- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Šta se krije ispod poklopca?

Sredinom prošlog veka posadili smo naše prvo drvo. Od njegovih plodova napravili smo sokove, nektare i druge proizvode prirode kakve niko pre nije okusio. Čisti kao priroda iz koje su potekli, sveži i okrepljujući kao voće iz kojeg su nastali. Ceo svet sada izgleda drugačije, ali su naši proizvodi isti kao kada smo ih prvi put napravili. Zato što ih i dalje pravimo sa istom strašću, predanosću i ljubavlju. U saradnji sa prirodom.

 

 

fructal.lezeci.yu

 

Tako svoju priču o Fructalu počinju oni koji su njegovu tradiciju započeli pre više od 60 godina, koliko ovaj brend nastoji da bude simbol vrhunskog kvaliteta, tradicije i povezanosti sa svim što je dobro i dolazi iz prirode. Vremenom, Fructal je postao brend uz koji su odrastale mnoge generacije širom regiona. Sinonim je kvaliteta, tradicije, ali i inovativnosti i razvoja kroz vreme, brend koji prati, ali i stvara trendove.

 

 

images

 

 

Istorija koja se piše kvalitetom …

Prvo drvo jabuke zasađeno je 5. oktobra 1945. godine, i sve od tada Fructal se trudi da ostane veran potrebama svojih potrošača. Logo kompanije i simbolizuje to prvo zasađeno drvo, a inspiracija za naziv brenda potiče od reči frutta, koja znači voće, koje je neprestano korišćeno u celom Fructalovom portfoliju. U prilog  toj filozofiji govori i Fructalov slogan: „U saradnji sa prirodom”!

Prelomna godina

Za Fructal je prelomna godina 1963. kada je počela izgradnja novih proizvodnih objekata i bazena za voćne kase i pulpe od 925 tona. Kompanija je napredovala, uvodila mehanizaciju i modernizaciju tehnoloških procesa postavljajući temelje Fructalovog kvaliteta i imena. Put prema vrhu kompanija je nastavila jačanjem i uvođenjem novih brendova, a najstariji među njima je Dvojni C. Jedan od prvih oglasa u štampanim medijima komunicira upravo ovaj voćni napitak jedinstvenog osvežavajućeg ukusa koji brzo postaje omiljen kod potrošača.

 

Fructal-zgodovina-industrija

 

Briga za najmlađe

U šezdesetim i prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka, Fructal je intenzivno ulagao u tehnologiju. Nove linije za punjenje sokova i pića u staklenim bocama doprinele su vrhunskom kvalitetu Fructalovih proizvoda. Godine 1974. obeležava početak proizvodnje sokova za decu pod brendom Frutek, koji i danas ima snagu jakog brenda u regionu stare Jugoslavije. Dalje ulaganje u razvoj Fruteka samo je potvrda misije kompanije koja brine o svim generacijama i vrlo dobro zna kakva nega, ljubav i odgovornost su potrebni, da bi najmlađi bili razigrani, zdravi i zadovoljni. Ovim sokovima, uz koje mališani odrastaju skoro četiri decenije, 1982. Godine, pridružuje se portfolio dečjih kašica.

 

moj-frutek

 

Novi hit

Nekoliko godina investicija doprinelo je kvalitetnijoj proizvodnji ili širenju programa. U 2000. godini u Sloveniji, ali i okolnim zemljama regiona, hit je postao brend Fruc – portfolio voćnih napitaka, pakovanih u plastične boce sa širokim vratom, koji je doneo Fructalu nagradu za komunikacijsku izvrsnost Effie. Osvežavajući ukusi, kao i moderan dizajn, vesele razigrane boje etiketa Fruc voćnih napitaka, koje odišu mladalačkom energijom i posebnošću, na tržištu Srbije lansirani su prošle godine, a komunikaciona platforma voćnih napitaka Fruc obraća se ciljnoj grupi – tinejdžerima, s porukom “Fruc: Off dosadi – uživaj”!

851564_243953919080713_1621544689_n

 

 

Nova ambalaža

Godina 2001. za Fructal bila je prekretnica. Novim ulaganjima u KHS liniju, omogućeno je punjenje sokova i voćnih napitaka u novu, plavu, staklenu 200 ml bocu, koja postaje hestseler u 2003.

 

 

zgodovina-2003--modre-steklenicke

Na sajmu Inpak u Gornjoj Radgoni usledila je i nagrada “Slovenački Oscar za ambalažu”, upravo za ovu plavu bocu Blondy. Zatim je 2005. još dobila nagradu Effie za akciju “Strast ima novi oblik”.

Šta dalje?

Iz Fructala obećavaju iznenađenja, koja će za cilj imati zadovoljenje i najistančanijih ukusa. Frutabela barovi su u novom modernom atraktivnom dizajnu, portfoliju Fruc voćnih napitaka pridružuju se novi osvežavajući ukusi. Očekuje se i proširenje portfolija renomiranog brenda Fructal Natura – nova linija 100% voćnih, voćno-povrćnih sokova za zdravlje i dobrobit organizma.

 

natura_500x500_72dpi_i620x422

 

Voćni i čokoladni barovi

Iz Fructala kažu da im nikada ne nedostaju izazovi. Rezultat istraživanja tržišta i kreativnog rada zaposlenih su voćni barovi – slatkiši od voća i žitarica. Proizvodnja voćno-žitnih i čokoladnih barova počela je 1990. godine. Lansirani su najpre pod različitim imenima sve do 2001. godine kada je rođena “zvezda” – Frutabela.

 

 

frutabela1