- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

5 saveta kako da organizujete svoje vreme i postignete bolje rezultate

Evo kako da se dobro organizujete, radite manje, a postignete više.

lenjost

Zeigarnikov efekat

Bluma Zeigarnik došao je do zaključka da naš mozak bolje pamti stvari koje nismo uradili, već smo samo započeli, i upravo to nas “gura” da završimo započeto.

Ako treba nešto da pišete, počnite barem nekoliko redova, a ako treba da isplanirate i organizujete venčanje, potražite bidermajer. Stručnjaci tvrde da ćemo na ovaj način, malim koracima, 99 odsto zadataka uspešno završiti.

a

Alati za pojednostavljivanje

Naš mozak ne voli komplikovane zadatke – kada treba da obavimo neki komplikovan posao, odmah se osećamo obeshrabreno. U tom slučaju pomaže da jedan veliki projekat podelimo na nekoliko jednostavnijih i završavamo ih korak po korak.

Može pomoći da sve zapišete na papir jer ćete tako uvek znati koji je sledeći korak, a uostalom, onda nećete opterećivati mozak pitanjem šta dalje.

a

Promenite navike

Svako od nas ima neku naviku koja mu oduzima puno vremena, a koja nije baš preterano korisna. Na primer, želite da pogledate nešto konkretno na Internetu, a onda shvatite da već tri sata “surfujete” razne gluposti na netu? Znamo da je lakše reći nego učiniti, ali ne smete da dozvolite da vas negativna rutina i navike sprečavaju da završite svoje obaveze.

a

Pravilo 90 minuta

zi8knwtmhhcv8z5w4cay

Pre oko 50 godina, Natanijel Klajtman je otkrio da se svakih 90 minuta naše telo prebacuje iz stanja veće u manju budnost. To ne znači da zaspimo na svakih 90 minuta, već da je to vreme koliko možemo da budemo efikasni i produktivni. Nakon toga nam slabi koncentracija, zbog čega je potrebno da napravimo pauzu.

a

Postavite prioritete

Jedan biznismen je rekao da listu prioriteta pravi tako što na papir napiše svoje obaveze pod brojevima, redom: jedan, dva, tri… Nakon toga precrta sve od broja tri nadalje.

To je zlatno pravilo ako hoćete bolje da se organizujete – sve nakon broja tri ostavite za naredni dan.

Basic RGB

U slučaju da imate problem sa određivanjem prioriteta, napravite tabelu: šta ima mali, a šta veliki uticaj na vaš život/posao, šta je lako, a šta teško uraditi. Najpre obavite ono što je lakše, ali ima veliki uticaj na vaš život/posao, zatim ono što je važno, a ima veliki uticaj, ostale obaveze “prebacite” u naredni dan.

a

a

Izvini: Mondo