PARALELNI INTERVJU, Aleksandra Dutina, HR direktor Carlsberga i Jasna Jovanovic, HR direktor kompanije Roche

PARALELNI INTERVJU, Aleksandra Dutina, HR direktor Carlsberga i Jasna Jovanovic, HR direktor kompanije Roche

BRK_2175

 

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Aleksandra Dutina, Carlsberg

POSAO

Opišite nam kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Aleksandra Dutina: Moj dan, kao i dan većine mojih kolega u HR svetu, započinje, traje i završava se dinamično. Kako se bavim prve nstveno zaposlenima i svakim segmentom njihovog radnog odnosa, teško je početi i završiti dan po planu i rasporedu, ali to i jeste čar HR-a. Uvek postoji neko „iznenađenje dana”, pored redovnih aktivnosti na poslu.

Kako započinjete radni dan? Da li imate neke posebne rituale?

Aleksandra Dutina: Nemam posebne rituale, aktivna sam od samog dolaska na posao, a radni dan volim da započnem u ćaskanju sa kolegama, razvrstavanju emailova i tema po prioritetima. Nakon toga se upuštam u HR, ali i druge poslovne teme, zavisno od plana.

Šta najviše volite u svom poslu?

Aleksandra Dutina: Raznovrsnost poslova u oblasti HR-a je nešto što me ispunjava na poslu, ali i snaga HR-a da povezuje ljude u kvalitetne timove, da podrži dobre ideje, ohrabri talente i prepozna i ceni iskustvo i stručnost. Kada se to sve upakuje, dobija se pobednički duh koji ceo tim nosi napred.

Koje kvalitete jedna dama mora da poseduje da bi bila uspešna u poslu?

Aleksandra Dutina: Nezavisno od toga kog je pola osoba, za uspeh su potrebni integritet, kontinuitet u načinu rada, poštovanje prema ljudima i hrabrost da se prihvate i guraju promene.

Jasna Jovanović, Roche

Jasna Jovanović, Roche

POSAO

Opišite nam kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Jasna Jovanović: Ne mogu reći da imam tipičan radni dan, jer u današnje vreme to zvuči suviše dobro da bi bilo istinito. Ono sto čini „dobar dan” jeste onaj u kojem imam osećaj da je ono što radim dalo doprinos biznisu koji vodimo u Srbiji i dovelo do razvoja organizacije ili pojedinca. Nekad to može biti jedan dobar sastanak sa kolegama ili našim eksternim partnerima, a nekad je to mnoštvo malih stvari ili „običnih” pitanja postavljenih u pravom trenutku koja prave velike pomake u radu.

Kako započinjete radni dan? Da li imate neke posebne rituale?

Jasna Jovanović: Kafa , kafa , kafa…nekad kafa umesto doručka, ručka. Ne mogu da se pohvalim da imam zdrave životne navike i to je nešto što svakako moram da promenim. Sa poslovne strane, prvi deo dana je uglavnom rezervisan za važne sastanke jer tada najbolje funkcionišem, dok je popodne namenjeno strateškim projektima i inicijativama. Volim organizovanost i planiranje umesto klasičnih „to do listi”, svaki dan mi počinje tabelom „hitno/bitno” u kojoj se trudim da svoju pažnju i energiju u toku dana usmerim na stvari koje imaju uticaj na čitavu organizaciju.

Šta najviše volite u svom poslu?

Jasna Jovanović: Obožavam svoj posao ali ako treba da izdvojim nešto, s obzirom da sam psiholog po obrazovanju, kontakt sa ljudima, njihov uspeh i razvoj svakako su na prvom mestu.

Koje kvalitete jedna dama mora da poseduje da bi bila uspešna u poslu?

Jasna Jovanović: Možda je očekivan i tradicionalan odgovor na ovo pitanje da u „muškom” svetu žena mora da ima neke kvalitete muškarca da bi bila uspešna, ali ja se ne slažem sa tim. Dama treba da bude dama, treba da ima viziju i da koristi svaki dan i svaku priliku da bude korak bliže toj viziji. Treba da poznaje biznis, da bude uporna i otvorena za konstruktivne kritike/savete drugih. U kompaniji u kojoj radim veliki deo leadership tima čine žene na čelu sa našom generalnom direktorkom Anom Govedaricom tako da svakodnevno učim od uspešnih dama.

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Aleksandra Dutina, Carlsberg

 Kako izgleda radna atmosfera u kompanijama u kojima radite? Kakvi su odnosi među kolegama?

Aleksandra Dutina: U Carlsbergu se živi i diše koncept timskog rada, odnosi među kolegama su otvoreni i konstruktivni, visoka je posvećenost svih zaposlenih u ostvarivanju ciljeva, a posebno bih izdvojila da su svi ponosni na tradiciju, pivo i brend.

CONTROLLING

Koliko je razvijen controlling u vašim kompanijama?

Aleksandra Dutina: Controlling je veoma razvijen koncept u Carlsbergu, a prisutna je i visoka svest o značaju controllinga među kolegama.

Kako biste opisale dobrog controllera?

Aleksandra Dutina: Kao analitičnog, pouzdanog, spremnog da sagleda i razume širu sliku kako bi pomogao timu i kompaniji da postigne cilj. Kao dobrog finansijskog savetnika koji ne sputava u idejama, već nalazi efikasan način i model da se ideja realizuje.

Kakva je Vaša saradnja sa kolegama iz sektora za controlling?

Aleksandra Dutina: Controllera doživljavam kao finansijskog biznis partnera koji nam je oslonac i podrška za planiranje i praćenje projekata i zadataka koje su, kada su HR projekti u pitanju neretko izazovne da se izmere i predvide u smislu finansijskih efekata, pa nam controller svojim iskustvom i savetima puno pomaže i usmerava nas.

Da li biste vašoj deci preporučile da budu controlleri kada porastu?

Aleksandra Dutina: Kao nekom ko veruje da zaposleni sami svojim stavom, postupcima, energijom i sposobnostima kreiraju svoj put i karijeru, preostaje mi da se nadam, kao i da radim na tome da moja deca sama prepoznaju koji karijerni put je za njih najbolji. Ako to bude profesija controllera, podržaću ih da što više unaprede veštine neophodne za taj posao a dalje će, verujem, sami da nalaze svoj put.

Jasna Jovanović, Roche

Jasna Jovanović, Roche

 Kako izgleda radna atmosfera u kompanijama u kojima radite? Kakvi su odnosi među kolegama?

Jasna Jovanović: Atmosfera je jako važna. Radila sam u razli- čitim kompanijama, u različitim fazama kroz koje su te kompanije prolazile ali mi je misija uvek bila da se na poslu i dobro zabavimo. Imam puno prijatelja među kolegama i Aleksandra je jedna od njih. Kada ljudi koji rade zajedno imaju zajednički cilj, timski rad i podržavanje postaju nešto što se podrazumeva. U našem slučaju, želja da pacijenti u Srbiji imaju iste šanse za lečenje kao i pacijenti u EU je vizija koju delimo.

CONTROLLING

Koliko je razvijen controlling u vašim kompanijama?

Jasna Jovanović: Rekla bih da je vrlo sličan stepenu razvijenosti HR funkcije. Budućnost controlinga je, kao i u HR-u, u razumevanju i vođenju poslovnih odluka kroz korišćenje alata koji su nam funkcionalno dostupni. Biti pravi poslovni partner biznisu je umetnost i zahteva poznavanje biznisa i svih izazova sa kojma se susreće kompanija, a tek nakon toga primenu tradicionalnih controlling i finansijskih veština. Controlling u našoj kompaniji korača sigurno u ovom smeru.

Kako biste opisale dobrog controllera?

Jasna Jovanović: Kao nekog ko nikada nije za svojim stolom. Šalu na stranu, tradicionalna slika finansijskog controllera zatrpanog excell tabelama je prošlost. Dobar controller je neko ko je u centru dešavanja, poznaje poslovne izazove, razume u kom pravcu kompanija želi da ide i sve to prevodi na jezik finansija. Sve u svemu, nije lak posao.

Kakva je Vaša saradnja sa kolegama iz sektora za controlling?

Jasna Jovanović: U jednoj reči, u pitanju je partnerstvo. Finansije i HR, kao funkcije, imaju slične faze u evoluciji – od administracije, do biznis partnera i, iz tog razloga, možemo mnogo da naučimo jedni od drugih. Upravo mi kolega Rory Gallagher, CFO naše kompanije poreklom iz Irske, pomaže da odgovorim na ova pitanja i interesuje se zašto HR daje intervju za Controlling, a ne on. To je pravi timski rad!

Da li biste vašoj deci preporučile da budu controlleri kada porastu?

Jasna Jovanović: Ukratko – da! Budućnost finansija vidim u biznis partnerima – controllerima. Ova funkcija, ma kako se zvala 2030. daje sveobuhvatnu sliku biznisa, a ujedno omogućava brz razvoj karijere. Kroz controlling se stiču univerzalne veštine koje nisu specifične za određenu industriju i to omogućava mobilnost i fleksibilnost koja će biti potrebna u budućnosti.

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Da li se može bez controllera?

Aleksandra Dutina: Finansijsko izveštavanje, praćenje i kontrola troškova, finansijski menadžment su postali neminovni deo poslovnog života i čini se da se bez nekih zanimanja jednostavno ne može postići kvalitet koji se očekuje. Jedno od tih zanimanja je i controller.

Ako biste controllera opisali kao životinju, koja bi to bila?

Aleksandra Dutina: Lav, jer ili jesi ili nisi.

PRIVATNO

Kada ste bile male o kojoj karijeri ste maštale?

Aleksandra Dutina: Kao mala verovala sam da ću biti profesionalni sportista, kasnije sam sebe videla kao uspešnog advokata ili sudiju. Kada posmatram te izbore iz današnje perspektive, uočavam da su oba zanimanja okrenuta ljudima i timskom radu. Očigledno da to nije bilo slučajno jer kasnije se ispostavilo da će upravo svakodnevni rad sa ljudima u oblasti HR-a biti moja najveća motivacija.

Da li za sebe možete da kažete da ste uspeli u životu?

Aleksandra Dutina: Definitivno da, jer imam uz sebe divnu porodicu, kumove, prave prijatelje. Imam posao i kolege sa kojima imam dobru saradnju. To je za mene neprocenjivi uspeh!

Putovanje koje pamtite?

Aleksandra Dutina: Putovanja pamtim po situacijama i osećajima koje na putu doživim, zato izdvajam mir i opuštenost na primorju Grčke i ubrzani puls Njujorka koji te obuzme čim u njega zakoračiš.

Da li imate neki hobi?

Aleksandra Dutina: Nemam, ali ako mi se dan produži za koji čas više, sigurno ću se pozabaviti nečim novim.

Omiljena knjiga?

Aleksandra Dutina: Nemam jednu omiljenu knjigu, već više, ali navešću poslednju koju sam pročitala i koja mi se dopala jer je druga- čija a to je „Čovek po imenu Uve“.

Uz koju pesmu volite da plešete?

Aleksandra Dutina: To zavisi od trenutka i okruženja, ili me ponese energija pa zaplešem ili ne.

Jasna Jovanović, Roche

Jasna Jovanović, Roche

Da li se može bez controllera?

Jasna Jovanović: Ne, ukoliko ne želite da imate kompromis u prevođenju biznis ciljeva u finansijsku sliku kompanije. To je kao da me pitate da li se može bez HR-a.

Ako biste controllera opisali kao životinju, koja bi to bila?

Jasna Jovanović: Teško pitanje, možda slon – ne zaboravljaju ni- šta, poštuju druge u ekosistemu i mirni su, dok se ne stvori potreba da reaguju, a tada pokažu pravu snagu.

PRIVATNO

Kada ste bile male o kojoj karijeri ste maštale?

Jasna Jovanović: Kad smo kod životinja, moj san je bio da budem veterinar. To me je brzo prošlo i, već negde od srednje škole, maštala sam da budem psiholog što mi se i ostvarilo.

Da li za sebe možete da kažete da ste uspeli u životu?

Jasna Jovanović: Ovo je najteže pitanje. Ne postoji tačan odgovor. Sa jedne strane, neko sam ko uvek misli da može još, ali kada pogledam šta sam sve postigla sa 34 godine, imam predivnu ćerku Iskru, đaka prvaka, supruga Nikolu, prijatelje i uspešnu karijeru već 11 godina… Moram da kažem da mi za sada ide dobro.

Putovanje koje pamtite?

Jasna Jovanović: Bilo ih je mnogo i pamtim sva. Možda poslednje poslovno putovanje u Belorusiju, u Minsk, u avgustu ove godine, baš zato što je drugačiji od onog kako ga zamišljamo. Vredi videti.

Da li imate neki hobi?

Jasna Jovanović: Ako se to može nazvati hobijem, imam dobermanku staru dve godine i uživam da provodim vreme u šetnji sa njom.

Omiljena knjiga?

Jasna Jovanović: U skladu sa obrazovanjem, preporučiću jednu kojoj se stalno vraćam jer je smatram stručno validnom, self-help klasikom, a u pitanju je „Vodič u razuman život”, Albert Ellis.

Uz koju pesmu volite da plešete?

Jasna Jovanović: Volim sve pesme koje imaju duh starog Beograda, a uz to nije lako plesati…

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Aleksandra Dutina, Carlsberg

Omiljena destinacija za skijanje?

Aleksandra Dutina: Iako svake godine obećavamo sebi neku promenu, ostajemo verni Rtnju i Kopaoniku.

Omiljena životinja?

Aleksandra Dutina: Ponosni Lav.

Najsrećniji dan u životu?

Aleksandra Dutina: Imala sam puno srećnih dana i uvek verujem da najbolje tek dolazi!

Vaš životni moto?

Aleksandra Dutina: Nema stajanja, samo hrabro napred!

I, na kraju, kako biste opisale sagovornicu?

Aleksandra Dutina: Pa evo, i posle više od 2 godine kako ne radimo zajedno Jasna mi nedostaje. Jasna je puna energije, inicijator modernih ideja, iskrena, otvorena… jednom rečju, neko koga želite za prijatelja. Prati dešavanja u HR-u. Uvek želi da isprati novosti i podrži mlade i njihove ideje. Ume da sluša i da čuje šta joj sagovornik govori i verujem da kolege sa kojima sada radi to prepoznaju i vrednuju

Jasna Jovanović, Roche

Jasna Jovanović, Roche

Omiljena destinacija za skijanje?

Jasna Jovanović: Kopaonik iz mnogo razloga…asocira me na prijatelje, detinjstvo, tradiciju, atmosferu na kraju sezone, staze, sunce, kuvano vino, pitu od borovnice…

Omiljena životinja?

Jasna Jovanović: Pas. Doberman.

Najsrećniji dan u životu?

Jasna Jovanović: Ovo je lako, kada se 5.11.2010 rodila Iskra Jovanović.

Vaš životni moto?

Jasna Jovanović: Uh, bolje zvuči na engleskom – Think Win Win.

I, na kraju, kako biste opisale sagovornicu?

Jasna Jovanović: Aleksandra je pre svega veliki drug, rođeni lider i borac za pravdu. Ona je neko od koga uvek možete da očekujete iskren savet i podršku i pored nje je posao uvek i zabava. Nekako ne mogu da se otmem utisku da je ona pre svega moj prijatelj pa tek onda menadžer, koleginica, HR…Mislim da svi ljudi koji su radili sa njom mogu da potvrde da ona pruža osećaj sigurnosti i nepresušan je izvor dobre energije koja je dovoljna da se savladaju svi poslovni izazovi. Volela bih da nam se poslovni putevi nekad ponovo ukrste jer je od Aleksandre lako učiti.

 

 

Autor

Aleksandra  Dutina


Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (20)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (517)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Dokmanović (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Trenutno nema magazina