- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Nova poslastica u marketingu – Pseća televizija

Lansirana je prva televizija za pse koja bi trebala zabavljati i educirati ljubimce, ali i preusmjeriti oglašivačke budžete. Psi koji su sami kod kuće glavna su ciljana skupina programskih kreatora, a očekuje se da će mnogo proizvođača hrane i opreme za ljubimce udijeliti televiziji dio svog budžeta kako bi povećali prodaju i ojačali brend.

 

 

Untitled

 

Kad se čini da medijske kuće više nemaju što izmisliti, iz Izraela stiže demanti. Pseća televizija ili Dog TV puštena je u eter prvog dana kolovoza, i to za 35 milijuna pretplatnika američke satelitske mreže Direct TV. Osnivač i izvršni direktor televizije Izraelac Ron Levi uvjeren je da će njegov novi kanal uz pomoć američkih partnera napraviti pravu malu revoluciju na medijskom tržištu i unijeti radost u živote ljubimaca i njihovih vlasnika. Jasno, iako su psi glavna ciljana skupina programskih kreatora, očekuje se i da će mnogo oglašivača, proizvođača hrane i opreme za ljubimce udijeliti dio svojih marketinških budžeta kako bi povećali prodaju, ojačali brend, a tako i pomogli osnivaču da prikupi dovoljno novca za eksperimente i kvalitetan sadržaj.

 

 

Dog TV

Ron Levi, osnivač i direktor TV Dog – a

 

Iako ideja na prvu zvuči suludo, u kontekstu cjelokupnog tržišta kućnih ljubimaca (od hrane do spa-zona za četveronošce) koje ne pada unatoč krizi, ona i te kako ima smisla. Levi uvjerava da mu je zarada u drugom planu, a zadovoljstvo ljubimaca glavni motiv zbog kojega je odlučio tržištu predstaviti taj jedinstveni projekt.

Pogledajte: Kako se psi relaksiraju?

 

 

 Ništa bez mačka

Čitava ideja o pokretanju televizije s programom za ljubimce rodila se prije nekoliko godina kada je s Levijem živio danas nažalost pokojni mačak Charlie. Budući da je Levi zarađivao za život, Charlie je često ostajao sam kod kuće, zbog čega je njegova gazdu morila silna grižnja savjesti. Da bi mu barem malo olakšao, Levi je na DVD snimio kadrove ribica u akvariju i tu bi višesatnu snimku puštao mačku netom prije izlaska iz kuće. Kako je mačak navodno uživao kratiti vrijeme do Levijeva dolaska gledajući televiziju, Izraelac je doživio ‘eureka’-trenutak te krenuo u razvoj pseće TV jer, kako veli, psi su brojniji, ali osjetljiviji na odsutnost svojih ljudskih prijatelja. ‘Pse želimo zabaviti i relaksirati’, objasnio je novinarima Fast Companyja entuzijastični Levi, koji je uvjeren da vlasnici pasa neće mnogo razmišljati o tome treba li i njihovim psima novi kanal ako ih to na mjesec stoji samo 4,99 dolara.

 

 

DirecTV-to-launch-DogTV-next-month-

 

 

U nedavnom intervjuu za Forbes izvršni direktor Dog TV -a Gilad Neumann uvjerava da je televizija vrlo efikasno rješenje za emocionalni stres koji psi doživljavaju kad ih vlasnici ostave same na nekoliko sati, u nadi da će im gledatelji pružiti priliku da dokažu tu tezu. Godinama autoriteti preporučuju vlasnicima pasa da ostave uključen televizor ili radio prije nego što napuste svoje domove, a sad, kaže Neumann, imaju i idealan kanal. Idealan jer su zvukovi i pokret samo malen dio sadržaja koji je skrojen prema potrebama i željama pasa. Moderna tehnologija kreatorima je omogućila da u postprodukciji mijenjaju vizualne elemente prikazanog sadržaja poput primjerice boja jer su, poznato je, psi slijepi na određene boje ili neke vide drugačije nego što ih registrira ljudsko oko.

 Program koji ima sve

Osim toga program Dog TV-a počiva na trojstvu relaksacije, stimulacije i izloženosti. Pod potonjim misli se na zvukove koji kod pasa izazivaju stres, a tako, misli Neumann, program može biti i edukativnoga karaktera. Drugim riječima, u određenim vremenskim sekvencijama psima će se puštati, recimo, zvuk usisavača, automobila ili dječjeg smijeha kako bi ih se naviknulo i naučilo na takve podražaje. To je nešto što psima treba, uvjerava ekipa koja stoji iza programa, a koja je provela posljednje četiri godine stvarajući program, od čega su dvije godine istraživali potrebe pasa (rezultat toga je 40 studija o psećem ponašanju i osjetilima), a dvije potrošili na razvoj sadržaja i testiranje kanala u San Diegu. Budući da su dobili zeleno svjetlo od gledatelja na tom tržištu, osnivač Jasmine TV sklopila je partnerstvo sa satelitskom mrežom Direct TV, koja se trenutačno prikazuje u 20 milijuna kućanstava odnosno, procjenjuje se, ima najmanje 36 milijuna gledatelja.

Royales_DirectTV_2_960

Budući da psi žive u 40 posto američkih kućanstava, projekt Dog TV lako bi mogao i udvostručiti broj gledatelja, a s obzirom na to da Jasmine TV već godinama održava vrlo uspješnu poslovnu suradnju s drugim televizijskim mrežama poput HBO-a, planiraju ga nakon američkog predstaviti i na europskom i azijskom tržištu. U osnovi, pseća televizija cilja na pse koji su ostali sami kod kuće. Bilo bi potpuno nerealno očekivati da ce oglašivači naslijepo trošiti svoje teško stečene marketinške budžete. Osnivači su i na to mislili pa planiraju u poslijepodnevnim satima i navečer puštati program poput tematskih filmova ili edukativnih emisija koji će zainteresirati i pseće vlasnike.

 

 

about

Svetla budućnost

Idealan je to teren za reklame i sponzorstva, a pogotovo one namijenjene i ljudima i psima. To je prije dvije godine prvi put predstavila kompanija Nestle reklamirajući hranu za pse Beneful. U njihovom televizijskom spotu psi mogu čuti visokofrekventne, samo za njih skrojene zvukove. Oni bi trebali privući pozornost ljubimaca, a kako nitko ne očekuje da će se psi uhvatiti za novčanik i kupiti Beneful, pretpostavljaju da bi takav oglašivački napor mogli nagraditi njihovi vlasnici.

Pogledajte reklamu za Beneful:

http://www.youtube.com/watch?v=xPJEaCwfDiY&feature=youtu.be

 

images

I ti trendovi u svijetu marketinga za kućne ljubimce daju vjetar u leđa Leviju i njegovom menadžeru Neumannu koji pršte od optimizma. Kriza je pokazala da je tržište kućnih ljubimaca otporno na osiromašenje potrošačkih budžeta, a broj pasa u kućanstvima penje se iz godine u godinu. ‘Homo sapiensi’ ne štede na svojim četveronožnim prijateljima pa im ni iznos od tričavih dvadesetak kuna za 24-satnu zabavu za usamljene pse sigurno neće biti previše. Do kraja godine, predviđa Levi, bit će poznate i konkretne reakcije gledatelja odnosno vlasnika i jasnija perspektiva toga revolucionarnog medijskog pothvata. Budu li stvarni rezultati barem upola dobri koliko je i optimizam vlasnika, u 2014. bi i europski psi mogli uživati u televizijskoj zabavi. Dragi psi, dobro došli u 21. stoljeće.