- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Transformacija finansijskog menadžmenta u inteligentno preduzeće

Inteligentne tehnologije već duži niz godina menjaju način na koji finansijski stručnjaci kroz svoj doprinos u poslu povećavaju vrednost organizacijama u kojima rade. Inovacije doprinose efikasnosti svih procesa kroz povećanje automatizacije, prediktivnu analitiku i Cloud sisteme, a jedan od efekata je i mogućnost da finansijski stručnjaci svoje vreme više fokusiraju na strateški rad.

Poslovni lideri i parneri očekuju da finansije pruže neophodne uvide za donošenje odluka zasnovanih na činjenicama kako bi se optimizirali ili obnovili njihovi poslovni modeli. Imajući u vidu ovaj trend u kojem se uloga finansija neosporno uvećava, u eri digitalne ekonomije, očekivanja će još više rasti.

Inovacije u tehnologiji prevazilaze ograničenja iz prošlosti i osnažuju finansije sa ciljem da proizvedu visoke nivoe efikasnosti, izvrsnosti i vrednosti u kompanijama.

SAP godinama ne samo da prati, već i diktira trendove i rešenja uz pomoć kojih usmerava klijente u novu eru intiligentnog preduzeća. To čini ne zaboravljajući operativne zadatke čija se automatizacija eksponencijalno razvija ali se oni sada izvršavaju na znatno efikasniji način. Sa S/4HANA rešenjem, SAP je dodao više novih visoko automatizovanih scenarija koji povećavaju efikasnost operativnog upravljanja, poboljšavaju proces usklađivanja primanja robe i faktura, a proces obračunskog upravljanja čine ne samo efikasnijim već i preciznijim.

148 STRANA

Održavanje započetog momentuma u razvoju finansija zahteva ulaganje u inteligentne tehnologije koje omogućavaju inovacije. Njihova integracija u osnovne procese finansiranja osnažuje podršku u svim oblastima poslovanja da bi se razvili uvidi koji do sada nisu bili mogući. Korišćenje pametnih tehnologija i novih softverskih rešenja donosi benefite za sve:

Upravljanje promenama i prilagođavanje finansija procesima su glavni izazovi sa kojima se suočavaju rukovodioci tokom izvršavanja dnevnih aktivnosti. Ono što je jasno je da je saradnja postala važno oruđe u sprovođenju strateških odluka i upravljanju poslovanjem usled brzih promena u poslovnom okruženju.

Tehnologija drži ključ za prevazilaženje prepreka, posebno onih koje podržavaju razmenu informacija u realnom vremenu, analitiku predviđanja i automatizaciju. Mogućnost da se finansijski stručnjaci osećaju ovlašćenim da donose odluke kroz interakciju širom kompanije je od vitalnog značaja i može doneti mnoge benefite– od boljeg planiranja investicija za bolje upravljanje rizicima do precizne finansijske prognoze za bolje razumevanje troškova.