- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

ISKUSI PROFESIONALNOST – NELT SALES ACADEMY, Žarko Savić, Sales Capability Development Manager, Nelt Group.

 

Kao nadogradnja sistemskoj edukaciji u Neltu, pokrenut je razvoj treninga i predavanja, program – Nelt Sales Academy, koji predstavlja sveobuhvatan i precizan plan obuka zaposlenih na svim pozicijama u okviru prodajne i marketing organizacije Nelt Grupe. Svi programi prilagođeni su nivou znanja i potrebama učesnika, a putem različitih vrsta internih treninga znanje se prenosi unutar kompanije.

 

Žarko Savić

Žarko Savić, Sales Capability Development Manager, Nelt Group.

 

Nelt Sales Academy ima za cilj unapređenje veština zaposlenih kombinovanjem materijala, vežbi, najboljih praksi i znanja Neltovih partnera sa znanjem i iskustvom u kompaniji. Edukacija se sprovodi kroz interaktivne treninge koji obiluju primerima, vežbama, kao i realnim situacijama na terenu.

 

Implementacija ovog programa je značajan korak ka ostvarenju željenih ciljeva, unapređenju poslovanja kompanije i individualnog razvoja zaposlenih u sektorima prodaje i marketinga.

 

Zbog velikog broja zaposlenih i specifičnosti prodajnih divizija, interne treninge sprovodi tim za razvoj prodajne organizacije (Sales Capability Team) koji čine menadžer za razvoj prodajne organizacije, potpredsednik distribucije Nelt Grupe i 18 internih trenera, zaposlenih na različitim pozicijama u kompanijama Nelt Grupe – u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Angoli. Veliku podršku dobijamo od naših partnera koji pomažu pri isporuci stručnih treninga, pre svega mislimo na renomirane kompanije Philip Morris, Procter & Gamble, Mondelez, Mars ali i ostali principali nesebično doprinose razvoju naših zaposlenih u skladu sa potrebama za razvojem određenih veština i znanja.

 

Shodno potrebama širenja biznisa i daljeg razvoja, naša kompanija je prepoznala značaj ulaganja u razvoj zaposlenih kroz unapređenje njihovih znanja i veština. Pored toga što ovo ulaganje doprinosi ostvarenju poslovnih ciljeva, istovremeno omogućava profesionalni napredak zaposlenih. Jedna zanimljiva izreka poručuje da svaka kompanija ima izbor da investira u razvoj znanja i veštine svojih zaposlenih, uz rizik da oni odu iz nje, ili da ne ulaže u zaposlene time rizikujući da oni u njoj ostanu.

 

Untitledddsdsdsd

 

Kompanija Nelt je, dakle, izabrala prvu opciju koja se bazira na razvoju zaposlenih, što je jedan kontinuiran proces.

 

Prvi trening u okviru Nelt Sales Academy programa održan je u oktobru 2014. godine. Od tada do danas pod okriljem ovog programa organizovano je više desetina treninga, radionica i prezentacija (internih i eksternih), na kojima je prisustvovalo preko 1.500 zaposlenih na različitim izvršnim i menadžerskim pozicijama. Samo u 2017. godini organizovali smo 86 različitih trening programa, što samo potvrđuje da Nelt Sales akademija ne usporava svoj tempo.

 

Postoje standardni treninzi koji su prilagođeni potrebama učesnika u zavisnosti od njihovih pozicija u kompaniji. Ovi treninzi se realizuju interno, tako što naši interni treneri sa potrebnim iskustvom i odgovarajućim veštinama dele svoja znanja sa ostalim učesnicima treninga. Sa druge strane, određeni treninzi se realizuju kroz saradnju sa agencijama koje svoje programe i poslovne simulacije u potpunosti prilagođavaju potrebama zaposlenih u kompaniji Nelt. Treći vid edukacije u okviru ovog programa je učestvovanje na otvorenim treninzima i konferencijama, u zemlji ili inostranstvu.

 

SAMSUNG CSC

 

On The Job trening program (Trening na terenu)

 

Nelt prodajna akademija ima za cilj da unapredi veštine i podeli najbolja znanja, prakse u FMCG industriji. Ovo je samo jedan deo priče jer bez kvalitetnog follow up-a, na terenu se naučeno brzo zaboravlja. Zato smo i kreirali On The Job trening program, namenjen svim menadžerima u sektoru prodaje koji rukovode timom. Cilj ovog treninga jeste da se menadžeri obuče da koriste alate i digitalizovanu formu koji će im pomoći nakon treninga, u učionici pri evaluaciji znanja i veština članova njihovih timova i u primeni naučenog. Sam proces evaluacije se obavlja kontinuirano kod kupaca na terenu. Tokom ovih procesa radimo na konstantnom unapređenju prodajnih veština koje imaju za cilj razvoj zaposlenih, zadovoljnog kupca i ostvarenje naših prodajnih ciljeva.

 

Merchandising škola

 

U okviru programa Nelt Sales Akademije ove godine je svečano otvorena i Merchandising škola u Centralnom Distributivnom centru kompanije Nelt u Dobanovcima. Ovaj jedinstveni Show room predstavlja mesto gde zaposleni na pozicijama merchandisera, key account managera i refilera imaju priliku da se usavršavaju, steknu odgovarajuća znanja i praktično ih primene u cilju potpune obuke.

  

Jedan od najvećih izazova u prodajnom lancu jeste izlaganje robe na mestu prodaje. Jedan od glavnih zahteva svakog principala je upravo savršeno izlaganje na mestu prodaje, što govori o važnosti tog segmenta. Svaki portfolio ima svoje specifičnosti i karakteristike a takođe i konstantne izmene pa je izlaganje na prodajnom mestu, iako se čini jednostavno, u stvari postalo veoma složeno.

 

SAMSUNG CSC

 

 

Otvaranje ovakve škole predstavlja veliku komparativnu prednost naše kompanije jer nas, sem internih obuka, u skorijoj budućnosti očekuje organizovanje i eksternih obuka za naše kupce.

 

Prepoznavši važnost praktične obuke, kompanija Nelt je prva u FMCG industriji koja je otvorila Show room poput ovog. Ideja se rodila pre godinu dana i uspešno je sprovedena zahvaljujući timskom radu Sales Capability tima, Trade marketinga, prodajnog menadžmenta Nelt Srbije i zahvaljujući podršci Neltovih principala.

 

Tekst je preuzet iz Controlling magazina #14. Ceo magazin možete pročitati na ovom linku.

Još zanimljivih tekstova možete pročitati na ovom linku.