- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

SAD I ODMAH! Darko Bjelić, CFO, Magna.

 

 

POSAO

 

 

Magna je globalni lider na svetskom tržištu. Mi smo kompanija koja je najdiverzifikovaniji dobavljač u autoindustriji. Magna dizajnira, razvija i proizvodi module i komponente za automobilsku industriju. Magna jedina uspeva da bude prepoznata kao izbor od strane OEM-ova prilikom outsourcing aktivnosti vezanih za inženjering i sklapanje kompletnih vozila u svojim pogonima u Gracu. Magna ima snažne principe etičnosti i poštovanja prava radnika, ove godine ti kvaliteti su prepoznati od strane Forbsa koji nas je proglasio za TOP US & Canadian employer, a ove godine smo i dobili nagradu Forbes Global 2000 TOP Multinational Performer, dok smo 2014. godine bili prepoznati kao najtransparentnija multinacionalna kompaniji u pogledu transparentnosti, izveštavanja i postupanja u skladu sa računovodstvenim standardima. Magnina filozofija jeste da jedino balans između tri noseća stuba biznisa – zaposleni, kupci i investitori, dovodi do održivog i konstantnog uspeha i razvoja.

 

Kompanija u Odžacima je, kao što ste i naveli, osnovana 2012. godine i od tada se konstantno razvija i raste, entuzijazam, posvećenost i strast kod svih naših zaposlenih su uvek prisutni i oni su nam najbolji garant daljeg razvoja, koji mi svakako planiramo i kojem težimo. Proširenje proizvodnog pogona imali smo u maju 2017. godine, proizvodni kapaciteti su više nego udvostručeni, sve u cilju obezbeđenja dugoročnog rasta i razvoja biznisa u Republici Srbiji. Kompanija u Odžacima je postala lider u okviru TRIM biznisa, u okviru Magna Seating Europe grupacije, prepoznata kao pouzdan i respektabilan partner kod svih naših saradnika. Kompanija snažno podržava lokalni i regionalni razvoj, daje veliki doprinos održivom razvoju i promociji vrednosti Kompanije koji su joj obezbedili i izbor za Top employera.

 

PAG_2514

 

 

 

Kompanija u Odžacima je sjajan primer balansa između tri noseća stuba Magnine filozofije, što bih istakao kao glavne razloge za sjajan uspeh. Naši zaposleni – prepoznali su u Magni posvećenog poslodavca koji brine o njima i njihovim porodicama, dok oni svojom energijom, entuzijazmom i strašću omogućavaju nama uspešno delovanje; naši kupci – prepoznali su pouzdanog, kvalitetnog i posvećenog partnera koji sarađuje uz veliko uzajamno uvažavanje i poštovanje; naši investitori – proširivanjem pogona na lokaciji u Odžacima iskazali su veliko poverenje u našu viziju, naše ideje i u našu posvećenosti da iste sprovedemo u delo.

 

 

Kao što sam već istakao – izuzetno smo zadovoljni sa našim zaposlenima, sa njihovom posvećenošću i zalaganjem, sa strašću sa kojom obavljaju posao i proizvode sjajne proizvode, jer sigurno ne bismo bili ovako uspešni bez naših zaposlenih. Kao jedan od najvećih i najrespektabilnijih poslodavaca u zapadnobačkom regionu, svakako možemo naći dobrog radnika, što rezultati i govore, ali uzimajući u obzir veličinu kompanije, to postaje sve interesantniji zadatak koji mi za sada sa uspehom ostvarujemo. Takođe, želeo bih istaći da veoma mnogo očekujemo od programa Dualnog obrazovanja u narednom periodu, koji smo pokrenuli zajedno sa lokalnom samoupravom. Smatramo da ćemo kroz pravi pristup dualnom obrazovanju, kao što je onaj koji se neguje u Nemačkoj, na primer, uspeti podstaći i druge poslodavce da slede naš primer i na taj način direktno doprineti edukaciji naše omladine i podizanju kvaliteta znanja i osposobljenosti.

 

PAG_0376 01

 

CONTROLLING

 

 

Iskreno govoreći, mislim da je za svakog controllera, pogotovo CFO-a, od velike važnosti da razume, da diše i živi zajedno sa sistemom koji implementira i u kojem radi. Jedino na taj način može obezbediti bazu znanja i iskustava koji bi ga mogli pripremiti za iskorak napred. Za mene je važno što sam direktno učestvovao u implementaciji SAP sistema i contolling sistema u četiri kompanije, koje su svaka za sebe specifične i posebne, sa različitim proizvodnim portfoliom, sa diferencijacijom u okviru samih biznis modela, kao i tržištima na kojima nastupaju, načinom finansiranja itd., što mi je sve omogućilo dosta široku lepezu aktivnosti, iskustava i znanja neophodnih za dalji razvoj i napredak.

 

 

Oduvek sam se trudio sa budem biznis partner, da na pravi način obezbedim pravu informaciju i u pravo vreme, kako bi niz aktivnosti i odluka, koje je takva informacija mogla da izazove, bili odgovarajući. Smatram da controller mora biti spreman da iz rasutih, kompleksnih nizova podataka dođe do prave informacije na strukturiran, studiozan i transparentan način, kao i da je na jednostavan način ume preneti jer jedino tako može biti efikasno upotrebljena od strane menadžmenta.

 

DSC_6595

 

 

 

Poslovi koje obavlja CFO i controller su vrlo komplementarni, posao controllera predstavlja odličnu bazu za uspešno obavljanje posla CFO-a, controllerov mindset jeste da se uz razumevanje biznis modela obezbedi odgovarajuća baza za efikasno donošenje odluka i za uspešan steering kompanije. Glavna razlika leži u nivou, stepenu obavljanja operativnih zadataka gde je controller dosta više u hands-on modu dok CFO predstavlja, u velikoj meri, konzumenta informacija, nekoga ko mora da se posveti strateškom planiranju kompanije i razumevanju poslovne klime na tržištu, kao i sve više da vodi računa o legal compliance aspektu poslovanja, jer pored CFO funkcije on je sve više i Chief Compliance Officer u kompaniji.

 

  

Onima koji još uvek nemaju sektor controllinga poručio bih – šta čekate, najbolje vreme da osnujete controlling u kompaniji jeste sad i odmah, molim Vas! Odličan controlling u kompaniji se višestruko isplati. Svako controlling odeljenje treba da doprinese razvoju 3T u kompaniji – transparency, traceability, trackable – sve je transparentno, sve ima svoje poreklo, sve ima svoju svrhu i sve je na svome mestu. Razvojem sistema kontrola i procesa, kao i održavanjem istih u svakodnevnom radu daje se nemerljiv doprinos uspehu svake kompanije.

 

Iskreno se nadam da će naši domaći poslodavci prepoznati ovu sjajnu karakteristiku i funkcionalnost koju poseduju mnoge multinacionalne korporacije i usvojiti je u pravom i punom obimu, i samim tim doprineti kompetitivnosti i transparentnosti u poslovanju.

 

 

Nažalost je to jedna velika istina – naši fakulteti nemaju niti katedru niti predmet koji će na jedan moderan, korporativan, komplementaran i celovit način predstaviti controlling. Duboko sam ubeđen da je ovo neophodan korak ka stvaranju kvalitetnih diplomiranih ekonomista koji će na valjan način moći odgovoriti zahtevima modernog finansijskog tržišta. Controlling je integralni deo finansijskog departmana, sa svojim specifičnim alatima i tehnikama, načinom razmišljanja i sagledavanja situacija, on mora biti prepoznat kao poseban predmet sa istim statusom kakav ima računovodstvo, na primer, bilo koje vrste.

 

Pored kreiranja katedre ili predmeta, na temu controllinga smatram da profesionalci iz privrede moraju dati svoj doprinos razvoju ovog predmeta, razvoju mladih ljudi i promovisanju controllerovog načina razmišljanja kroz podršku fakultetima svojim angažmanom. Isključivo sa nesebičnim deljenjem akumuliranog znanja možemo kreirati nove vrednosti i osigurati budućnost naše omladine. S obzirom na to da kasnimo i u ovome u odnosu na druge razvijene zemlje – moramo krenuti odmah u ovaj proces, bez odlaganja i sa snažnim fokusom i orijentisanošću na budućnost.

 

 DSC_6528

 

 

PRIVATNO

 

  

Najbolji način da se opustim i pobedim svakodnevni stres jeste da budem sa svojom porodicom, sa svoje tri devojke, koje su izvor moje snage i energije, i koje mi daju volje i motiva da nastavim dalje.

 

  

Uh, to je dosta nezgodno pitanje, možemo li ga preskočiti? Šalim se, naravno. Moram priznati da mi težimo da se dogovorimo oko tih pitanja. Mislim da je to, generalno gledano, veoma važno, ne samo kod raspolaganja finansijama nego i kod svih drugih aspekata.

 

  

Kada pričamo o odmoru, preferiram aktivan odmor – skijanje, iako generalno nisam neki ljubitelj zime, izuzev kada se radi o zimi u nekim planinskim centrima. Mnogo volim naše ski centre, tu se najprijatnije i najopuštenije osećam. Verujem da se svaka osoba koja voli svoj posao i uživa u njemu, vrlo lako, sa novim elanom i energijom, vraća radnim zadacima – punom parom u nove radne pobede.

 

  

Iznenadili ste me sa pitanjem, ali probaću da odgovorim. U životu se držim jedne devize – nemoj činiti drugom ono što ne želiš da drugi čini tebi – smatram da je to jedna izuzetno moćna stara izreka koja obezbeđuje miran san i dostojanstven život. Pored toga trudim se da budem pravedan prema svima, što objektivniji, kao i da radim prave stvari, na pravi način u pravo vreme. Verujem da ne bih razočarao tog dečaka, i nadam se da se on ponosi čovekom koji je postao.

 

 

Porodica i posao su moj fokus trenutno i moja maksimalna pažnja je na njima. Nažalost, vremena za hobi je mnogo manje, i nadam se da ću u nekom narednom periodu moći da se posvetim malo više sportu – pre svega rekreativnom tenisu, koji je sjajan i za odmor od stresnog dana.

 

 

Mnogo volim muziku, volim da slušam kvalitetnu muziku – domaću, stranu, kako narodnu, tako i rock ili pop… Svaka muzika ima svoje momente u kojima blagotvorno deluje. A kada je o pesmi reč, onda bih tu morao da izdvojim jednu sjajnu pesmu žive legende naše narodne muzike – Miroslava Ilića – „Još te nešto čini izuzetnom“ – ona je svojevrsna himna meni i mojim prijateljima, ima tu dosta interesantnih priča, ali ne morate baš sve znati.

 

  

Što se ovoga tiče, mogu Vam reći da, Bogu hvala, nisam imao poslovnih lekcija koje sam skupo platio i koje su mogle da imaju neke teže posledice. Trudiću se da tako ostane i ubuduće. Moj stav jeste da smo sa dobrim planom 50% bliže uspešnoj realizaciji, ali i da su greške moguće i da se dešavaju ali da se iste greške nikako ne smeju ponavljati. Zadržavajući fokus, posvećenost i volju, održavamo naše šanse za uspeh realnim u svakom momentu.

 

 

Tekst je preuzet iz Controlling magazina #14. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.

Još zanimljivih tekstova možete pročitati na ovom linku.