Sjajan biznis-časovi Francuske kuhinje u Beogradu!
Pre nekoliko dana pozvala me je drugarica i preporučila mi da odem na jedan novi trening. Whauuuu, rekoh sebi – “trening, to volim…”. Uostalom, bavim se treningom 11 godina i odlazak na treninge mi je postala već profesionalna deformacija. Taman kada sam zaustio da pitam “a ko je profesor”, moja drugarica mi reče “časovi Francuske kuhinje u Beogradu”!
Wtf… časovi kuvanja!?! Brate, sestro, pa jer ti ja ličim na kuvara?!? Mislim, imam možda malo “krupniju građu “, ali ja da ti kuvam? U početku sam bio “malo” skeptičan ("Ja da kuvam... kakva Francuska kuhinja... čevapi su zakon, BRE!“). No, posle nekog vremena sam pristao, prestao da gunđam i ... otišao na časove Francuske kuhinje sa mojom dragom ženicom. I… proveo sam se kao u najboljem Beogradskom restoranu! Sjajno i neopisivo dobro iskustvo. I, verovali ili ne, ovaj tekst je više namenjen muškarcima nego ženama. Muškarci, uživaćete u kuvanju! Spremite varjače, kecelje i kuvarske kape. Vaših 5 minuta je došlo - žene vam se više nikada neće mešati u kuhinjske poslove :) Žene, uživaćete u vašim (novim) muškarcima - sa varjačom i keceljom.
Elem, hajde da krenem od početka. Glavni junak ove priče je Tamta, jedna veoma simpatična i šarmantna Gruzijka.O Gruziji vrlo malo znam, no kako mi je Tamta objasnila “Mi smo veoma slični Srbima – mi smo pravoslavci, jedan deo zemlje (Abhazija i Južna Osetija) želi da se otcepi, mi to ne želimo, ratovi, sankcije, bla, bla…”. Uh, bolje da nastavim sa pričom o kuvanju. Tamta ima 30-ak godina, jednu malu slatku ćerkicu (na žalost, nemamo sliku :( ) i... sjajna je kuvarica. Tamta odmalena živi u Francuskoj i školovala se za Francuskog kuvara. Kada kažem školovala, to znači 10-ak godina “školovanja”. Za one koje zanima, to je Visoka škola Francuske gastronomije Ecole FERRANDI. To je najbolja i međunarodno najpoznatija škola Francuskog kulinarstva i sastoji se od 3 škole: Ferrandi, Cordon Bleu i Bocuse. Školarine su papreno skupe (par soma eura...) a meni je posebno zanimljivo da su njihovi kuvari obično specijalizovani (supe, riba, salata, kolači...). Npr, kuvar je specijalizovan samo za ribu i on ništa ne zna o kolačima. Pored školovanja, Tamta je radila nekoliko godina u najboljim Pariškim restoranima, što je obično značilo rad od 12 do 14h dnevno. Rad u Francuskim restoranima je surov...
Tamta je udata za Zviada, direktora predstavništa Francuske multinacionalne kompanije Royal Canin u Beogradu. On nam je bio "oficijelni fotograf" a bio je zadužen i za dobru atmosferu. Od pre 2 godine oboje žive u Beogradu i Tamta je rešila da razvije posebnu vrstu biznisa – časovi Francuske kuhinje u Beogradu!
Časovi se odvijaju u Tamtinom stanu. Stan je prelep – 120 m2, kod Hrama, besprekorno sređen. Drage dame, svojim muškarcima napravite ovakvu kuhinju! Jasno ?
Narano, glavni majstor (chef) sam bio ja. Dobio sam kecelju (taman za mene, knap) i kuvarsku kapu (tu smo već imali malo problema zbog moje "pameti" :)). To je bio početak pravog užitka za kuhinjskog majstora kao što sam ja :) Moja draga supruga Sandra mi je davala podršku, no ja sam kao i svaki pravi "mačo men" preuzeo komandu. Uostalom, zna se ko je gazda u kuhinji, zar ne?
Časovi su trajali 4h, od 18h do 22h i za to vreme napravili smo tri jela:- Salatu od dve vrste lososa (predjelo)
- Biftek u testu (glavno jelo)
- Tiramisu (desert)
Kod pravljenja jela, Tamta nam je pažljivo pokazivala sve korake u pravljenju jela – od samog početka (glavni sastojci) do kraja (ukrašavanje, detalji). Na primer, ovo je početak za Salatu od dve vrste lososa (dimljeni i sveži losos).
Ja sam, naravno, pokušavao da pratim tempo i da budem dobar učenik. I…verovali ili ne, baš mi je dobro išlo.
Sledeća slika je fotomontaža u Photoshopu, no to vam nikada neću priznati. A neću vam otkriti ni gde je završila palačinka... Jbg, sreća je da imaju visoku tavanicu.
Ono što mi je zanimljivo kod Francuske kuhinje jeste velika posvećenost DETALJIMA i DEKORACIJI. Toliko ima sitnih detalja, ukrasa, džidža-bidža. No, kada probate jelo…. Ummmm, njam, njam, njam… O-la-la...
Ovo je Biftek u završnoj fazi pred "uništavanjem" (unutra su i pečurke, palačinke, testo, tajni sastojci koje vam nikada neću oktriti jer moram da vas ubijem...)
Elem, šta sam ja uradio posle kursa? Verovali ili ne, otišao sam i kupio sve sastojke i napravio sam samcijat sva tri jela! Ejjjj brate, Francuski duh, Srpska (Crnogorska) pamet i snalažljivost. Izvinjavam se braći Rusima, njih ću spomenuti nekom drugom prilikom. Ovde je slika moje pametne i lepe ćerkice Milice koja mi pomaže u kupovini lososa. Ustvari, njoj je verovatno bilo samo važno da se slika :) Barem će ona i njenih 9654 frendova na fejsu da lajkuju ovaj tekst.
Kada sam kupio sve stvari, pokušao sam da napravim ista jela još jednom. Naravno, ovog puta sam. I, rezultat je sjajan – uostalom, pogledajte sliku “mojih ruku delo”. U odnosu na “original”, dodao sam suve šljive (fantastičan ukus) i banane (bljak, promašaj). Naravno, ja nisam profesionalac kao Tamte pa ne znam baš da ukrašavam, stavljam džidža-bidže, nemam kalupe, itd.... No, nije loše za početnika – ukus je bio odličan i sve smo pojeli istog dana! Tata (to sam ja :)) je bio junak dana – spremio je i predjelo, i glavno jelo i desert. O količini suđa, neredu u kuhinji i slično nećemo ovog puta.
I, na kraju moja preporuka. Odvedite devojku/ženu/prijateljicu/simpatiju na časove Francuske kuhinje u Beogradu. Tamta je izuzetno prijatna, posvećena i stručna Francuska kuvarica. Pored toga što ćete naučiti tri jela, imaćete i sjajnu klopu i zabavu. To će vam biti jedno predivno veče, mnogo bolje nego u bilo kom Beogradskom restoranu. Em što naučite nešto konkretno, em super klopate, em se dobro zabavite.
Ako neko želi više da sazna o časovima Francuske kuhinje, može da pogleda Tamtin Facebook Fan Page. Takođe, može i direktno da je kontaktira na email myfrenchgourmandises@yahoo.com ili mobilni 061 195 1370. Tamta sasvim solidno priča srpski (+francuski + ruski + engleski + gruzijski) tako da se lako možete sporazumeti sa njom.
Bon appetite!