RAZVOJNI PUT CONTROLLERA, OD GOSPODARA BROJEVA DO BIZNIS PARTNERA

RAZVOJNI PUT CONTROLLERA, OD GOSPODARA BROJEVA DO BIZNIS PARTNERA

7.CFO Controlling kongres 120

7.CFO Controlling kongres 120

Jedina konstanta je promena

U savremenom poslovnom okruženju potrebna su sve zahtevnija i dinamičnija poslovna rešenja kako bi se krajnji proizvodi uspešno plasirali do kupaca, koji su, takođe, prošli svoje transformacije i postali prilično zahtevni, informisani i osetljivi potrošači. Kompanije moraju da se ponašaju vizionarski ili da bar budu u stanju da se brzo prilagode već nastalim promenama i da svojim inovativnim rešenjima odgovore na izazove savremenog i globalnog poslovanja.

Od kompanija se očekuje da ispunjavaju sve veće zahteve akcionara i da razvijaju prepoznatljive konkurentske prednosti i to u situaciji kada konkurencija može brzo i lako kopirati svako dobro poslovno rešenje. U eri interneta, globalnog tržišta i digitalizacije zaista možemo reći da je jedina konstanta – promena. Menjaju se i prilagođavaju kako kompanije i potrošači, tako i zaposleni.

Controlling i controlleri, kao posebna i sve značajnija potreba svake kompanije, takođe su do sada prošli kroz jednu prilično važnu transformaciju. Baveći se svojom zonom interesovanja i prodajući svoje usluge sve kompleksnijim i zahtevnijim klijentima – kompanijama i njihovim menadžerima, controlleri su se pozicionirali na značajna mesta u upravljačkim strukturama privrednih subjekata.

7.CFO Controlling 31

Moje iskustvo

Kao što je to čest slučaj kod mojih kolega, posebno na našem podneblju, controlling je kao potreba izrastao iz finansijsko-računovodstvene funkcije i u mom slučaju.

Kada se osvrnem na svoje dosadašnje iskustvo, iz ove perspektive mogu da kažem da sam imala sreću što sam u svom radu prošla kroz jedan logičan sled aktivnosti i akumuliranih znanja u vezi s radom u finansijama. Višegodišnje iskustvo u računovodstvu i evidentiranju poslovnih događaja, upoznavanju s poslovnom dokumentacijom, njenim tokom i uticajem na rezultat, predstavlja temelj mojih današnjih poslovnih aktivnosti.

Nije zahvalno baviti se analizom bilansa i ostalih finansijskih izveštaja a da ne znate kako se dolazi do svake stavke u tim izveštajima i pod uticajem kojih poslovnih promena se te stavke mogu menjati u željenom pravcu. Stoga često volim da kažem, na osnovu sopstvenog iskustva i bez namere da utičem na razvojni put mladih kolega, da računovodstveno znanje predstavlja ekonomsku pismenost za svakoga ko želi da se na ozbiljan način i na višim nivoima bavi finansijama i controllingom.

Kao što je ubrzo postalo jasno da izveštavanje samo o prošlosti i zadovoljenje zakonskih normi kroz eksterno obelodanjivanje nije dovoljno, tako sam se i sama vremenom sve više počela baviti finansijskom analizom i planiranjem. Prevedeno na svakodnevne životne termine, osim stalnog osvrtanja iza sebe, imperativ je postalo istovremeno gledati u retrovizor, ali i značajan deo pažnje usmeriti unapred, ka horizontu, stalno vodeći računa i o znakovima pored puta. Sve više je akcenat bio na ažurnim, preglednim tekućim izveštajima, analizama i prognozama. Te aktivnosti su mi se odlično nadovezale na računovodstvenu osnovu i prilično radoznalo i motivisano sam nekako prirodno zakoračila u novoformiran organizacioni deo nadležan za poslove controllinga, ili kako se u mnogim našim kompanijama i dalje tradicionalno naziva – plan i analiza.

7. CFO & CONTROLLING KONGRES_0786

Ko je i šta mora da ima uspešan controller?

Navigator, kopilot, ekonomska savest, sparing-partner neki su od često korišćenih izraza za controllera i njegovu ulogu u kompanijama. Stručno znanje i apsolutno vladanje controllerskim tehnikama i alatima postalo je potreban, ali ne i dovoljan uslov da biste se na uspešan način bavili controllingom i postali biznis partner.

Controller se bavi upravljačkim računovodstvom i vodi računa da informacije koje zahteva menadžment budu tačne, dosledne i ažurirane. On tim finansijskim pokazateljima pristupa iz perspektive biznisa i uvek gleda širu sliku u kojoj se jasno vidi njihova upotrebna vrednost. Istovremeno, controller mora da prati i razume poslovne procese, ciljeve i strategiju. Čvrsto verujem da je ta sposobnost šireg biznis pristupa obilju podataka i informacija, kojima smo svakodnevno izloženi, tj. posebna logika ekonomskog razmišljanja koja se ogleda i kroz filtriranje, proveru i povezivanje podataka u smislene izveštaje, ono što mora imati jedan controller kako bi postao biznis partner.

Takođe je posebno važno i da on te izveštaje na kraju bude sposoban da protumači, tako da ih svaki menadžer, ma koje struke, može lako razumeti i na osnovu njih doneti važne poslovne odluke. Controller ne kontroliše, on daje inpute, analize, tumačenja, predviđanja i inicijative koje će pomoći da sam proces controllinga, u kome učestvuje i menadžer, teče u pravcu ispunjenja poslovnih ciljeva.

ŠTA ZAPRAVO ZNAČI BITI BIZNIS PARTNER?

slika jedan

Partneri ste onda kada sa svojim menadžerom na najvišem nivou uspešno sprovodite proces controllinga, koji predstavlja sijaset zajedničkih aktivnosti i procesa u kojima obe strane imaju svoje određene uloge i zadatke, radeći istovremeno na istim ciljevima, za čije ispunjenje dele i odgovornost. Taj sve veći presek dva skupa, menadžera i controllera, prikazan Venovim dijagramima, čini partnerstvo i zajednički proces controllinga, čiji je osnovni zadatak da dovede kompaniju do ispunjenjanjenih poslovnih ciljeva.

„Vrijeme je majstorsko rešetoˮ – Njegoš

Naš posao je često pun izazova i nije uvek lako ostati dosledan svojoj struci, objektivno i nepristrasno tumačiti podatke i formirati izveštaje koje na kraju treba prezentovati menadžeru. Ti izveštaji moraju da nose snažne poruke. Potrebno je imati i „kičmuˮ da nekad neprijatne informacije predočite uvek užurbanim, a često zbog obima posla i obaveza nedovoljno fokusiranim menadžerima, kojima su neke loše poslovne vesti poslednje što u tom momentu žele da čuju. Tako umesto traženja i prebacivanja krivice treba zauzeti proaktivan pristup rešavanju problema, predložiti i, zajedno s menadžerom, razmotriti moguća rešenja koja mogu dovesti do boljih rezultata i povratka krajnjem cilju.

Posebna tema je i to što se controlleri po pravilu bave izuzetno poverljivim informacijama. Tako oni, da bi došli do važnih saznanja potrebnih za svoj rad, a koja često ne stoje kao stavke koje lako možete pokupiti iz poslovnih knjiga i raznih softverskih rešenja, moraju znati da postavljaju pitanja. Tu je opet vrlo važno razlučiti kome i kada ih postaviti. Ni prerano, ni prekasno, a ni pogrešnoj osobi. Nije se lako uvek tu snaći, ali nešto što nam sigurno uvek pomaže i što doprinosi, kako stručnim, tako i socijalnim sposobnostima, jeste vreme, odnosno naše iskustvo.

Vreme nepogrešivo filtrira ljude i njihove sposobnosti ogledane u rezultatima koji doprinose ili ne doprinose krajnjem cilju. Vreme nam je i pokazalo da uspešni controlleri moraju ući u nove uloge u svojim kompanijama, za koje im je, osim controllerskog znanja i socijalnih veština, potrebno duboko poznavanje i praćenje biznisa, poslovnih procesa i razumevanje poslovne strategije. Ta kombinacija znanja i veština, potkrepljena godinama iskustva, gde je vreme veoma značajan faktor, stvara dodatnu vrednost za sve, kako za controllera, tako i za menadžera, zajednički controlling proces i samu kompaniju.

7. CFO & CONTROLLING KONGRES_0856

Tri razvojne faze controllera

Razvojni put controllera i funkcije controllinga možemo slikovito predstaviti i kroz Venove dijagrame i na taj način precizno identifikovati tri osnovne razvojne faze:

Prva faza, gde sam proces controllinga još uvek nema punu funkciju, jeste situacija kada odnos menadžer–controller funkcioniše po principu klijent–dobavljač. Menadžer traži, a controller dostavlja podatke i izveštaje, vodeći računa o njihovoj tačnosti, transparentnosti i pravovremenosti. Menadžer je taj koji je odgovoran za prosuđivanje – kako za donošenje, tako i za spovođenje poslovnih odluka i motivaciju zaposlenih.

Druga faza, predstavljena većom površinom preseka ova dva skupa, jeste faza formiranja controlling procesa, u kome je fokus na navigaciji i transparentnosti. Nivo saradnje s menadžerima se značajno povećava. Controller sve više rasterećuje menadžera određenih aktivnosti, ali i dodaje nove. Pojedinačno, controller je odgovoran za metode koje koristi u radu, transparentnost i tačnost podataka, zauzimajući perspektivu treće strane, a menadžer je i dalje odgovoran za prosuđivanje i sprovođenje poslovnih odluka.

Treća faza prikazuje biznis partnerstvo između menadžera i controllera i predstavlja nadgradnju prethodne faze. Presek skupova je sve veći i predstavlja zajedničko sprovođenje složenih i umreženih aktivnosti. Controller sve više sarađuje s menadžerom i na širem polju tema. Daje i sve veću inicijativu koja dodaje vrednost. Menadžer samostalno i dalje nosi krajnju odgovornost i zadužen je za motivaciju, ali sve je više zajedničkih kako aktivnosti, tako i odgovornosti. Menadžer i controller u ovoj fazi zajedno vode takozvani menadžment zasnovan na rezultatima.

Samocontrolling?

Možemo zaključiti da je situacija takva da, zahvaljujući zajedničkom delovanju i partnerstvu, controlleri sve više vladaju menadžerskim veštinama, a menadžeri se sve bolje razumeju u proces controllinga, što je direktna posledica saradnje s controllerima i dodatnih obuka. Zahvaljujući i prilično ambicioznim softverskim kompanijama koje nude programska rešenja koja određene izveštaje daju „na jedan klikˮ (koliko god mi u praksi znali da je to i dalje nedovoljno pouzdano rešenje), menadžeri mogu uskoro doći u situaciju da vrše takozvani self-controlling. Da li će se ove kružnice u nekom doglednom vremenu potpuno preklopiti, ostaje otvoreno pitanje…

slika dva

Hrabro i strpljivo

Kao što je za dobro vino potrebno vreme, moj savet mladim controllerima je da budu strpljivi, vredni i radoznali, da dobro upoznaju i prate biznis, a ne samo controlling i da pažljivo grade svoj put, uvek hrabro reagujući na promene i modifikaciju svoje struke i pozicije u kompanijama, idući uvek ka višem cilju. I svojim, kako privatnim, tako i poslovnim uspesima uvek nazdravite. Moja topla preporuka je nekim od naših vina, kojima i svet veruje. Živeli!

Autor

Bojan  Šćepanović

MCB Menadžment Centar Beograd

063 7004 518


Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (20)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (517)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Dokmanović (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Trenutno nema magazina