Controlling-intervju sa Siegfriedom Gänßlenom, predsednikom ICV i direktorom Hansgrohe AG

Controlling-intervju sa Siegfriedom Gänßlenom, predsednikom ICV i direktorom Hansgrohe AG

800139CONTROLLING-INTERVJU SA SIEGFRIEDOM GÄNSSLENOM, PREDSEDNIKOM ICV I DIREKTOROM HANSGROHE A

Deo razgovora sa Siegfriedom Gänßlenom, predsednikom ICV i direktorom kompanije Hansgrohe AG

Razgovor su vodili:

Prof. Dr. Dr. h.c. Jürgen Weber izdavač časopisa Controlling & Management

Stefanie Malz urednik časopisa Controlling & Management

Objavljeno u časopisu Controlling & Management u broju 6/2011 (str. 346-348)

Preveo sa nemačkog: Doc. dr Vojislav Marjanović, Univerzitet Singidunum, Poslovni Fakultet

E-Mail: vmarjanovic@singidunum.ac.rs

Siegfried Gänßlen je generalni direktor Hansgrohe AG. Hansgrohe je čuveni nemački proizvođač luksuznih slavina, tuševa, baterija i ostalog pribora za kupatila i kuhinje.

Takođe, Siegfried je više od 30 godina član ICV (Međunarodno udruženje controllera) i predsednik ICV. Više o ICV možete pronaći na ovom linku.

 

Controlling i inovacija

Malz: Vi takođe imate iskustva u Controllingu i pre sadašnje pozicije bili ste finansijski direktor Hansgrohea. Koju ulogu ima controlling danas u procesu inovacija?

Gänßlen: Koristimo Target Costing (koncept planiranja i upravljanja ciljnim troškovima, prim. V.M.) u procesu razvoja proizvoda. Naši tehničari su dobro obučeni, tako da obračun troškova čak sprovode sami. I sam se čudim, sa kakvim profesionalnim instrumentima tehničari sprovode proces inovacija. Po pravilu, svi smo tehnički orijentisani i kada razvijamo tuš kabinu sa novom mlaznicom, controlling nam ne pomaže puno, zato što mlaznica zbog alata i postupka ugradnje ima takođe i novu cenu. U ovoj fazi controlling nema puno uticaja. Controller dolazi do izražaja tek kod obračuna proizvodnih troškova, odnosno kada se u proizvodnju plasira probna serija. Tek u ovom momentu možemo preciznije da sprovodimo postupak kalkulacije.

Malz: Možete li nam preciznije objasniti zadatke controllera?

Gänßlen: Controller najpre ispituje da li je postupak Target Costinga tačan, odnosno da li postoje razlike. Nakon toga, zajedno sa stručnim službama, izrađuje se potencijalni plan daljeg rada. Postoji interni cilj, prema kome nakon šest ili najkasnije devet meseci, procesi treba tako da se urede kako bi se dostigli ciljni troškovi. To je zadatak controllera. Na kraju, sprovodi se revizija investicija u procesu inovacije. Na osnovu toga, controlling relativno brzo prepoznaje na kojim mestima postoje pogrešne pretpostavke i konsultuje se sa timom koji je zadužen za inovacije. Vidite dakle, da se controlling kod nas relativno kasno primenjuje, zato što veliki deo stručnih službi samostalno sprovodi zadatke controllinga. To funkcioniše jako dobro.

Weber: Na početku ste pomenuli da je Klaus Grohe (predsednik nadzornog odbora, prim. V.M.) snažno uticao na inovativnu kulturu. Koje promene su prisutne, još od vremena dok je on bio predsednik upravnog odbora?

Gänßlen: Klaus Grohe u početku nije bio oduševljen idejom da se controlleri uvrste u proces inovacije. Međutim, konstatovali smo da u controllingu inovacija imamo priličan nedostatak. Tada smo počeli da objašnjavamo tehničarima do kakvih posledica može da dovede nepoznavanje ciljnih troškova. Alarmirala ih je činjenica da jedna od njihovih odluka može da košta puno novca. Shodno tome, sprovodi se premanentni dijalog između controllinga i stručnih službi. To je, na kraju, dovelo do toga da su controlleri danas direktno uvršteni u poslovno područje upravljanja proizvodnim programom. Osim toga, ne mora samo controller da započne nešto, već neko ko je zadužen za proces razvoja. Takva uvrštenost controllera sadrži veliku prednost, pošto on dobro poznaje procese. Takođe, controller nema isključive zadatke nadgledanja kontrole, već treba da snabdeva informacijama i podržava stručne službe. Na kraju krajeva, sve to doprinosi tome, da se controlleri postepeno prihvate.

Weber: Postoje li još neki zadaci controllinga, koje su preuzele stručne službe?

Gänßlen: Redovno se održavaju dogovori oko asortimana proizvoda. Tu je prisutno mišljenje, da prilikom uvođenja novog proizvoda, sari proizvod treba da se povuče. To se sprovodi na osnovu tzv. procesa povlačenja, koji služi tome da se redukuju ne samo gotovi proizvodi, već i komponente. Ovakav postupak je usmeren na redukciju kompleksnosti. Čitav proces se sprovodi i na američkom i na kineskom tržištu. Mi svesno ne dozvoljavamo da ovaj zadatak sprovode controlleri, zato što oni nisu uvek u stanju da sprovedu funkciju kontrole.

Weber: Jedan takav striktan postupak povlačenja proizvoda sigurno ne nailazi svugde na odobravanje…

Gänßlen: Naravno, to ne funkcioniše uvek stoprocentno. Uvek dobro analiziramo proizvod. Drugi primer bi bio reaktiviranje ranije isključenog proizvoda na novom, kineskom tržištu. Kineski kupci preferiraju voluminozni dizajn, ali naše proizvodne linije za evropsko tržište su minimalistične. Dakle, analizirali smo naš proizvodni portfolio i razvili smo proizvode koji odgovaraju potrebama dizajna na kineskom tržištu.

Weber: Kako ste uspeli da vašim stručnim službama prenesete obimno znanje iz controllinga?

Gänßlen: One su shvatile da je controlling važan, da tek sa visokim stopama dobiti, odnosno dovoljnom kontribucionom dobiti, možemo da priuštimo inovacije proizvoda. Osim toga, naši tehničari su školovani u pravcu poslovne ekonomije. Redovno organizujemo interne obuke za sve zasposlene. Njih sprovode naši zaposleni, spoljni referenti, konsultatnske firme i univerziteti. Različiti pogledi su svakako pri tome od koristi.

Malz: Kako je reagovao tim za inovacije na integraciju controllera? Da li je bilo otpora?

Gänßlen: Da, bilo je otpora. Ali, uvek smo imali stav da controller mora da doprinese lancu stvaranja vrednosti, i on to može samo u slučaju, kada su stvari transparentne, odnosno kada precizno prikazuje tok stvaranja vrednosti. Drugi korak bi bio, da u stručne službe unosi pozitivne diskusije i da samim tim, preuzima određene zadatke. Ukoliko postoje poteškoće sa dobavljačima, on tada ispituje, da li je proces optimalno definisan i preuzima zadatke koordinacije. Bilo je slučajeva, da je controller bio uposlen u postupku nabavke nove mašine, kako bi se dostigao određeni nivo poboljšanja. Naravno, sve to enormno povećava značaj i pozicije controllera. Tome doprinosi i činjenica da controlleri jedanput godišnje rade i u proizvodnom odeljenju. Moramda kažem, da smo pri uvođenju controllinga u proces inovacije imali značajnu podršku. Pošlo nam je za rukom, da controlling jednostavno ne „natovarimo“ na postojeće procese, već da ga pretvorimo u proces inovacije.

Weber: Da li aktivno utičete na poziciju controllera?

Gänßlen: Svesni smo da uvek moramo aktivno da radimo na tome, da bi stvari funkcionisale. Svakome treba uspešan rezultat. Naročito vodimo računa o tome, kada je neko nov u procesu. U to se ubrajaju takođe i međuljudski odnosi. Controller ne deluje samo putem svojih instrumenata, već i svojim ponašanjem. On svakako mora da unese i svoj lični osećaj i da ovlada međuljudskom komunikacijom.

Weber: Pretpostavljam da controller mora dobro da poznaje posao, kako bi mogao da sprovodi zadatke inovativnog controllinga…

Gänßlen: Svakako. To je takođe razlog zašto naši controlleri svake godine moraju da provedu jedan dan u proizvodnji. Naš rukovodioc proizvodnog controllinga je prve dve godine radila direktno u proizvodnim pogonima. Prednost toga se sastoji u tome da majstori i rukovodioci odeljenja mogu direktno da komuniciraju sa controllerima, kada nastupe problemi. To ne bi funkcionisalo ukoliko bi oni radili samo u centrali. Kada se analiziraju uzroci problema i zajednički pronađe rešenje, tada istovremeno raste ugled i prihvatljivost controllera.

Pročitajte i ostale tekstove iz oblasti Controllinga.

Autor

Vojislav  Marjanović


5 Komentara

 1. Spomenka :
  11.09.2012 u 19:42|Permalink

  Hvala za prevod, kao i pohvala za controllera direktno u proizvodnom pogonu! Pozdrav!
   

  • 12.09.2012 u 08:33|Permalink

   Kada radimo obuke, ja obavezno posetim proizvodnju/fabriku. Neeverovatno je šta sve možeš da naučiš iz kratkog obilaska proizvodnje…

 2. Irma :
  11.09.2012 u 20:56|Permalink

  Odlican tekst!
  Izdvojicu:
  “Redovno organizujemo interne obuke za sve zasposlene.”
  Mislim da je i vise nego dovoljno 😉

  pozdrav za ekipu MCB 

 3. 12.09.2012 u 10:40|Permalink

  Контролер кога овде описујете мора бити изузетно важна и мули-талентована особа.
  Иновације су неопходне за напредак сваке институције али иноватори често не обаћају пажњу на РОИ [return on investment] због тога је неопходна конрола, али суптилна контрола, које мора строго водити рачуна да не угуши иновативне процесе.
  Хвала не преводу
   

  • 12.09.2012 u 19:41|Permalink

   Pa, controller ne mora da bude baš supermen :). No, bitno je da partnerski sarađuje sa menadžerom.

   Takođe, važno je da se razume da ovde nije reč o “kontroli” već o “controllingu”. Controlling radi SAM menadžer, a controller je onaj koji mu “pomaže”. Dakle, controller nije KONTROLA… (mada tako zvuči) :) već partner i podrška.

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Najviše komentara Najnoviji komentari
Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (516)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina