18 tipova zaposlenih u prosečnoj srpskoj firmi

18 tipova zaposlenih u prosečnoj srpskoj firmi

18 TIPOVA ZAPOSLENIH U PROSEČNOJ SRPSKOJ FIRMI

 

Davno se nisam ovako smejao. Ovaj tekst me je zaista oborio sa nogu. Uživajte u ovom satiričnom opisu svih nas.

Imate osećaj da vam je odmah jasno “ko je tu šta” kada uđete u prosečnu srpsku firmu? Ovo je tekst za vas. Srbija. Zemlja bez svoje proizvodnje i bez strategije, prepuštena da je stihijski nose uzburkani talasi okeana svetske ekonomije poput daščanog splava jednog brodolomnika.

Zbog takve postavke stvari, srpske firme se najčešće bave jednom od dve delatnosti: preprodaja inostrane robe drugim Srbima ili usluge.

U srpskim firmama važe posebna pravila: skoro niko ne radi u struci, svi rade sve, plate su male ali mogućnosti za “dilove sa strane” velike. Zbog specifičnog načina poslovanja u domaćim firmama, kroz godine se iskristalisalo nekoliko univerzalnih tipova ličnosti u radnom okruženju. Verujemo da ćete mnoge od njih (a možda i sebe) ovde prepoznati.

1. Generalni direktor – ipak moramo da započnemo tekst sa ovim drevnim oblikom života koji se evolutivno poprilično adaptirao u odnosu na doba socijalizma. Generalni direktor srpske firme je prosed, mršav, i nosi foto-grej naočare koje su nosili šmekeri sa kraja sedamdesetih iz vremena kada je on kao student maštao da se obogati. Do početnog kapitala je došao preko nekog dila sa Slobom devedesetih ili je prosto pokrao državnu firmu u kojoj je radio.

Zaposleni ga se plaše i ne smeju da ga pogledaju u oči jer legenda kaže da bi se istog trenutka pretvorili u kamen. Nikad nije u firmi, i priča se da je stalno na nekim sastancima. Sa sobom nosi akten tašnu u kojoj doduše nema ničega, ali deluje poslovno. Ima kompjuter u kancelariji, ali ipak sve zapisuje u debeli firmin rokovnik sa kožnim povezom.

2. Direktorova ljubavnica – Osoba koja je glavni gazda u firmi. Fizički obavezno podseća na direktorovu najveću ljubav iz studentskih dana koja ga je ostavila jer je bio siromašan i dosadan i koja se udala za nekog zgodnog milionera. Sa njom direktor pokušava da proživi drugu mladost, ovog puta situiran i sigurniji u sebe. S obzirom da je slab na nju, ona je preuzela svu komandu u firmi.

Od škole ima srednju i diplomu više poslovne koju je platila malo manje od svojih silikona. Ipak, ona se savršeno razume u sve profesije: svi operativci su nesposobni, svim kreativcima u firmi ustvari ona daje sve ideje a oni samo to malo dorade u Fotošopu, a jedina sa kojom emotivno saoseća je kafe kuvarica, jer negde potajno zna da bi bila na njenom mestu kada ne bi imala velike grudi i pune usne.

Zvaničan položaj direktorove ljubavnice u firmi je obično neka izmišljena funkcija samo da bi bila zaposlena, poput “senior regional coordinator”, a visina plate zavisi od njene spremnosti da ispuni sve direktorove fantazije iz mladosti u spavaćoj sobi.

3. Zamenik direktora – za razliku od generalnog direktora koji igra ulogu “zlog policajca”, zamenik direktora je “dobri policajac”. On je uvek nasmejan i zaposleni ga vole. Trudiće se da svakom zaposlenom na fin i ortački način prenese šta je njegov zadatak: “Bolje uradi ovo do ponedeljka inače će direktor da ubije i tebe i mene”. Često preuzima na sebe više obaveza nego što može da iznese i ima hiljade neodgovorenih mailova u Inboxu. Voli da proučava trendove u poslu i veruje u bajku da je briga o potrošačima ključ uspeha firme. U normalnoj zemlji on bi bio generalni direktor.

4. Ugovarač poslova – Najkraće rečeno, srpski Del Boj iz serije “Mućke”. Životni moto mu je “Ugovori što više poslova za što više para a onda pronađi neke klince koji će to da urade za sto eura”. Na sva pitanja odgovara pozitivno: – “Možete li da nam napravite sistem za naplatu sa Oracle bazom podataka?” – “Naravno, imamo višegodišnje iskustvo u tome!”. Nakon izlaska sa sastanka zove svog čoveka: “Nađi mi hitno nekog klinca koji se razume u Ortoped, Ornament… neke baze podataka… i imaš deset posto!”

Ima dva mobilna: jedan za trenutne klijente na koji se uvek javlja i govori kako “sve ide po planu”, i drugi za bivše klijente koji ga zovu da ga proklinju jer je sve urađeno fušerajski, na koji se naravno nikad ne javlja.

5. Distributer – Bivši švercer benzina i robe iz vremena sankcija. Nije mnogo visok, najčešće ima kockastu glavu, “kec-trojka” frizuru iz devedesetih, i verovatno je poreklom iz Bosne. Zna sve cake i fazone kako da se roba uveze, koga treba potplatiti na kojoj granici, i kako lažirati papire o robi tako da se plate najmanje dažbine. Omiljeni auto mu je pickup “Zastava Poly” ili kamionet “Zastava Turbo Rival”.

Vikendom sa svojim jaranima distributerima iz drugih firmi zakupljuje separe sa flašom viskija na Hua-Hua, i provede veče komentarišuči “kako je dobra ona tamo crnka što đuska u prvom redu, šta bi joj bolan radio”. Napravio je kuću na placu u Kaluđerici koju nije omalterisao da bi se u katastru vodila kao nezavršena, zbog manjeg poreza. Redovno prati “Farmu” i hvali se okolo da je prevozio robu nekom od učesnika.

6. Sekretarica – Zgodna i dobroćudna devojka koju je direktor upoznao na nekom splavu, pomislio u sebi “rado bih te kresnuo”, i izgovorio “hoćeš da budeš sekretarica kod mene u firmi, baš imamo prazno mesto”? Naravno, direktorova ljubavnica ne može očima da je smisli jer je prozrela direktorove ambicije. Stalno joj podmeće koske kako bi sirota devojka ispala nesposobna i puni direktoru glavu da treba da je otpusti jer je mnogo glupa i uvek sve uprska.

7. Direktorka finansija – Prefrigana tetka sa mini-valom i naočarima koje vise na lancu oko vrata. Radila je u nekoj državnoj banci koja je propala početkom devedesetih i tu je “ispekla zanat”. Bez nje, firma bi sigurno propala, jer zna apsolutno sve stvari esencijalne za opstanak jedne srpske firme: izvlačenje para sa računa, plaćanje na ruke, otvaranje fantomskih firmi, pranje novca, povraćaj PDV-a, lažiranje završnog računa, i ostale uobičajene aktivnosti. Svakom naočitom mladiću koji dođe u firmu priča kako ima ćerku koja uskoro završava fakultet i koja je “taman za njega”.

8. Vozač – Suvonjav, bubuljičavi mladić koga je mrzelo da završava škole. Jedno vreme je radio kao taksista pa je prešao u firmu. Nakon posla, vozi direktorovog “Audija” po gradu i muva prigradske seljančice sa nultim koeficijentom inteligencije koje bi mogle da poveruju da je auto njegov. Skuplja kintu da otvori svoj biznis sa uvozom polovnih automobila iz Nemačke. Zna za sve direktorove tajne dilove jer ovaj sve vreme telefonira u kolima. Ukoliko želite da znate kako zaista stoji firma finansijski, pitajte njega.

9. IT-jevac ili Tehničko lice – višak kilograma, naočari bez okvira, graške znoja na čelu i majica na poprečne pruge sa kragnom, osnovne su vizuelne karakteristike ovog člana kolektiva. Na sastancima uglavnom ćuti i čeka završnicu sastanka kada će neko pitati “dobro, jel imamo još nešto da se dogovorimo oko tehničkih detalja”. Instalirao je svim zaposlenima Firefox ili Google Chrome i stalno im govori da treba to da koriste umesto onog plavog Bil Gejtsovog dok ga ovi zbunjeno gledaju. Voli epsku fantastiku i Tolkina i na posao dolazi neispavan od bdenja za kompjuterom. Noću u firmi ostavlja uključen torrent na serveru da se skidaju pornići jer je brza veza.

10. Pravnik – Stabilan i skockan mladić, uvek u skupocenom odelu sa kravatom. Nosi akten tašnu u kojoj ima nečega za razliku od direktora, jer ima pune ruke posla da reši probleme koje je direktor napravio. Na svaki minimalni zahtev odgovara da mu “treba dve do tri nedelje da sagleda sve aspekte”, a kada se razmatraju kreativne solucije u rešavanju problema, prvi je tu da ih ospori sa obrazloženjem da su to “ozbiljne stvari sa kojima nema igranja”.

11. Organizator eventova – Brzi lik koji je uvek nasmejan i zeza se sa kolegama. Kad je bio student radio je kao promoter za beogradske splavove i organizovao je par novogodišnjih “all inclusive” žurki. Vrhunac karijere dostigao je kada je uspeo da dovede stranog DJ-a za koga je neko zaista čuo, nakon čega se uvalio za stalno u firmu.

Omiljena aktivnost organizatora eventova je “postrojavanje promoterki”. To je idealna prilika da dovede sebe u ulogu moćnog šefa nekolicini zgodnih devojaka, kako bi iskoristio njihovo strahopoštovanje da neku od njih odvede u krevet. Obično je to ona tiha i povučena promoterka koja ima opasnog oca i koja je navikla da poštuje autoritet. S obzirom da je mu je potrebna raznovrsnost, organizator eventova često pravi “kastinge” na koje zove nove i nove devojke koje je startovao negde na ulici sa pričom “javi mi se, ja radim promocije”.

12. Čistačica – prvo što primećujete na njoj su crne vunene čarape na bele radne cipele sa rupicama i plavi kombinezon. Živi u nekom pregrađu na potpuno drugom kraju Beograda i menja tri trocifrena autobusa da bi došla na posao. Pravi se da nema pojma čak ni čime se firma bavi i da je došla tu samo da počisti i ode kući, ali u stvari zna šta se dešava u firmi i odnose među zaposlenima bolje nego sam direktor. Često je obrazovanija od mnogih ljudi koji su na nekim položajima.

13. Ugraditelj – kao što mu samo ime kaže, ovaj čovek koristi svaku priliku da se ugradi na sve dilove i cifre koje prolaze kroz njegove šake. Za sve što vam zatreba, “on ima čoveka”. On pomno osluškuje svaki razgovor u svojoj okolini, ne bi li čuo da neko spominje neko zanimanje ili delatnost za koju se traži izvršilac radova. – “Izvini, slučajno sam čuo da ti treba advokat. Pa što ne reče odmah! Moj drug iz osnovne je najbolji advokat u zemlji, i to je baš specijalizovan za tu oblast koja tebi treba! Samo mu se javi na ovaj broj i reci da sam te ja preporučio!”

Omiljeni broj ugraditelja je 20. Tačnije, dvadeset posto. To je u proseku cifra koju ugraditelji traže za svoj mukotrpni rad. Budite sigurni da 20% od mnogih naplaćenih usluga u Srbiji svakog dana odlazi u džepove ovih ugraditelja, koji smatraju da je to pošteno zarađen hleb, baš kao što će ga pošteno zaraditi i onaj jadnik koji će tri meseca danju i noću da radi na projektu u koji se ugraditelj ugradio.

U Srbiji postoji i nekoliko dubljih varijacija ugraditelja. Kao što postoje izvođači i podizvođači radova, tako postoje i podugraditelji, pod-podugraditelji, pod-pod-podugraditelji, sve dok posao na kraju ne stigne dok nekog sirotog genijalca u podrumu koji će zaista uraditi posao i dobiti neki promil od originalne cifre.

14. Kafe kuvarica – Devojka koja se javila na posao sekretarice ali nije bila dovoljno dobra riba. Nosi maramu oko glave i dijalog koji vodi sa gostima firme u 95% slučajeva glasi doslovno, od reči do reči ovako: – “Šta ćete da popijete?” – “Kafu” -“Kakvu kafu, imamo espreso, tursku, nes…?” – “Espreso” – “Duži, kraći…?” – “Duži” – “Sa mlekom, šećerom…?” – “Sa mlekom i šećer donesite”.

Kafe kuvarica u slobodno vreme čita “Skandal” i “Svet”, a pred kraj radnog vremena flertuje sa radnikom obezbeđenja.

15. Kurir – Ćutljiv lik koji nikad nije u firmi kada je potreban. Kada isporuči pošiljku, provede još jedno sat vremena blejajući u kafiću a kao izgovor koristi gužvu u saobraćaju. Dobio je posao tako što je firma u jednom trenutku postala dovoljno velika da joj je zatrebao kurir, a onda je neko od zaposlenih rekao “imam ja burazera od tetke koji ionako po ceo dan samo igra igrice dok ga izdržavaju matorci, daj da ga zaposlimo”.

16. Hostesa na ulazu – Studentkinja slatkog lica koja dočekuje goste sa pitanjem “Imate li zakazano?”. Direktor je postavio da bude prvo što se vidi na ulazu kako bi se klijenti odmah ponadali da možda ima još dobrih riba u toj firmi i da sa njima treba sarađivati.

Najčešće je to studentkinja kojoj je ostalo još nekoliko ispita do kraja i koja se ponadala da će uspeti tu da sedi i da uči, i da pritom nešto zaradi. Naravno, od toga nema ništa jer joj svaki čas zvoni telefon i defiluju gosti, tako da joj ceo dan za stolom stoji knjiga otvorena na jednoj istoj stranici. Kada shvati da nema ništa od učenja, odlazi, da bi je ubrzo potom zamenila nova nesikusna studentkinja sa nerealnim očekivanjima.

17. Obezbeđenje – Ćelavi kršni Hercegovac u teget sakou sa Blututom u uvetu. Iz stisnute ruke mu viri samo antena od “Motorole”, s obzirom da je cela spravica stala u njegovu ogromnu šaku. Dobar je sa distributerom i organizatorom eventova, jer su zajedno išli u teretanu. Ima šiljate cipele i kada hoda, polako premešta težinu tela sa jedne noge na drugu. Omiljeni filmovi su mu “Kum 1, “Kum 2″, i “Dobar, Loš, Zao”. U pauzama čita “Kurir” ili pozajmi “Skandal” od kafe kuvarice.

18. Fantomska trudnica – Jedina žena koja je ikada znala da uradi nešto u firmi kako treba, ali je na porodiljskom bolovanju već treću godinu zaredom, sa tendencijom da se nikada ne vrati na svoje radno mesto jer je dovoljno inteligentna da pobegne iz te firme glavom bez obzira. Novi zaposleni koji je nikada nisu upoznali slušaju o njoj priče i legende od starijih kolega: “Eeee, da je sad Marina/Slavica/Danka ovde, znaš ti kako bi ona ovo sredila za pet minuta…”. Navedena fantomska trudnica tako postaje drevni mit u firmi, nešto poput Če Gevare ili Jovanke Orleanke.

 

Toliko od nas. Kao što vidite, ima ovde dovoljno tipova da svako prepozna bar nekoliko ljudi, pa prosledite tekst kolegama sa posla da čujete šta oni imaju da kažu.

I naravno, sigurno smo propustili da navedemo neke tipove, ali zato su tu vaši komentari.

 

Autor teksta je Istok Pavlović.

Tekst je preuzet uz odobrenje sa portala http://www.trojka.rs

Autor

Gost 


36 Komentara

 1. Mirjana Gomilanovic :
  08.03.2011 u 21:54|Permalink

  Nesto mislim… to sto ovaj post ima 50 pregleda i 0 komentara me zapravo navodi da se zapitam: da li to, sto nema komentara, znaci da ljude jednostavno ne interesuje ova tema?! Neee. Onda mora biti da sloziti se, komentarisati, “lajkovai”… zahteva previse hrabrosti?! Zar??? E, pa, kako da vam kazem: kad se jednom odvazite da glasno kazete sta mislite i uradite nesto dobro za sebe, to vam se i dopadne! I nastavite to da radite. Iz te pozicije kazem: Wow! Hvala na ovako uspesnoj sistematizaciji radnih mesta!!

  • Zlatko :
   26.09.2011 u 12:48|Permalink

   Evo i komentara sa zakašnjenjem. Slika i prilika naše privatne firme, ali ipak ulepšana. Realnost je mnogo groznija. Od ovoga je gora slika u našim javnim preduzećima. Ali mislim da tu postoji i jedan problem. Tu se radna mesta ne mogu ni definisati. Sistematizacija je takva da npr. profesor geografije radi kao rukovodilac na rešavanju reklamacija u telekomunikacionoj kompaniji.

 2. 08.03.2011 u 22:55|Permalink

  Biće, biće komentara… Neko ne voli da piše, neko ne zna kako, neko ne misli da je to važno, a neko možda jednostavno zaboravi.

  Miro, u svakom slučaju, tebi hvala za podršku :) I komentar.

 3. 09.03.2011 u 09:45|Permalink

  Sjajan tekst! Prepoznatljivi likovi, simpaticno – gorak ukus nakon citanja. Malo, doduse, potseca na stivo ‘Nacionalni park Srbija’ 😉

  • 10.03.2011 u 18:03|Permalink

   Sneža, u pravu si – podseća na “Nacionalni park Srbija”. No, ono što valja – to i treba kopirati. NPS je legendarno dobra knjiga, sa neverovatno dobrim ilustracijama i neprevaziđenim CD-om. Možda deo NPS donesemo i na MCB Blog.

 4. Vera :
  09.03.2011 u 10:07|Permalink

  Dopada mi se, na žalost to je naša stvarnost.

 5. jelena :
  09.03.2011 u 20:08|Permalink

  pun pogodak!Svaka cast za tekst ,jako mi se dopada samo tako nastavite…

 6. sanja :
  09.03.2011 u 21:28|Permalink

  odlican tekst!!!!!!

 7. vesna :
  09.03.2011 u 22:24|Permalink

  tekst super,nazalost nasa svakodnevnica

 8. Predrag :
  10.03.2011 u 08:21|Permalink

  Lep i duhovit tekst sa ociglednim istrazivackim radom na terenu!

 9. PAVLE Petrovic :
  10.03.2011 u 08:29|Permalink

  zanimljiva postavka management-a :)
  u sustini,ali na zalost,u potpunosti odgovara prosecnoj srpskoj kompaniji.Ako je za utehu,jos uvek se moze pronaci po koja firma koja kadrovski ne odgovara opisu iz gornjeg texta
  any way,sjajno :)

 10. Слободан :
  10.03.2011 u 12:05|Permalink

  Одлична класификација руководећих и запослених. Ово се може претворити и у гласање за најомиљенији (ја гласам за 3.) и најнеомиљенији тип (нека буде 2.). :)

  • 10.03.2011 u 18:00|Permalink

   Slobo, super ideja. Ja bih glasao za nekog drugog, no moram da budem “broj 1″ :)

   • sonja :
    11.12.2011 u 09:46|Permalink

    Glasam za Fantomsku trudnicu.Ona bar radi nesto sto je za svako postovanje – radja decu!Ostali su vise-manje beskorisni..Svaka cast na opisu! Mozda neko ima slican opis i za gospodu iz vladininih agencija, javnih preduzeca i sl.? Bilo bi veoma zanimljivo zaviriti s one strane gvozdene zavese..

 11. Maja Jevtic :
  10.03.2011 u 12:22|Permalink

  Zanimljivo i tacno :)))……………citiram:”E, pa, kako da vam kazem: kad se jednom odvazite da glasno kazete sta mislite i uradite nesto dobro za sebe, to vam se i dopadne! I nastavite to da radite”, potpuuuno Tacno, Samo napred :))))

  • Maja Jevtic :
   10.03.2011 u 14:33|Permalink

   Naknadno se setih da zbog svetske ekonomske krize zaposleni dolaze u “modelima” “2u1″ i “3u1″ :)

 12. Tatijana Stošić :
  10.03.2011 u 19:08|Permalink

  A da li je ovako struktuirana prosečna srpska firma i prosečno uspešna u srpskom okruženju?
  E, to verovatno zavisi od broja zaposlenih u određenim profilima od 1-18 i od toga koliko i kada su fantomske trudnice otišle na porodiljsko…A onda, samo je jedan Zamenik direktora…
  Meni je iskreno najsumljiviji pravnik. Odakle čoveku para za skupocena odela?
  Ja bih dodala i jedan profil zaposlenog koji se povremeno može videti u prosečnoj firmi a to je tzv. Kreativac . To je omržen lik većini zaposlenih jer sve tera da razmišljaju i rade. Ovaj mlađi inteligentan čovek/žena  stalno ima neke pametne ideje koje se dopadnu Zameniku direktora, a ostali moraju zbog toga nešto da rade i uvode novine. A baš su se fino “ušemili”.  On je smarač koga niko ne shvata ozbiljno i smrači im se od njegovih poziva, mail-ova…”Šta je sad smislio?” E, pa, tog Kreativca najmanje ima u firmama jer ga brzo otera količina negativne energije ostalih. Kreativac obično ode u drugu prosečnu firmu jer u prethodnoj nisu razumeli njegov entuzijazam,  a Zamenik direktora je jedini nezadovoljan njegovim odlaskom…Gde li je sada?
  Ako znate, javite….

  • 11.03.2011 u 19:30|Permalink

   Ja bih dodao i tetka “Milku iz knjigovodstva”.

   Ona je slična direktorki finansija, samo što čitav dan govori šatrovačkim slengom “konto 203 ti je dugovni a još nisam rasknjižila pasivna vremenska razgraničenja na dvojci…nešto si mi knjižio na potražnoj 539 na analitici FT1P 250 a ja nemam papire za asignantna… ako ne predam PEPDV i OPJ imaću problema sa RUJP PJ NBG…”.

    

   Pored toga, voli da seća “onih vremena” kada se sve radilo sa “olovkom, papirom i storno crvenim” dok ovi “računari” uvek nešto “greše, padaju sistemi, nisu na onom đavolu internetu…”. :)

  • Vasilija Suljagic :
   26.04.2016 u 18:40|Permalink

   Ja sam Kreativac, izgleda, što zbog svog obrazovanja, što zbog načina razmišljanja.

   • Vasilija Suljagic :
    26.04.2016 u 18:45|Permalink

    Ali s obzirom da sam do sada radila isključivo u stranim firmama, imala sam ljude sa kojima sam se uklapala i razumela, što je i najvažnije 😉

 13. Vojsije :
  11.03.2011 u 19:12|Permalink

  Zaista neverovatna vest :
  http://www.njuz.net/objavljen-prvi-razumljiv-oglas-za-posao/

 14. Martin :
  12.03.2011 u 09:51|Permalink

  Ova prica dosta verno odslikava situaciju u vecini velikih pravnih lica u tuznoj Srbiji. Interesantno bi bilo izmeriti produktivnost prosecnog kolektiva u Srbiji. Mislim da nikom ne bi bilo jasno kako te firme opstaju.(a da pri tom ne zna da iza svega stoji neki politicko-ekonomski dil)

 15. Marija Švigir :
  12.03.2011 u 11:15|Permalink

  Dopada mi se!
  Kao i vecina tekstova koje Istok napise :)
   

 16. 12.03.2011 u 13:39|Permalink

  Ja se uvek setim “Mice Ubice”, nekada sam to osećala na svojim leđima na šalterima Poreske uprave.

 17. zvekan :
  14.03.2011 u 10:27|Permalink

  a direktor je sigurno crnogorac

  • 14.03.2011 u 20:11|Permalink

   Direktor MCB-a jeste Crnogorac :) Doduše, rođen u Kruševcu, odrastao u Beogradu, živeo pola života kao Jugosloven…

 18. Vesna Mitić :
  14.03.2011 u 20:48|Permalink

  Pričajte vi šta hoćete, ali zaboravljena “Milka iz knjigovodstva” (na koju je Bojan podsetio) je često poslednja koja odlazi iz firme (u slučaju stečaja, recimo , kada se svi ostali razbeže na razne strane)! Znam firmu “KDHUSUIsfGF doo u stečaju” u kojoj su samo dve osobe na platnom spisku: stečajni upravnik i Milka iz knjigovodstva (mada mislim da se zove Stanka). Poenta: ako težite sigurnošću radnog mesta, nemojte raditi u marketingu!

 19. Bogdan :
  22.03.2011 u 11:07|Permalink

  Prvo da pohvaim gorenavedenu sistematizaciju:)Evo jedan tipican primer zbog cega je u Srbiji GM pozicija cij sama po sebi http://www.youtube.com/watch?v=vd2iRk6tlF8

 20. Aleksandra Vukotić :
  05.05.2011 u 13:29|Permalink

  Ova slika me sve nešto podseća na državna preduzeća. Slika se uveliko promenila u  velikim privatnim firmama bar što se tiče ljubavnica i kafe kuvarica.
  Svaka čast na tome kako je ideja izvedena.
  Pozdrav

 21. Andrija :
  13.05.2012 u 19:35|Permalink

  Sjajan tekst, privlači pažnju.
  Mislim da se situacija ne menja mnogo, samo je malo drugačije postavljena i zakamuflirana.
  Još uvek ima firmi gde kafe kuvarica, sekretarica i vozač, imaju veći uticaj na generalnog direktora od njegovih najbližih saradnika.

 22. Mira :
  12.08.2012 u 15:25|Permalink

  Sve bi bilo ok, da je izostavljeno ono “srpska”. Ovo je stvarnost u svim kompanijama, samo negde veštije a negde manje vešto zakamuflirana. Srbija, CG, MAkedonija, Hrvatska… Zašto nećemo da priznamo da smo svi u istim g****ma, i da nas boli uvo da nešto menjamo. Biramo koga biramo za najvišu vlast i onda im još dopuštamo sa s**u po nama. A onda sa uživanjem sklapamo priču na interetu, da bi se svi sprdali.

 23. 14.11.2012 u 10:44|Permalink

  Duhovito, ali mislim da se karikatura pre odnosi na JP. Većina privatnih firmi koje poznajem ima samo dva tipa zaposlenih: proizvoljan broj radnika koji rade šta im se kaže –  i dvoje-troje ljudi (obično bliskih rođaka) koji ne samo što rukovode firmom, već obavljaju (naravno bez plate) i većinu navedenih funkcija, od kurira do generealnog direktora…

 24. Mina :
  13.10.2013 u 07:32|Permalink

  Kada bi se cistacica ,kafe kuvarica ,sekretarica udruzile mogla bi to da postane opasno dobra konkurentska firma naravno zaposlile bi i kreativca  i tehnicko lice ,vozac je potreban samo kao honorarac 😀 

 25. Frenki :
  12.03.2014 u 16:06|Permalink

  … i Orwell bi to skinuo kapu … Neka ti je dobra sreca

 26. Natasarijana :
  04.11.2016 u 05:41|Permalink

  Genijalno! 😀

Napiši komentar

Newsletter pretplata

Autori Tagovi
 • Aleksandar Duković (4)
 • Aleksandar Nedeljković (1)
 • Aleksandar Nešić (1)
 • Aleksandar Pejčić (1)
 • Aleksandar Predić (2)
 • Aleksandar Teofilović (3)
 • Aleksandra Dutina (2)
 • Aleksandra Janković (1)
 • Aleksandra Paunić (1)
 • Aleksandra Đorđević (2)
 • Almir A. Budalica (20)
 • Ana Petonjić (1)
 • Ana Petrović (1)
 • Andreas Graf (1)
 • Andrej Beslać (1)
 • Andrej Kuku (1)
 • Andrija Pavlović (2)
 • Anja Atanasijević (1)
 • Anja Dadasović (1)
 • Biljana Dimitrijević (1)
 • Biljana Dukovic (1)
 • Biljana Masić (6)
 • Bjarte Bogsnes (1)
 • Bogdan Kravić (1)
 • Bojan Grahovac (1)
 • Bojan Pavlović (1)
 • Bojan Radoš (2)
 • Bojan Radun (1)
 • Bojan Šćepanović (517)
 • Bojana Pejčić (26)
 • Bojana Radović (1)
 • Bojana Vesić Anić (1)
 • Bojana Vesić Antić (1)
 • Branislav Lončar (3)
 • Branislav Vujović (1)
 • Branislav Zobenica (1)
 • Cmilja Tucaković (1)
 • Dalibor Pajić (1)
 • Daniela Laketic (31)
 • Danijela Medić (1)
 • Danijela Popović (1)
 • Danijela Resimić (1)
 • Danijela Tuco (1)
 • Darko Bjelić (2)
 • Darko Samardžija (1)
 • Darko Vlajkovic (27)
 • David Momčilović (1)
 • Davor Sakač (1)
 • Dejan Marković (1)
 • Dejan Đorđević (1)
 • Dejana Manić Kavgić (2)
 • Denis Trbović (3)
 • Desa Ćuk (1)
 • Dimitrije Stojanović (1)
 • Vojislav Marjanović (3)
 • Dragan Radosavljević (2)
 • Dragan Ranisavljević (1)
 • Dragan Vještica (3)
 • Dragana Gondžo (1)
 • Dragana Guzina (1)
 • Dragana Lukić (1)
 • Dragana Nerandžić (1)
 • Dragana Ovčarov (1)
 • Dragana Stojanović (2)
 • Dragana Đorđević (1)
 • Draško Marković (1)
 • Dražan Planinić (1)
 • Dušan Krejaković (1)
 • Excel genije! (151)
 • Fabrizio Renzi (1)
 • Goran Petrović (1)
 • Goran Popović (4)
 • Goran Slijepčević (1)
 • Goran Vasić (1)
 • Goran Vujasinović (1)
 • Gorana Golubovic Vuksanovic (1)
 • Goranka Radojčić (2)
 • Gordana Jankov (1)
 • Gostujuci autor (514)
 • Ilija Vujović (1)
 • Irina Zdravković (2)
 • Istok Pavlović (1)
 • Ivan Anđelković (1)
 • Ivan Bešker (1)
 • Ivan Ćirković (1)
 • Ivan Dačković (1)
 • Ivan Kostadinović (1)
 • Ivan Veselinović (3)
 • Ivan Đurić (1)
 • Ivana Dagović (1)
 • Ivana Jevtić (1)
 • Ivana Milić (1)
 • Ivana Popović (1)
 • Ivana Savović (1)
 • Ivana Višnjić (3)
 • Ivana Vlahović (1)
 • Jasenka Stekić (1)
 • Jelena Jovanović (1)
 • Jelena Lečić Mirčetić (1)
 • Jelena Radovanac (1)
 • Jelena Ristić (1)
 • Jelena Stojmenović (1)
 • Jelena Vučković (1)
 • Jovan Gligorijević (1)
 • Jovan Krstić (1)
 • Jovana Kondić (2)
 • Jovana Stanojčić (1)
 • Jovo Stokić (2)
 • Katarina Ćevriz (2)
 • Kristina Bojović (1)
 • Ksenija Karić (1)
 • Lazar Džamić (1)
 • Leo Pandžić (2)
 • Lidija Latinović (1)
 • Ljubomir Skupek (1)
 • Lucija Vesić (1)
 • Maja Mrkalj (1)
 • Maja Nikčević Rmandić (1)
 • Maja Petrović (1)
 • Maja Šobot (1)
 • Maja Verlašević (1)
 • Maja Zikic (1)
 • Mari Glavonjić (2)
 • Marija Đurović (1)
 • Marija Kostić (1)
 • Marija Rokvić (1)
 • Marija Švigir (32)
 • Marija Tatarević (3)
 • Marijana Krička (1)
 • Marina Mitić Jekić (1)
 • Mariora Andraš Tomić (1)
 • Marko Agatonović (2)
 • Marko Bekić (1)
 • Matjaž Fajfar (2)
 • Milan Listeš (2)
 • Milan Maglov (1)
 • Milan Manić (1)
 • Milan Marković (1)
 • Milan Milenković (1)
 • Milan Radivojevic (1)
 • Milan Simić (1)
 • Milan Zaletel (1)
 • Milan Đorđević (1)
 • Mile Mitrović (47)
 • Milena Janjić (3)
 • Milena Nikolov (1)
 • Milena Radosavljević Đorić (1)
 • Milena Rajić (1)
 • Milenko Dželetović (1)
 • Milica Altgelt (1)
 • Milica Ivic (1)
 • Milica Đorđević (1)
 • Miloš Cvetković (7)
 • Miloš Jauković (1)
 • Miloš Jeličić (2)
 • Miloš Nedeljković (1)
 • Miloš Pucarević (1)
 • Miloš Puzić (1)
 • Miloš Simić (1)
 • Miloš Vasić (1)
 • Miloš Zeković (1)
 • Miona Živkov-Ivanišević (4)
 • Mirjana Pašalić (2)
 • Jelena Jovanović (5)
 • Mladen Ranković (1)
 • Natalija Jegdić (1)
 • Natalija Mihajlović (1)
 • Natalija Pešić (2)
 • Natalija Popovic (1)
 • Nataša Kuzmanovski (1)
 • Nataša Stamenković (2)
 • Nataša Žikić Buha (1)
 • Nebojša Vlatković (1)
 • Neda Čičarević Tepić (1)
 • Neda Jovanović (1)
 • Nemanja Knežević (1)
 • Nemanja Nikolić (3)
 • Nenad Dlačić (1)
 • Nenad Kovačević (1)
 • Nenad Radunović (1)
 • Nenad Trajkovski (1)
 • Nevena Dokmanović (1)
 • Nevena Radovanović (1)
 • Nevena Vračar (1)
 • Nikola Avram (1)
 • Nikola Cvijanović (1)
 • Nikola Petreski (1)
 • Nikola Stokić (2)
 • Nikola Turkan (1)
 • Nikša Vušurović (1)
 • Olga Mirković (1)
 • Olivera Dostanić (1)
 • Olivera Krneta (1)
 • Olivera Nikodijević (1)
 • Petar Ćurčić (1)
 • Petar Popović (1)
 • Petar Živković (3)
 • Predrag Krasojevic (7)
 • Predrag Kudra (1)
 • Predrag Micić (1)
 • Predrag Petrović (5)
 • Rade Hajder (1)
 • Rade Radanović (2)
 • Rade Stojisavljević (1)
 • Radomir Petronijević (1)
 • Rajko Vasojević (1)
 • Roland Seeliger (1)
 • Sandra Rapo (1)
 • Sanja Jevđenijević (1)
 • Sanja Mrđanov (2)
 • Saša Stamenković (1)
 • Silvia Tomić (1)
 • Slavica Vučetić (1)
 • Slavica Vujičić (1)
 • Slaviša Lečić (2)
 • Slavko Vujnovic (7)
 • Slobodan Anić (2)
 • Slobodan Radoičić (1)
 • Slobodan Roksandić (1)
 • Slobodan Žepinić (1)
 • Snežana Glavonjić (1)
 • Snežana Trajkovski (1)
 • Snježana Pivaš (1)
 • Sonja Nenić Andreev (1)
 • Srdjan Grbić (1)
 • Srđan Grubić (1)
 • Srđan Pavlović (1)
 • Stefanija Georgieva (8)
 • Stevan Ćomić (1)
 • Svetlana Mirković Borčić (1)
 • Svetlana Pajić (1)
 • Svetlana Žikić (2)
 • Tamara Dragašević (1)
 • Tamara Lazić (3)
 • Tamara Matović (2)
 • Tatjana Bolpačić (22)
 • Tatjana Jovanović (1)
 • Tatjana Lukić (2)
 • Tijana Anđelić (1)
 • Tijana Drljević (1)
 • Tijana Rauš (1)
 • Tomislav Mimica (1)
 • Vedran Babik (1)
 • Vedrana Božić (2)
 • Vedrana Vukša (1)
 • Velibor Ilić (1)
 • Veljko Stanojković (1)
 • Veljko Žarić (1)
 • Veroljub Zmijanac (1)
 • Vesna Stojanvić (1)
 • Violeta Kovačević (1)
 • Vladan Buha (1)
 • Vladan Matović (1)
 • Vladimir Petković (2)
 • Vladimir Popović (1)
 • Vladimir Stojković (1)
 • Yeghishe Avagyan (1)
 • Žaklina Teofilović (2)
 • Žarko Milovanović (1)
 • Žarko Savić (1)
 • Željko Ćulibrk (1)
 • Željko Vidojević (1)
 • Živka Mutlak (1)
 • Živorad Radovanović (1)
 • Zoran Blagojević (1)
 • Zoran Daljević (1)
 • Zorica Dinić (1)
 • Zorica Popović (1)
 • Đorđe Koprivica (2)
 • Đorđe Milinković (1)
 • Đorđe Živanović (1)
 • Trenutno nema magazina