Kako bubanj kaže… – Intervju Matjaž Fajfar (General Manager), ADACTA

Kako bubanj kaže… – Intervju Matjaž Fajfar (General Manager), ADACTA

adacta1

Matjaž Fajfar

Život na relaciji Ljubljana-Beograd i brojne poslovne obaveze kojima je bezgranično posvećen, ipak ostavljaju Matjažu Fajfaru, General Manageru kompanije Adacta, dovoljno vremena za  njegove dve velike strasti – sport i sviranje bubnjeva. Ko zna, možda ga uskoro vidimo na nekoj koncertnoj bini!

Posao

Direktor ste kompanije koja se bavi razvojem i implementacijom poslovnih rešenja. Šta Vas najviše inspiriše u poslu?

Definitivno rad sa ljudima. Naša primarna misija jeste da spajamo savremene informacione tehnologije i poslovno znanje u celovita rešenja, koja našim klijentima olakšavaju svakodnevni rad i čine ih efikasnijim i uspešnijim. Tehnologije i poslovni izazovi različitih delatnosti veliki su podsticaj za našu kompaniju, kao i za mene lično.

Ipak, najsrećniji sam kada vidim zadovoljnog klijenta, koji je uspešno prošao napor uvođenja svog novog poslovnog rešenja. Jednako se radujem i kada vidim saradnika Adacte, koji je savladao izazove našeg posla i zadovoljno nastavlja uspešnu karijeru.

Činjenica je da ni klijenti ni zaposleni još uvek ne znaju tačno šta ih očekuje tokom projekta implementacije poslovnih rešenja. Za stvarna i važna unapređenja potrebna je korenita transformacija, možda ne svih segmenata, ali barem nekih delova poslovanja.

Ovaj proces nikada nije jednostavan i bezbolan. On zahteva razumevanje glavnih ciljeva preduzeća, kao i osećaj za svaki operativni detalj. Potrebno je razumeti i voditi klijenta, kako u smislu znanja, tako i u pogledu vođenja projekata. Na kraju je izuzetno važno savladati u pozadini sve kompleksniju tehnologiju. Trudimo se da pružamo što bolju uslugu i da vodimo što efikasnije projekte, ali na kraju krajeva, svaki završeni projekat je vredna škola, kako za naše klijente tako i za saradnike.

Živite u Ljubljani, a rukovodite kompanijom koja se nalazi u Srbiji. Kako uspevate da kontrolišete poslovanje kompanije, a naročito rad Vaših zaposlenih?

Pre tri i po godine počeo sam da rukovodim našom beogradskom kompanijom i od tad jedan deo svake radne nedelje provodim u Srbiji. Čak i kad se nalazim u Ljubljani ili Zagrebu, veliki deo radnog dana posvećujem beogradskoj Adacti, baš u svrhu čvršćeg regionalnog povezivanja kompanija u grupaciji Adacta. Adacta ne želi da bude samo regionalni Microsoft Dynamics, Qlik ili Insurance partner, već ima ambicije da postane i važan evropski igrač.

Svoje prednosti moramo da crpimo iz znanja i iskustva svih Adactinih regionalnih kompanija i da pružamo uslugu koja je po kvalitetu ispred konkurencije. Stoga, aktivno učestvujem u radu svih podružnica unutar grupe, što smatram vrednim doprinosom toj strategiji.

Privatno sam navikao na život u inostranstvu – deset godina sam bio na školovanju i studijama u Nemačkoj. Nikada se nisam smatrao „gastarbajterom“, što po definiciji jesam. Verujem da će takav način života postati uobičajen u današnjem svetu. Na primer, na Zapadu su uspešni poslovni ljudi mobilniji, nego što je to slučaj u našem regionu. Nemci većinom studiraju u gradovima izvan mesta rođenja, na primer, ako žive u Minhenu podrazumeva se da će raditi projekte u Frankfurtu, Diseldorfu ili Hamburgu.

S druge strane, mi razmišljamo isplati li se raditi na relaciji Beograd – Novi Sad. Naravno, vreme koje provedem na putu i sam smatram izgubljenim. Ali ako nisam „za volanom“, tokom putovanja mogu da radim – ili da pokušam da se odmorim.

Što se tiče same kontrole, regionalna organizacija daje sve bolje rezultate. Svaka poslovna linija ima svog regionalnog direktora kao i rukovodstvo lokalne kompanije. Zahvaljujući tome, operativne odluke donose se ažurno i efikasno, dok strateške odluke mogu da se donose na nedeljnom nivou.

Biti na čelu IT kompanije je sigurno dinamičan posao. Kako izgleda jedan Vaš klasičan radni dan?

Ujutro odvojim sat vremena za sport. Mislim da nas fizička aktivnost čini boljim i spremnijim za svakodnevne izazove. Posle trčanja ili treninga svi dnevni izazovi postaju lakši nego što su se činili veče pre toga. Radni dan u Beogradu posvećen je Adacti. Vremena za konceptualne stvari bude tek posle 16 časova, pa u kancelariji ostajem do kasno. Večera i piće posle posla su najčešće posvećeni klijentima i gostima unutar Adacta grupe.

Controlling

Matjaž Fajfar

Mnoge kompanije u Srbiji prepoznale su korist od primene controllinga. Postoji li controlling u Vašoj kompaniji i šta je njegov zadatak?

Izreka kaže: „Obućareva deca hodaju bosa“. U Srbiji i regionu, rastuće kompanije često su kasnile sa uvođenjem potrebnih poslovnih funkcija. Naš glavni cilj je da to promenimo.

U Adacti smo dosta rano prepoznali neophodnost sistematičnog controllinga. Pravovremeno smo izabrali odličnog šefa Odeljenja controllinga, pa na nivou poslovne jedinice, projekta ili zaposlenog raspolažemo većinom relevantnih poslovnih pokazatelja.

Unutar naše grupacije koristimo QlikView u koji stvarno verujemo, jer nam ovaj alat pomaže da brzo otkrijemo anomalije unutar grupe i reagujemo na vreme, pa ga zato preporučujemo i svim klijentima. Lično bih voleo da u Adacti idemo i korak dalje, pre svega na nivou performansi timova i zaposlenih i to na nedeljnom, a možda i na dnevnom nivou.

Zadatak je složen, jer prvo treba da se definišu pravi ciljevi, a to nije jednostavno. Najbolji zaposleni često rešavaju stvari iza svojih saradnika i ne postižu one ciljeve koji se preporučuju „na prvu loptu“. Adacta zapošljava visokoobrazovane stručnjake i temelji svoj uspeh na znanju i angažmanu. Jasna slika o doprinosu svakog pojedinca važna je za motivaciju i razvoj karijera naših saradnika.

Adacta ima veliki broj IT rešenja koja pomažu menadžerima i controllerima. Koje IT alate preporučuje controllerima?

Važno je da se naglasi kako su za controllere relevantna i transakcijska rešenja, kao što su ERP i CRM, koja garantuju odgovarajući kvalitet transakcijskih podataka. Business Intelligence, odnosno BI rešenja, smatramo nadogradnjom, koja je namenjena zbirnom prikazivanju i istraživanju podataka.

Drugim rečima, BI rešenja se češće koriste u svakodnevnom radu controllera, ali ne smemo da zanemarimo ni važnost ERP i CRM rešenja, koje dobar controller mora da upozna i razume, s obzirom na logiku i strukturu podataka koje se kriju u njihovoj pozadini.

Na početku razvoja našeg BI odeljenja često smo pravili kompromise i prilagođavali se izboru BI rešenja u skladu sa željama naših klijenata. Prve implementacije Business Intelligence rešenja bazirali smo na Targitovom Business Analitics rešenju za Karlovačku pivovaru, kao i Business Objects rešenju za kompaniju Gavrilović. Microsoft Dynamics NAV klijentima često smo uvodili JetReports, alat za izveštavanje zasnovan na Excelu, koji je integrisan sa Microsoft Dynamics NAV-om.

Od 2008. godine do danas isključivo preporučujemo rešenja QlikView i Qlik Sense, koja nudimo ekskluzivno u celom jadranskom regionu i koja smo već nekoliko puta predstavili članovima MCB-a. QlikView je funkcionalno savršenije rešenje, dok Qlik Sense daje odgovor na savremene trendove web rešenja, prilagođenih korišćenju na stacionarnim, ali i na mobilnim uređajima. Budućnost svakako pripada Qlik Sense-u.

Ekskluzivni odabir Qlik rešenja omogućio je razvoj Adactinog BI odeljenja, koje danas ima više od 25 zaposlenih i približava se godišnjem prometu od 2 miliona evra. BI odeljenje razvijeno je nezavisno od Microsoft Dynamics odeljenja. Trenutno radimo čak na više BI projekata na SAP-u i drugim ERP-ovima.

Analitička kuća Gartner već nekoliko godina svrstava Qlik rešenja među vodeća na tržištu. Brzo uvođenje na osnovu in-memory obrade podataka koja ne zahteva izgradnju data warehouse-a, zatim fleksibilnost i intuitivnost, još uvek su sjajne prednosti Qlik-ovih rešenja.

Nekoliko puta ste učestvovali na ICV Kongresu controllera. Kakav je vaš utisak o kongresu?

Udruženje ICV sam pronašao istražujući poslovne zajednice u Srbiji. Posle prisustva na prvom sastanku ICV-a, znao sam da Adacta želi da postane sastavni deo udruženja controllera.

Lično se divim Bojanu Šćepanoviću, predsedniku ICV Srbija, i celom njegovom timu, koji su u vreme inflacije informacija, raznoraznih poslovnih ponuda i događaja oformili koherentnu interesnu poslovnu zajednicu, koja ne oportunistički nego srcem, radošću i proaktivnošću doprinosi zajedničkom interesovanju. ICV je po meni jedinstven i najbolji primer iskrenog interesnog druženja, ne samo u Srbiji nego i u regionu. ICV Kongres kao godišnji vrhunac razmatra prave i relevantne sadržaje, a koje izlažu vrhunski predavači iz prakse.

Osim toga, ICV Kongres je idealno mesto za sklapanje novih poslovnih kontakata i u svakom pogledu, prijatan društveni događaj, kako poslovno, tako i privatno.

Kako će se razvijati controlling u budućnosti?

Funkcija controllinga poslednjih godina sve više pronalazi svoje mesto i u preduzećima našeg regiona. Pri tom mislim na mesto u upravi, a ne u računovodstvu.

Ako je direktor kapetan, controller je navigator. Jedan bez drugog ne mogu da stignu do cilja. Controlling postaje sastavni deo upravljanja preduzećem i preuzima stratešku ulogu.

Budući izazovi povezani su sa daljim razvojem i mogućnostima IT tehnologije. Controlleri će u budućnosti morati proaktivno da učestvuju u primeni IT tehnologija, kako bi zadržali relevantnu poziciju. Trenutno, aktuelne IT teme su Big Data i aplikacije za samoposluživanje. Te aplikacije će davati menadžerima sve više mogućnosti za samostalnu kontrolu poslovanja.

Doći će i nove teme i izazovi, verovatno sve brže i brže. Controlleri će morati da nađu odgovore na izazove nestabilnosti i promenljivosti poslovnog okruženja. Sistemi controllinga će morati da budu fleksibilni i da budu u stanju da brzo reaguju na promene. Zvuči kao prepisano iz udžbenika, ali tako će biti, ako želimo da ceo sistem funkcioniše dobro.

Proces globalizacije još uvek je u toku. Globalni lanci snabdevanja će se razvijati dalje i controlleri će morati da prate dešavanja, ne samo unutar svog preduzeća, nego i na nivou celokupnog lanca. IT tehnologije će to podržavati.

Privatno

Matjaž Fajfar

Danas je teško izbalansirati posao i privatan život. Koliko vi uspevate u tome?

Za mene postoji samo život – ne postoji privatno i poslovno. Radno mesto mi je unutar Adacte, gde god se ona nalazila. Radno vreme više ne postoji. Poslovne i privatne brige se sve više prepliću u jednu celinu. To mi i ne smeta toliko, jer volim to što radim.

Na Vašem Facebook profilu imate fotografiju na kojoj svirate bubnjeve. Da li planirate da napravite svoj bend?

Na LinkedIn-u piše da već imam bend. Ne mogu da zamislim život bez muzike, instrumenta i nastupanja. Mislim da mi taj izlet u iracionalno pomaže da balansiram racionalnu stvarnost poslovnog i sveta oko mene.

Kako bi prijatelji opisali Matjaža u nekoliko reči?

Moji prijatelji kažu da sam komunikativan, sportista, muzičar, odličan kuvar i gurman… Ja bih dodao da volim život, nove doživljaje i zanimljive ljude.

S obzirom na to da živite u Ljubljani i Beogradu, možete li da uporedite ova dva grada?

Teško je uporediti Ljubljanu s Beogradom. Ljubljana ima prelep i živahan centar grada, a ceo grad je okružen divnom prirodom – slično kao i Beograd. S druge strane, Ljubljana je mali provincijski grad i kao takav je moj grad i to će zauvek biti. S obzirom na to da imam mogućnost da poslovno i privatno putujem po svetu, za mene je Ljubljana savršena i uvek joj se rado vraćam. U Sloveniji mi mnogo znače planine i more, kao i sve sportske aktivnosti koje se nude.

Beograd je fantastičan i tradicionalno nenadmašan u ležernosti, toplini u međuljudskim odnosima i gostoprimstvu, koja se u Srbiji oseća na svakom koraku. U Beogradu se osećam odlično. Mnogo volim reke, puls starog dela grada i arhitekturu pojedinih zgrada. Izlazak u Beogradu je uvek ekstra događaj.

Autor

Matjaž  Fajfar


Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
  • Aleksandar Duković (4)
  • Aleksandar Nedeljković (1)
  • Aleksandar Nešić (1)
  • Aleksandar Pejčić (1)
  • Aleksandar Predić (2)
  • Aleksandar Teofilović (3)
  • Aleksandra Dutina (2)
  • Aleksandra Janković (1)
  • Aleksandra Paunić (1)
  • Aleksandra Đorđević (2)
  • Almir A. Budalica (20)
  • Ana Petonjić (1)
  • Ana Petrović (1)
  • Andreas Graf (1)
  • Andrej Beslać (1)
  • Andrej Kuku (1)
  • Andrija Pavlović (2)
  • Anja Atanasijević (1)
  • Anja Dadasović (1)
  • Biljana Dimitrijević (1)
  • Biljana Dukovic (1)
  • Biljana Masić (6)
  • Bjarte Bogsnes (1)
  • Bogdan Kravić (1)
  • Bojan Grahovac (1)
  • Bojan Pavlović (1)
  • Bojan Radoš (2)
  • Bojan Radun (1)
  • Bojan Šćepanović (517)
  • Bojana Pejčić (26)
  • Bojana Radović (1)
  • Bojana Vesić Anić (1)
  • Bojana Vesić Antić (1)
  • Branislav Lončar (3)
  • Branislav Vujović (1)
  • Branislav Zobenica (1)
  • Cmilja Tucaković (1)
  • Dalibor Pajić (1)
  • Daniela Laketic (31)
  • Danijela Medić (1)
  • Danijela Popović (1)
  • Danijela Resimić (1)
  • Danijela Tuco (1)
  • Darko Bjelić (2)
  • Darko Samardžija (1)
  • Darko Vlajkovic (27)
  • David Momčilović (1)
  • Davor Sakač (1)
  • Dejan Marković (1)
  • Dejan Đorđević (1)
  • Dejana Manić Kavgić (2)
  • Denis Trbović (3)
  • Desa Ćuk (1)
  • Dimitrije Stojanović (1)
  • Vojislav Marjanović (3)
  • Dragan Radosavljević (2)
  • Dragan Ranisavljević (1)
  • Dragan Vještica (3)
  • Dragana Gondžo (1)
  • Dragana Guzina (1)
  • Dragana Lukić (1)
  • Dragana Nerandžić (1)
  • Dragana Ovčarov (1)
  • Dragana Stojanović (2)
  • Dragana Đorđević (1)
  • Draško Marković (1)
  • Dražan Planinić (1)
  • Dušan Krejaković (1)
  • Excel genije! (151)
  • Fabrizio Renzi (1)
  • Goran Petrović (1)
  • Goran Popović (4)
  • Goran Slijepčević (1)
  • Goran Vasić (1)
  • Goran Vujasinović (1)
  • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
  • Goranka Radojčić (2)
  • Gordana Jankov (1)
  • Gostujuci autor (514)
  • Ilija Vujović (1)
  • Irina Zdravković (2)
  • Istok Pavlović (1)
  • Ivan Anđelković (1)
  • Ivan Bešker (1)
  • Ivan Ćirković (1)
  • Ivan Dačković (1)
  • Ivan Kostadinović (1)
  • Ivan Veselinović (3)
  • Ivan Đurić (1)
  • Ivana Dagović (1)
  • Ivana Jevtić (1)
  • Ivana Milić (1)
  • Ivana Popović (1)
  • Ivana Savović (1)
  • Ivana Višnjić (3)
  • Ivana Vlahović (1)
  • Jasenka Stekić (1)
  • Jelena Jovanović (1)
  • Jelena Lečić Mirčetić (1)
  • Jelena Radovanac (1)
  • Jelena Ristić (1)
  • Jelena Stojmenović (1)
  • Jelena Vučković (1)
  • Jovan Gligorijević (1)
  • Jovan Krstić (1)
  • Jovana Kondić (2)
  • Jovana Stanojčić (1)
  • Jovo Stokić (2)
  • Katarina Ćevriz (2)
  • Kristina Bojović (1)
  • Ksenija Karić (1)
  • Lazar Džamić (1)
  • Leo Pandžić (2)
  • Lidija Latinović (1)
  • Ljubomir Skupek (1)
  • Lucija Vesić (1)
  • Maja Mrkalj (1)
  • Maja Nikčević Rmandić (1)
  • Maja Petrović (1)
  • Maja Šobot (1)
  • Maja Verlašević (1)
  • Maja Zikic (1)
  • Mari Glavonjić (2)
  • Marija Đurović (1)
  • Marija Kostić (1)
  • Marija Rokvić (1)
  • Marija Švigir (32)
  • Marija Tatarević (3)
  • Marijana Krička (1)
  • Marina Mitić Jekić (1)
  • Mariora Andraš Tomić (1)
  • Marko Agatonović (2)
  • Marko Bekić (1)
  • Matjaž Fajfar (2)
  • Milan Listeš (2)
  • Milan Maglov (1)
  • Milan Manić (1)
  • Milan Marković (1)
  • Milan Milenković (1)
  • Milan Radivojevic (1)
  • Milan Simić (1)
  • Milan Zaletel (1)
  • Milan Đorđević (1)
  • Mile Mitrović (47)
  • Milena Janjić (3)
  • Milena Nikolov (1)
  • Milena Radosavljević Đorić (1)
  • Milena Rajić (1)
  • Milenko Dželetović (1)
  • Milica Altgelt (1)
  • Milica Ivic (1)
  • Milica Đorđević (1)
  • Miloš Cvetković (7)
  • Miloš Jauković (1)
  • Miloš Jeličić (2)
  • Miloš Nedeljković (1)
  • Miloš Pucarević (1)
  • Miloš Puzić (1)
  • Miloš Simić (1)
  • Miloš Vasić (1)
  • Miloš Zeković (1)
  • Miona Živkov-Ivanišević (4)
  • Mirjana Pašalić (2)
  • Jelena Jovanović (5)
  • Mladen Ranković (1)
  • Natalija Jegdić (1)
  • Natalija Mihajlović (1)
  • Natalija Pešić (2)
  • Natalija Popovic (1)
  • Nataša Kuzmanovski (1)
  • Nataša Stamenković (2)
  • Nataša Žikić Buha (1)
  • Nebojša Vlatković (1)
  • Neda Čičarević Tepić (1)
  • Neda Jovanović (1)
  • Nemanja Knežević (1)
  • Nemanja Nikolić (3)
  • Nenad Dlačić (1)
  • Nenad Kovačević (1)
  • Nenad Radunović (1)
  • Nenad Trajkovski (1)
  • Nevena Dokmanović (1)
  • Nevena Radovanović (1)
  • Nevena Vračar (1)
  • Nikola Avram (1)
  • Nikola Cvijanović (1)
  • Nikola Petreski (1)
  • Nikola Stokić (2)
  • Nikola Turkan (1)
  • Nikša Vušurović (1)
  • Olga Mirković (1)
  • Olivera Dostanić (1)
  • Olivera Krneta (1)
  • Olivera Nikodijević (1)
  • Petar Ćurčić (1)
  • Petar Popović (1)
  • Petar Živković (3)
  • Predrag Krasojevic (7)
  • Predrag Kudra (1)
  • Predrag Micić (1)
  • Predrag Petrović (5)
  • Rade Hajder (1)
  • Rade Radanović (2)
  • Rade Stojisavljević (1)
  • Radomir Petronijević (1)
  • Rajko Vasojević (1)
  • Roland Seeliger (1)
  • Sandra Rapo (1)
  • Sanja Jevđenijević (1)
  • Sanja Mrđanov (2)
  • Saša Stamenković (1)
  • Silvia Tomić (1)
  • Slavica Vučetić (1)
  • Slavica Vujičić (1)
  • Slaviša Lečić (2)
  • Slavko Vujnovic (7)
  • Slobodan Anić (2)
  • Slobodan Radoičić (1)
  • Slobodan Roksandić (1)
  • Slobodan Žepinić (1)
  • Snežana Glavonjić (1)
  • Snežana Trajkovski (1)
  • Snježana Pivaš (1)
  • Sonja Nenić Andreev (1)
  • Srdjan Grbić (1)
  • Srđan Grubić (1)
  • Srđan Pavlović (1)
  • Stefanija Georgieva (8)
  • Stevan Ćomić (1)
  • Svetlana Mirković Borčić (1)
  • Svetlana Pajić (1)
  • Svetlana Žikić (2)
  • Tamara Dragašević (1)
  • Tamara Lazić (3)
  • Tamara Matović (2)
  • Tatjana Bolpačić (22)
  • Tatjana Jovanović (1)
  • Tatjana Lukić (2)
  • Tijana Anđelić (1)
  • Tijana Drljević (1)
  • Tijana Rauš (1)
  • Tomislav Mimica (1)
  • Vedran Babik (1)
  • Vedrana Božić (2)
  • Vedrana Vukša (1)
  • Velibor Ilić (1)
  • Veljko Stanojković (1)
  • Veljko Žarić (1)
  • Veroljub Zmijanac (1)
  • Vesna Stojanvić (1)
  • Violeta Kovačević (1)
  • Vladan Buha (1)
  • Vladan Matović (1)
  • Vladimir Petković (2)
  • Vladimir Popović (1)
  • Vladimir Stojković (1)
  • Yeghishe Avagyan (1)
  • Žaklina Teofilović (2)
  • Žarko Milovanović (1)
  • Žarko Savić (1)
  • Željko Ćulibrk (1)
  • Željko Vidojević (1)
  • Živka Mutlak (1)
  • Živorad Radovanović (1)
  • Zoran Blagojević (1)
  • Zoran Daljević (1)
  • Zorica Dinić (1)
  • Zorica Popović (1)
  • Đorđe Koprivica (2)
  • Đorđe Milinković (1)
  • Đorđe Živanović (1)
  • Trenutno nema magazina