- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Trikovi u Excelu 1.deo – Tekstualne funkcije i prečice

 

Excel sam počeo da koristim 1991 godine. Ustvari, to nije bio ni Excel već Lotus 1-2-3. I, verovali ili ne, ali sam tabele pravio bez miša s obzirom da miš nije ni postojao 1991 godine. A nije postojao ni Windows, tada smo se zvali Jugoslavija, imao sam kosu do pola leđa (ovo zadnje i nije baš tačno :)

Da, zaista sam pravio tabele bez miša. Čak i bez Windowsa, sve u DOS-u. Samo nemoj da me pitaš šta je DOS (nije Demokratska Opozicija Srbije). Moj prvi računar je bio 286 i imao je čitavih 2 Mb memorije! Nije štamparska greška – 2 Mb memorije. Mislim da je hard disk bio oko 20 Mb memorije. A tabele – k’o bela lala. Obračun plata, autorski honorari, obračun amortizacije, obračun poreza, završni račun… Sve to u vidu tabela, a mnoge od njih još uvek koristim – iako sam ih napravio još pre 20 godina. Believe it or not!

 

 

Ova anegdota deluje čudno za novu “mouse generaciju” (rođeni posle 198x…) a deluje i malo staromodno. Da ne bude zabune – ja sam 1971 godište i još uvek sebe ne smatram mnogo matorim. No, ponekad je zanimljivo vratiti se u prošlost. Posle 20 godina rada u Excelu još uvek se fasciniram koliko ima novih stvari koje mogu da se nauče. Odavno sam shvatio da “znam koliko ne znam” i da je Excel čudovišno moćan program.

Elem, da bih vam malo pomogao da i vi zaradite koju paricu – ili barem da uštedite malo vremena – rešio sam da podelim sa vama nekoliko Excel trikova. Teško je reći šta su dobri Excel trikovi; za nekoga će ovo biti otkrovenje od teksta, suva genijalnost, predlog za sledeći “Ja imam talenta”… Sa druge strane, za nekoga će ovo biti boza i bespotrebno trošenje piksela po ekranu :). No, barem sam se potrudio da vam pomognem – i to nešto vredi, zar ne?

Ako imate još neko pitanje, ideju, želju, čestitku ili pozdrave oko Egzela – slobodno pišite. Dobićete odgovor. By the way, Egzel nije greška u kucanju već originalni izgovor jedne od mojih simpa polaznice na treningu.

Dakle, idemo – Trikovi u Egzelu by Boki.

 1. NEPISMENA SEKRETARICA MI JE POSLALA LOŠE PREKUCAN SPISAK ZAPOSLENIH. NEKA SLOVA SU VELIKA, NEKA MALA, POSTOJI PREVELIKI RAZMAK IZMEĐU SLOVA. IMAM 500 IMENA I JA SAM OČAJAN!

 

 

Menjaj sekretaricu… bolje uzmi neku zgodnu cica-macu :)

Ovo je klasičan problem koji se rešava vrlo jednostavno. Treba da upotrebiš funkcije TRIM i PROPER. Stani i ćeliju B2 i napiši formulu :

=TRIM(PROPER(A2))

 

U ćeliji B2 dobićeš ispravno napisano Novak Đoković.

 

 

2. WAUUUUUU, OVO ZAISTA DELUJE. A ŠTA AKO ŽELIM DA ISKOPIRAM PODATKE IZ KOLONE B U NEKU DRUGU KOLONU? KADA RADIM KOPIRANJE, EXCEL NAPIŠE SAMO PRAZNA MESTA ?

Treba da koristiš opciju PASTE SPECIAL → VALUES.

 

 

3.OK, REŠENO. SADA SAM NAPISAO IMENA I PREZIMENA ISPRAVNO. INAČE, ZAPOSLIO SAM I NOVU SEKRETARICU (MJAUUU :)). ŽELIM DA ODVOJIM IME I PREZIME U POSEBNU KOLONU. KAKO TO DA URADIM?

 

 

Za ovaj zadatak koristiš sledeće funkcije:

Rešenje je dato na slici:

 

 

 

E, a da li Excel može automatski da mi napiše broj Marije Šarapove? Da, naravno… samo u tvojim snovima. Sedi gdi si…

 

4. POČEO SAM DA PIŠEM PODATKE U REDOVIMA/HORIZONTALNO (JANUAR, FEBRUAR, MART…). MEĐUTIM, POGREŠIO SAM I ŽELIM DA MI SE PODACI NALAZE U KOLONAMA/VERTIKALNO. POMAGAJ…

 

 

Koristi opciju PASTE SPECIAL → TRANSPOSE.

 

 

Dobićeš rezultat kao na sledećoj slici.

 

 

Ova opcija radi i obrnutno (iz horizontale u vertikalu). Jedino ne radi sa sekretaricama – njih nikako ne možeš da prebaciš iz vertikale u horizontalu :)

5. ŽELIM DA BRZO NAPIŠEM PONEDELJAK, UTORAK, SREDA…

 

 

Probaj ovo da uradiš i sa sledećim kombinacijama:

 

Ukoliko ti se ne pojavljuje Sreda, Četvrtak… to znači da nemaš default kodni raspored za Srbiju. Idi na Control Panel, odaberi Regional Settings i promeni kodni raspored na Srbija.

 

6. ČESTO MI SE DEŠAVA DA ŽELIM DA ISKOPIRAM GORNJU ĆELIJU. NPR, NALAZIM SE NA ĆELIJI A2 I ŽELIM DA ISKOPIRAM ĆELIJU A1. JA OBIČNO IDEM GORE, PA COPY, PA SE SPUSTIM DOLE PA PASTE…

 E, jarane moj, jarane moj…

CTRL + D kopira ćeliju iznad.

 

7. SUPER TI JE OVA SKRAĆENICA. DA LI MOŽEŠ DA MI ŠAPNEŠ JOŠ NEKU?

Otvori novi fajl. Napiši u njemu “Prvi fajl”.

Otvori drugi fajl (CTRL + N). Napiši u njemu “Drugi fajl”

Otvori treći fajl. Napiši u njemu “Treći fajl”.

Kapito? CTRL + TAB prebacuje iz fajla u fajl.

 

8. HOĆEMO JOŠ, HOĆEMO JOŠ, HOĆEMO JOŠ….

SHIFT + F11 služi za otvaranje novih sheetova. Možeš ovako do besvesti… i nazad.

 

9. PLEEASE….

Kada si već bio zaludan i kada si otvorio toliko sheetova, onda bi bilo zgodno i da naučiš kako se krećeš između sheetova.

CTRL + PageDown/PageUp služi za šetanje između sheetova.

Pored ovog teksta, možeš pogledati i nastavak:

 

10. I NA KRAJU…

S obzirom da si bio toliko uporan do pročitaš ovaj tekst do kraja evo i jedne male zagonetke.

Radiš kao kontrolor u kompaniji i analiziraš prodaju po prodavnicama. BUD znači BUDGET a ACT znači ACTUAL. Razlika se zove VARIANCE ANALYSIS. Kažu da slika vredi hiljadu reči. Kako da dobiješ ovu sliku?

Ukoliko ti se sviđa ovaj tekst, PIŠI KOMENTARE. Napiši šta te zanima u Excelu, koje probleme imaš, šta bi voleo da naučiš iz Excela. Ja ću ti svakako odgovoriti.