- Finansijski Snowboard - http://www.mcb.rs/blog -

Šta je controlleru potrebno da bi bio “Pro” i “Fit”? (3.ICV Kongres controllera 2015.)

 

Na 3.ICV Kongresu controllera Srbije 2015. imali smo 350 učesnika. Pored toga, imali smo i 12 sjajnih govornika. Glavna tema je bila:

 

“Controller kao biznis partner”

 

Kongres je održan u Beogradu, Hotel Crowne Plaza, 20.5.2015.

 

Controlleri

                                 3.ICV Kongres controllera, 20.5.2015

 

Kongres je otvorio Bojan Šćepanović, predsednik ICV Srbija i direktor Menadžment Centra Beograd. S obzirom da Bojan zaista smatra da na “mladima svet ostaje”, on je binu prepustio svojoj ćerki Milici Šćepanović. Milica je bila glavna voditeljka 3.ICV Kongresa. Malo je neobično da devojka od 17 godina vodi Kongres veoma ozbiljnih controllera, no Milica je pokazala da je zaista sjajna. Prava tatina ćerka…

 

 

Bojan i Milica Šćepanović

Bojan i Milica Šćepanović

 

Publika je uživala u Milicinim zanimljivim najavama, a govornici su bili:

 1. Jovana Kondić, direktor controllinga, Mercator S
 2. Milan Bukumirović, direktor finansija, Knjaz Miloš
 3. Miša Lukić, predsednik, MMS Communications
 4. Saša Trandafilović, načelnik Uprave za budžet, Ministarstvo Odbrane
 5. Andreas Graf, CFO, VIP Mobile
 6. Aleksandra Paunić, Head of controlling, Wiener Städtische osiguranje
 7. Tatjana Lukić, regionalni direktor prodaje, Microsoft
 8. Ljubomir Skupek, Head of controlling, Raiffeisen bank
 9. Nikola Petreski, Controlling & Risk Management Director, Telenor
 10. Dalibor Jevtić, Head of Treasury and Operation Finance, Victoria Group
 11. Nenad Kovačević, Finance director, Tetra Pak SEE
 12. Ivan Tadić, Head of controlling, Hemofarm

 

 

ICV-Srbija-MCB-blog-Govornici

ICV-Srbija-MCB-blog-Govornici

ICV-Srbija-MCB-blog-Govornici1

ICV-Srbija-MCB-blog-Govornici1

 

1. Jovana Kondić, direktor controllinga, Mercator S

Jovana je svojom prezentacijom otvorila Kongres. S obzirom da se kompanija Mercator S suočila sa integracijom, ona je želela da pokaže kakva je bila uloga controllera tokom tog procesa. Jovana je pričala o strategiji kompanije, organizacionoj kulturi, sinergiji i Informacionim sistemima. Vrednosti kompanije su svakako njena najveća snaga koja dovodi do uspešne integracije. A i informacionih sistema za bolji rad controllera, nikad dosta… Kompletnu Jovaninu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

2. Milan Bukumirović, direktor finansija, Knjaz Miloš

Drugi govornik bio je Milan Bukumirović, direktor finansija, Knjaz Miloš. Milan je govorio koje su po njemu uloge modernog controllera. Da biste bili dobar controller morate da budete:

Kompletnu Milanovu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku

 

3. Miša Lukić, predsednik, MMS Communications

Posle Milana, predstavio se čovek koji je sinonim za marketing Srbije, Miša Lukić. Miša je govorio o profitu. Ako želimo da naša kompanija ostvari profit – moramo da budemo “Pro” i “Fit”. “Pro” znači Know How, a “fit” podrazumeva “Know Wow”. Kompletnu Mišinu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku

 

 

Kongres je idealna prilika da se controlleri upoznaju sa kolegama. Sa tim ciljem, organizovali smo i Speed dating, gde je svaki učesnik imao priliku da sklopi tri nova poznanstva.

Druženje je nastavljeno na kafe pauzi.

 

Pauza

Pauza na 3.ICV Kongresu controllera Srbije

 

4. Saša Trandafilović, načelnik Uprave za budžet, Ministarstvo Odbrane

Na ovogodišnjem Kongresu, imali smo zadovoljstvo da slušamo i prezentaciju pukovnika dr Saše Trandafilovića, načelnika Uprave za budžet u Ministarstvu odbrane. Iako Saša u uniformi nimalo ne liči na klasičnog controllera, kroz svoju prezentaciju nam je pokazao mnoge sličnosti između controllinga u kompanijama i controllinga u Ministarstvu Odbrane. Terminologija je svakako malo drugačija, ali su principi isti. Kompletnu Sašinu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku

 

5. Andreas Graf, CFO, VIP Mobile

Peti govornik bio je Andreas Graf, CFO u kompaniji VIP Mobile. Andreas je objasnio kako izgleda digitalni controlling. Kompletnu Andreasovu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

6. Aleksandra Paunić, Head of controlling, Wiener Städtische osiguranje

Aleksandra Paunić, Head of Controlling u Wiener Städtische osiguranju govorila je kakav je controller kao biznis partner u osiguranju. Zanimljiva činjenica je da je osiguranje u Srbiju uveo Miloš Obrenović :) Pored istorije osiguranja, Aleksandra je govorila i o controlling procesima, izveštajima, KPIs i planiranju. Kompletnu Aleksandrinu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

7. Tatjana Lukić, regionalni direktor prodaje, Microsoft

Tatjana Lukić, regionalni direktor prodaje u kompaniji Microsoft, govorila je šta za nju predstavlja Sales controlling. Tanjin posao je veoma izazovan, s obzirom da je odgovorna za 24 zemlje od Malte i Kipra sa jedne strane, do Mongolije i Uzbekistana sa druge strane. Osnovni posao Sales controllinga je – “Get us to green!” Tanjinu kompletnu prezentaciju možete preuzeti na sledećem linku.

 

8. Ljubomir Skupek, Head of controlling, Raiffeisen bank

Ljubomir Skupek, Head of Controlling, Raiffeisen Bank je otkrio kuda putuju controlling podaci. Ljubomir je imao nekoliko zanimljivih izreka o controllingu:

 

Ovo su samo neke od Ljubomirovih mudrih izjava, a ostale toplo preporučujemo da pogledate u prezentaciji na sledećem linku.

 

 

9. Nikola Petreski, Controlling & Risk Management Director, Telenor

Nakon Ljubomira publici se predstavio Nikola Petreski, Controlling & Risk Management Director u kompaniji Telenor. Da bi controller bio bolji biznis partner treba da poseduje:

Nikola je publiku oduševio ispoljavanjem upravo ovih osobina tokom svoje prezentacije, koja je zaista bila neobična upravo zbog svoje jednostavnosti. Navedene karakteristike objašnjavao je koristeći primere iz svog privatnog života, među kojima se našao čak i njegov osmomesečni sestrić. Kompletnu Nikolinu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

Potom je usledila još jedna pauza i slikanje.

 

Pauza

Pauza

 

10. Dalibor Jevtić, Head of Treasury and Operation Finance, Victoria Group

Dalibor Jevtić, Head of Treasury and Operation Finance, Victoria Group, smatra da je za uspešan controlling neophodno sledeće:

Svoje izlaganje završio je šalom gde je stavio znak jednakosti između dobre vile i controllera. Kompletnu Daliborovu prezentaciju možete da pogledate na sledećem linku.

 

11. Nenad Kovačević, Finance director, Tetra Pak SEE

Nenad Kovačević, Finance director u kompaniji Tetra Pak SEE, pričao je o promenama. Promene su nešto sa čim se često suočavamo ukoliko želimo da idemo u korak sa vremenom. Bilo da se radi o controllingu ili privatnom životu, svaka promena zahteva učenje. Na tom putu najvažnije je da imate podršku. Nenadova podrška (supruga) je sedela u publici, a mi smo pored prezentacije uživali i u jednoj lepoj emotivnoj zahvalnici. Kompletnu Nenadovu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

12. Ivan Tadić, Head of controlling, Hemofarm

Poslednji govornik bio je Ivan Tadić, Head of controlling u kompaniji Hemofarm. Ivan smatra da je controller interni konsultant i pomalo revizor. S obzirom da je Ivan karijeru počeo kao revizor, došao je do vrlo zanimljivih saznanja. Ivan je takođe na simpatičan način povukao paralelu između nemačkog i ruskog controllinga. Kompletnu Ivanovu prezentaciju možete pogledati na sledećem linku.

 

 

 

Ovo je bio 3.ICV Kongres controllera Srbije. Kompletne prezentacije možete pogledati na šerovanom folderu ICV Srbija odnosno slideshare MCB. Fotografije možete da pogledate na fejsbuk stranici ICV Srbija a kompletne video snimke na YouTube kanalu MCB. Na ovom Kongresu smo imali 10 sponzora i želimo da im se zahvalimo na njihovoj pomoći:

 

logoi.indd

 

I šta reći na kraju?

Šta je na kraju srede? Četvrtak.
Šta je na kraju četvrtka? Petak.
Na kraju svih krajeva uvek je novi početak.
Krajevi se potroše, počeci traju.
Početak – eto šta je na kraju.

 

Hvala vam što delite sa nama ljubav prema Controllingu. <3

MCB tim

MCB tim