- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

EXCEL JE ZAKON – FUNKCIJA INDEX

MCB 6.Kongres controllera 2018

MCB 6.Kongres controllera 2018

Ne znam da li biste se svi složili, ali meni je jako zanimljiva funkcija Index u Excel-u.

U svom prostom obliku možda i nije toliko korisna, ali u kombinaciji s drugim funkcijama možete napraviti jako korisne dinamičke modele. Upravo u tome se i krije najveća korist ove funkcije – dinamika. Zamislite izveštaj u kojem krajnji korisnik može da se poigra, promeni neki od parametara i dobije nove, drugačije rezultate.

MCB 6.Kongres controllera 2018

MCB 6.Kongres controllera 2018

No, da bismo razumeli napredne mogućnosti ove funkcije, potrebno je da shvatimo šta ona u osnovi pruža. Ova funkcija vrši upit nad određenom matricom (bazom podataka), tačnije, prikazuje iznos upisan u ćeliji matrice prema zadatim koordinatama. Možda je ovo zvučalo komplikovano, ali iz primera u nastavku shvatićete koliko je funkcija u stvari jednostavna.

 

table 4

 

U polju „arrayˮ selektujte opseg matrice – slobodno selektujte naslovne redove i kolone. U poljima „row_num” i „column_num” unesite redni broj reda i redni broj kolone matrice. Funkcija će prikazati iznos upisan u ćeliju s datim koordinatama.

table 5

Ovako gledano, ova funkcija zaista izgleda potpuno beskorisno. Ali možemo pokušati da unesemo malo živosti u nju ako polja predviđena za broj reda ili kolone popunimo nekim drugim funkcijama kao što su, na primer: IF, MATCH, SUMIF, SUMIFS, liste s padajućim menijem i sl.

Evo u nastavku jednog primera kombinacije SUMIF funkcije i padajućeg menija – slika govori više od reči:

table 6

 

table 7

 

 

table 9

Legenda za sliku:

1 Baza podataka
2 Pomoćna tabela za kreiranje padajućeg menija (Drop down list) i indeksaciju
3 Izveštaj
4 Pomoćna indeksacija

Probajte da se igrate ovom izuzetno korisnom funkcijom. I javite ako napravite neku zanimljivu kombinaciju!