Autentično i posvećeno – restoran Cuoco

a
Kada neko sa toliko ljubavi, posvećenosti i strasti vodi i predstavlja jedan restoran, kao što to radi Dejan menadžer/domaćin restorana Cuoco, gastro doživaljaj koji (u)sledi ne može biti ništa manje nego izuzetan.
Pozicioniran na Bulevaru kod Liona, ovaj restoran postoji već nekoliko godina, a upravo je dobio novu, prostraniju letnju baštu i osvežen meni. Ovdašnja kuhinja oslanja se na italijansku, smelo krstareći ovom kulinarski inspirativnom zemljom od juga do severa i nazad, koristeći autentične sastojke i recepture.
Idealno osveženje za leto je „Cuoco-spritz“ koji prave na bazi sirupa od ružinih latica, aronije, ljubičice i brusnice uz proseko, dok je mladi kozji sir sa smokvama kuvanim u belom vinu, kao i urolan u slaninu sa sušenim paradajzom i svežim bosiljkom, serviran uz aromatičnu fokaću, idealan uvod u otkrivanje širine i dometa novog menija. Zatim, odlični krostini sa vrganjima, pa efektno osvežavajuća Caprese sa bufalo mocarelom i odlična Italian salata sa pinjolama, a potom novo fino ukrštanje ukusa kroz „duet kozjeg sira“ rolovanog sa pečenom paprikom, pršutom i pesto tikvicama.
Kardinal gambori donose ukuse mora vešto kombinovane sa topljenim pekorinom i pršutom, lagana teletina u parmezanu na aromatičnom pire krompiru sa sosom od spanaća kao i istarske ćureće rolnice punjene gamborima sa sosom od tartufa uz fritirane njoke novi su, letnji favoriti kao dokaz maštovitog poigravanja i formama i ukusima.
Na meniju ostaje još puno toga kao inspiracija, pice iz peći na bukova drva i čuvenu „metar picu“ i dalje toplo preporučujemo, a triling poslastica koje smo probali zaokružuje sjajne utiske: originalan kolač od jabuka iz Pulje, ukusan limun tart i letnja vulcano puslica sa breskvama i dve vrste krema.
Iskrena preporuka za više nego interesantno gastro otkriće…
Bulevar Kralja Aleksandra 250
011 2444 440
a
a
Izvor: Vino i fino
Autor
Gost