- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

SADA IMAŠ MILIONE EVRA U ZAPOSLENIMA, HR PRISTUP – MIRJANA PAŠALIĆ (HR SPECIALIST) OMV SRBIJA

Untitled

Da biste bili uspešni kao pojedinac morate da učite svakodnevno, da imate volju, ali povrh svega da verujete u to što radite. A da biste bili uspešni u poslovanju, osim kapitala, jasne strategije i misije morate da imate i dobar tim – ljude predodređene za uspeh. Svaka uspešna kompanija na čelu mora da ima odlučno rukovodstvo, ali i vrlo motivisane i zadovoljne zaposlene.

U trenutku kada shvatite da zaposleni nije samo broj (FTE), vi ste se već izjasnili na koji način želite da vodite biznis. Tokom decenije provedene u risk menadžmentu brinula sam o velikom portfoliu klijenata i kreditnih limita, a kada sam došla u HR, direktor prodaje mi je rekao: “Miro, ti si do sada imala milione eura u limitima, sada imaš milione eura u zaposlenima. Svaku kompaniju čine ljudi. Bez njih kompanija nije vredna”. Ta rečenica je prisutna svakog dana.

Diplomirajući na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kao i većina mojih kolega sa studija i ja sam imala jasnu viziju kako će moj poslovni život da izgleda. Sazrevajući kao profesionalac i ličnost, shvatila sam da bih nakon 12 godina u finansijama, a od toga 10 godina u risk menadžmentu, sebe rado videla u HR-u i da bih tu mogla u potpunosti da se ostvarim. Vremenom sam saznala da je to već uveliko trend u svetu i da sve češće ljudi iz biznisa ili finansija postaju lideri u oblasti ljudskih resursa. U proleće 2015. godine rešila sam da ne propustim priliku i prijavila sam se na konkurs za novootvorenu poziciju. Smatrala sam da jedan HR menadžer, osim obrazovanja koje poseduje, treba da bude neko ko je pozitivan, zadovoljan svojim životom i neko ko voli ljude, jer je to jedini ispravan način na koji ovaj posao može da se radi. Nakon nekoliko dana moj poslovni svet je postao svet ljudskih resursa, drugačiji ali izuzetno zanimljiv!

Regionalni direktor mi je ubrzo objasnio da je, osim timskog duha na kome sam insistirala, podjednako važno i poverenje, kao i da postoje samo dva načina na koje ovaj posao može da se radi:

S obzirom na to da sam po prirodi neko kome je drugi način blizak, nije mi bilo teško da se prilagodim. Moja HR karijera bila je puna izazova u početku: nekoliko procesa selekcije i različitih godišnjih projekata. Okolnosti su bile takve da sam posao morala da preuzmem u najkraćem mogućem roku, ali istovremeno i da tražim sebi zamenu za poziciju risk menadžera a da kasnije i držim obuku. Vrlo brzo sam shvatila da se mnogi procesi u HR-u dešavaju u pozadini, da se za većinu nikada ni ne sazna, da se mišljenja i odluke dele uglavnom između članova HR tima i direktora, ali sam i naučila kako da se ophodim prema različitim pitanjima.

Ono što nisam morala da učim jeste pristup svom novom poslu. Jedan od najvećih komplimenata dobila sam od kolege prilikom prvog intervjua: “Umeš da napraviš prirodnu atmosferu da nikome nije neprijatno”. Delim njegovo mišljenje, jer sve što radimo i način na koji radimo, između ostalog je i slika naše kompanije, a kandidatima je već samo dolazak na intervju dovoljan stres.

Poznavanje procesa i većeg dela procedura, kao i podrška kolega, menadžmenta i mog internacionalnog tima mi je bilo od velike pomoći, jer HR svet je drugačiji: splet različitih vidljivih procesa ali i splet onih nevidljivih zbog kojih je ovaj posao vrlo specifičan. Ono što se nikada ne zaboravlja, jeste činjenica da je interes kompanije uvek ispred svih ostalih interesa, ali i da je važno da se svakom zahtevu pristupi na profesionalan način i sa mnogo razumevanja za zaposlene.

Radeći u kompaniji u kojoj se poštuju i neguju sve poslovne i životne vrednosti, briga o zaposlenima i veliko razumevanje jedan je od najvažnijih zadataka. Kod nas svaki zaposleni uživa podjednako poštovanje, neizmerno se ceni svačije iskustvo, kod naših direktora vrata su uvek otvorena i uvek mogu da se traže saveti i pomoć. Negujemo izuzetan timski duh i osećaj pripadnosti. To je nešto po čemu se naša kompanija izdvaja na tržištu.

Zato je neophodno da HR menadžer bude uvek pristupačan i neposredan. Na taj način pomaže zaposlenima, ali još više menadžmentu. Lideri koji vode kompaniju često su okupirani ciljevima i brzim odlukama, i zato je moja uloga da im skrenem pažnju na segmente poslovanja i pogodnosti koje zaposleni vrednuju. Takođe, moj zadatak je da im pomognem u svim idejama i odlukama koje žele da sprovedu.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina #10. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.