- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Analitički alati za moderna radna mesta i poslovne aplikacije: Izoštrite svoje Power BI praktične veštine

Power BI relativno je novo rešenje za vizualizaciju podataka, a osmišljeno je kao izravan odgovor Microsoft-a na Tableau. Iako je prva verzija izišla 2015. godine ovaj alat se već profilirao kao jedan od lidera industrije.

PowerBI dolazi kao besplatna i plaćena verzija (PowerBI Pro). Power BI ima ugrađenu Publish to web opciju kojom korisnik može podeliti interaktivnu nadzornu ploču na odabranu web adresu. Power BI Service online je servis koji je Microsoft pokrenuo u svrhu objavljivanja sadržaja kreiranog ovim alatom. Na ovaj način omogućeno je deljenje analiza sa poslovnim saradnicima u vidu interaktivnog dashboard-a što je jedna od osnovnih funkcija modernih alata za vizualizaciju.

Power BI je vrlo intrigantan jer nije zahtevan po pitanju hardverskih potreba, ne zahteva prekomerno poznavanje informacionih tehnologija i u skladu sa novim trendovima, podržava Cloud tehnologiju i mobilne uređaje. Kada se sve to uzme u obzir ova platforma predstavlja sveobuhvatno rešenje koje može zadovoljiti potrebe većine poslovnih korisnika.

Podaci koji se koriste za kreiranje izveštaja mogu se preuzeti iz fajla koji se nalazi na vašem računaru, sa OneDrive repozitorijuma ili sa nekog od Azure izvora podataka.

IMG_3261 - Copy

Power BI Service takođe omogućuje spajanje na popularne poslovne aplikacije i prikaz tih podataka pomoću već gotovih rešenja. Power BI možete instalirati na svom mobilnom (PowerBI mobile), dostupna za Windows, Android i iOS uređajima. Power BI Mobile korisniku omogućava pristup svim podacima, radnim površinama i izveštajima koji su kreirani u Power BI jednostavim prijavljivanjem u aplikaciji  pomoću email adrese i lozinke. Svi izveštaji i radne površine su interaktivni, tako da je moguće dodavati i određene podsetnike i stikere. Sve što ste prmenili na postojeće podatke, možete i podeliti putem email-a. Dakle, bez obzira gde se nalazite imate mogućnost pristupa potrebnim podacima sa bilo kog uređaja.

Microsoft u ovaj alat polaže velike nade i razvija se neverovatnom brzinom iz meseca u mesec. Pojavljuje se nova verzija koja ispravlja greške i donosi nove alate. U budućnosti će poslovanje bez alata koji brzo analiziraju podatke biti nezamislivo zbog brzine promena u savremenom poslovanju.

Menadžment Centar Beograd je u saradnji sa kompanijom Microsoft, organizovao radionicu vezano za primenu Power BI u prostorijama Microsoft-a. Radionicu je otvorio Nenad Šljivić, Partner Solution Professional – Business Applications (Central & Eastern Europe), Microsoft. Nenad je ukazao na najčešće greške u pravljenju izveštaja za menadžere i vizualizaciju, a zatim da treba primeniti Power BI kako bi se takve greške izbegle, predstavio je Power BI alate koje Microsoft ima u oblasti analize podataka.

IMG_3222 - Copy

Đorđe Arsić, direktor konsaltinga u kompaniji Menadžment Centar Beograd se nadovezao tako što je kroz radionicu u trajanju od 3 sata kroz tri grupe pokazao primenu Power BI na konkretnim primerima: analiza prodaje, baze podataka, planiranje proizvodnje… Na taj način su zaokružili jednu celinu a to je kako do boljih izveštaja za menadžment koji će vašeg šefa ostaviti bez daha.

U samom uvodu Đorđe je naglasio važnost upravljanja podacima u savremenom poslovanju, brzih analiza i potrebnom vremenu da dođemo do informacija i sa lakoćom napravimo grafikone i izveštaje.

Đorđe je na radionici kroz jednostavne primere pokušao da pokaže kako radi program Power BI kome pristupamo pomoću Internet pretraživača. Ipak, za pravljenje izveštaja preporučio je da preuzmete PowerBI Desktop jer on poseduje znatno više funkcionalnosti: omogućava direktno povezivanje sa bazom, daje vam mogućnost ulaska u model podataka i kreiranja mera i što je najvažnije, jedanput kreirane izveštaje možete lako da objavite na PowerBI Cloud servisu.

61030062_2438038979586058_1901161054461755392_n

Đorđe je naglasio da se od Power BI sistema može očekivati:

 

Što se tiče vizualizacije, Power BI korisniku nudi raznolik izbor grafikona koji se jednostavno pridodaju odabranim podacima. Svi grafikoni su interaktivni, pa korisnik može dodati dodatne informacije bez narušavanja vizualne jednostavnosti grafikona. Praksa izrade grafikona nalikuju na Excel pivot tabele, pa će korisnici sa iskustvom korišćenja Excel-a brzo savladati koncepte dizajna unutar Power BI alata. Za one koji nemaju dovoljno vremena da provedu praveći sami te grafikone, mogu da koriste taj program kako bi svoj menadžment privoleli da još više cene usluge svojih controllera.

61194725_2215406055224004_4470008301601423360_n

Na kraju radionice Đorđe je odgovarao na pitanja polaznika i objasnio da Power BI Desktop nudi mnoštvo mogućnosti za manipulisanje podacima i olakšavanje procesa za donošenja dobrih odluka što vašeg šefa može da učini srećnijim i bogatijim. Jer  na jedan klik se može dobiti izveštaj u Excelu kao i da je svaki izveštaj moguće formatirati tako da se iz njega izvuku samo stavke koje su potrebne u tom trenutku.

Cilj radionice bio je da u kratkom periodu polaznicima omogući da maksimalno iskoriste opcije koje pruža Power BI kao i da im uštedi vreme za analizu i pravljenje izveštaja i grafikona. I naravno najvažnije, učini šefa srećnim.