“Rat ili mir?”, Autorski tekst Nataša Stamenković, HR direktor NIS a.d.

“Rat ili mir?”, Autorski tekst Nataša Stamenković, HR direktor NIS a.d.

MCB-blog-Controlling-magazin-03-Nataša-Stamenković

Saradnici ili suparnici? Partneri ili protivnici? Prijatelji ili neprijatelji? Mogu da nastavim u nedogled sa nabrajanjem mogućih varijacija u odnosima između poslodavca i sindikata, ali samo je jedan odgovor tačan. Samo jedna formula vodi ka rešenju.

 

 

Nataša Stamenković, HR direktor, NIS a.d.

Nataša Stamenković, HR direktor, NIS a.d.

 

 

Pre nego što pređem na temu, napominjem da ne obećavam dobru zabavu čitaocima ovog teksta, jer tema nije ni komična ni smešna. Teško da ću slediti i savet Bojana (direktora ovog magazina) da tekst bude duhovit i relaksirajući. Jednostavno, to nije moguće jer je tema vrlo ozbiljna. Utoliko pre što je u mnogim kompanijama ova relacija vrlo problematična i često vodi ka još većim problemima umesto rešenjima.

Možda savremenog menadžera tema o sindikatima uopšte ne zanima? Ne samo što reč “sindikat” zvuči retro, nego nema ni slova engleskog jezika u sebi, nema fansy naziv i ko se još osvrće u ovom turbo korporativnom svetu na sindikate. Koga je briga za sindikat? Nije valjda da se sindikatima bavi HR?

Ako spadate u grupu ovih čitalaca, ipak vam savetujem da uložite mali napor i gram pažnje dok čitate ovaj tekst, jer možda će vam biti korisno. Prvo, zato što sindikati još uvek postoje. Drugo, zato što tamo gde postoje sigurno nemaju perifernu ulogu u korporativnom životu. Treće, zato što je vaš CEO veoma zainteresovan za to da nema problem u odnosima sa sindikatima. Danas je jako važno da smo svi društveno odgovorni prema svojim stakeholderima, a sindikat je jedan od važnijih. Eto, makar zbog javnosti, imidža kompanije i, da ne kažem zbog employer brandinga, ako ne zbog autentično dobrih odnosa i dostizanja nivoa socijalnog dijaloga.

Priroda suparničkih odnosa poslodavaca i sindikata je istorijska, nasleđena iz nekog prošlog vremena i više stereotip nego realnost današnjice. Ali, nekako bez razmišljanja, po nekoj inerciji, većina menadžera je osetljiva kada čuje reč “sindikat”. Ako bolje razmislimo zašto je tako, odgovora nema ili glasi: ”Zato što tako treba, prirodno je”. Oni se postavljaju kao istorijski protivnici, kao indijanci i kauboji, kao Nemci i partizani, kao vlast i opozicija. A izgleda da su došla nova vremena, u kojima se cene dogovor i konsenzus. Kao da to nismo ni primetili, pa nastavljamo po starom modelu odnosa.

Da li je moguće drugačije? Naravno da jeste. Hajde da pogledamo iz drugog ugla. Ako razmislimo šta je cilj sindikata (za šta se i protiv koga bore), dolazimo do zaključka da poslodavac ima isti cilj kao i sindikat: da obezbedi uslove za rad, zaradu, beneficije i sve to kako bi radnici bili produktivniji i lojalniji. Zašto onda ne udružimo snage u tom nastojanju nego trošimo energiju na međusobna nadmudrivanja i oštre diskusije? Isto ovo želi i svaki poslodavac. Neki čak ulažu velike sume novca u alate i svoje ljude kako bi kod radnika baš povećali lojalnost, posvećenost i produktivnost.

Moguće je da umesto ljutog protivnika u sindikatu imate najboljeg saradnika, posvećenog dobrobiti kompanije, koji ne želi da se bori protiv poslodavca nego protiv izazova koji su pred kompanijom. Sve zavisi od vas i od sindikata. Verovali ili ne, mogući su odnosi međusobnog poverenja, dogovora i timskog rada.

Da li ste znali da u Srbiji danas ima preko 20.000 sindikalnih organizacija? Možda da pogledamo na sindikat kao na organizaciju koja ima svoju strukturu, uloge i odgovornosti umesto na organizaciju koja postoji iz razloga ličnih interesa pojedinaca? Možda da pogledamo kao na organizaciju kojoj je dobrodošla pomoć poslodavca u procesu reorganizacije, restruktuiranju, novim znanjima, alatima? Možda da pogledamo na predsednika sindikata kao na menadžera koji upravlja svojim članstvom? U stvari, ja i ne vidim kako je drugačije moguće? Viđala sam predsednike sindikata koji se ni po čemu nisu razlikovali od menadžera. Upravljaju svojim ljudima i budžetima, rade prekovremeno, imaju svoja pravila, sve isto – ista pitanja, iste dileme kao bilo koji drugi menadžer. Neki od predsednika sindikata rade na svom ličnom razvoju mnogo više nego generalni direktori. Imala sam priliku da vidim predsednike sidnikata sa boljim menadžerskim veštinama od mnogih drugih menadžera. A, o poznavanju zakona, propisa, pravila i Kolektivnih ugovora da i ne pričamo.

Razmislite, možda je došlo vreme da napravite presedan i počnete da vodite dijalog jednakih među istima sa svojim sindikatima. Ovo nije samo savet za HR. Svaki menadžer je istovremeno i HR menadžer; verujem da ste to učili na jednom od desetina treninga na koje vas je kompanija poslala da bi vam pokazala da za vas brine i da u vas ulaže. Samo, nikada vas niko nije poslao na trening na kojem vas uče kako da radite, a ne da ratujete sa sindikatima. A nekima je rat svakodnevna pojava. To znači da svi moramo da resetujemo odnose sa sindikatima. Svi imamo i priliku i odgovornost da razvijamo zdrave i konstruktivne odnose. Probajte, to ulaganje vratiće vam se višestruko.

I na kraju, da odgovorim: život je lepši i lakši ako uspete da razvijete odnose partnerstva i saradnje u postizanju zajedničkih ciljeva. Odaberite mir sa sindikatom jer ste zajedno jači. Sve drugo je uzaludno trošenje energije i ne priliči najboljim kompanijama u kojima, valjda, svi radimo.

Autor teksta je Nataša Stamenković, HR direktor, NIS a.d.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 03.

Autor

Nataša  Stamenković

HR DIREKTOR

NIS AD


10 Komentara

  1. Marko :
    12.12.2015 u 09:14|Permalink

    Nije mi jasno, zašto mišljenje dotične gospodje smatrate da je važno, kada Nataša Stamenković više vremena provodi po sudovima nego u kompaniji u kojoj radi. Trenutno protiv NIS AD ima oko 5000 sudskih procesa, a vec ima i pravosnažnih za mobing. HR službu je pretvorila u SS službu i smatraju se da su glavni zlostavljači u NISu. Inače, imao sam priliku da dotičnu slušam kada je davala iskaz u Osnovnom Sudu u Novom Sadu, radni spor, i sklona je ne istini, i govor tela, i promena intoacije govora, primetio sam da je anksiozna i da nije podobna da sa takvim zdravstvenim problemom upravlja HR službom. Inače, slične stvari je radila i u predhodnoj kompaniji.
    Mislim, da je potrebno da se uspostavi spisak i kontrola dozvole za rad, kada se utvrdi za nekoga da je zlostavljač.

  2. Tijana :
    03.06.2016 u 19:39|Permalink

    Potpuno se slazem sa komentarom iznad. Natasa je dosla iz Carlsberga gde pretila zaposlenima i ocigledno je istu praksu nastavila u NISu. Njena komunikacija je daleko od profesionalnog nivoa, vec se svodi na izivljavanje nad zaposlenima.

    • Jelena :
      30.06.2016 u 09:29|Permalink

      Imala sam tu sreću ili nesreću da radim u sektoru gospođe Nataše Stamenković. Sve navedeno u vašim komentarima je tačno i prosto je neverovatno da takve osobe i dalje upavljaju HR funkcijama, toliko bitnim za poslovanje jedne kompanije. Takođe, pored toliko nagativnih komentara na račun gospođe Nataše, ne znam kako je moguće da jedan eminentni portal, kao vaš, istu poziva da komentariše bitne HR teme, kada je u istim pokazala i dokazala svoj neuspeh. Nataša Stamenković, osim toga da demotiviše, ponižava i vređa ljudsko dostojanstvo, za drugo nije ni kvalifikovana.

      • Zoran :
        06.07.2016 u 15:57|Permalink

        Potvrdjujem sve gore izneto.Takodje sam imao tu nesrecu da radim u sektoru doticne gospodje.Dranje, javno ponizavanje, pretnje, stvaranje opste atmosfere straha medju zaposlenima, davanje instant otkaza (tipa do 12h pokupi svoje stvari i napusti zgradu), podsticanje nizeg sloja menadzera na vrsenje mobinga i raznih vrsta pritisaka…Pored svega nabrojanog, pravnosnaznom sudskom presudom oznacena kao vrsilac mobinga.Ali, ona ce i dalje da nastavi da radi isti posao, na isti nacin kao do sada i da daje intervjue ovog tipa i niko nece ni prstom maknuti da je zaustavi.

  3. Dejan Marinković :
    27.07.2016 u 14:25|Permalink

    Nataša je jedno divno stvorenje, Baš ću evo ponovo da napišem još jedno pismo za Gasprom i u Moskvi i St.Petersburgu da nahvalim Natašu i njene saradnike. Svi su divna stvorenja. Pravi profesionalci 😉
    Samo bih joj zamerio što mi se ne javi ponekad da popričamo malo. Njen drug i veliki dužnik Dejan Marinković

  4. Aleksandar Drenovac :
    05.09.2016 u 15:37|Permalink

    Zar i ovde postoje botovi? Izvesni Dejan Marinković je isti komentar ostavio i za tekst: http://www.mcb.rs/blog/human_resources/kulturo-eve-me-natasa-stamenkovic-direktor-ljudskih-resursa-naftna-industrija-srbije/

  5. Dejan Marinković :
    06.09.2016 u 11:07|Permalink

    Aleksandre nije lepo mešati se, kada ne znaš o čemu se radi .
    Nisam “bot” I nisam “izvesni”. A o kome je pisano prepoznaće se na oba mesta. Zato ……..

    • Aleksandar Drenovac :
      08.09.2016 u 10:03|Permalink

      Poštovani Dejane, postoje i drugi načini da se izrazi žaljenje što nam se neka draga osoba ne javlja, dosta bolji nego da se na blogu o poslovnim temama pišu lični hvalospevi i zamerke zbog nejavljanja, i to na dva mesta. Probajte da tu osobu pozovete telefonom, možda se i vidite, pa i zahvalite za zasluge zbog kojih ste dužnik. Verujem da će tako pre doći informacija do nje.

  6. Suzana :
    25.04.2017 u 20:29|Permalink

    Svaka priča ima dve strane.
    Do sad nisam imala priliku da radim u NIS-u i da upoznam Natašu Stamenković, direktoricu HR-a NIS-a, ali sam čula od koleginice koju vrlo cenim samo pozitivna iskustva o radu u HR sektoru NIS a.d. Imala sam priliku da radim u jednoj drugoj organizaciji na privremenim i povremenim poslovima, gde je poslodavac bila slepa žena NĐ. Bilo posla ili ne, bili smo u obavezi da dolazimo. Ona je perfekcionista. Voli da sve istera na čistinu. Sa nama nije bila zadovoljna u potpunosti, smatrala je da nemamo inicijativu, niti nacionalnom službom za zapošljavanje, govorila je da nedovoljno kontrolišu realizaciju programa i da bi ona to bolje radila. Bilo je tu svega. Neki su sa NĐ izbegavali komunikaciju, po dolasku na posao nisu se javljali, a ponekad su napuštali objekat na kratko, misleći da to NĐ neće primetiti, pomerali stvari po njenoj kancelariji i tako dalje. Znači, nije lako biti ni poslodavac.

  7. Iva V. :
    18.06.2018 u 11:31|Permalink

    Otrgunla se kontroli, jer smatra da iznad nje same nema nikog.., a i da je tako, gde je ljudska i moralna eika ponasanja i uopste osnovno ponasanje…, pa takvim osobama, zvala se ona Natasa ili kako god, treba ipak za neki datum kupiti Bon-ton, jer kao takva u resursu HR bi negde napolju u firmi radla mozda 5 min.
    Svest je ovde primitivna, ma koliko covek bio obrazovan, rigidan je i bezobrazan, bas kao sto je i sama Gdja il’ G/ca Stamenkovic Natasa.., pa o tome svi znamo, ali verujte nju je posavilo drustvo iz SNS-a jer HR u NIS-u ne drze rusi, vec mi jadni, izgubljeni, ali nadobudni Srbi … Ovo je vrhunski mobing i izivljavanje ovde kod nas, jer se svest o radu HR nije ni ocesala kako se to radi recimo u nemackoj ili UK gde i zivim … ovo ovde mi je sve poznato i jadno je nasta i kako pojedinci zaradjuju preteci otkazima … Sramota i jad od naseg drustva i rukovodecih kadara …

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (20)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (517)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Dokmanović (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Trenutno nema magazina