KAKO OLAKŠATI UKRCAVANJE NA NOVI BROD?, IVANA MILIĆ, CEE MC SMS&P SENIOR BUSINESS CONTROLLER, MICROSOFT

KAKO OLAKŠATI UKRCAVANJE NA NOVI BROD?, IVANA MILIĆ, CEE MC SMS&P SENIOR BUSINESS CONTROLLER, MICROSOFT

IvanaMilic2016 - Copy

U svom profesionalnom životu bila sam mnogo puta u situaciji da menjam posao, da napredujem u okviru iste firme ili da potpuno promenim okruženje. Nisam uvek imala veštinu da lako prođem kroz proces promene, ali sam verovala da postoji sistem, odnosno način koji može ovaj proces da učini lakšim i omogući da ga prođemo sa manje stresa.

IvanaMilic2016

Ivana Milić, CEE MC SMS&P Senior Business Controller, Microsoft

Gotovo u svakom trenutku širom čitave planete hiljade ljudi prolazi kroz iskustvo prelaska na novi posao, novu poziciju u okviru iste kompanije, novi izazov. Te promene nekada budu rezultat naše želje, stremljenja da idemo napred, nekada budu podstaknute od strane poslodavca, nekada kada im dođe vreme, a nekada kada im se ukaže prilika.

U poslednje vreme, pogotovo ako je u pitanju prvi posao, HR kompanije najčešće organizuje jednu do dve nedelje orjentacije kroz različite sektore. Međutim, izazov nastaje ukoliko dolazite na menadžersku poziciju u novoj firmi, novom okruženju, sa novom korporativnom kulturom, poslovnim procesima, u novoj industriji. Očekivanja su velika od strane poslodavca, novog okruženja ali i od nas samih. Zbog želje da napredujemo i idemo dalje često izlazimo iz naše zone komfora idući u susret novim izazovima i uspesima. Ja ću podeliti moje iskustvo iz tri promene:

 • Prelazak iz domaće kompanije u multinacionalnu kompaniju
 • Prelazak iz FMCG industrije u IT industriju
 • Proširenje odgovornosti sa dve na 24 zemlje

Prelazak iz domaće kompanije u multinacionalnu kompaniju

Moj prvi izazov je bio prelazak iz domaće privatne firme u multinacionalnu kompaniju koja se listira na berzi i samim tim ima sasvim drugačiju regulativu, principe i procese poslovanja. Pored toga, u novoj sredini kolege se najčešće nalaze u drugim zemljama, često i u drugoj vremenskoj zoni, što povećava kompleksnost komunikacije. Nakon Delta M grupe, gde sam radila devet godina na različitim pozicijama, počela sam da radim za The Coca-Cola Company na poziciji Commercial Finance manadžera za nekoliko zemalja iz regiona. Pored podrške manadžera, bio mi je dostupan i niz treninga koje je pružao Coca-Cola univerzitet. Industrija bezalkoholnih pića, bez obzira na kompleksnost procesa, laka je za razumevanje, tako da je onboarding tekao prilično glatko. Korporacija je od samog početka komunicirala jednostavno i jasno, pa su svi zaposleni imali jasne ciljeve i prioritete, kao i saznanja o strateškom pravcu razvoja kompanije.

Prelazak iz FMCG industrije u IT industriju

Drugi izazov je promena industrije u kojoj gradimo karijeru. Iako se nekada smatralo da finansije nisu specifično povezane sa industrijom u kojoj kompanija posluje, novi načini rada i novi poslovni izazovi sa kojima se finansijski controlori, menadžeri i direktori susreću se značajno menjaju od industrije do industrije. Neki od njih su:

 • Proizvodni ciklus. Drugačiji je proizvodni ciklus u zemlji ili inostranstvu, vek trajanja proizvoda, potrebna investicija i oprema za proizvodnju.
 • Proizvodi. Postavlja se pitanje da li su proizvodi potrebni za proizvodnju berzanski, ili ne, da li je potrebno stalno ulaganje u razvoj i kadrove.
 • Prodaja. Veleprodaja, maloprodaja, online, marketing, konkurencija itd, sve su to specifičnosti poslovanja, pa je jako važno razviti ekspertizu za industriju u kojoj radimo.

U novom regulatornom okruženju, odgovornosti i obaveze finansijskih direktora su povećane. Danas  investitori sve više prihvataju ideju narativnog izveštavanja i predviđanja budućih rezultata. To stavlja finansijskog direktora u poziciju prve osobe za kontakt čiji je zadatak da objasni šta prouzrokuje promene u kompanijskom poslovanju, šta utiče na metrike kao što je Cash flow ili povraćaj kapitala.

Za sve to su potrebna specifična znanja, ne samo u oblasti finansija, već i znanja iz industrije, a posebno danas kada je finansijski direktor desna ruka generalnog direktora i kada finansijski direktor aktivno učestvuje u svakom segmentu poslovanja.

Kada je o industriji reč, jedan od izazova mi je bio i prelazak iz FMCG industrije – ili Coca-Cola rečnikom non alcoholic ready to drink – u IT industriju. Ova industrija je zbog svojih specifičnosti izuzetno kompleksna. Prisutne su velike investicije u:

 • zaposlene,
 • razvojne centre,
 • centre za inovaciju koji su glavni pokretač razvoja novih tehnologija, kako softvera tako i hardvera.

Ostale specifičnosti u IT industriji su:

 • stalne inovacije
 • proizvodi koji se mogu slati  email-om
 • uvezivanje prodaje sa ponudom telekomunikacijskih kompanija
 • proizvodnja hardvera
 • skladištenje i upravljanje podacima u cloud centrima,
 • posebna regulativa skladištenja i upravljanja ličnim podacima,
 • rad sa vladama različitih država
 • i još mnogo drugih specifičnosti IT industrije

Imajući u vidu sve navedeno, početak novog posla donosi nove izazove kojima se treba što pre prilagoditi kako bi u što kraćem roku postali potpuno operativni, zaštitili imovinu kompanije i kako bi povećali vrednost njenim akcionarima.

Kada sam se priključila Microsoft kompaniji kao finansijski direktor za Srbiju i Crnu Goru, imala sam sreću da je kolega koji je prethodno radio taj posao, prešao na drugu poziciju, ali je ostao u Srbiji. Proces onbordinga bio je prilično lak, s obzirom da sam u svakom trenutku mogla nešto da pitam kolegu. Naravno specifičnosti IT industrije sam morala da naučim jako brzo da bih bila u mogućnosti da pratim i pomažem prodaji, razvojnom centru, servisima i marketingu.

Proširenje odgovornosti sa dve na 24 zemlje

Novi izazov pred kojim sam se našla krajem prošle godine bio je prelazak na poziciju Biznis controllera za  segment malih i srednjih preduzeća za 24 zemlje u okviru Microsoft-a. Ta pozicija ranije nije postojala što je sa jedne strane otvaralo mogućnosti da je sama kreiram, a sa druge strane stvaralo rizik da možda neću ispuniti očekivanja. Nisam više imala direktne saradnike u zemlji već sam postala deo virtuelnog tima koji je lociran po čitavoj Evropi, što je doprinelo kompleksnosti poslovanja.

Da bih uspešno odgovorila na zadatke i da bih što pre završila onboarding proces, rešila sam da iskoristim sve resurse koje kompanija Microsoft pruža. U roku od 2 meseca organizovala sam:

 1. Onboarding buddy. Dobila sam kolegu čiji je zadatak da mi pomogne da što pre postanem potpuno operativna. Taj zadatak se nalazi i u njegovim ličnim ciljevima tako da je moj uspeh postao njegov prioritet. Savršeno, zar ne?
 2. Prisustovala sam WW finansijskoj konferenciji. Konferencija se bavi biznis finansijama. Imala sam priliku da vidim kako taj posao rade moje kolege iz drugih delova sveta i da sa njima odradim follow up kroz nekoliko 1 na 1 sastanaka.
 3. Otišla sam u UK na program shedowing-a. Tri dana sam pratila kolegu koji radi isti posao, samo za mnogo veće i razvijenije tržište, što je direktno uticalo da implementiram neke od najboljih procesa iz njegovog u moje poslovno okruženje.
 4. Organizovala sam 1 na 1 sastanke sa menadžerom mog menadžera. Oni su mi dali širu perspektivu, njegova očekivanja, fokus, koji su izazovi i kako slika mog uspeha izgleda za njega.
 5. Uključila sam se u program mentorstva. Dobila sam dva izuzetno iskusna i uspešna mentora sa kojima imam mesečne skype sastanke.
 6. Organizovala sam redovne follow up sastanke sa biznis partnerom. U svakom trenutku sam znala koja su njegova očekivanja od mene.
 7. Iskoristila sam alate za produktivnost koje nudi Microsoft. Oni olakšavaju i struktuiraju komunikaciju: One Note, Skype for Business, SharePoint, One drive za skladištenje podataka, Yammer, što mi omogućuje nesmetano obavljanje posla sa bilo koje lokacije i stalni kontakt sa kolegama iz virtualnog tima.

Proces onboardinga se tu ne završava, jer se okruženje i način poslovanja jako brzo menjaju, pa je potrebno stalno učiti i razvijati se, ali je svakako dobar početak.

Kompanija Microsoft omogućava svojim zaposlenima stalan rast i napredak, a kultura koju kompanija neguje je usko vezana growth mindset-om i sa misijom kompanije koja glasi “Empower every person and every organization on the planet to achieve more.”

 U nastavku je nekoliko ideja za razmišljanje oko growth mindseta. Istraživanje je uradio profesor Carol Dweck sa Stanforda.

Growth Mindset

 • A desire to learn, to develop
 • Embracing challenge
 • Persisting against setbacks
 • “Failure leads to learning, celebrate risks”
 • Team achieves more than individual

Growth Mindset Companies

 • Believe in people’s growth and development
 • Believe that people can improve with effort, good strategies and mentoring
 • Support risk taking, innovation, and creativity
 • Believe that when people make mistakes the learning that results is ‘value added’
 • Encourage innovation – creativity is expected and welcomed
 • As a result they have a higher level of trust in the workforce and the workforce has a greater sense of ownership over their work.

I za kraj, često mislimo da je neko drugi vodič za naš onboarding proces, a zapravo smo to mi sami. Potrebno je iskoristiti sve resurse koji nam stoje na raspolaganju jer je našim kolegama, menadžerima i samoj kompaniji, u interesu da budemo uspešni i da doprinesemo razvoju firme za koju radimo.

Autor teksta je Ivana Milić, CEE MC SMS&P Senior Business Controller, Microsoft.

Tekst je preuzet iz Controlling magazina 07.

Autor

Ivana  Milić


1 Komentar

 1. Ana jaksic :
  03.10.2021 u 21:08|Permalink

  Izvanredna konceptualIzacija, jasno izlaganje, kvalitetni argumenti.
  Vrlo podsticajno za različite situacije.
  Hvala Ivani, prodledila sam tekst na različite adrese.

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (19)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (355)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Marko Devrnja (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Tomo Djekovic (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Najnoviji Broj Controlling Magazina

  Controlling magazin #12

  Tema:
  "SUPPLY CHAIN"

  Autori:
  Preko 60 autora: Actavis, Elektromreža Srbije, BASF, Uniqa osiguranje...

  Preuzmi elektronsko izdanje