Kako napraviti brend: COCKTA-piće naše i vaše mladosti

Kako napraviti brend: COCKTA-piće naše i vaše mladosti

KAKO NAPRAVITI BREND: COCKTA-PIĆE NAŠE I VAŠE MLADOSTI

 

Cockta je piće koje je ušlo u živote različitih generacija. Svako ko ju je pio pamti je po karakterističnom obliku flašice, specificnom ukusu, reklamnim sloganima i vremenu u kojem ju je pio.

 

MCB Blog Brend Cocta5

Centralna planska privreda u Sloveniji počela  je, barem  simbolično, da se liberalizuje od  1953. godine, nakon registracije brenda Cockta. Cockta je prvi primer maštovitog imena za proizvod široke potrošnje i za njenu promociju su, već od samog početka, bile korišćene različite komunikacijske tehnike. Ovaj brend je skoro deceniju oblikovao oglašivačke standarde na slovenačkom tržištu. Pionirski koraci, ne samo na tržištu pića, nego i u sferi oglašavanja, bili su presudan faktor njegove dugoročne tržišne konkurentnosti.

Priča o Cockti…

… počela je 1952. godine, kada je Ivan Den, direktor preduzeća Slovenija vino, u koferu sa nalepnicom broda Queen Mary, kojim je doputovao iz SAD-a, doneo bočicu Coca-Cole. U toj i u narednoj godini, u preduzeću su razvijali tajnu formulu za slično, prvo gazirano bezalkoholno piće na domaćem tržištu. Samo ime nastalo je od reči koktel (cocktail), jer je u pitanju mešavina šipurka, limuna i raznovrsnih lekovitih biljaka. Poreklo reči Cockta treba tražiti i u njenom uzoru Coca- Coli.

U preduzeću Slovenija vino tada je bio zaposlen Emerik Zelinka, koji je znanje sticao radeći u preduzeću svoga oca, zajedno sa mladim bratom Leom. Pred Drugi svetski rat, imali su malu laboratoriju, gde su proučavali voće, destilaciju, fermentaciju i proizvodili likere, desertna vina, voćne sirupe i sokove. Posle rata, preduzeće im je bilo nacionalizovano. Emerik se zaposlio u Slovenija vinu, a Leona Institutu za alkoholnu industriju u Generalnoj direkciji za prehrambenu industriju LRS. Braća su i dalje sarađivala i zato je vrlo verovatno da je u pravljenu recepta za Cocktu učestvovao i Leo. Ali, sigurno je da je u tome glavnu ulogu imao Emerik, koji se opravdano smatra ocem Cockte.

 

 MCB Blog Brend Cocta3

 

Nastanak imidža

Studentu arhitekture Sergeju Pavlinu 1952. godine direktor preduzeća Slovenija vino Ivan Deu dao je zadatak da osmisli imidž Cockte, odnosno da izradi etiketu i flašu za Jugocolu, koja se kasnije zvala i Yugocockta, a oglašavali su je i kao Cockta Cockta. Izgled slova za natpis Cockta Cockta, Pavlin je pozajmio iz novina “Slovenski narod”, koje su izlazile pred Drugi svetski rat.

On je takođe osmislio i prvu bočicu Cockte i aktivno učestvovao u njenoj izradi u staklari Straža, u Rogatecu. Bočica je bila reljefna, i izgledala je kao da je prekrivena kapljicama rose. U nedostatku vremena, Pavlin nije mogao da osmisli i plakat, pa je pomoć zatražio od Uroša Vagaje, koji je nacrtao poznatu preplanulu devojčicu sa pletenicama, obučenu u žutu majicu koja pije Cocktu. Devojčica sa plakata je postigla veliki uspeh i dan-danas je jedna od najpoznatijih Cocktinih likova.

 

MCB Blog Brend Cocta

 

Sergej Pavlin je kreirao i druge promotivne proizvode, a zanimljivo je da je on još 1952. nactrao polarnog medveda koji pije Cocktu, ali je njegov predlog tada odbačen. Polarni medved je 40 godina kasnije, tačnije 1993, postao zaštitni znak Coca-Cole.

 

 MCB Blog Brend Cocta2

 

Promotivne aktivnosti

Zaposleni u preduzeću Slovenija vino su 8. marta 1953. pripremili veliku promociju Cockta Cockte na skijaškim skokovima na Planici. Gledaoci skokova na 120-metarskoj skakaonici dolazili su vozovima iz Zagreba, Rijeke, Maribora, Novog Mesta i Ljubljane, tako da je oglašavanje počelo još na železnickoj stanici. Panoi su bili postavljeni od stanice do skakaonice, zatim na mestu gde su se spuštali skakači, kao i ispod mosta skakaonice. Devojke iz kolektiva Slovenija vina su šetale među gledaocima i delile im Cocktu, koju su nosile u drvenim kutijama sa kaišem oko vrata, što je bilo veoma inovativno za to vreme, a i praktično.

Posle ove uspešne promocije Cockte na Planici nastavili su sa reklamnim aktivnostima. Jedna od njih bila je i oglas na kojem su bili prodavačica sa metalnom korpom za prodaju Cockte na peronima sa decom koja piju Cocktu. Ovaj oglas je objavljen 1953. u biltenu koji je izdavalo preduzeće Slovenija vino, u kojem su obaveštavali kupce o novostima i pozivali ih na kupovinu proizvoda Yugocockte. Bilten je bio namenjen ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, kafanama, bifeima, organizatorima sportskih događaja, poslastičarnicama i slično. Iz Slovenija vina kupcima su naročito isticali da čuvaju i redovno menjaju prazne bočice za pune.

 

 MCB Blog Brend Cocta4

 

Rast, pa pad prodaje

Od samog nastanka Cockta je imala veoma dobru prodaju, a značajno povećanje usledilo je od leta 1963, kada je u Beogradu otvorena prva punionica za bezalkoholna pića. Tri godine kasnije na Paliću je otvorena druga. Tako je u leto 1967, na području tadašnje Jugoslavije, bilo 90 licencnih proizvođača, koji su godišnje na tržište plasirali 75 miliona bočica. Tada je postao sporan kvalitet Cockte, pošto je ona bila generički pojam za sva cola pića. Mnogo drugih proizvođača sode, bez licence, počelo je da puni boce svojim pićem, na koje su stavljali etikete sa nazivima Extra Cockta, Super Cockta i slično. Slovin, nekadašnje preduzeće Slovenija vino, da bi zadržao kvalitet, oduzeo je licence kooperantima i usmerio se u razvoj sopstvenih punionica, čiji je broj znatno smanjen. Posledica toga bio je ukupni pad proizvodnje, a samim tim i prodaje.

Razlozi za manju prodaju su povezani i sa činjenicom da su na jugoslovensko tržište došli Coca-Cola i Schweppes. Do 1968. Cockta je bila jedino gazirano bezalkoholno piće, ali dolaskom Coca-Cole i otvaranjem Jugoslavije, ljudi su se okrenuli novostima sa zapada. Slovin je 1969. pripremio veliku promotivnu akciju, ali uprkos uloženom trudu prodaja je i dalje padala. Cockta je bila u slabijem položaju još samo 1993, posle osamostaljenja Slovenije.

Piće više generacija

Preduzeće Droga Kolinska ponovo je spojilo proizvodnju Cockte pod jednim krovom. Ona se pravi na isti način, po strogo čuvanom receptu, koji zna samo nekoliko ljudi.

Ovog leta Cockta je počela da se puni u limenke sa pokazivačem temperature. U kompaniji prate najnovije trendove što potvrđuje činjenica da uvode stalno nove ukuse, kao što su Cockta pomorandža, Cockta limeta, Cockta light…

Zanimljivosti:

 • Flašice su postale predmet opšte potražnje i zanimanja, i po nekim pisanjima, veoma brzo je došlo do nestašice. Inače, godine 2005. Cockta je dobila nagradu za dizajn bočice u Sloveniji.
 • Cena za bočicu od 0,25l bila je 30 dinara, što je bilo dosta jeftinije od flaše piva.
 • Stručnjaci koji su radili marketing morali su da prilagode flašicu evropskim standardima, odnosno takozvanoj evroflašici od 0,25l. Ovaj standard je važio za sva pića u Jugoslaviji, osim za Coca-Colu koja je mogla da zadrži svoju veću flašicu.
 • Na Planici je uspešno promovisana parola “Cockta i sport!”, koju su proizvođači nastavili da neguju i u budućnosti, pa je tako Cockta nastavila da se oglašava na svim većim priredbama u Ljubljani, Sloveniji i kasnije u celoj Jugoslaviji. Cockta je i danas prisutna na skokovima na Planici.
 • Cockta je 1970. počela da se prodaje i u Poljskoj pod imenom Polo Cockta, gde su je proizvodili u devet većih pivara i prodavali je godišnje više nego u celoj Jugoslaviji (80 miliona flašica). Dve godine su sirup za Cocktu izvozili i u Holandiju.
 • Zbog pada prodaje, 1974. godine proizvođač je krenuo u potragu za novim vidovima promocije na tržištu. Usledila je promena vizuelnog identiteta i Cockta je ponovo osvojila potrošače. U tom period je nastao i jedan od najboljih reklamnih slogana: “Cockta, piće vaše i naše mladosti”. Pored ovog, uveden je još jedan: “Piće koje pije već treća generacija”.
 • Uz 30. godišnjicu Cockte prvi su put na tržište poslali PET flašicu i promenili spoljašni izgled Cockte.
 • Već na 35. godišnjici Cockte, 1988, predstavili su Cocktu u novom ruhu i to baš u Planici. Do tada se Cockta pila iz flašica, plastenki i caša, a posle i iz konzervi.

Autor

Gost 


5 Komentara

 1. Predrag Karasovic :
  24.03.2014 u 21:51|Permalink

  Najupecatljivije jeste da je Cokta plasirana na trzistu Jugoslavije pre dolaska Coca-Cole. Oproban metod: dobar proizvod – novost na trzistu – dobar marketing i PR

 2. Dragy (Dimitrijević) :
  02.01.2015 u 15:35|Permalink

  Ostao sam zapanjen tekstom koji sam pročitao, i sada sam pomalo zbunjen! Od žene koja je kao studenkinja radila u Soko-Štarkovom pogonu u Zemunu, koji je bio tu desno od Karađorđevog trga, sam saznao da je ona kao mlada radila u pogonu Štarka tu u Zemunu i da je tu punjena Kokta kao njiho proizvod. Kasnije je pogon za punjenje prebačen na batajnički put gde je danas Kokakola. Sa raspadom Jugoslavije je Slovin kupio licencu i počeo da pravi koktu u svojim pogonima. Danas u Smederevskom Kiseljaku koji je kupio Slovin! Takođe znam da je Slovin delom bio vlasnik Kokte i ranije, pa je kao takav i uspeo da otkupi licencu, jer je bio jedini zainteresovan! Istina nemože da bude na sredini između ove dve priče! Ili možda može???

 3. Seka :
  05.12.2016 u 12:47|Permalink

  Da li neko ima recept za domaću coctu?

 4. Dragan :
  08.07.2017 u 23:13|Permalink

  Probao sam koktu ovu koju sada prave vrlo malo slicnosti sa nekadasnjom koktom mada je jupi bio popularnije njihovo pice

 5. Radoslav Borota :
  21.03.2018 u 22:04|Permalink

  Cocktu pijem decenijama od rane mladosti sa uzivanjem. Danas sam probao novu Cocktu – OVO JE GROZNO – nema vise ukus sipka u ustima ostaje gorak ukus. Molim vas zadrzite i stari recept pa ko hoce neka pije novo pice a mi cemo piti do smrti samo staru dobru koktu!

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (393)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Marko Devrnja (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Tomo Djekovic (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina