Sjajan biznis-časovi Francuske kuhinje u Beogradu!
Ovaj tekst treba da počne sa “njam, njam, njam…”.
Pre nekoliko dana pozvala me je drugarica i preporučila mi da odem na jedan novi trening. Whauuuu, rekoh sebi – “trening, to volim…”. Uostalom, bavim se treningom 11 godina i odlazak na treninge mi je postala već profesionalna deformacija. Taman kada sam zaustio da pitam “a ko je profesor”, moja drugarica mi reče “časovi Francuske kuhinje u Beogradu”!
Wtf… časovi kuvanja!?! Brate, sestro, pa jer ti ja ličim na kuvara?!? Mislim, imam možda malo “krupniju građu “, ali ja da ti kuvam? U početku sam bio “malo” skeptičan (“Ja da kuvam… kakva Francuska kuhinja… čevapi su zakon, BRE!“). No, posle nekog vremena sam pristao, prestao da gunđam i … otišao na časove Francuske kuhinje sa mojom dragom ženicom. I… proveo sam se kao u najboljem Beogradskom restoranu! Sjajno i neopisivo dobro iskustvo. I, verovali ili ne, ovaj tekst je više namenjen muškarcima nego ženama. Muškarci, uživaćete u kuvanju! Spremite varjače, kecelje i kuvarske kape. Vaših 5 minuta je došlo – žene vam se više nikada neće mešati u kuhinjske poslove Žene, uživaćete u vašim (novim) muškarcima – sa varjačom i keceljom.
Elem, hajde da krenem od početka. Glavni junak ove priče je Tamta, jedna veoma simpatična i šarmantna Gruzijka.
O Gruziji vrlo malo znam, no kako mi je Tamta objasnila “Mi smo veoma slični Srbima – mi smo pravoslavci, jedan deo zemlje (Abhazija i Južna Osetija) želi da se otcepi, mi to ne želimo, ratovi, sankcije, bla, bla…”. Uh, bolje da nastavim sa pričom o kuvanju. Tamta ima 30-ak godina, jednu malu slatku ćerkicu (na žalost, nemamo sliku ) i… sjajna je kuvarica. Tamta odmalena živi u Francuskoj i školovala se za Francuskog kuvara. Kada kažem školovala, to znači 10-ak godina “školovanja”. Za one koje zanima, to je Visoka škola Francuske gastronomije Ecole FERRANDI. To je najbolja i međunarodno najpoznatija škola Francuskog kulinarstva i sastoji se od 3 škole: Ferrandi, Cordon Bleu i Bocuse. Školarine su papreno skupe (par soma eura…) a meni je posebno zanimljivo da su njihovi kuvari obično specijalizovani (supe, riba, salata, kolači…). Npr, kuvar je specijalizovan samo za ribu i on ništa ne zna o kolačima. Pored školovanja, Tamta je radila nekoliko godina u najboljim Pariškim restoranima, što je obično značilo rad od 12 do 14h dnevno. Rad u Francuskim restoranima je surov…
Tamta je udata za Zviada, direktora predstavništa Francuske multinacionalne kompanije Royal Canin u Beogradu. On nam je bio “oficijelni fotograf” a bio je zadužen i za dobru atmosferu. Od pre 2 godine oboje žive u Beogradu i Tamta je rešila da razvije posebnu vrstu biznisa – časovi Francuske kuhinje u Beogradu!
Časovi se odvijaju u Tamtinom stanu. Stan je prelep – 120 m2, kod Hrama, besprekorno sređen. Drage dame, svojim muškarcima napravite ovakvu kuhinju! Jasno ?
Narano, glavni majstor (chef) sam bio ja. Dobio sam kecelju (taman za mene, knap) i kuvarsku kapu (tu smo već imali malo problema zbog moje “pameti” :)). To je bio početak pravog užitka za kuhinjskog majstora kao što sam ja Moja draga supruga Sandra mi je davala podršku, no ja sam kao i svaki pravi “mačo men” preuzeo komandu. Uostalom, zna se ko je gazda u kuhinji, zar ne?
Časovi su trajali 4h, od 18h do 22h i za to vreme napravili smo tri jela:
- Salatu od dve vrste lososa (predjelo)
- Biftek u testu (glavno jelo)
- Tiramisu (desert)
Kod pravljenja jela, Tamta nam je pažljivo pokazivala sve korake u pravljenju jela – od samog početka (glavni sastojci) do kraja (ukrašavanje, detalji). Na primer, ovo je početak za Salatu od dve vrste lososa (dimljeni i sveži losos).
Ja sam, naravno, pokušavao da pratim tempo i da budem dobar učenik. I…verovali ili ne, baš mi je dobro išlo.
Sledeća slika je fotomontaža u Photoshopu, no to vam nikada neću priznati. A neću vam otkriti ni gde je završila palačinka… Jbg, sreća je da imaju visoku tavanicu.
Ono što mi je zanimljivo kod Francuske kuhinje jeste velika posvećenost DETALJIMA i DEKORACIJI. Toliko ima sitnih detalja, ukrasa, džidža-bidža. No, kada probate jelo…. Ummmm, njam, njam, njam… O-la-la…
Ovo je Biftek u završnoj fazi pred “uništavanjem” (unutra su i pečurke, palačinke, testo, tajni sastojci koje vam nikada neću oktriti jer moram da vas ubijem…)
Elem, šta sam ja uradio posle kursa? Verovali ili ne, otišao sam i kupio sve sastojke i napravio sam samcijat sva tri jela! Ejjjj brate, Francuski duh, Srpska (Crnogorska) pamet i snalažljivost. Izvinjavam se braći Rusima, njih ću spomenuti nekom drugom prilikom. Ovde je slika moje pametne i lepe ćerkice Milice koja mi pomaže u kupovini lososa. Ustvari, njoj je verovatno bilo samo važno da se slika Barem će ona i njenih 9654 frendova na fejsu da lajkuju ovaj tekst.
Kada sam kupio sve stvari, pokušao sam da napravim ista jela još jednom. Naravno, ovog puta sam. I, rezultat je sjajan – uostalom, pogledajte sliku “mojih ruku delo”. U odnosu na “original”, dodao sam suve šljive (fantastičan ukus) i banane (bljak, promašaj). Naravno, ja nisam profesionalac kao Tamte pa ne znam baš da ukrašavam, stavljam džidža-bidže, nemam kalupe, itd…. No, nije loše za početnika – ukus je bio odličan i sve smo pojeli istog dana! Tata (to sam ja :)) je bio junak dana – spremio je i predjelo, i glavno jelo i desert. O količini suđa, neredu u kuhinji i slično nećemo ovog puta.
I, na kraju moja preporuka. Odvedite devojku/ženu/prijateljicu/simpatiju na časove Francuske kuhinje u Beogradu. Tamta je izuzetno prijatna, posvećena i stručna Francuska kuvarica. Pored toga što ćete naučiti tri jela, imaćete i sjajnu klopu i zabavu. To će vam biti jedno predivno veče, mnogo bolje nego u bilo kom Beogradskom restoranu. Em što naučite nešto konkretno, em super klopate, em se dobro zabavite.
Ako neko želi više da sazna o časovima Francuske kuhinje, može da pogleda Tamtin Facebook Fan Page. Takođe, može i direktno da je kontaktira na email myfrenchgourmandises@yahoo.com ili mobilni 061 195 1370. Tamta sasvim solidno priča srpski (+francuski + ruski + engleski + gruzijski) tako da se lako možete sporazumeti sa njom.
Bon appetite!
Autor
Bojan Šćepanović
MCB Menadžment Centar Beograd
063 7004 518
8 Komentara
Fantasticno iskustvo,izgleda prelepo i zabavno! hvala na preporuci!
Ma, užitaj je sjajan. Jedini problem je kilaža posle toga
Imala sam već priliku da uživam u gurmanskim specijalitetima predivne Tamte .. Nikada se nisam tako lepo najela, a da pri tome ne osetim nikakvu težinu posle obroka..
Kod Tamte Hrana je lek !!
Jedva čekam časove kuvanja u subotu i druženje sa najvećom Umetnicom Kulinarstva u Srbiji !!!
Valentina,
ti si je još više ishvalila nego ja
Ovo mi baš deluje super, otišao bih na ovaj kurs sa devojkom, možda je malo neumesno ali me zanima cena ovih časova… Hvala
Direktno kontaktiraj Tamtu. Mislim da je 40 Eura, no nisam siguran.
Bojane, puno hvala za preporuku i jedno zaista lepo iskustvo. Deluje vrlo zabavno!
Ja sam bio oduševljen
Postoji i Facebook strana sa mnogo lepih fotki:
//www.facebook.com/MyFrenchGourmandisesInSerbia