- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Kr(il)atice koje treba ugraditi u razvoj

NEKI TEŠKO IZGOVORLJIVI POJMOVI KAO STO SU PEER-TO-PEER, UGC,UX I EX POSTALI SU NEIZBJEŽNI U BRENDIRANJU. RAZUMLJIVO, TO ŠTO IH MALO TKO RAZUMIJE, PRIDONOSI NJIHOVOJ POPULARNOSTI

Kako bi određeni proizvod ili usluga postali uočljivi i opšte prihvaćeni, imperativ je stvoriti dobar brend. U Današnjem vremenu kad se konzumacija medija promijenila iz temelja, promijenili su se i posao i uloga brend-menadzera. Oni danas više nisu samo marketingaši koji zakupljuju medijski prostor I oglašavaju nove marke čokolade ill mobitela čije je ime smislio vični ‘copywriter’, već pravi strucnjaci u predviđanju trendova na internetu i socijalnim mrezama. Jer upravo su ti mediji rasli s novom generacijom, tzv. milenijcima, koji sadrZaj konzumiraju vrlo kriticno i zapravo vjeruju dojmovima iskustvu tek drugih ‘običnih ljudi’.

Tako da u vremenu kad je internet otvorena platforma za svačije mišljenje, nikad nije bilo lakše uništiti neki brend. Ali ni stvoriti novi. A to moze samo vješt brend-menadžer. Da bi u tome uspio, mora pratiti sve nove trendove, koji se radaju gotovo na dnevnoj razini. I koji radaju neke nove pojmove koji su nerazumljivi običnim ljudima, a koji život znače brendovima i onima koji se njima bave.

UGC

Jedan od njih, nastao davne 2006.,  jest UGC ili ‘user generated content’, odnosno sadržaj koji kreiraju običi ljudi, svjesno ili nesvjesno i u tom kontekstu UGC je čista suprotnost zapakiranim i prepakiranim sadržlajima karakterističnima za jednostrano komunikacijsko-distribucijsko načelo. UGC je bilo koji  oblik  sadržaja kao sto su blogovi, komentari na forumima, objave na drustvenim mrežzama (Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube…), videi, fotografije I svi ostali oblici sadržaja koje stvara korisnik putem online sustava.

– Današnji je potrošac informiran, aktivan, kritičan I razvio je imunost na klasičnu prodaju. Zapravo, noćna je mora statičnih kompanija I trendova koji ne idu ukorak s vremenom i trendovima te koji ne znaju kako do potrosača doprijeti na zanimljiv, ali prije svega njemu/njoj blizak i relevantan način

-objašnjava Igor Vukasović, predavač na Visokoj školi Edward Bernays.

Peer-to-peer marketing

Zagovaranje usluge ili proizvoda drugim ljudima, odnosno peer-to-peer marketing, tehnika je u kojoj se korisnici potiču na preporučivanje proizvoda drugim potencijalnim kupcima. Primjeri su web-stranice koje nude popuste za kupce koji dovode nove članove na te iste stranice. Peer-to-peer (P2P) marketing potiče korisnike da uključe i druge kupce preporučujući proizvod ili uslugu prijateljima, suradnicima, na forumima. Termin u novije vrijeme označava poslovanje koje uključuje osobe koje pružaju svoje proizvode I usluge drugima, a dvije se strane spajaju putem web-stranica, aplikacija I društvenih mreža. Primjeri su Airbnb, Turo, TaskRabbit.

– Peer-to-peer teži biti zravan, osoban i pružati emocionalno zadovoljstvo korisnicima, odnosno pružateljima i primateljima usluge – ističe Marko Blažević, kreativni direktor Digitalnog odjela u Unex agenciji.

UX

Korisničko iskustvo ill UX (UserExperience)  važan je i sastavni dio svakog procesa brendiranja. Brend nije samo vizualna komponenta. Postoji mnogo više segmenata u brendiranju od definiranja i uporabe logotipa, što je uobičajena pogreška. Brend u širem smislu mozemo definirati kao tuđu percepciju tvrtke, proizvoda ili usluge. Korisničko iskustvo ne bi trebalo biti isključiva odgovornost jedne osobe ili tima. Svi uključeni u bilo koji process stvaranja Brenda pridonose kreiranju korisničkog iskustva, od ‘copywritera’ do web-dizajnera, dizajnera ili cijelih marketinških timova, svi pridonose kreiranju ukupnoga korisničkog iskustva. Potrebno je definirati i poboljšati svaku dodirnu točku, na svakom kanalu, kako bi se dobio ukupan korisnički dojam koji je mnogo više od vizuelnog dijela koji uključuje logotip i brending book.

Galerija entuzijazma

Obični korisnice postaju marketinški alat. – Twitter razvija oglašivački proizvod kojim će brendovi moći tweetove različitih korisnika objavljivati u svojim kampanjama. Oglašivači će s pomoću njega moći lakše ‘prikupljati’ tweetove povezane s njihovim brendom, tražiti dopuštenje korisnika da ih mogu objaviti u svojim reklamnim kampanjama I to će im zapravo služiti kao nešto poput svjedočanstva o njihovu brendu. Iako se oglašivači u načelu oslanjaju na komentare poznatih osoba ili ‘influecera’, ovo je zapravo namijenjeno ‘običnim’ korisnicima – ističe Thomas Bauer, kreativni director u Grizli komunikacijama.

Korisnici će dobiti veći ‘reach’ među tviteraškom zajednicom, a brendovi originalni glas običnog korisnika koji je svakako autentičniji od plaćenog angažmana neke slavne osobe. Kod takvog tweeta jasno je da je riječ o iskrenome mišljenju korisnika, što brendovima može samo pomoći u njihovu komunikacijskom cilju.

Još kratica

Popis termnina ide u nedogled i popunjava se nevjerovatnom brzinom, pa bismo ovdje mogli navesti i druge poput Ui, Native, SEO, SEM itd. Ovisno o području o kojem govorimo.
-Ono što u osnovi ovi termini predstavljaju jest dio novog vokabulara kojim svi stručnjaci u industriji komunikacija moraju vladati – kaže Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski labaratorij,
Na kraju svi se oni vrte oko korisnika I njegova iskustva koji je u temelju svih napora koje brendovi I njihovi komunikacijski stručnjaci ulažu kako bi se istaknuli u odnosu na druge te kako osigurali svoje uspješno poslovanje.