Mobing-zlostavljanje radnika

Mobing-zlostavljanje radnika

MOBING-ZLOSTAVLJANJE RADNIKA

Mobbing4

 

 

 • Da li ste imali posla sa moberom?
 • Da li poznajete nekoga nad kim se vrši mobing?
 • Da li ste sami bili žrtva mobinga?
 • Kako biste prikupili dokaze da se branite po zakonu?

Čini mi se, od kada sam čula da po novom Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu (mobing) zaposleni moraju da potpišu da su obavešteni o zabrani zlostavljanju na radu – da mi je svanulo!

I tako od firme i kancelarije do fabrike, od bolnice do škole i vrtića, od čoveka do čoveka neki vid nasilja se dešava svuda oko nas, dešava se odvajkada, a najveći broj slučajeva se dešava u tajnosti. Možemo slobodno reći da je mobing TIHA EPIDEMIJA, stara koliko i ljudsko društvo.

Kod nas se tema mobinga u stručnim krugovima zvanično spominje tek od maja 2006 godine. Sada je to jedna od najaktuelnijih tema. Pitam se šta ćemo sa starijim kolegama, prijateljima, samim sobom ili rodbinom koji su odavno sagorele kao žrtve mobinga ne znajući da će od pritiska i zlostavljanja koje su doživeli na poslu moći zakonski da se brane? Teško bi to išlo retroaktivno, a šta posle svega preživljenog i može da bude satisfakcija?

Za nas sada postoji mogućnosti da mobing lakše preživimo ili izbegnemo – postoji stavka u zakonu o zlostvaljanju, a možemo i jasno da ga prepoznamo.

Najpre bi se pozabavila i opisala ličnost mobera, a onda kako da se borimo protiv njih.

 

 

KO SU MOBERI ?

 • To su osobe koje na psihološki, moralni, seksualni i drugi način maltretiraju, zlostavljaju i pokušavaju da eliminišu osobu za koju smatraju da im smeta.

Psiholozi ovaj tip ličnosti (Mobera) uglavom svrstavaju u osobe sa POREMEĆAJEM LIČNOSTI ili PSIHOPATE. Psihopate su osione, agresivne i impulsivne osobe kod kojih su uobičajena i društveno prihvatljiva svojstva ličnosti prisutna, ali su prenaglašena i izvitoperena. Bitno je da znamo da pravi znaci duševne bolesti i ne postoje.

Njima nije potrebno zbrinjavanje u zdravstvenim ustanovama, oni više ili manje uspešno funkcionišu u kompanijama i raznim drugim ustanovama i nisu u ustanovama za duševno poremećene bolesnike. Prema raznim istraživanjima i shvatanjima u opštoj populaciji ih ima od 4-8%! E pa tu leži problem žrtve mobinga, jer njen zlostavljač je legitimno u njenom okruženju. Srećom, sada mu se može doskočiti pravnom regulativom. Psihopate češće mogu da stupe u sukob sa osobom iz okruženja ili zakonom i organima reda, pa tako svojim razornim ponašanjem truju međuljudske odnose.

Moberi koji su najčešće sa ovakvom vrstom poremećaja ličnosti nalaze se na moćnim pozicijama, ali su manje sposobni, bez kapaciteta za posao i empatiju ka drugima. Mober je osoba koja svojim zlostavljačkim ponašanjem ili komunikacijom najčešće prikriva nemoć u drugoj sferi života (privatnoj, braku, samoći, itd).

To su osobe koje oko sebe prave tim sa slabijim ličnostima – poltronima. Takva ekipa staje na stranu mobera kako sami ne bi postali žrtve mobinga. Mober formira tim sa takvim okruženjem u kom dokazuje svoju moć i važnost u odnosu na žrtvu. Na taj način stvara za sebe dominantnu poziciju i odstranjuje onoga ko ga ne doživljava kao superiornog i ko mu stoji do puta do uspeha. On svesno ili nesvesno postaje zlostavljač kada donese odluku da natera nekog da napusti radno mesto iz razloga ili što mu ta osoba smeta ili vidi svog čoveka na poziciji osobe na koju vrši pritisak. Ova vrsta mobinga se teže dokazuje kao i strateški mobing.

Moram da napomenem de se u ovim podjednako teškim vremenima kako za poslodavca tako i za zaposlene, dešava i strateški mobing. On se javlja u cilju da se skloni jedan po jedan zaposleni, ili da se eventualno uništi čitav tim. Ovo se radi da zaposlene ne bi otpuštali kao tehnološki višak (zbog otpremnine i slično…) ili kako bi sklonili zaposlene koji im ne odgovaraju, a za koje nemaju objektivne razloge da ih otpuste.

 

 

KAKO MOŽEMO DA SE BORIMO PROTIV MOBERA?

Kada vidimo da postajemo žrtve mobinga treba raditi na objektivizaciji i materijalizaciji svih mogućih dokaza, bez obzira što je to veoma teško.

 • Prikupiti što više MATERIJANIH DOKAZA o mobingu na osnovu mailova, sms-ova, faksa, aneksa ugovora ukoliko idu u prilog tome i svih zahteva koje smo dobijali od osobe koja nas zlostavlja.
 • Samouvereno, asertivno i UZ PRISUSTVO SVEDOKA saopštiti moberu da je njegovo ponašanje za nas neprihvatljivo i da mora da prestane sa takvim ophođenjem.
 • VODITI EVIDENCIJU događaja sa datumom, vremenom i mestom događaja, detaljima, šta je sve rekao i uradio mober. Evidentirati i svedoke svih tih događaja (bez obzira što pretpostavljamo da će svedok, ukoliko zatreba, teško odazvati).
 • NE VRAĆATI ISTOM MEROM, ne svetiti se, jer situacija može da se okrene protiv nas.
 • OBAVESTITI službu za ljudske resurse, kadrovsku službu ili sindikat.
 • CBAVESTITI neko od udruženja ili savetovališta za mobing odgovorno za naš region u cilju obaveštenja javnog mnenja putem sredstava javnog informisanja.

 

Potruditi se da barem nekoliko od ovih stvari budu izvodljive.

Važno je i da znamo da u udruženju ili savetovalištu za mobing radi sledeći tim stručnjaka:

 • Pravnik
 • Lekar
 • Psihijatar
 • Psiholog
 • Predstavnik sindikata

 

To je jedna od garancija da ćete dobiti pomoć.

I obratite pažnju – smatra se da svaki četvrti radnik tokom svog radnog veka ima izgleda da bar jednom bude žrtva mobinga.

Veoma je važno da i menadžeri znaju kako da (slučajno) ne postanu Moberi. Veoma je koristno pročitati Tanjin tekst Kako dati otkaz.

Iako je zakon kod nas od nedavno na snazi i sve je još u razvoju, nema razloga da trpite neku od spomenutih ličnosti u tekstu. Ne dozvolite da to utiče na vaš entuzijazam za rad!

 

 

 

Korisni linkovi:

http://mobbing-srbija.com/stajetomobbing.htm

http://www.mobbing.hr

http://www.ccohs.ca./oshanswers/psychosocial/bullying.html

http://www.lisahaney.com

http://www.poslovnazena.biz/poslovanje/prva-presuda-za-mobing-u-srbiji-1-2142

http://www.bullyonline.org/action/victwork.htm

http://www.scribd.com/doc/500919/UDRUZENJE-STOP-MOBING

http://www.slobodnaevropa.org/content/zakon_o_sprecavanju_zlostavljanja_na_radu_srbija/2147316.html

http://www.ramrrs.gov.rs/o-nama-cil.html

Autor

Miona  Živkov-Ivanišević


63 Komentara

 1. Jelena Tampolja :
  21.04.2011 u 08:57|Permalink

  Odličan tekst!

  ovo je tema o kojoj ne treba prestati da se piše jer svi mi imamo nekog potencijalnog “mobera” na koga možemo naići a treba znati kako se nositi sa situacijom a i kako je prepoznati. Ovde imamo korisne alate a svima može pomoći kako da lakše razumeju pojavu mobinga u svom okruženju.

 2. Milena :
  21.04.2011 u 14:36|Permalink

  Draga M, temeljan i vrlo koristan tekst.Svedok sam da ovakvi textovi sve vise bude svest ljudi o ovoj pojavi i da ima odjredjene efekte na poslodavce.
  Svakako,iz licnog iskustva, one koji se osecaju kao zrtva mobinga bih savetovala da svoju energiju potrose da pronadju bolje okruzenje. Jer kao sto znamo u nasoj dragoj zemlji, postojanje zakona ne znaci i primenu, a posebno ne EFIKASNU, sto je u ovom slucaju vise nego bitno za zdravlje zrtve ili onih koji se tako osecaju.
  Cekamo nove zanimljive teme!
   
   

 3. Kosara :
  21.04.2011 u 18:32|Permalink

  Odlican clanak na vrlo bitnu temu! Verujem da ce podizanje svesti o ovoj vrsti emotivnog manipulisanja dati ljudima korisne modele ponasanja da prepoznaju i deluju u tim situacijama. Kao sto Shapiro&Jankowski predlazu u modelu N.I.C.E., N-neutralisi emocije, I- identifikuj tip tiranina, C-kontrolisi susret i E-istrazi opcije; (“Nasilnici, Tirani i Nemoguci Ljudi”, 2005) tako i Miona daje vrlo jasan i efikasan metod za uspesno prevazilazenje mobinga. Pun pogodak za temu.

  • jelena :
   03.06.2017 u 02:20|Permalink

   Molimo vas da nam pomognete na radnike se vrsi pritisak i pretnja otkazima od strane sindikata posebn oSFRJ radnicima sr preti otkazima Bajda Aleksandar prisiljava na clanstvo i radnike da potpisu sto nije istina….svaki dan im preti on i njegova suptuga kojaje pznata po krivicnim prijavama mupu….svi cute a podrska mu je Obrafoviv DRAGOMIR kako kazzr stiti ga Darko G. jer on mu zenu zaposlio…..i njega

 4. Bojan :
  22.04.2011 u 05:17|Permalink

  Iskreno sve je ovo ok. I hvala na instrukcijama. Ali ajmo malo o realnosti. U privatnom sektoru nema sindikata, nema svedoka jer sve svi plase da ce ostati bez posla ako poslodavca optuze za mobing. Nema ni uslova rada, a nema ni plata (cak ni minimalca). Sta cemo sada? Imas dokaze, imas sve sto je potrebno za tuzbu i dobijes ga na sudu i ostanes bez posla. I sta onda? Ne kazem da treba trpeti. NIKAKO, NI PO KOJU CENU!!! Ali hajde da resavamo stvari po prioritetima. Resiti prvo egzistencijalno pitanje radnika i oziveti privredu. Naterati poslodavce da uplacuju poreze i doprinose, da bar isplacuju minimalce za pocetak…….

  • miona :
   22.04.2011 u 13:02|Permalink

   Slažem se Bojane i hvala . Ja ipak ne bih čekala sve da prođe kriza,pa izbori, pa da uđemo u EU, pa sve to što si ti nabrojao…. neka svako uradi ono što može i MORA za sebe:)

 5. Neva :
  22.04.2011 u 09:11|Permalink

  Mislim da je tekst odlican i da moze da bude od koristi zrtvama i svedocima mobinga. Jasan i precizan opis, uz potrebne mere, onaj ko se prepozna sad ima odgovornost da nesto i preduzme.
  Svi znamo kako nasa drzava funcionise, ali to ne znaci da unapred treba dizati ruke i ostavljati to nekom drugom i za neko vreme koje dolazi. Promene krecu od pojedinca.

 6. Dragana :
  27.04.2011 u 18:25|Permalink

  Tekst je veoma interesantan i podstice na razmisljanje o korporativnom svetu i nepisanim pravilima koja moramo postovati kako bismo opstali u njemu.
  Moberi-psihopate,poltroni i njima slicni, sada smo informisani kako da im se suprotstavimo i odbranimo nasa prava.
  Medjutim,mene interesuje kako izaci na kraj sa korporativnim politikama koje podrazumevaju da zaposleni rade od jutra do sutra bez ikakve novcane nadoknade,pravdajuci takav trend parolom:Uzmi ili ostavi!
  Zar takvo poslovanje nije jedan vid mobinga?
  Zbog cega se u ugovorima navodi osmocasovno radno vreme kada se vecina zaposlenih danas ne usudjuje da napusti radno mesto u 5pm i ostatak dana provede sa porodicom, prijateljima ili na nekom lepom mestu.Zar je sramota radovati se zivotu i priustiti sebi nekoliko sati dokolice,opustanja, hedonizma?Koliko zivota imamo na raspolaganju da dopustimo sebi taj “luksus” i po 12 sati provedemo u kancelariji, kako bismo korporativnoj masini za mlevenje dokazali da smo dovoljno lojalni, ambiciozni i predani da opravdamo njena ne/realna ocekivanja?!Da li je i ovo neka vrsta mobinga ili samo posledica materijalizma i globalizacije i kako izaci iz tog zacaranog kruga?!D

  • 03.05.2011 u 12:12|Permalink

   Neva je imala lep komentar “Promene počinju od pojedinca”. Na tebi je da odlučiš šta želiš sa životom. Npr, ja sam se odlučio da budem preduzetnik i zato imam nekoliko nagrada (bolju platu, zanimljiv posao, više moći…). Sa druge strane, imam i dosta kazni (non-stop prekovremeni rad, manjak slobodnog vremena, više stresa…). No, kao što rekoh – to je moj izbor. Moja odluka.
    
   Kada sam radio u “korporaciji” imao sam isti problem. Niko nije odlazio pre 17.30-18.00, ukljućujući i mene. Svi, osim jednog kolege – on je odlazio tačno u 17.05! I, niko mu nije zamerio – čak štaviše. On je bio omiljeni lik ali je doneo odluku da želi da radi “samo” do 17.05. I tačka! Ja to nisam mogao da razumem, no greška je bila u meni…

 7. Eda :
  10.05.2011 u 08:20|Permalink

  odlican tekst!

 8. snjeza :
  10.05.2011 u 09:58|Permalink

  kakva su prava pripravnika u borbi protiv mobinga…vjerovatno znate da se nekada takve stvari progutaju ponajvise od strane zena i onih sitnih sekretarica…kako tu postupiti a da ne ispadnete neka tuzibaba jer moberi rade tu po 10-tak godina

 9. miona :
  10.05.2011 u 17:18|Permalink

  Prava pripravnika zavise od njhovog statusa, tj ugovora koji imaju sa firmom. Treba imati u vidu da pojam pripravnika , nekad podrazumeva vise rada i dokazivanja, jer su tako oni odlučili kako bi sto pre dobili stalan posao.Ponekad je ljudima tanka linija izmeđju napornog rada i zlostavljanja radnika.
  A što se skretarica ili ostalih kolega tiče , uvek treba postupiti fer i kao što bi psiholozi rekli – asertivno:)

 10. Miona :
  17.05.2011 u 07:18|Permalink

  Preziveti mobing a da ne postoji nikakva zastita, pravni okvir ili nada da ce vas insititucije zastiti, dozivela sam na svojoj kozi. Na zalost, u toj firmi i dalje se vrsi malteretiranje ljudi. Ja sam ih tuzila za seksualno i stratesko mobiranje koje mi je nacinjeno tokom 2 godine rada. To se resava po “hitnom postupku”. Avaj,proces ce trajati sigurno vise od godinu dana. Uz to, sudija koji mi je zapao izgleda kao moji moberi! Verujem da moze biti situacija “Slican se slicnom raduje” te da ja izgubim slucaj. Ipak ne odustajem! U ovom slucaju, kako se kaze, ostajem stara cekalica i idem do kraja bez obzira sto se sudi u Srbiji! Izgleda da ce neke kolege koje su dozivele to isto hteti da daju izjavu na sudu.
  Posto mobing ostavlja dugorocne posledice, takvo maltretiranje je bolje speciti nego leciti. Moj predlog je da organizujete blog/forum gde ljudi mogu ostavljati komentare i ocenjivati firme, pogotovo firme gde su nasi ljudi vlasnici.
  Ako takav blog postoji, rado cu ostaviti konkretnije podatke na njemu.  Weberi Srbije, ujedinite se, posto u Srbiji sindikati sluze da se prodaje brasno i secer, a pravni okviri su suplji kao svajcarski sir gde nasi moberi i te kako nadju materijala da vas ‘po zakonu’ mobiraju. web alatke (forumi i blogovi) postoje danas da bismo pomogli jedni drugima.

  • misha :
   02.08.2011 u 22:00|Permalink

   Teks jeste odlicna ali je takodje realnost vrlo individualna. Da li neko nesto radi zbog deteta ili se krija iza deteta, tesko je utvrditi na osnovu par cinjenica.
   Jedno je sigurno. Nije lako dati pravi savet kao ni doneti ispravnu odluku jer se na kraju se sve svodi na individualnu procenu rizika i osecaj sa cime covek moze ili mora da zivi.
   U mom slucaju prepreka je stambeni kredit i hipoteka. Iako mobing traje vec mesecima, jos uvek nisam siguran da li se ja krijem iza tog kredita ili ne. Ulog je velik, dokaze imam, mobing je skolski primer ali je i mehanizam korporacije neverovatno razradjen a pritisak na ostale kolege koji vide sta se dogadja, potpuno direktan i nedvosmislen.
   I tako se zacarani krug zatvara.
   Ali zeleo bih da pozdravim i podrzim ideju da se Weberi udruze, kako bi se napravilo, renomirano mesto na netu na temu mobinga. Posebno naglasavam renomirano mesto, zato jer velike internacionalne fimre najvise brine negativan publicite.

 11. Vera Kondic :
  17.05.2011 u 08:28|Permalink

  Zrtve mobinga kao i oni koji imaju potrebu za edukacijom u ovoj oblasti, mogu da se obrate i Udruzenju “NO Mobbing” iz Beograda, koje jos uvek nema sajt ali ima visegodisnje iskustvo u ovoj oblasti. Kontakt putem telefona 0642127880 ili e-mail nomobbing.bg@gmail.com

 12. Nebojsa Denic :
  18.05.2011 u 08:48|Permalink

  Korisno je procitati sta se desava.
  Medjutim meni je potrebno konkretno ko se bavi tuzbom.Sve sto je navedeno da treba pokusati nevredi ,jer rukovodioci sve to koriste i samo mogu da pogorsaju stvari oko opstanka u firmi.

  Doziveo sam torturu rukovodioca,koji je trazio 300 % povecanje prometa u odnosu na plan(OSTVARIVAO SAM 130%).Kako nije bilo kontinuiteta u nabavci ,sto je osnov za promet ,branio sam se da je to nemoguce.Premesten sam na drugo radno mesto(sa 60 % manjom platom i maltretiranjem sa raznim kursevima).Ocekivali su da sam napustim firmu.Promenom vlasnika Delta Maxija prijavio sam rukovodioca da stetno radi za Maxi,obracao sindikatu ,ali niko nije smeo da bilo sta odgovori,a kamo li preduzme.Na kraju su nasli da sam posredovao izvesnu firmu dok sam bio na bolovanju i dali mi otkaz.
  AKO POSTOJI OSOBA KOJA RADI TUZBU MOLIM DA ME POVEZETE SA NJOM.

 13. miona :
  18.05.2011 u 10:48|Permalink

  @nebojša
  poslacu vam na mail u toku dana kontakt.

  • Svetlana :
   09.08.2012 u 22:33|Permalink

   molim vas da na moju adresu posaljete preporuku za advokata koji ima iskustva u vodjenju procesa mobinga i radnog prava.

   Unapred hvala!

 14. maja :
  18.05.2011 u 17:09|Permalink

  Neiscrpna tema.Mozemo pisati,komentarisati ali sta stim.Jedna sam od mnogih koja trpi i ne predzima nista.O sebi ne mislim ni da sam glupa ni kukavica vec samo da nemam alternativu.Tuzicu firmu i sta cu dobiti?Zadovoljstvo sto sam ih dobila na sudu a ostala bez posla?
  Samohrana sam majka i kako bi onda pogledala u dete i rekla “JA NEMAM”
  Mislim da nije u redu reci nekome moras se odluciti sta zelis.Sve dok drzava-zakon ne bude stitio radnika mi smo jadni.Pa zar vas ne boli kad cujete od nasih predstavnika vlasti kako se hvale da dolaze novi investitori jer smo jevtina radna snaga? BRAVO MI.
  Pojedinac tu ne moze nista.

 15. tanja :
  18.05.2011 u 20:59|Permalink

  Zaista neiscrpna tema. Majo, zao mi je sto cu vam ovo reci ali zbok takvog razmisljanja i trpimo mobing kako na poslu tako i u privatnom zivotu.Kazete da nam je drzava bez zakona.Pa naravno da jeste kad 90 posto ljudi razmislja kao i vi. Odnosno traze razloge da se sakriju. I ja sam majka i mnogo mi je bitnije da svom detetu pokazem na svom primeru da ne treba da trpi da ga neko zlostavlja na bilo koji nacin. Ukoliko zelite da radite uvek ce te naci nesto, pitanje je samo sta je ispod vaseg nivoa i koliko ste spremni da radite na sebi. a u koliko ste spremni da se trudite i napredovacete na bilo kojem poslu. odnosno ukoliko radite na svom usavrsavanju i svom obrazovanju sve je ostvarljivo. Kazete da trpite to zbog svog detete? Pre ce biti da se krijeta iza toga. Uzmite svoj zivot u svoje ruke i verujte mi u zivotu uvek postoji alternativa.

 16. miona :
  18.05.2011 u 22:00|Permalink

  Majo, zaista je ovo tema u nedogled, sa vrlo individualnim pristupima kako je najpametnije reagovati. Razumem i vasu odluku da ne ostanete bez posla, kao i komentar Tatjane da treba uzeti zivot u svoje ruke, al na kraju : svako je u pravu kada prica iz svog ugla. Ja , npr –  ne bih tolerisila ni jedno “zlostavljajuce ” ponašanje…..

 17. 30.06.2011 u 12:10|Permalink

  Oko mobinga možete pogledati i linkove:

  http://www.ramrrs.gov.rs

  http://nomobing.blogspot.com/

 18. nina :
  16.10.2011 u 17:58|Permalink

  G ospoda moberi se trebaju prijaviti ,posao ce se naci,nervi nece,glupi i tupi niste samo ste pametniji ,ispunjeniji,vredniji,posteniji,moralniji, kulturniji,a oni to NISU!!!!!!.Zapamtite NISU !!!!!!!!!!!!

 19. miroslav davidovoić :
  27.02.2012 u 14:33|Permalink

  Poštovani drago mi je da se mogu nekome obratiti zapomoć .Uzimajući u obzir da se prema meni kako  fizički ,psihički a i sveukupnim postupanjem poslodavca pogorsavaju uslovi rada, neopravdano nanosi šteta,vređa dostojanstvo,lični i profesionalni ugled a što kod mene izaziva opravdan strah za život i ydravlje,radno mesto i egzistenciju.Imam hrabrost i hoću da tužim firmu za sve što su uradili meni a time i mojoj porodici.jedino me pati novac koji nemam da bi plaćao advokata i troškove suđenja.to me najviše boli.imam sve dokaze da je vršen i da se i dalje vrši mobing na mojom ličnošću.samo što se radi o javnom preduzeću “Vojvodinašume”ŠG sremska Mirtovica.od10.meseca 2010 kada je počelo zlostavljanje,naime radi bolesti me šef usmeno raspoređuje kao čuvara damenjam čuvare 3meseca pošto sam bio rukovaoc gr.mašina ciljanim pregledom na medicini rada je ustanovljeno da nesmem raditi svoj posao kaoni poslove koji zyhtevaju boravak u nepovoljnim mikro i makro klimatskim uslovima,bey dugog stajanja i hodanja kao ni teže fiyičke poslove.počto sampočeo raditi kao čuvar pitao sam šefakako sam plaćen ,znajućida su neki radnici među kojima i jedan bio na zameni godinu ipo dana i bio plaćen po svom ugovoruo radu.šef mi je rekao da sam plaćen kao čuvar pitao sam ga štome stavlja u drugi položaj u odnosu na druge koji su menjali čuvre on je rekaoda to nije istina .kad sam dobio obračunskulistu vidio sam da tunešto nije u redu pozvao sam šefa da mi objasni moju obracunskulistu ali sam pre togauključio mobilni da sve to snimim.pitao sam ga čitajući i pokazujući ob. listušumsko građevinarstvo,nisam jaove bodove zaradio u š.građevinarstvu .naštaje onrekao n moguti ja pisati rešenje to radi diektorica šta sad tu nije jasno ,ja sam odgovorio”meni tu nijeništa jasno”da bi on rekao “uglavnom biće ti jasno”ja sampitao “el hoće”on je galameći izlazio van govoreći “nemoj menazivati lažovom to me nemoj nikad zvati a ovo će biti rešeno.imam taj snimak.da bi po završetku čuvarstvaod tri meseca dobioaneksugovora na potpis gde isti dan dobijem i aneks i ponudu gde u mom ugovoru o radu stoji četvrti stepen stručne spreme oni u anks stavljaju treći ,u mom ugovoru sam rukovaoc gr masina a u aneks stavljaju šumski radnik i raspoređuju me udrugo mesto radi procesa proizvodnje a kolegu iz tog meta na mesto šumskog radnika u moje mesto,Što se da zaključiti da sam po kazni premešten na težefizičke poslove koje esmem raditi radi sada već života a ne samo zdravlja .ja potpisujem aneks i vodim spor oko poništaja aneks ugovora i razlike u zaradi dok sam radio kao čuvar.izlazio jke sudski vestak ekonomske struke i dostavio nalaz da su mi od 38000 plate uzimali mesečno 10000 što za tri meseca iznosi 30000.potom me sud slao zajeno sa mojom medicinskom dokumentaciom na sudsko med.vštačenje uNovi Sad gde sudski vštak doosi svoj nalaz i mišljenje da sam nesposoban za poslove čumskog radnika.ja samgodinu dana mesec na bolovanju a sedam dana radim masec bolovanja i tako redom,bolujem od intersticijalnog kolitisa,iritabilnog kolona 10 godina dijareje,ulkusa tankog creva ,chepalgia prolongata hronične glavobolje,doživeo jedan moždani udar,imam suženje vertebralnih arterija izgleda kao kod sedamdesetogodišnjaka meni je 50.yaboravih napisatidaimamdokumentkoji je moj šef lažno obavestio direktora da ja izričito tražim iymenu ugovora.tako da i to smatram zlostavljanjem,nezakonito uzimanje od zarade,nedobijanje na potpis ineobavešten o zlostavljanju na radu,ponudu i aneks dobio isti dan a na posao morao da se javim šesti a  ne osmi po zakonu,u ponudi stoji odgovarajući posao što podrazumeva ista vrsta i stepen str.spreme.premešten u dr5ugu radnu jedinicu od mesta stanovanja u Višnjicevo kako bi svakodnevno putovao na posao a što za mene znači dodatni fizički ipsihički napor a izVišnjićeva radnikSaša Laziću Morović,dobijanje poslova koji su težeg fizičkog karaktera od onih koji su utvrđeni svom med.dokumentacijom jerdegradacija radnih uslova štete mom pravu,dostojanstvu,ugledu,ličnom i profesionalnom te je dovelo do značajnih mentalnih,psihosomatskih i drugih patnji kako mene tako i moje porodice,nisam pozivan na sindikalne ručkove,niti obaveštavan s obzirom na moje bolesti o sindikalnom odlasku na banjska lečenja,kao ni o podeli opreme za ličnu zaštitu odela i čizama nego sam video druge radnike da nose tako sam odlazio i ja po svoje.,nisu me obavestili o oduzimanju poslovne karice tj.broja mobilnog telefona a za koji sam morao da se potpišem jednostavno sam zvao i odgovor je bio da je kartica neispravna dok mi kolega kom sam rekao nije odgovorio da su broj dli drugom radniku.za sve ovo što sam napisao imam dokazekako snimak tako i kompletnu medicinsku nalazi neurologa,psihijatra,psihologa,gastroenterologa,dva ciljana pregleda ,sudska veštačenja i drugu dokumentaciju.jedino mi je potreban neko ko bi htio da se sa mnom izbori da je sve ovo istina .Molim Vas pomozite mi barem savetom ako nemate advokata koji bi bio voljan da me zastupa uz odgovarajući procenat koji on kaže.S poštovanjem  Miroslav Davidović

  • 27.02.2012 u 20:36|Permalink

   Miroslave,

    

   Verujem da je tvoja situacija teška. Sa druge strane, MCB Blog se ne bavi pomoći oko mobinga. Mi samo objavljujemo tekstove za koje mislimo da su zanimljivi poslovnim ljudima.

    

   Pogledaj prethodne komentare, a posebno komentar 11.

   “Udruzenj “NO Mobbing” iz Beograda, 0642127880 ili e-mail nomobbing.bg@gmail.com

    

   Nadam se da ćeš dobiti pomoć. Lep pozdrav.

 20. Biljana :
  30.05.2012 u 20:22|Permalink

  Bila sam jedana od iskusnih i veoma cenjenih rukovodioca u FC Popovac a zatim i u Holcimu.
  Nisam bila pripremljena na strasan mobing koji mi se desio u vreme tranzicije ove fabrike od strane najlosijih radnika koji su natucali poslovni engleski malo bolje od mene.Struku nisu poznavali ali jesu nacin kako da pokupe od mene informacije o bitnim stvarima o procesu a zatim odmah da odu do direktora-koji je bio englez i ispricaju da su samo oni to uradili i niko vise.te nase lose radnike koji su samo mogli klevetama da vladaju podrzavao je i tada doveden od strane Holcima Nebojsa Rako,koji je nas lepo vaspitane i radne ljude zastrasivao,pretio i podrzavao te zle ljude. Cilj mu je bio da se uz njihovo klevetanje i njegov blagoslov otpuste sto vise strucnih ljudi .Nema veze da li su oni bili stub fabrike. Zato ce on dobiti sve pohvale od strane Holcima.
  Kada sam kao sef procesne kontrole,odradila sve recepture za marke cementa koje su sa kvalitetom, morale da se harmonizuju sa standardima EU umesto da dobijem pohvalu ja sam od moje glavne sefice ,kada je pokupila sve recepture placuci rekla da samo ona treba da ostane u laboratoriji. sa strukom nije imala vee. na moje mesto odmah su primili novog teh. iz bg a nju otpustili. moje mesto iako sam proglasena tehviskom ,tri puta popunjavano. Nisam znala da kao 100%samohran roditelj sa najboljim performansama kao strucnjak od strane Holcima nemogu da me proglase teh. viskom. Da lije sada kasno da ih tuzim za sve ono sto su uradili

  • 01.06.2012 u 20:29|Permalink

   Biljana,

    

   Želeo bih da ti pomognem sa iskrenim savetom. Meni je žao što si izgubila posao, no sa druge strane treba razlikovati mobing od poslovne politike.

    

   1. Svaka kompanija ima pravo da otpušta ljude, pa čak i da su oni bili najjbolji stručnjaci. To nije mobing, to je (loša) poslovna odluka – ali je ona zakonita.

    

   2. Verujem da je bilo prisvajanja tuđeg rada, no i to je “normalno” i ne potpada pod mobing.

    

   3. Što se tiče “samohrane majke”, nisam siguran kako Zakon o radu tretira tu situaciju. Mislim (mada nisam siguran) da nisi zaštićena sa te strane. Mislim da je “preporuka” da se ne otpuštaju samohrane majke, no to je samo preporuka. Mislim da bi tu trebala da se konsultuješ sa advokatom za radne odnose.

    

   Da bi dokazala (mogući) mobing, trebala bi da imaš odgovarajuću pisanu dokumentaciju (emailove, fakseve, dokumenta o ocenjivanju, izjave…).

    

   Takođe, preporučujem ti da kreneš dalje. Prošlost ne možeš izmeniti, no svoju budućnost i budućnot svoje dece možeš da kreiraš. Srećno…

 21. rade :
  31.05.2012 u 14:31|Permalink

  mislim da mozete pogotovu ako su posle vaseg otpustanja u roku od 6 meseci primili na to mesto drugu osobu

 22. Spomenka :
  09.07.2012 u 08:52|Permalink

  Nisam sigurna da li je mobbing u pitanju, ili “poslovna odluka”, ali desava se da poslodavac (tj. Rukovodilac) urucuje Ankese ugovora o radu kojima zaposlene (pojedine) bukvalno sutira na sve niza radna mesta. Ta radna mesta su nekim “tajno” izmenjenim sistematizacijama uglavnom niza (gotovo do unizavanja profesionalne licnosti) u odnosu na prethodna sa kojih se razmesta zaposleni. Precutno, ali javno vazi: “Ako ima gde bolje- izvoli, i/ili napusti firmu”. Puka egzistencija, i prihvatanje cinjenice da nemaju svi preduzetnicki duh  su opravdanje za muke uz koje rade, i zive ovaj Zivot uposleni-mobingovani.  Tesko da se moze opstati normalan ako vlada radna atmosfera da poltroni, i priuceni kv-ejci budu nadredjeni kvalitetnim (najcesce) “ustreljenim” radnicima.

 23. Petrovic Milana :
  14.09.2012 u 21:18|Permalink

  Sta moze da se uradi kada je dokazan mobing na sudu a osoba, konkretno Zorica Vucetic koja u Posti I u Boru (a uzgred na radno mesto je dosla i bez konurska i nema odgovarajucu skolu jer se zaposlila preko veze kao VOLONTER) i dalje zlostavlja i sikanira svoje radnike.

  • Dace :
   25.07.2016 u 17:17|Permalink

   Molim te draga Petrovic potrebna si mi ..ja sam I.D iz Bora koga je ta Zorica unistila..pisite mi ma andjelina488@gmail.com..potrebni ste mi da to djubre isteramo sa te funkcije

 24. Zoran :
  25.10.2012 u 20:40|Permalink

  JJedna od mojih omiljenih tema. Ne, nisam ja žrtva mobinga i neću se žaliti na nekoga ko me maltretira. Ja sam prvi diskutant do sada koji će se žaliti na jedan deo vas koji se žalite.
  Ajde prvo da definirmo šta je mobing, ali da definiramo, ne da iznosimo šta ko misli da je mobing, več da taksativno navedemo i da damo detaljniji opis navedenog. Onda da pokušamo da napravimo analizu događaja i pojava, jednu genezu događaja, da pokušamo da utvrdimo kako i koliko sama ”žrtva” svojim ponašanjem daje doprinos “svojim patnjama”.
  Da ne budem pogrešno shvaćen, ja ne kažem da maltretiranja nema ili da je neko od vas nešto izmislio, ja samo tvrdim da je u večini slučajeva ono što se događa nešto sasvim normalno, samo nekome to padne teško, a budući da je mobbing mistična reč koju malo ko razume, onda pojedinac misli da se sigurno radi o tome.
  Drugi problem su nerealna očekivanja, još gora je pogrešna percepcija okruženja i relacija(interakcija) mi sami-naše okruženje.
  Ima još jedna stvar koja je mnogo važna u celom ovom procesu. Probajte da napravite jednu simulaciju kako bi se vi ponašali u istoj situaciji, samo da ste sa druge strane (u ulozi mobera).

 25. Zoran :
  25.10.2012 u 22:50|Permalink

  Jedna od mojih omiljenih tema. Ne, nisam ja žrtva mobinga i neću se žaliti na nekoga ko me maltretira. Ja sam prvi diskutant do sada koji će se žaliti na jedan deo vas koji se žalite.
  Ajde prvo da definišemo šta je mobing, ali da definišemo, ne da iznosimo šta ko misli da je mobing, več da taksativno navedemo i da damo detaljniji opis po zakonu.
  Onda da pokušamo da napravimo analizu događaja i pojava, jednu genezu događaja, da pokušamo da utvrdimo kako i koliko sama ”žrtva” svojim ponašanjem daje doprinos “svojim patnjama”.
  Da ne budem pogrešno shvaćen, ja ne kažem da maltretiranja nema ili da je neko od vas nešto izmislio, ja samo tvrdim da je u večini slučajeva ono što se događa nešto sasvim normalno, samo nekome to padne teško, a budući da je mobbing mistična reč koju malo ko razume, onda pojedinac misli da se sigurno radi o tome.
  Drugi problem su nerealna očekivanja, još gora je pogrešna percepcija okruženja i relacija(interakcija) mi sami-naše okruženje.
  Ima još jedna stvar koja je mnogo važna u celom ovom procesu. Probajte da napravite jednu simulaciju kako bi se vi ponašali u istoj situaciji, samo da ste sa druge strane (u ulozi mobera).
  Da ne bude moja diskusija gole teoretisanje, da probam da dam svoj doprinos obrazlažući svoje stavove i sugestije.
  Prvo, ne može biti mobbing nešto što je legalno, zakonom dopušteno, što je u dozvoljeno statutom preduzeča (koji mora biti usaglašen sa zakonom), što je dozvoljeno kolektivni ugovorom i naravno usaglašeno sa ugovorom o radu koji ste potpisali. Donošenje odluka pretpostavljenog su pravo pretpostavljenog i on/ona odgovaraju za svoje odluke svom pretpostavljenom ili za povrede zakona odgovaraju pred sudom. Da li se nekome neke odluke sviđaju ili ne to nije ni bitno, bitno je da li su iste legalne ili ne, t.j da li su dopuštene. Po meni to je prvo nešto što se treba shvatiti i prihvatiti. Tako je svuda i tako je jedino normalno.
  Ako vas neko raspodeli na ovo ili ono mesto, a to je u saglasnosti sa zakonom i drugim pravnim aktima, onda nema mobinga. Može se to vama svideti ili nesvideti, ali nema mobinga. To je čist poslovan odnos, ako je povređen zakon onda se povede radni spor i praksa pokazuje da se večina radnih sporova rešava pozitivno za radnika. Ovo je posebno prisutno u državnim (javnim) preduzečima.
  Praksa takođe pokazuje da večina radnika čuti i nada se da će se nešto samo od sebe rešiti ili da će doći dobra vili i rešiti problem. To je već problem našeg mentaliteta i nema veze sa mobingom. Jednostavno ljudi će morati da nauče i shvate da oni sami moraju štititi svoja prava i interese. Taj process će biti dug i može se realno desiti da neko nikad ne nauči, tu već ulazimo u drugu sveru problema.
  Sledeće o ćemu možemo razgovarati je geneza nastanka/pojave problema. Kako je do toga došlo i zašto je do toga došlo. Ne dolazi do problema odmah i ne dolazi odjednom.
  Posebno interesantan momenat u ovoj priči su nerealna percepcija i nerealna očekivanja. Generalno, večina ljudi nema realnu predstavu o tome gde su, šta su, koliko znaju i koliko vrede. Jedan broj nema pravu informaciju da je došlo do određenih društvenih promena i da više ne postoji radničko samoupravljanje u kojem je bilo realno moguće da čistačica i kafe kuvarica odlučuju o smeni direktora. Još strašnije je da ne mogu da shvate da je sada kod nas faza feudalizma kao društvenog uređenja koji se prodaje kao kapitalizam iako to nije i da došlo do toga da vlasnik preduzeća nije isto što i direktor od pre trideset godina.
  Ogroman broj ljudi pri konkurisanju na posao spreman je da prihvati sve moguće uslove i sve moguće poslove, a posle nekoliko plata počne da razmišlja kako ga neko maltretira i zloupotrebljava. U početku niko ne pita o preciznom opisu radnog mesta i radnih obaveza, sve je na principu lako ćemo. Po pravilu kasnije nastanu problemi i po prvilu neko drugi je kriv.
  Poseban specijalitet je nepoznavanje svog posla ili lošo obavljanje svog posla, a ogromna i nesavladiva želja da se meša u tuđi posao. Tako ćemo dosta često sresti pojavu da običan činovnik tumači odluke ili poteze pretpostavljenog ili poslodavca i to javno iznosi i prepričava, da ne pominjem tek javno iznošenje stvari koje su internog karaktera, normalno ne mogu izostaviti “unutrašnji poriv” da se ružno govori o preduzeću ili kolektivu gde se radi.
  Za kraj sam ostavio specijalitet svih specijaliteta, nazvaću ga, “nerealno i bezrazložno davanje, nuđenje, ulaganje bez realno utemeljenih očekivanja o koristi od toga”.
  Da pojasnim primerom poslužiću se primerom koji je naveo Bojan”
  Kada sam radio u “korporaciji” imao sam isti problem. Niko nije odlazio pre 17.30-18.00, ukljućujući i mene. Svi, osim jednog kolege – on je odlazio tačno u 17.05! I, niko mu nije zamerio – čak štaviše. On je bio omiljeni lik ali je doneo odluku da želi da radi “samo” do 17.05. I tačka! Ja to nisam mogao da razumem, no greška je bila u meni…
  Dosta često se ljudi sami meste, guraju, prosto takmiče da ih neko iskorištava, očekujući kozna šta i kad nema slave i lovorika, onda se žale kako ih neko maltretira.
  Ima toga još, ali ostaviću za dalji tok diskusije.

  • dejan :
   27.10.2012 u 20:10|Permalink

   zorane,
   ne mogu se sloziti s tobom i svima koji tvrde da ne promoviranje onog koji zalsluzuje na zasluzeno mesto , nosenje kadrova sa strane bez kompletne procedure ie saglasno zakonom i da se to tretira kao “poslovna odluka” vlasnika?? koji non-sens…po vama gazda jedne firme ili upravni odbor moze da postavi naprimer Tri Magarca (zivotinje) da budu clanovi Upravnog odbora (navodim kao ekstremni primer da bi bolje shvatili) a da ovi stalno zaposleni specijalni kadrovi koji suzivot ostavili za kompaniju i zaluzili to unapredjenje treba da se pomire s tim i da shvate da je to poslovna odluka?? halo ej u skoli smo ucili da onaj ko dobije 5 je najbolji a ne onaj ko dobije 2 ili 3…tako i u poslu se treba ocenjivati kvalitet svakog radnika…

   • zoran :
    28.10.2012 u 01:40|Permalink

    Dejane,
    poslovnu politiku jedne kompanije određuje/u vlasnik/ci, tu poslovnu politiku sprovode tako što postavljaju (ako uspeju pronaći) odgovarajuče rukovodstvo koje posle vodi posao. Rezultati poslovanja su merljiva kategorija i to nije tema. Ostaje da utvrdimo relaciju zaposleni- rukovodstvo- vlasnici.
    Radnik ima pravo da izabere gde će raditi da konkuriše za posao i ako zadovolji uslove koje traži rukovodstvo da dobije posao. To znači da radnik ima pravo da odluči da li raditi u kompaniji X, ali i kompanija ima pravo da odluči ko će dobiti posao. Svako je iskoristio svoje pravo.
    Radnik je dobio posao, kompanija sada ima pravo da postavlja uslove rada, naravno pazeći da ne prekrši zakone. Radnik ima pravo da prihvati te uslove i nastavi da radi ili ne prihvati te uslove i ode iz te kompanije. Ako kompanija ima loše uslove, lošu poslovnu politiku, loše rukovodstvo, kompanija će u jednom momentu ostati bez radnika ili će imati loše radnike, što će se odraziti loše na poslovne rezultate, a što će u nekom momentu smetati vlasnicima jer će pretrpeti zagubu. Prepostavljam da u ovom delu nema ništa sporno. Prosto, lošo rukovodstvo daje loše rezultate. 
    Ako su vlasnici procenili da će tri magarca vršiti posao i postave tri magarca za rukovodioce, zašto bi ti prihvatao da radiš u kompaniji koja ima politiku da te ponižava, jednostavno iskoristi svoje pravo izbora da radiš ili ne radiš u toj kompaniji.
    Sad dolazimo do posebno zanimljivog dela koji ja ne mogu da razumem, a to je „stalno zaposleni specijalni kadrovi koji suzivot ostavili za kompaniju“. Bilo koji zaposleni, nezavisno da li specijalan kadar ili ne, primao je platu za ono što radi i sve dok ne dobije partnerstvo u poslu ili dok ne postane ortak u kompaniji on/ona su samo radnici(zaposleni) u toj kompaniji i uvek se mogu pozvati na svoje pravo koje smo već opisali.
    Ako rukovodstvo smatra da je u njihovom interesu da dovedu ovoga ili onoga, onda je to odluka koja se mora poštovati, da li će ta odluka biti dobra i produktivna pokazaće vreme. Ako se zaposleni ne slože sa tom odlukom daće otkaz, ako kompanija ne uspe da nađe adekvatne radnike koji će zameniti ove radnike koji su dali otkaz pretrpeće štetu. Ako neko da otkaz i pronađe sebi drugi posao onda je on/ona rešio svoj problem, ako je zaposleni dao otkaz, a kompanija nadje adekvatnu zamenu onda je problem rešen. To je čisto poslovan odnos.
    To je kao sa prodavnicom ili kafanom, ako je usluga dobra i ponuda robe zadovoljavajuća biće mušterija/gostiju, ako nevalja prodavnica/kafana propadne, ali niko nikoga ne može prisiliti da ide u toj kafani ili prodavnici.
    Isti primer možemo uzeti i sa ocenjivanjem, možeš biti redovan gost u nekoj kafani u kojoj ti savršeno odgovara usluga i ponuda. Vlasnik kafane odlući da promeni konobare ili da promeni jelovnik, to je njegovo pravo. Odgovornost za takvu odluku snosi vlasnik. Po tvojoj logici to ne može jer si ti život ostavio tamo i sad ti moraš biti pitan šta vlasnik kafane treba da radi.

    • Марко :
     18.11.2013 u 14:05|Permalink

     Г.Зоране,
     није уопште проблем пословна политика и да ли ће фирма да претрпи губитке ако отпусти доброг радник. Ако фирма и претрпи губитке или банкрот, власнику је увек лакше него обичном запосленом. Па проблем је баш у томе што се мобинг догађа у стабилним фирмама које су нешто зарадиле и стекле позицију и сад мисле газде и шефови:” Ево простора да мало зезамо неке слабије а са поносом, фирма нам добро ради”. Фирме које се муче тешко да ће имати простора за мобинг.
     Проблем, је као и на било којем тржишту, неједнака преговарачка позиција запосленог и послодавца.
     Ви хоћете да кажете да се запослени третира као “фактор производње”, као основно средство, машина, усисивач или радни сто.
     Шта ако Вас неко на радном месту вређа, прави личне опаске, издире се, има своје љубимце а закида вама?
     Мобинг је увек нешто лично и упућено на појединца.
     Поз.

 26. Zoran :
  25.10.2012 u 22:59|Permalink

  Ja seiyvinjavam ybog greske do koje je slučajno došlo, tako da se prvi komentar ponvlja u drugom komentaru.

 27. 26.10.2012 u 06:36|Permalink

  Zorane,

   

  Slažem se sa tobom.

   

  Naime, i ja često mislim da je u 90% slučajeva problem u KOMUNIKACIJI (percepciji) – šta menadžer vidi kao obavezu a šta radnik vidi kao pravo? Često zaposleni ne mogu da shvate da li je nešto po ZAKONU ili nije. Npr, poslodavac je DUŽAN da obezbedi prostoriju za pušenje, ali NE MORA da obezbedi da zaposleni ide 8x dnevno po 10 minuta na pauzu za pušenje. Zaposleni može da ide na pauzu na pušenje … ali samo u okviru zakonom propisanog vremena (30 minuta). Ponekad zaposleni smatraju da je to MOBING jer ne može da ide na pauzu za cigare kad god poželi. Pa, ne može …. :) – i menadžer je u pravu što to ne dozvoljava.

   

  Da ne ispadne da branim menadžere a da napadam poslodavce, moj stav je jasan – KOMUNICIRAJTE. Sedite, razgovarajte, približite vaša očekivanja/mogućnosti.
   Mislim da je 90% problema u mobingu u smislu loše komunikacije.

   

  Takođe, mislim da često i menadžeri NE ZNAJU šta je njihovo pravo, odnosno OBAVEZA. Jednostavno, postoji toliko zakonskih propisa i teško je da običan menadžer zna svaki detalj, paragraf, član….

  • Bea :
   12.06.2016 u 09:49|Permalink

   Potpuno ste u pravu da je problem u komunikaciji i nepoznavanju prava i obaveza. Zakon protiv zlostavljanja na radu je dobar ali je trebalo da mu prethodi prethodna priprema i upoznavanje javnosti sa ovom pojavom na poslu. Ovako zakon je uveden preko noci, iako je dobar ali se ni poslodavci ni zaposleni ni sindikati, nisu organizaciono ni pravno pripremili za sustinsko i formalno sprecavanje ove pojave na radnom mestu kako nalaze Zakon. Menadzeri su nastavili da se ponasaju po starom srpskom obicaju-psovke, vika, pretnje a zaposleni opet misle da su zrtve iako zabusavaju na obavljanju svojih zadataka a poslodavac vice na njih.Ni javnost, ni advokatura, ni privreda ni javni sektor nisu bili pripremljeni za ovaj Zakon a posledice za onoga ko se usudi u tim okolnostima da pokrene postupak mogu biti kobne.Zato je vas zakljucak odlican i preventivan : SEDITE I RAZGOVARAJTE!

 28. oli :
  28.10.2012 u 12:46|Permalink

  Baš mi i niste bili od pomoći

 29. NEBOJSA :
  22.11.2012 u 14:56|Permalink

  na kojoj su adresi 

  Pravnik
  Lekar
  Psihijatar
  Psiholog
  Predstavnik sindikata

 30. verica :
  01.12.2012 u 15:59|Permalink

  Postovanje
  Prinudjena sam da Vam se obratim na ovaj nacin ,hocu da Vas upoznam sa nekim nepravilnostima i nepravdama meni ucinjenim.
  Najpre da Vam se predstavim:zovem se Verica , rodjena 1955god. ,radim u Opstoj bolnici u Jagodini od 1983gpd.Legalno sam se zaposlila kao maturant gimnazije,a kao samohrana majka nikada ni od koga nisam trazila bilo kakve privilegije,niti sam ih imala.Naime trudila sam se da svoje radne zadatke obavljam savesno, uredno,azurno i u skladu sa propisima.
  Problem nastaje2008god. dolaskom dr Miletica   za direktora .G-din direktor mozda ima ovlascenja za tako nesto,ali nije uredu da zaposleni na takav nacin trpe ponizenja,uvrede ,zlostavljanje…..Za 32 godine rada radila sam na razlicitim radnim mestimai svuda i uvek bila pohvaljivana i nagradjivana(postoje resenja u mom dosijeu) od strane rukovodioca.Moj najveci greh je verovatno sto sam od 2004god. obavljala poslove poslovnog sekretara generalnog direktora tada dr Snezane Mitrovic.U to vreme,pomenuti direktor dr Miletic radio je u Hitnoj sluzbi kao nacelnik i veoma cesto se najavljivao kod direktorke.Prema svim strnkama uvek sam se odnosila krajnje korektno i poslovno,nikada nikoga nisam uvredila ni povredilaJos pre nego sto je postavljen za direktora drMiletic,skoro uvek pri svakom nasem susretu mi je govorio kada postane direktor prvo ce mene da pomeri sa radnog mesta jer nevoli stare zene.Urucuje mi resenje za telefonistu ,smanjuje mi platu  koeficijent za lll stepen strucne spreme.Posto je moj sin zaposlen u Domu Zdravlja,da nebi njemu napakostio-ja sam cutala , radila i taj posao savesno(ocena za proslu godinu istice se).Vrhunac njegove nadmoci bio je kada je uvodjenjem direktnih brojeva februara 2012god ukinuto radno mesto telefonista,pa je  meni urucio resenje o rasporedjivanju u spremace sa koeficijentom nk radnika l stepen strucne spreme.Normalno zakon mu dozvoljava da sam menja sistematizaciju radnih mesta(nema saglasnost sindikata ni ministarstva za promenu sistematizacije) ,a ona se menja zavisno od osobe i slucaja do slucaja.Dozivela sam veliki stres i od tada sam na bolovanju.Napominjem da postoje nezdravstveni radnici(ima i maturanta gimnazije)van ugovora sa Fondom Zdravstvene zastite.
   Sada ja Vas pitam   da li na kraju svog radnog veka  to zasluzujem i da li je ovo mobing ili ne?!
   
  S’postovanjem 
  Verica 

 31. Nevena :
  16.05.2013 u 17:23|Permalink

  Zaista je strasno koliko ljudi svakodnevno dozivljava mobbing a ne preduzima nista. Narocito je prisutan u malim firmama gde se poslodavac ponasa kako zeli prema zaposlenom, ne postujuci ni njegovu licnost ni vreme. Kao da zivimo u robovlasnickom drustvu, sto nije daleko od istine. Najstrasnije je sto svi cute. Pritom ti isti poslodavci rade na crno, kradu od drzave, ne placaju porez. Da li inspekcija moze ista da uradi ako bi bili prijavljeni?
  Da li ista mogu da uradim ukoliko nemam svedoka za mobbing jer je mala firma u pitanju. Radi se o tome da nisam mogla da dobijem 7 dana slobodnih koji mi po zakonu pripadaju posle smrti oca, tako da sam izostala 3 dana. Prvog dana kad sam dosla sam dozivela mobbing za koji opet nemam svedoke. Takodje je bio problem da dobijem slobodan dan za obelezavanje 40 dana posle smrti oca..odgovorili su mi sa recenicom-zar niste mogli to u subotu da zakazete?
  Da li iz vaseg iskustva inspekcija rada ucini nesto ako se prijavi firma koja radi na crno?
  Ili je bolje prijaviti mobbing (nisam sve situacije ovde navodila jer bi bilo predugacko) za koji nemam svedoke, niti sam prijavljena?
  Jedini nacin da se uradi nesto protiv mobbinga je da se svaki pojedinac angazuje.
  Unapred hvala, pozdrav!

 32. Almir :
  17.05.2013 u 06:27|Permalink

  Nevena,
  U sredini kakva je naša teško je osloniti se na inspekcije jer ih je lako kupiti, mada je sve moguće.
  Za eventualna dokazivanja mobbinga koristi mobitel sa kamerom ili diktafon. Ako ni nakon snimka nema reakcije nadležnih, onda pređi na opciju dva.
  Opcija dva: ako već nemaš drugu opciju (posao), predlažem ti da gazdu uhvatiš nasamo i prisloniš nož (ili šta već imaš pri ruci) i lijepo mu objasniš da ti se skine sa grbače. Ovo, naravno, treba izvesti bez svjedoka.
  Znam da zvuči drastično, ali ako nema drugog izbora…

 33. Milovan :
  22.07.2013 u 21:00|Permalink

  Poštovani, da li je neko upoznat sa tekstom tužbe koja se podnosi Prvom osnovnom sudu povodom slučaja mobinga u firmi. Odnosno pitanje je da li se u osnovnom, prvom delu tužbenog zahteva pored naziva i podataka o tuženom tj. firmi-poslodvacu navode odmah i podaci o licima koji su vršili mobing. Ili se njihovi podaci navode kasnije u tekstualnom delu same tužbe.
  Hvala unapred na razjašnjenju i pomoći.

 34. Marijana Stankovic :
  23.07.2013 u 09:31|Permalink

  Odlican i koristan tekst.

 35. Petar :
  24.03.2014 u 16:43|Permalink

  Postovani,imam problem na poslu.Vozim kamion smecar  u jednom Komunalnom preduzecu i poslodavac je uvek nezadovoljan radom mene i trojcom pomocnih radnika radimo u proseku 8sati dnevno uvek pre podne a druga smena po 3 sata dnevno trazili smo se malo menjamo a on kaze da ne moze.I od pre neki dan je poceo jos da nam ubacuje posla od druge smend.

 36. Petar :
  24.03.2014 u 16:48|Permalink

  Postovani,imam problem na poslu.Vozim kamion smecar  u jednom Komunalnom preduzecu i poslodavac je uvek nezadovoljan radom mene i trojcom pomocnih radnika radimo u proseku 8sati dnevno uvek pre podne a druga smena po 3 sata dnevno trazili smo se malo menjamo a on kaze da ne moze.I od pre nekidan je poceo jos da nam ubacuje posla od druge smene,ja ga kontaktiram a on mi kaze sta ti oces da radis 6sati,ja kazem nije u redu da neko radi preko8sati a neko 2sata on kaze da tonije m

 37. Petar :
  24.03.2014 u 16:55|Permalink

  Postovani,imam problem na poslu.Vozim kamion smecar  u jednom Komunalnom preduzecu i poslodavac je uvek nezadovoljan radom mene i trojcom pomocnih radnika radimo u proseku 8sati dnevno uvek pre podne a druga smena po 3 sata dnevno trazili smo se malo menjamo a on kaze da ne moze.I od pre nekidan je poceo jos da nam ubacuje posla od druge smene,ja ga kontaktiram a on mi kaze sta ti oces da radis 6sati,ja kazem nije u redu da neko radi preko8sati a neko 2sata on kaze da to nije m moj problem a cim smo se nesto zalili on nam kaze ako imate bolje dajte otkaz.Stvarno nije realno najvise radimo i sve moramo sto drugi radnici nece!Hvala unapred

 38. dalibor sovilj :
  16.09.2015 u 14:49|Permalink

  da li neko zna na koji broj moze da se prijavi mobing upavo sam bio fizicki napadnut od strane poslodavca

 39. Bea :
  10.06.2016 u 20:27|Permalink

  S obzirom da se zbog sopstvenog slucaja bavim temom mobinga mogu da kazem da su “dokazi” snimljeni tajnim kamerama i bez pristanka osobe koja je snimana prakticno krivicno delo jer se ne smeju snimati fizicka lica ako nisu dala pristanak tako da snimljene situacije nisu dokaz. Jedini dokaz je llekarski nalaz ili svedocenje trece osobe ako neko pristane na tako nesto sto je u praksi gotovo nemoguce.Medjutim, ako mobing stvarno postoji i ako ga zrtva ne zloupotrebljava Zakon nalaze da teret dokazivanja da se mobing NIJE dogodio snosi poslodavac cime se unapred ukazuje vece poverenje zrtvi.Nazalost, i iz sopstvenog slucaja zakljucujem da mobingu prethodi pre svega losa komunikacija u kolektivu na svim vertikalnim i horizontalnim nivoima i da se boljom komunikacijom moglo resiti niz personalnih problema na radnom mestu.

 40. sale :
  07.07.2016 u 17:15|Permalink

  Moze li mi neko reci da li se audio snimak moze koristiti kao dokaz mobing

 41. Katarina :
  15.07.2016 u 10:17|Permalink

  Zrtva sam mobinga. Duga je to prica koja traje vec godinu ipo dana. radim u jednoj firmi u drustvenoj firmi. radila sam kao sekretarica direktora koji je dobio otkaz (KRIVICA MU NIJE DOKAZANA). Covek koji je postavljen od novog direktora non stop me maltretira. optuyuje me da sam bila u dilu sa bivsim diretorom, kako smo zajedno krali i kako sam bila njegova ljubavnica (sto takodje nije tacno) radio mi je rayne stvari dok su ostale kolege saginjale glavu praveci se da ne znaju. svakodnevne pretnje otkazom, krivicnim prijavama, zastrasivanje, vredjanje licnosti, ostalim radnicima je pricao svakakve lazi o meni. svima preti, radnici ga se boje niko nesme da mu se suprostavi. poceo je i seksualno da me maltretira i to sa obrazlo na moje fizicko i psihicko ydravlje. ne ide mi se na posao . svako jutro popijem jedan bensedin da bih iole mogla da duncionisem u toku dana. Nesme nikom da se poyalim jer je moj mober direktorov covek. dobila sam savet da ga snimam. pocela sam da snimam mobilnim telefonom kad god mi pridje. snimala sam i pretnje a i seksualni mobing. Molim Vas da mi pomognete i da me posavetujete sta dalje da radim jer ovako vise ne mogu da izdrzim. pomisljala sam i da dam otkaz a i ono najgore. recite mi mi da li mogu te snimke koje imam iskoristim protiv njega. unapred Vam hvala.

 42. boban :
  13.02.2017 u 19:18|Permalink

  Ja radim u enmonu salonu keramike i danas je stigao dopis svakom radniku skidaju po 20% od plate zbog loseg prometa u januaru.kao da smo mi krivi sto kjudi nekupuju plocice.gde je tu pravda i zakon

  • vera :
   01.02.2020 u 15:21|Permalink

   Pa kakvo je ponasanje osoblja Enmona u Kisackoj, bezobraznom ,drsko i neljubazno…cudi me da vam uopste neko i udje u objekat.

 43. profesor :
  06.10.2017 u 20:41|Permalink

  “Galindo” plaća na crno i ne prijavljuje radnike ili samo na minimalac.Ako se bune, lažu ih da su loši i da se klijenti žale na njih i teraju ih na sporazumne raskide preteći timom advokata.
  Vlasnik škole jezika “Galindo” je meksički trgovac.
  Ostali zaposleni većinom kume, supruge, sestre, zemljakinje…

 44. Nena :
  22.12.2017 u 11:36|Permalink

  Radim u drzavnoj firmi. Nikada do ove godine nisam imala problema sa sefovima. Medjutim, od marta dolazi na mesto sefa nova osoba. Primljena od strane mojih koleginica i mene korektno. Cak bih rekla , odlicno. Prvih dana je bilo mirno. Malo cudno ali bez trzavica. E onda pocinje tortura. Nenormalno vikanje. Pretnje da ce nas kaznjavati. Omalovazavanje ,kao ; Vi ste neznalice. I slicno. Svakoga dana se ponavlja isto. Svi smo pod pritiskom. Njen bes i mrznja su ocigledni. I sama kaze da ce silom da nas dotera u red. Ne vidim potrebu za bilo kakvim DOTERAVANJEM. Mi smo dobri radnici .,sve poslove obavljamo kako i treba . Cak i vise nego sto mozemo. Moram reci da smo sve u pedesetim godinama. Mnoge su bolesne. Ipak posao ne trpi. Ne dozvoljava ni na odmor. Odredjuje koliko mozemo da koristimo. Mesecima nisam uzimala dane da se odmorim. Kada sam rekla da sam premorena i da mi treba odmor , njen odgovor je bio STA MENE BRIGA STO SI UMORNA I BOLESNA. Takva je prema skoro svima. Ima ,naravno,i onih koji se uvlace. E oni su u boljoj poziciji. Njima je dozvoljeno da gaze i nas ostale. Recite mi molim vas jel to MOBING? Da,ima tu jos mnogo situacija koje nisam opisala. Ali samo jos da kazem da je zahvaljuci sefu moje zdravstveno stanje pogorsano. Hvala Vam unapred na odgovoru.

 45. Sasa :
  29.01.2018 u 20:01|Permalink

  Da li je mobing ako te šef tera da radiš posao koji nije u tvojoj struci i opisu posla koji obavljas?

 46. Snezana :
  07.09.2018 u 20:33|Permalink

  Postovani, da li je ovaj blog jos uvek u funkciji?

 47. Marko77 :
  24.03.2020 u 13:26|Permalink

  Koliko vidim, niko ne odgovara.. Mobing je prisutan u vecini firmi.. Sto je firma bolja, veca plata, manje rada, mobing je uzasniji.. Tu se grcate i zalazete i ne shvatate da propadatate… Pricam o zdravlju jer je to kljuc svega.. Sve ostalo je ne bitno… Pod hitno uvesti sluzbu koju ce poslodavci da placaju, a da se obilaze sve firme, jer ce bar to mako spreciti mobere da se izivljavaju… Imam gomilu predloga pa ako vas zanima, podelicu sa vama..

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (517)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina