- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Je l’ može popust?

a

Jutros sam bila na tržnici i kupujem cvijeće. Bračni par prije mene također. Prodavač je stariji skroman gospodin. Kupci su mladi urbani par. Buket cvijeća stoji 20 kn (manje od 3 EUR). Gospođa ide pregovarati s prodavačem tj. što bi se reklo – žica ga popust i nagovara ga – ma jel može, ma ajde ajde. Prodavač na kraju nevoljko pristane i iskreno kaže – a dobro, toliko manje kuna onda moram donijeti kući svojoj ženi. Ova se, ne obazirući se na to, samo nasmijala i otišla s buketom.

Cvecara-Flos-68

Ja sam sljedeća kupila, platila punu cijenu i otišla.

Ova me priča podsjetila na razgovor s prijateljicom koja isto ima vlastiti biznis. Nekidan mi je pričala kako ju je klijentica molila za popust za njen proizvod (inače njenih ruku djelo) i ona joj je rekla koliko % joj može dati. A kako je ovdje Balkan i strategija APP se očito mora probati, ova je probala užicati još malo dodatnog popusta. Tek toliko valjda da vidi dokle ide, ide… i moja prijateljica joj je mirno odgovorila – ako ti dam još dodatan popust u konačnici neću imati što za jesti. Jer će mi trošak biti veći od prihoda. Ova se posramila i platila punu cijenu.

A sve me to sjetilo dodatno koja sam naivna budala bila u svojim biznisima u počecima, jer sam uvijek slagala win win ponude iz prve, a druga strana je naravno išla te iste spuštati i onda su one bile win-lose, a ja s ove lose strane nažalost.

pregovaranje-620x350

I sjetim se i jedne vježbe sa Money&You seminara u Americi ovo proljeće –kako uopće opstati u svijetu koji igra win lose, a mi želimo igrati win win…

Da.. ne znam, moramo se prilagoditi, očito dizati cijene za ove koji vole pregovarati i onda ih spustiti na onu koja nam odgovara.

No moja poanta ovdje je – svi se mi volimo osjećati posebno kao kupci, i dobiti nešto naravno, imati poseban tretman, no kako se zaista osjećamo kad drugima rušimo cijene i tako obezvrijeđujemo njihov trud i rad… i što nam  iz svega toga u konačnici uopće može doći…

a

a

Izvor:Kristina Ercegović