- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

MICROSOFT FOR CFO & CONTROLLING

Kolaž 41.sastanak

41. sastanak Kluba CFO & Controlling održan je 23.11.2018. godine u prostorijama Microsofta. Tema sastanka je bila: MICROSOFT FOR CFO & CONTROLLING.

Sastanak su otvorili Bojan Šćepanović, predsednik Kluba CFO & Controlling  i direktor Menadžment Centra Beograd i Darko Bogojević, Marketing Manager, Serbia & Montenegro | M&O | CEE MC.

Na ovom sastanku imali smo prilike da čujemo tri sjajna predavanja:

1.Modern Finance: Digital Transformation in Microsoft Finance

2.Connect and grow your business – Microsoft Dynamics Busines Central (CRM)

3. Microsoft Dynamics 365 Business Central kroz Power BI

41. Sastanak Kluba CFO & Controlling_0531

Prvi set predavanja je započela Andry Papalexis, Finance Manager CEE Multi-Country, opisom uloge kompanije Microsoft u finansijama. Kroz Power Bi i Machine learning, Microsoft oblikuje finansijsko izveštavanje i poboljšava produktivnost istog u 24 zemlje.

EY je izvršio anketu nad 759 CFO, postavljajući pitanja:

Dolazimo do zaključka da razvoj tehnologije jeste prioritet, ali on sa sobom nosi kao nikada do sada značajno kreativno ljudsko učešće pod sloganom „Combining smart technology with smart people“.

Mi se dakle definitivno susrećemo sa biznis izazovima koji zahtevaju više agilnosti u finansijama koje same po sebi izazivaju biznis. Takođe, suočavamo se sa sigurnosnim rizikom, imajući u vidu vrlo uznemirujuću statistiku sajber napada koji je do sada u praksi dovodio i do finansijskog gubitka merenog u milijardama. Prilagodljivost je takođe od krucijalne važnosti. Finansije su dobre u određivanju prioriteta, ali ne i u brzom adaptiranju na promene.

Dan u timu finasija kompanije Microsoft?

Imajući u vidu već spomenuti broj zemalja u kojima Microsoft posluje, te različite geografske pozicije zaposlenih u finansijama, izuzetno je važno da svi članovi tima funkcionišu isto kao i kada bi fizički delili kancelariju. Microsoft tim to postiže uz pomoć Microsoft team hub for teamwork. Ovaj alat omogućava jednostavnu, konstantno updatovaniju kolaboraciju, izveštavanje i odobravanje (approval dashboard). Sve radnje je moguće odraditi na jednom uređaju, sa željene lokacije. Moguće je integrisati na hiljade aplikacija koje apsolutno ne moraju biti proizvod kompanije Microsoft. Svaki fajl je takođe vidljiv i održavanje sastanaka ne postavlja pitanje fizičke razdaljine.

41. Sastanak Kluba CFO & Controlling_0380

Međutim, šta taj radni dan u finansijama produkuje? Kako koristimo tehnologiju da proizvedemo informacije za donošenje odluka? Koliko se izveštavanje menja? Zapitao je Remko Veldman, Finance Manager CEE Multi-Country kada je stao za binu.

Ranije, prevođenje podataka u akciju je podrazumevalo:

Sledeći korak je bilo prezentovanje podataka biznis partnerima i to:

Do predviđanja koja donose vrednost dolazimo uz pomoć jedne magične formule koja glasi:

Data + Knowledge + Action = Impact

U pitanju su tri ključna stuba, a treći stub akcije iznova podrazumeva ljudski faktor koji uz svoju veštinu storytellinga može finansijske izveštaje prevesti u priču koja je slušaocima intrigantna, zanimljiva i pre svega razumljiva.

Power Bi pak omogućava automatizovani dashboard, koji se informacijama ne hrani iz SAP-a, već iz centralizovanog Bi Data Set. Informacije se apdejtuju u svakom momentu i vrlo su poverljive. Machine learning nas podučava kako da već postojeće podatke iskoristimo da predvidimo buduća ponašanja. Iznova dolazimo do zaključka da je tehnologija krucijalna, ali je ključ uspeha u finansijama opet u ljudskim veštinama kao:

Tehnologija u finansijama takođe vraća do sada retku i gotovo neostvarivu privilegiju ostvarenja balansa između privatnog i poslovnog života, te fleksibilnu organizaciju radnog vremena i prostora.

41. Sastanak Kluba CFO & Controlling_0445

Nakon ovog predavanja usledio je Bojanov čuveni networking a zatim pauza za ručak, kafu i druženje.

Drugi set predavanja otvorio je Nenad Šljivić, Regionalni specijalista za biznis aplikacije, Microsoft CEE.

Microsoft se u životu CFO i Controlling-a razvija kroz Dynamics 365 Business Centar koji integriše:

Dynamics 365 Business Centar se može integrisati i sa Linkedin-om koji pruža strukturirane poslovne podatke.

Power platform sadrži:

Poslednja dva su alati za samostalnu integraciju sa drugim sistemima.

41. Sastanak Kluba CFO & Controlling_0815

Na priču Nenada Šljivića nadovezao se Petar Miljković, CEO, GoPro sa svojim predavanjem.

Zahvaljujući značajnom broju novih implementacija Microsoft Dynamics NAV rešenja, Kompanija GoPro stiče status Gold Microsoft Partnera i govori o Power Bi Pro koji je pandan SAS-u. U pitanju je vrhunski sistem za izveštavanje koji se može prikazati kroz jednostavan primer maloprodaje u više objekata, gde sistem tokom dana može izdvojiti objekat sa boljim nivoom prometa, te izvršiti prenos proizvoda iz jednog u drugi i to delom automatizovano. Takođe, Power Bi razbija predrasude i strah od Cloud-, te outsourcing svega što nije core business kompanije. Cloud je način pristupanja dobrim mašinama o kojima neko drugi brine.

U prošlosti, bilo je prvo neophodno upoznati se sa Bi, a onda i doći do dovoljno podataka kako bi izveštaji bili pametni. Sada u startu imamo sve što nam je neophodno.

Ohrabrujuća je činjenica da je u Srbiji, prepoznatoj kao edukovano tržište, izvršena lokalizacija za celu jadransku regiju kroz Microsoft Development Centar. Srbija je jedna od retkih zemalja u kojoj je izvršena ova lokalizacija.

41. Sastanak Kluba CFO & Controlling_0805

 

 

Zahvaljujemo se našem domaćinu i generalnom sponzoru sastanka kompaniji Microsoft kao i svim govornicima i učesnicima na fenomenalnom druženju i novim znanjima.

Kompletan materijal možete preuzeti: