„ČVRSTO I LJUBAZNO“ – KAKO RUKOVODITI DECOM, ZAPOSLENIMA I PSIMA

„ČVRSTO I LJUBAZNO“ – KAKO RUKOVODITI DECOM, ZAPOSLENIMA I PSIMA

people-management

Ja imam (neobičan) menadžment pristup koji primenjujem na:

 • decu
 • zaposlene
 • moju kucu Popija

 

Moj menadžment stil se zove

čvrsto i ljubazno

 

Ja na isti način rukovodim decom, zaposlenima i mojom kucom. Da bih vam objasnio moju filozofiju, počeću od poslednjeg dela – moje kuce Popija. Naša  porodična priča o kucama počinje pre godinu dana. Moja ćerka Milica i ja smo dobili kucu, jedno divno štene nemačkog špica. Ustvari, nismo ga dobili nego smo rešili da iznenadimo mamu i brata za Novu godinu pa smo kupili jedno štene. Popi je bio štene od 2 meseca kada je došao kod nas i zaista je bio neodoljiv. U međuvremenu, Popi je izrastao u jednog prelepog nemačkog špica – i dalje je neodoljiv.

AAEAAQAAAAAAAAnOAAAAJGRiNjhlM2QyLTVkMzItNGY1ZS04MGI0LWIwMTA0NWEzMGZkMQ

S obzirom da nam je to prvi pas u porodici, imali smo dosta problema („situacija“, „izazova“) sa njim. Popi se upiški u stanu, pa se onda ukaki iza troseda, pa neće da ide napolje, pa gricka mamine cipele… Ukratko, jedna klasična nevaspitana kuca tj. derište.

Ja sam pokušavao da se snađem na razne načine sa dresurom Popija. Molim ga, kumim, preklinjem, mazim, tučem, vičem, zovem dresera… No, i nije baš puno pomoglo – moj Popi je radio „na svoj način“. U to vreme, moj direktor prodaje Tomo Tomo Đeković mi je poklonio sjajnu knjigu od Cesar Millana „Kako odgajiti srećnog psa?“.

Inače, Tomo i ne voli baš kučiće (ili se bar pravi da ih ne voli) ali je hteo da mi pomogne jer vidi da ja obožavam svog malog Popija.

 

Cesar Millan je poznat kao šaptač pasa i postao je planetarno popularan posle serija „Šaptač psima” i “Vođa čopora” na National Geographic. Njegova filozofija dresure je opisana u knjizi i sastoji se od tri ključna koraka:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

 

Fizički umor znači da psa morate dosta da umorite. Pas bi trebao barem 60 minuta da šeta napolju. Disciplina znači da ste vi vođa čopora ili gazda. Vi ste taj koj izdaje naredbe, donosi odluke, kažnjava. Kada je pas umoran, lakše je da ga dresirate. Pas zahteva disciplinu. Ljubav dolazi na kraju. Ako su prve dve stvari ispunjenje, onda dajete jubav. Na kašičicu.

Ono što je zanimljivo, Cesar Millan kaže da ove korake treba primenjivati doslovno, odnosno baš ovim redosledom. Dakle, još jednom:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

Evo i mene kako predano radim na čitanju knjige… mada sam je slabo primenjivao u praksi, barem u tom trenutku.

AAEAAQAAAAAAAAyUAAAAJGIxNDNjYzU3LWM3NjItNDNiOC1iYTZkLTVkZWMxNTMzNGJhMA

Elem, ova tri koraka su me baš iznenadila jer sam počeo da analiziram svoj odnos prema Popiju. Moj odnos prema mojoj kuci Popiju i nije bio po svim pravilima, što ću vam objasniti kasnije, ali ja sam dobio prosvetljenje:

  Ja sam primenjivao ova tri pravila na decu. A primenjivao sam i na zaposlene!

 

Ne znam da li je neko do sada povezivao dresuru pasa sa vaspitanjem deve i vođenjem zaposlenih, ali je meni to bila savršena veza. Dakle, idemo priču o vaspitanju dece odnosno o vođenju zaposlenih.

Dakle, moja roditeljska filozofija prema DECI (Milici i Pavlu) je bila jednostavna:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

Fizički umor. Moji klinci Milica i Pavle su non-stop negde vitlali: škola, sport, muzičko, engleski, sportske pripreme, škole stranih jezika, ples… Moj sin Pavle je trenirao košarku i nije mi bilo teško da godinama trenira po 2h dnevno. Sa druge strane, stizao je i na sve ostale obaveze – mada je moja supruga Sandra bila kao pravi taksista koja je prelazila po 15.000 km godišnje razvozeći „sitnu decu“. Mi smo obišli desetak zemalja prateći Pavla na turnire, a Srbiju i okolinu Beograda sam dobro upoznao vozeći njega i drugare na utakmice. Moja „omiljena“ utakmica je kada igra Pakijev klub (KK Zvezdara MI Invest) sa nekom lokalnom ekipom iz Jakova (Da li zna neko da je Jakovo u Beogradu?). Ukratko, to znači da imamo 6h cimanja.

 

Disciplina. Ja sam (relativno) strog roditelj. Moja deca nikada nisu opsovala, barem ne preda mnom. Ne postoji šansa da moji klinci kažu „neću, ne želim, ne mogu…“ – jednostavno, „NE“ ne postoji u njihovom rečniku. Nema šanse da moji klinci ljutito zalupe vrata za sobom, ili da viču na roditelje ili starije. Ako ja ili Sandra (mama) nešto kažemo – to je „zakon“ za klince. Ah, da… i „batina je iz raja izašla“. Moja ćerka Milica je dobila poslednji šamar kada je imala 13 godina – i to zasluženo. Kasnila je 90 minuta sa treninga odbojke, i bilo je već prošlo 22:30h. Ona se zapričala sa drugaricom i nije primetila koliko je vremena prošlo. Sa druge strane, telefon joj se ispraznio i ona je bila nedostupna. Pretpostavljam da možete da zamislite kako izgleda očajan tata kome ćerka tinejdžerka u pubertetu kasni 90 minuta po mraku sa treninga, a mobilni je isključen. Kada je konačno došla kući, dobila je takvu vrstu šamara da joj je velika crvena fleka tri dana stajala na obrazu. Batina je iz raja izašla.

 

Ljubav. Mi, moja supruga i ja, dajemo puno ljubavi klincima. Imaju (ne)ograničenu slobodu,  mogu da dovode prijatelje, da prave žurke, da idu sami na more, da sami donose odluke. Npr, ćerka (ova što je dobila šamar) je imala prvog dečka sa 13 godina. Nisam baš bio oduševljen kada sam čuo da se ljubila („u usta“) sa njim, ali… Ćerka je išla sama na more sa dve drugarice u 15-oj godini, bila je u Engleskoj sama sa 16 godina. Kada su imali 17 i 15 godina, pravili su dve samostalne žurke za Novu godinu – jednu u stanu, a drugu na vikendici. Mama i ja smo udahnuli duboko i otišli 600 km dalje na mini odmor, tako da smo ih ostavili potpuno same. Jednostavno, verovali smo našoj deci da znaju šta treba da rade. Doduše, ja sam za svaki slučaj održao „motivacioni govor“ pred 15-godišnjim klincima koji je ukratko izgledao:

 Deco, nemojte da pravite žurke kao u „Američkoj piti“. To je samo film.

Na sreću, poslušali su me. Valjda.

 

Dakle, da rezimiram. Ja, kao roditelj, ponašam se prema deci po „pravilima za pse“:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

I, kao što je Cesar Millan rekao, upravo tim redosledom. Btw, kakvi su rezultati sa mojim klincima? Da li ovaj pristup roditeljstvu daje rezultate?

 • Moja ćerka Milica je završila Matematičku gimnaziju u Beogradu kao Vukovac. Nije „genijalac“ kao što vole da kite sve iz MG, no nije baš ni lako završiti MG sa prosekom 5,0. Trenutno je student prve godine Ekonomije, dala je dva ispita za četiri meseca. Ima dečka Stefana sa kojim je već 4 godine. Pristojno, lepo vaspitano dete. Jednom rečju, savršeno dete.
 • Moj sin Pavle je druga godina Matematičke gimnazije. I on je sjajan u školi sa prosekom 4,6. Ima devojku (za koju ne želi da mi prizna J), trenirao je basket do prošle godine. Kulturan i normalan mladić. I on je savršen mladić, baš kakvog bi svaka majka ili otac poželeli.

Hajdemo sada i na drugi deo trilogije – ZAPOSLENI. Ja imam 26 zaposlenih i prosek godina u mojoj kompaniji je 29, što uključuje i nekoliko nas “matorih” koji imamo po 45 godina. 90% mojih zaposlenih su počeli kao pripravnici – to im je bio prvi posao – i krenuli su da rade kod mene kada su imali 24 ili 25 godina. Kako se ja ponašam prema zaposlenima, odnosno koji je moj menadžerski stil? Jednom rečju autokrata i opet sledim tri koraka:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

Fizički umor. Moji zaposleni dosta rade. Ako je standardna radna nedelja 40h, oni obično rade barem 60h. Često rade i 80h, a i duže. Neko će da kaže da je ovo „izrabljivanje radnika, da ja nisam dobar menadžer, da treba bolje da se organizujemo, bla, bla…“. Verovatno su u pravu, no moja filozofija je jednostavna – puno rada, truda, znoja, suza. Hard working.

Disciplina. Ja sam strog menadžer ili autokrata. Kod mene nema „cile-mile“. Često znam da podviknem ili da se izderem na zaposlene. Nisam baš oduševljem tom svojom osobinom, no to je tako. Doduše, to traje vrlo kratko (5 minuta) i onda nastavljamo potpuno normalnim tonom. Izuzetno sam zahtevan, imam visoke standarde i zadajem vrlo visoke ciljeve zaposlenima. Nijedan moj zaposleni neće vam reći da je „lako sa mnom“, čak štaviše. Pravi sam autokrata sa ogromnom energijom.

Ljubav. Ja izuzetno volim moje zaposlene. Dajem im puno slobode, „teram“ ih da sami donose odluke, da preuzimaju odgovornost. Često moji zaposleni nisu svesni šta sve mogu da urade – a i teško je nekada da to razumeju kada imaju „samo“ 24 ili 25 godina. Ja ih zaista volim i gledam ih kao decu. Nekoliko njih ima i roditelje koji su moji godište (1971.) tako im ja dođem kao „tata“. Blago njima, imaju tatu kući a imaju i „tatu“ na poslu.

Kakvi su rezultati sa mojim zaposlenim? Klijenti, svi redom, kažu isto:

 Tvoji zaposleni izlgedaju mladoliko („kako i ne bi, kada imaju po 24-25 godina“ ) ali su istovremeno izuzetno profesionalni. Zaista su pravi profesionalci.

Dakle, ovo je bila priča o roditeljstvu (deca) i menadžerisanju (zaposleni). Kod moje dece sam uspeo da primenim roditeljski pristup:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

 

Kod mojih zaposlenih uspeo sam da primenim menadžerski pristup:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

 

E, da se vratimo i na početak – moja kuca Popi. Jedino mog Popija to nisam uspeo da primenim. Kod njega je ostala samo:

ljubav

Popi može da me zeza i da mi radi šta god hoće. Zašto je to tako – da li sam se umorio ili nemam više snage, ko zna? Jednostavno, Popi me „zeza u zdrav mozak“!

 

Dakle, dragi moji roditelji, menadžeri ili ljubitelji pasa. Bez obzira koga vodite, pokušajte da primenite pristup Cesara Millana koji se svoji na tri koraka:

 • fizički umor
 • disciplina
 • ljubav

 

A, ako želite da to još pojednostavite, onda pogledajte i moju skraćenu filozofiju koja se ogleda u naslovu ovog teksta. Moja životna filozofija prema deci, zaposlenima i psima je jednostavna:

čvrsto i ljubazno

Dajem čvrste smernice, ciljeve, rokove, zahtevam da se puno radi, tražim disciplinu, visoki standardi, posvećenost, strast. Sa druge strane, jako puno ljubavi dajem, slobode, nezavisnosti, poverenja. Čvrsto i ljubazno.

„Popi, ostavi to… ne diraj…. aaaaaaaa, poludeću od tebe. Popiiiiiiiiiiii…“

Autor

Bojan  Šćepanović

MCB Menadžment Centar Beograd

063 7004 518


5 Komentara

 1. Vesna Mitić :
  14.03.2017 u 18:24|Permalink

  Bojane, ne znam šta ste hteli da postugnete ovim tekstom ali ste postigli to da od ovog momenta imate jednog pratioca manje.
  Puno sreće u Controllingu i Kaizenu i nadam se da gore navedeni “menadžment pristup” ne primenjujete i na supruzi.
  S poštovanjem,
  Vesna Mitić

  • 16.03.2017 u 01:26|Permalink

   Vesna,

   Svrha teksta je da opiše moj način rukovođenja, roditeljstva i dresure. Ako vam je bio od koristi – super. Ako ne… nema veze.

   Što se tiče supruge, na njoj ne primenjujem “menadžment” već “partnerstvo”. Taj odnos traje već 22 godine. Na mom fejsbuk nalogu možete da vidite kako izgleda naše partnerstvo i ljubav. Što bi rekao Beli – “samo jako”… a bih dodao i veselo :)

   • Predrag :
    27.04.2017 u 23:06|Permalink

    Veliki pozdrav za Bokija i Sandru, to su pre svega predivni ljudi a posle menadžeri

 2. Ljiljana Stanojević :
  26.04.2017 u 08:38|Permalink

  Vesna Mitić: Kako sam u svom životu bila i izvršilac i menadžer, majka dva sina i vlasnica bar pet-šest pasa (doduše svi su bili dvorišni psi), potpuno se slažem sa Bojanom. Kao izvršiocu mi je bilo veoma važno da mi moj menadžer jasno stavi do znanja šta od mene očekuje i da nemam “prazan hod”, da mi se ne razvlači vreme koje provodim na poslu. Na žalost, imala sam, pored kvalitetnih i loše menadžere koji su lutali u deljenju zadataka, skrivali informacije, nepravilno nagrađivali zaposlene za prikazane rezultate rada, menjali mišljenje ili išli kod raznih drugih kolega po “svoje” mišljenje. Timski rad nikad nije dobar ako vođa tima nema liderske osobine.

 3. Ksenija :
  26.04.2017 u 08:57|Permalink

  Dajem čvrste smernice, ciljeve, rokove, zahtevam da se puno radi, tražim disciplinu, visoki standardi, posvećenost, strast. Sa druge strane, jako puno ljubavi dajem, slobode, nezavisnosti, poverenja. Čvrsto i ljubazno.

  Potpuno jasna stvar . Svidjaju mi se ljudi sa kojima znam kako stvari stoje, i jos bitnije, kako idu napred. Osim u delu sa otiskom prstiju na obrazu, ( jer ne kapiram sta znaci prebaciti strah u fizicki bol i ponizenje iako shvatam emociju jer sam je dozivela nadasve roditeljski ), posebno ne ka osobi koja ima 13 godina i nije svesna sta se upravo desilo…..rekoh, osim u tom delu, u svemu ostalo pobozno se klanjam, i slicno zivim. Nismo jos dobacili do 600 km , ali bi rado . Nase mladunce ima 15 godina i jos nije napravila zurku. Ide u filolosku gimnaziju, odlican je djak, i njoj savetujemo da bude dva v – vredna, i vedra. I da takvo okruzenje i organizuje oko sebe. Kad dodje dan da postoji 3 v – vredni, vedri, i da se vole, prica ce biti zaokruzena v – valjano. Bojane i Sandra, postovanje i pozdrav, od vaseg nekadasnjeg djaka !

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (19)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (355)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Marko Devrnja (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Tomo Djekovic (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Najnoviji Broj Controlling Magazina

  Controlling magazin #12

  Tema:
  "SUPPLY CHAIN"

  Autori:
  Preko 60 autora: Actavis, Elektromreža Srbije, BASF, Uniqa osiguranje...

  Preuzmi elektronsko izdanje