa vježba doma, uz DVD, a povremeno ide trčati u Park Maksimir. No, najviše uživa uz kniige koje najčešće čita na svojim poslovnim putovanjima.

 

4

 

Mia Bezjak, voditeljica ureda urban

 

Prednost je poduzetništva lakša prilagodba obitelji

 

Budući da smo suprug Krešimir i ja privatni poduzetnici i vlasnici tvrtke, sami smo odgovorni za sve aspekte poslovanja. To podrazumijeva svakodnevno napredovanje na svim poljima: pravnim, financiiskim, prodajnim, edukativnim. Vremenski je to vrlo zahtjevno, a mi nemamo luksuz sustava koji će bilo koji posao napraviti umjesto nas. Mi trebamo biti maksimalno učinkoviti ako želimo posao odraditi do kraja. Disciplina i radne navike osnova su našeg poslovanja, a te se navike grade još u djetinjstvu, pa to nastojimo prenijeti na našu Martu (3,5) kako bi u budućnosti brzo i lako obavila što treba, a potom imala više slobodnog vremena za nijezine užitke- kaže poduzetnica Mia Bezjak koju su, kaže, kao i njezinog supruga, kapitalizam, odnosno školovanje i rad u EU zemljama, oblikovali još kao mlade ljude.

 

136

 

lpak, neupitna prednost privatnog poduzetništva, naglašava, je što organizaciju dana lakše prilagođava djetetu nego da je u sustavu neke korporacije.

Ja mogu otići po dijete u vrtić u ranim poslijepodnevnim satima i provesti s njime cijelo poslijepodne. Nama je to svakodnevni užitak. No, za mene to znači da mi jutro rano započinje, a dan kasno završava-kaže. Naravno, postoje i periodi kada nju i supruga posao preuzme u potpunosti, no tada se trude da dijete vidi što rade. Tako je Marta počasna gošća svih evenata i projekata koje rade.

Pitamo je za mišljenje oko odabira boja i mirisa za naše nove Urban šampone, a najslađa je bila kada smo je izveli na pozornicu velikog festivala frizerstva koji smo priredili u KD Vatroslava Lisinskog. Iako je mala, mislim da taka počinje dobivati sliku o životu i važnosti radnih navika. Bitno mi je da shvati da ništa ne pada s neba, ali i da, s druge strane, nikad ne zaboravi na igru i veselje. Sve su to važni elementi poduzetništva i života- dodaje Mia Beziak i kroz polusalu zaključuje: – Mogu reći da naše dijete razumije bazu poduzetništva; sama smišlja i viješto prezentira ideje najrazličitijim ciljnim skupinama.

Bez problema pronalazi investitore, najviše u redovima baka i djedova!

 

Napisala Darija Tabulov Turta i snimio Dražen Lapić

Autor

Gost 


Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (20)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (517)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Dokmanović (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Trenutno nema magazina