Sjajan biznis-časovi Francuske kuhinje u Beogradu!

Sjajan biznis-časovi Francuske kuhinje u Beogradu!

SJAJAN BIZNIS-ČASOVI FRANCUSKE KUHINJE U BEOGRADU!

 

Ovaj tekst treba da počne sa “njam, njam, njam…”.

 

Pre nekoliko dana pozvala me je drugarica i preporučila mi da odem na jedan novi trening. Whauuuu, rekoh sebi – “trening, to volim…”. Uostalom, bavim se treningom 11 godina i odlazak na treninge mi je postala već profesionalna deformacija. Taman kada sam zaustio da pitam “a ko je profesor”, moja drugarica mi reče “časovi Francuske kuhinje u Beogradu”!

 

Wtf… časovi kuvanja!?! Brate, sestro, pa jer ti ja ličim na kuvara?!? Mislim, imam možda malo “krupniju građu “, ali ja da ti kuvam? U početku sam bio “malo” skeptičan (“Ja da kuvam… kakva Francuska kuhinja… čevapi su zakon, BRE!“). No, posle nekog vremena sam pristao, prestao da gunđam i … otišao na časove Francuske kuhinje sa mojom dragom ženicom. I… proveo sam se kao u najboljem Beogradskom restoranu! Sjajno i neopisivo dobro iskustvo. I, verovali ili ne, ovaj tekst je više namenjen muškarcima nego ženama. Muškarci, uživaćete u kuvanju! Spremite varjače, kecelje i kuvarske kape. Vaših 5 minuta je došlo – žene vam se više nikada neće mešati u kuhinjske poslove :) Žene, uživaćete u vašim (novim) muškarcima – sa varjačom i keceljom.

 

Elem, hajde da krenem od početka. Glavni junak ove priče je Tamta, jedna veoma simpatična i šarmantna Gruzijka.

 

 

O Gruziji vrlo malo znam, no kako mi je Tamta objasnila “Mi smo veoma slični Srbima – mi smo pravoslavci, jedan deo zemlje (Abhazija i Južna Osetija) želi da se otcepi, mi to ne želimo, ratovi, sankcije, bla, bla…”. Uh, bolje da nastavim sa pričom o kuvanju. Tamta ima 30-ak godina, jednu malu slatku ćerkicu (na žalost, nemamo sliku :( ) i… sjajna je kuvarica. Tamta odmalena živi u Francuskoj i školovala se za Francuskog kuvara. Kada kažem školovala, to znači 10-ak godina “školovanja”. Za one koje zanima, to je Visoka škola Francuske gastronomije Ecole FERRANDI. To je najbolja i međunarodno najpoznatija škola Francuskog kulinarstva i sastoji se od 3 škole: Ferrandi, Cordon Bleu i Bocuse. Školarine su papreno skupe (par soma eura…) a meni je posebno zanimljivo da su njihovi kuvari obično specijalizovani (supe, riba, salata, kolači…). Npr, kuvar je specijalizovan samo za ribu i on ništa ne zna o kolačima. Pored školovanja, Tamta je radila nekoliko godina u najboljim Pariškim restoranima, što je obično značilo rad od 12 do 14h dnevno. Rad u Francuskim restoranima je surov…

 

 

Tamta je udata za  Zviada, direktora predstavništa Francuske multinacionalne kompanije Royal Canin u Beogradu. On nam je bio “oficijelni fotograf” a bio je zadužen i za dobru atmosferu. Od pre 2 godine oboje žive u Beogradu i Tamta je rešila da razvije posebnu vrstu biznisa – časovi Francuske kuhinje u Beogradu!

Časovi se odvijaju u Tamtinom stanu. Stan je prelep – 120 m2, kod Hrama, besprekorno sređen. Drage dame, svojim muškarcima napravite ovakvu kuhinju! Jasno ?

 

 

Narano, glavni majstor (chef) sam bio ja. Dobio sam kecelju (taman za mene, knap) i kuvarsku  kapu (tu smo već imali malo problema zbog moje “pameti” :)). To je bio početak pravog užitka za kuhinjskog majstora kao što sam ja :) Moja draga supruga Sandra mi je davala podršku, no ja sam kao i svaki pravi “mačo men” preuzeo komandu. Uostalom, zna se ko je gazda u kuhinji, zar ne?

 

 

Časovi su trajali 4h, od 18h do 22h i za to vreme napravili smo tri jela:

  • Salatu od dve vrste lososa (predjelo)

 

 

 

  • Biftek u testu (glavno jelo)

 

 

 

  • Tiramisu (desert) 

 

Kod pravljenja jela, Tamta nam je pažljivo pokazivala sve korake u pravljenju jela – od samog početka (glavni sastojci) do kraja (ukrašavanje, detalji). Na primer, ovo je početak za Salatu od dve vrste lososa (dimljeni i sveži losos).

 

 

 

Ja sam, naravno, pokušavao da pratim tempo i da budem dobar učenik. I…verovali ili ne, baš mi je dobro išlo.

 

 

Sledeća slika je fotomontaža u Photoshopu, no to vam nikada neću priznati. A neću vam otkriti ni gde je završila palačinka… Jbg, sreća je da imaju visoku tavanicu.

 

 

Ono što mi je zanimljivo kod Francuske kuhinje jeste velika posvećenost DETALJIMA i DEKORACIJI.  Toliko ima sitnih detalja, ukrasa, džidža-bidža. No, kada probate jelo…. Ummmm, njam, njam, njam… O-la-la…

Ovo je Biftek u završnoj fazi pred “uništavanjem” (unutra su i pečurke, palačinke, testo, tajni sastojci koje vam nikada neću oktriti jer moram da vas ubijem…)

 

 

Elem, šta sam ja uradio posle kursa? Verovali ili ne, otišao sam i kupio sve sastojke i napravio sam samcijat sva tri jela! Ejjjj brate, Francuski duh, Srpska (Crnogorska) pamet i snalažljivost. Izvinjavam se braći Rusima, njih ću spomenuti nekom drugom prilikom. Ovde je slika moje pametne i lepe ćerkice Milice koja mi pomaže u kupovini lososa. Ustvari, njoj je verovatno bilo samo važno da se slika :) Barem će ona i njenih 9654 frendova na fejsu da lajkuju ovaj tekst.

 

 

Kada sam kupio sve stvari, pokušao sam da napravim ista jela još jednom. Naravno, ovog puta sam. I, rezultat je sjajan – uostalom, pogledajte sliku “mojih ruku delo”. U odnosu na “original”, dodao sam suve šljive (fantastičan ukus) i banane (bljak, promašaj). Naravno, ja nisam profesionalac kao Tamte pa ne znam baš da ukrašavam, stavljam džidža-bidže, nemam kalupe, itd…. No, nije loše za početnika – ukus je bio odličan i sve smo pojeli istog dana! Tata (to sam ja :))  je bio junak dana – spremio je i predjelo, i glavno jelo i desert. O količini suđa, neredu u kuhinji i slično nećemo ovog puta.

 

 

I, na kraju moja preporuka. Odvedite devojku/ženu/prijateljicu/simpatiju na časove Francuske kuhinje u Beogradu. Tamta je izuzetno prijatna, posvećena i stručna Francuska kuvarica. Pored toga što ćete naučiti tri jela, imaćete i sjajnu klopu i zabavu. To će vam biti jedno predivno veče, mnogo bolje nego u bilo kom Beogradskom restoranu. Em što naučite nešto konkretno, em super klopate, em se dobro zabavite.

 

 

Ako neko želi više da sazna o časovima Francuske kuhinje, može da pogleda Tamtin Facebook Fan Page. Takođe, može i direktno da je kontaktira na email myfrenchgourmandises@yahoo.com ili mobilni 061 195 1370. Tamta sasvim solidno priča srpski (+francuski + ruski + engleski + gruzijski) tako da se lako možete sporazumeti sa njom.

 

Bon appetite!

 

 

Autor

Bojan  Šćepanović

MCB Menadžment Centar Beograd

063 7004 518


8 Komentara

  1. Dusica Mihajlovic :
    26.09.2012 u 10:42|Permalink

    Fantasticno iskustvo,izgleda prelepo i zabavno! hvala na preporuci!

  2. 27.09.2012 u 09:09|Permalink

    Imala sam već priliku da uživam u gurmanskim specijalitetima predivne Tamte .. Nikada se nisam tako lepo najela, a da pri tome ne osetim nikakvu  težinu  posle  obroka..
    Kod Tamte Hrana je lek !!
    Jedva čekam časove kuvanja u subotu i druženje sa najvećom Umetnicom Kulinarstva u Srbiji !!!  
     

  3. Marko :
    29.09.2012 u 20:06|Permalink

    Ovo mi baš deluje super, otišao bih na ovaj kurs sa devojkom, možda je malo neumesno ali me zanima cena ovih časova… Hvala

  4. 29.09.2012 u 22:27|Permalink

    Direktno kontaktiraj Tamtu. Mislim da je 40 Eura, no nisam siguran.

     

  5. Ivan Bakic :
    09.05.2013 u 07:55|Permalink

    Bojane, puno hvala za preporuku i jedno zaista lepo iskustvo. Deluje vrlo zabavno!

  6. 09.05.2013 u 08:12|Permalink

    Ja sam bio oduševljen :)

     

    Postoji i Facebook strana sa mnogo lepih fotki:

    //www.facebook.com/MyFrenchGourmandisesInSerbia

     

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Najviše komentara Najnoviji komentari
Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (19)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (306)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Marko Devrnja (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Tomo Djekovic (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Najnoviji Broj Controlling Magazina

    Controlling magazin #12

    Tema:
    "SUPPLY CHAIN"

    Autori:
    Preko 60 autora: Actavis, Elektromreža Srbije, BASF, Uniqa osiguranje...

    Preuzmi elektronsko izdanje