- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

OD CONTROLLINGA DO HR-A, DRAGANA GONDŽO, MENADŽER LJUDSKIH RESURSA, DM DROGERIE MARKT

Radila sam u dve nespojive oblasti – controllingu i HR-u. Pet godina bila sam direktor controllinga, a poslednjih godinu dana sam menadžer ljudskih resursa u kompaniji DM drogerie market BiH. Podeliću sa vama moje iskustvo o tome kako izgleda raditi kao controller, a nakon toga kao HR menadžer u istoj kompaniji.

Dragana Gondžo

Dragana Gondžo

 

CONTROLLING

„Cilj bez plana je samo želja.“

Kada radite u controllingu onda često čujete rečenicu: “Ona opet traži plan, ali ja nemam vremena da planiram, prvo moram da završim svoj operativni posao”. Možda bih to mogla da izdvojim kao jedan od najtežih zadataka controllera – da iskomuniciraju s menadžerima kako bi im objasnili da je njihov zadatak da naprave plan. I ne samo to, nego da iskomuniciraju da je to njihov najvažniji zadatak! Dakle, controlling treba da postoji svuda gde postoje ciljevi koje treba ostvariti. Controlling je upravljačka aktivnost, koju prema Albrechtu Deyhleu obeležavaju tri sastavna dela:

Kada radite u controllingu, onda poštujete i očekujete da i drugi poštuju plan i rok. Morate da budete dovoljno hrabri da otkrivate i uvodite nove stvari, poput onih koje će pomoći da se nešto uradi brže, koje će objediniti mnoštvo podataka u koristan izveštaj, kao i da naučite kako da predviđate obrasce ponašanja i međusobnog uticaja pokazatelja. Naravno, praksa ponekad zahteva da kombinujete i nekoliko pregovaračkih taktika kako biste dobili većinu povratnih informacija. No, ipak u controllingu vi nudite alate i analize, te komunicirate očekivanja i pratite ispunjenje istih.

Po meni, najlepši deo controllinga je to što je 1 + 1 uvek 2. Može li 3? Ne, žao mi je, ne može da bude 3. Controlleri će ovo razumeti. Zaista volim to „controlling uzbuđenje“; otkrivanje novih tehnika i veština, kao i pozitivnu energiju, osmišljavanje novih opisa, smeh s mladim timom stručnjaka i prepoznatljiva pitanja menadžera. Volim to što praksom steknete osećaj za predviđanje, a predviđanjem se odlično pripremate za moguće ishode. Često vas zovu čarobnjacima, zar ne? Volim da posmatram razvoj mladih controllera i njihov način otkrivanja dodatnih funkcija sivih ćelija.

„Ne brini što ti se život okrenuo naopako. Kako znaš da je strana na koju si navikao bolja od one koja dolazi?“ ako se ovo ostavlja mora da se navede autor, ovako je nejasno sta je ovo

No, menadžeru s velikim iskustvom u nekoj oblasti vremenom bi trebalo da postane jasno da znanje u struci samo po sebi gotovo ne znači ništa, ako nema znanja u upravljanju ljudima.

 

HUMAN RESOURCES

„Dobro došli u odeljenje sa ljudskim dodirom.“

HR je tu da omogući da zaposleni ostvare svoj pun potencijal i da pravi čovek bude na pravom mestu. HR je rad na identifikovanju i razvijanju kompetencija koje su neophodne za različite uloge zaposlenih. Kroz razgovor sa stručnjacima iz oblasti HR-a uvidela sam i razlike u organizaciji. Negde HR učestvuje u selekciji i odabiru zaposlenih, a negde pomaže ljudima da otkriju i razvijaju svoj potencijal.

Neka od mojih prvih pitanja u HR-u bila su: “Ok, ali kako to merimo? Kako znamo da li nam se edukacija isplati? Imamo li izveštaje nadređenih osoba?” Danas se svaki dan iznova pitam da li svojim ponašanjem živim filozofiju svoje firme, te time podstičem zaposlene na preuzimanje vlastite odgovornosti kako za lični, tako i za uspeh naše zajednice. Ako ste pravi HR-ovac, onda ćete pre svega raditi na sebi, kako biste kasnije mogli da pomognete drugima. Često ćete sebi postavljati pitanja:

Tako ja doživljavam HR. Ranije nisam razumela, ali sada mi je itekako jasno zašto je teško da se opiše jedan dan u HR-u. Zašto je teško da se napravi plan i da li taj pojam plana u ovoj struci treba da se posmatra drugačije? Da li su moguća pitanja tipa, koliko će mi inspiracije trebati za koncept radionice? Dve ili četiri mere? Koje veštine da primenim? Kako iz mnoštva materijala odabrati ono što mi je u ovoj konkretnoj situaciji potrebno i da li će to dopreti do zaposlenih? Kao HR-ovac, često i sebi i drugima postavljam pitanje „Ko je odgovoran za prenos znanja, ili, da li je moja uloga samo da pokažem „vrata“ ali uz to i da svakom zaposlenom pomognem da shvati da je on taj koji treba da prođe kroz njih?“ Za razliku od procentnih poena i rebalansa budžeta, u HR-u ćete mnogo više razmišljati o odgovornosti, samoodgovornosti, potrebnom znanju, ulogama i o onome što treba da se shvati.

Znam da su na prvi pogled controlling i HR različiti kao nebo i zemlja. Ja sam kroz controling i HR pronašla i kraj i početak kruga. Kao menadžer s višegodišnjim iskustvom, zaista tvrdim da ne postoji velika razlika u suštini. Zar i u controllingu i u HR-u ne pokazujemo „vrata“ zaposlenima i ne pomažemo li im da shvate da sami treba da prođu kroz njih? Ja mogu da ti dam alat, ali ti praviš plan. Ja mogu da ti ponudim znanje, ali ti odlučuješ da li ćeš da učiš.

Dragi čitaoci magazina, dragi menadžeri, svejedno je u kom odeljenju radite – princip je isti, sve ostalo su nijanse.

 

Autor teksta je Dragana Gondžo, Menadžer ljudskih resursa, DM Drogerie Markt.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 05.