- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Od pipanja do tipkanja

Iako je najavljen još potkraj rujna, Amazon je tek ovih dana počeo isporučivati svoj novi tablet Kindle Fire HDX 8.9. Ima niz impresivnih tehnoloških specifikacija i nižu cijenu od konkurencije.

 

 

2

Kindle Fire HDX 8.9.

 

 

Tehnološki gledano, Kindle Fire HDX 8.9 vrh je ponude tableta. Na ekranu od 8,9 inča nudi rezoluciju od 2560 X 1600 točaka, što daje gustoću od odličnih 339 ppi (piksela po inču) te iako skoro za inč manji od iPad Aira, uz takav ekran odličan je izbor za konzumaciju najrazličitijih medijskih sadržaja. Uređaj je pogonjen i snažnim četverojezgrenim procesorom na 2,2 GHz i 2 GB radne memorije, a osnovni model sa 16 GB prostora za pohranu podataka stoji 379 eura. No prava isplativost vidi se na modelima s 32 i 64 GB, koji stoje 429, odnosno 479 eura, što je znatno manje od konkurencije. Zvuči predobro? Zapravo da – tableti Kindle, naime, iako su Androidi ‘u duši’ koriste se visokomodificiranom inačicom Amazonovog Fire OS-a, koji je prije svega namijenjen konzumaciji (i kupnji) iz online ekosustava te kompanije. Istina, prethodni modeli mogli su se ne-sluzbeno hakirati i spustiti na standardni Android, ali za novi HDX ta se mogućnost tek očekuje.

Više informacija na:

http://www.amazon.com/

 

 

2 - Copy (2)

Asus Transkeyboard

 

 

Zadnjih godinu dana sve su češći kombinirani uređaji koji tabletima dodaju i razdvojivu tipkovnicu. No što je s tabletima koji nemaju takvu mogućnost? Asus je za njihove vlasnike predstavio TransKeyboard, punu tipkovnicu QWERTY, koja će biti kompatibilna s tabletima Android i Windows (Appleov iPad nije podržan) putem sučelja Bluetooth 3.0. Asus je ponudio prilagodljivo sučelje koje može prihvatiti tablete različitih oblika i veličina te ih pričvrstiti ugrađenim magnetima. Ujedno, sučelje je obloženo mikrovlaknima koja bi trebala štititi tablete od oštećenja. Cijena još nije poznata.